Naszedł wielki comeback piersi z kaczki. Wyszła idealna. Trochę się pogubiłam bo raz się słyszy na zimnej patelni raz na bardzo rozgrzanej innym razem znów wstawić do piekarnika a to dosmażyć dobrze na patelni. Czego ja już nie próbowałam... Ta wyszła bardzo fajnie a pomysł z zimną patelnią z programu Okrasa łamie przepisy. Gorąco polecam wszystkim smakoszą piersi z kaczki(...)Składniki 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1/4 brokuła risotto z soczewicy z tego przepisu Kaczkę dokładnie płuczemy, czyścimy i dokładnie wycieramy do sucha ręcznikiem kuchennym. Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w poprzek ale tak by nie rozciąć mięsa. Stronę bez skóry posypujemy solą i pieprzem. Na zimną patelnię wkładamy kaczkę. Smażymy piersi stopniowo zwiększając moc palnika
Piekielna Kuchnia Patikaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą(...)włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić
Gotowanie jest łatweAutentyczność. Pomyłki. I błędy, które tak dużo wnoszą w nasze życie. Kim byśmy dziś byli, gdyby nie one? Ukształtowały pewną część nas samych. Sprawiły, że jesteśmy bardziej realni. Uwielbiam kaczkę. Zapach suszonego majeranku, zebranego z własnego ogródka i duszone, słodkie jabłka, z dodatkiem lekko cierpkiej konfitury z jarzębiny. Polecam Wam z całego serca ten przepis! Składniki: 1 kaczka (w całości(...)jabłka majeranek oliwa z oliwek sól pieprz konfitura z jarzębiny lub żurawiny Sposób wykonania: Kaczkę dokładnie myjemy, nacieramy oliwą z majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Nadziewamy nimi kaczkę. Całość przekładamy do brytfanny, dodajemy trochę oliwy z oliwek lub smalcu. Dusimy pod przykryciem około 3,5h. W trakcie tego czasu, kaczkę przewracamy kilka razy
Kuchnia Pani Wiosnykaczka, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, 1,5 kg jabłek (szara reneta), 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 150 ml wina białego półsłodkiego, Kaczka miękka, delikatna, nie przesuszona. Rozpływająca się w ustach...Taką kaczkę możemy otrzymać piekąc ją w niskiej temperaturze. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i przyprawami i odstawić na 2 godziny(...)Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Wymieszać z 2 łyżkami tymianku lub majeranku oraz miodem. Do środka kaczki włożyć część jabłek. Do pozostałych jabłek wlać wino, zamieszać i odstawić. Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać 2/3 tłuszczu, wokół
królestwo garówobiad (może ktoś taki jest), to oto przepis, który pozwoli Wam nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni i jednocześnie zjeść coś pysznego! :) PIERŚ KACZKI Z TYMIANKIEM Składniki: - pierś kaczki - tymianek - sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy tymiankiem i solą z obu stron. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą(...)się w pożądanym stopniu, obracamy mięso na drugą stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry
Życie zamknięte w smakuNajlepsze w kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;) Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka. 1 duża pierś kaczki ze skórą 1 spora mandarynka 2 jabłka majeranek tymianek sól pieprz konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę na mięsie nacinamy(...)Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim ogniu, podsmażamy na niej kaczkę z każdej strony, aż lekko zbrązowieje i wytopi się tłuszcz. Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy
Kuchenna Kontrrewolucyasię sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków(...)sosu rybnego dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej wody Farsz: mięso z kaczki (z bulionu), świeża papryczka chili, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część biała i zielona), 3-4 sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu hoisin, kilka łyżek bulionu
Plate of Joykaczka 100 g placka drożdżowego, 100 g płatków migdałowych, 100 g rodzynek sułtanek, 100 g czekolady deserowej, 2 jajka, 150 ml sherry, sól Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem(...)przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Placek drożdżowy namoczyć w sherry, zmiksować z żółtkami. Wymieszać z posiekaną czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałów. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wyłożyć
królestwo garówkaczka, sól, gałązki jałowca do wędzenia, 250 ml soku z pomarańczy, 50 ml sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu lipowego, Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – (zawsze go odcinam). Kaczkę przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić skórę. Na dnie dużej patelni z grubym dnem (ja używam(...)stalowego woka) ułożyć gałązki jałowca. Położyć ruszt, na nim kaczkę skórą do góry i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić godzinę. W garnku zagotować sok z pomarańczy z sosem sojowym i miodem. Kaczkę przełożyć do worka do pieczenia, położyć skórą do dołu, polać sosem. Worek zamknąć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2 -2.5 godziny
królestwo garówKaczka, majeranek, sól, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2-3 twarde, winne jabłka, 500 ml cydru, 8 goździków, laska cynamonu, 2 torebki kardamonu, miód lipowy, olej do smażenia Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę(...)zawsze odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon
królestwo garówkaczka, 800 g obranych ziemniaków, 300 g pokrojonej w półplasterki cebuli, 50 g suszonych grzybów, garść świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 8-9 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie(...)przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone
królestwo garówDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny i łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki po wyjęciu z marynaty smażyłem na dość mocno rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu - najpierw od strony skóry przez około 6 minut, tak aby skóra stała się dość mocno przyrumieniona
Wyprawy kulinarneinne okoliczności i powody. Pomalutku postaram się wszystkie spisać, bo mi samej na tym zależy, a dzisiaj zapraszam na pyszna kaczuchę, ulubione danie mojej Mamy. Składniki: 1 kaczka barbie 2 kg Sucha marynata: 1 łyżeczka majeranku 1/2 łużeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę Farsz: 200 g surowego boczku 200g watrobki drobiowej ( u mnie(...)kaczki) 2 namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 8-10 średnich mięsistych jabłek goździki pietruszka do dekoracji Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze soba i natrzeć nimi ptaka. Przełożyź do naczynia, szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum
Gosia gotujeSmaczne mięso kaczek jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, co daje mu szczególne korzyści zdrowotne w porównaniu z innymi tłuszczami zwierzęcymi. Zawiera on również wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcz z kaczek jest czasami nawet porównywany z oliwą z oliwek. Ale uważajcie, kaczka jest również uważana(...)żywności na bazie roślin, takiej jak oliwa z oliwek lub masło orzechowe. Obecnie nie ma badań nad wpływem żywności bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, takiej jak kaczki. Kaczka jest mięsem tłuszczowym; jej zawartość tłuszczu wynosi 50% wartości energetycznej (kalorii), z czego jedna trzecia to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a nieco ponad jedna trzecia to nasycone kwasy tłuszczowe. Zjadane
ProstePesto.plUwielbiam pierś z kaczki i choć jest ono bardziej kaloryczne niż mięso z indyka, czy kurczaka, to zawiera naprawdę dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najzdrowsza jest pierś kaczki, dlatego postawiłam na tradycyjne połączenie kaczka i jabłko, a do tego niezwykle aromatyczny rozmaryn. Kwaskowe jabłka doskonale pasują do delikatnego i soczystego mięsa. Kaloryczność dania zmniejszyłam nacinając skórkę i wysmażając ją na suchej(...)patelni. Jest to dość droga (przy czym niezwykle smaczna) propozycja, dlatego polecam danie na świąteczny obiad. 3 piersi z kaczki 2 duże kwaskowe jabłka listki świeżego rozmarynu sól i pieprz Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piersi doprawić solą i pieprzem.Skórą do dołu położyć piersi na rozgrzaną
Krylowa Kuchnia