Pierś z kaczki w winie i żurawinie - prawda, że brzmi pysznie ! Muszę Wam przyznać, że to najlepsza kaczka jaką jadłam do tej pory. Dusiłam ją w żeliwnym garnku w wytrawnym czerwonym winie i z żurawinami przez trzy godziny. Jest bardzo aromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem. Jeśli Wasze piersi będą(...)tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego wina Opcjonalnie 2 łyżki gęstej
Kulinarne przygody GatityFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę(...)ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kolejne 10 minut. Wyjmujemy
Bon appetit mon amieNajprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć(...)piekarnik na 120 stopni. Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go. Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia. Piec jeszcze około godziny
królestwo garówpory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej(...)patelni. Dodatkowo kaczka dochodzi w środku po smażeniu w folii aluminiowej. Tak przygotowane piersi kaczki są mięciutkie, soczyste i lekko różowe. A dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach
To co kochamjuż mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami(...)przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek
To co kochamkaczka, 2 cebule, 150 g masła, 6 pomidorów, 1 kieliszek wina (200 ml białego wytrawnego wina), sól, pieprz, Już za niedługo zacznie się sezon na pomidory z „pola”, dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat. Może warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na kaczkę z pomidorami. Przepis pochodzi z książki „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową(...)roku. Wówczas kaczka często gościła na stołach, warto spróbować przepis z tamtych lat. Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami i opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Cebule pokroić w plasterki. Kaczkę obrumienić na maśle z cebulą. Dodać pomidory pokrojone na części (szóstki, ósemki), wlać wino, 100 ml wody. Dodać sól
królestwo garówPierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej(...)czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest
cool and mintynadchodzący weekend, Ciasna Kuchnia przygotuje dla Was udko z kaczki i poda je z ciekawymi dodatkami. Będzie aromatycznie, będzie kolorowo ale przede wszystkim, będzie smacznie. Co zrobić, by udko z kaczki było smaczne? Mięso kaczki, które dla Was przygotujemy będzie duszone w winie, przez co nabierze przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodadzą śliwki i świeży majeranek. Całość dopełni puree(...)niepewności, rozbudzić Wasze zmysły i kubki smakowe Słodko winny sos z mięsem i delikatne puree świetnie wypełniają danie, które nie tylko będzie dobrze wyglądać, ale także znakomicie smakować. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie. Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką
Ciasna Kuchniapokusiliśmy się tym razem na kaczkę. Jemy ją sporadycznie, więc tak stwierdziliśmy, że spróbujemy. Zrobiliśmy ją z jabłkiem i żurawiną i pomarańczą. Wyszła bardzo smaczna, ale jej wielką fanka nie zostałam. Raz na jakiś czas można zjeść ;)) Pozdrawiam. Składniki: 2 filety z kaczki 2 łyżki miodu 3 jabłka 2 garście żurawiny 1 mała pomarańcza masełko klarowane do smażenia Filety umyć(...)osuszyć i pociąć skórę najlepiej w kratkę, mój mąż pociął po prostu w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła klarowanego. Kaczkę podsmażamy, najpierw dajemy skórą do dołu, jak się nam ładnie zarumieni przekładamy na drugą stronę. Pomarańcze obieramy ze skóry. Jak kaczka nam się już obsmaży, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i skraplamy sokiem z całej pomarańczy ( u mnie też
kruche babeczkijednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki na pure z groszkiem 300 g ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 kostka rosołowa garść świeżej mięty sól, pieprz Kaczkę płuczemy, pozbywamy się resztek po piórach, suszymy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy w kratkę bądź paski tylko w taki sposób żeby naciąć samą skórę a nie naciąć mięsa. W szklance(...)wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki układamy piersi z kaczki skóra do dołu i odstawiamy najlepiej na 12 h a przynajmniej na 1 h do lodówki, w między czasie piersi należy przynajmniej raz odwrócić. Pamiętajmy że kaczka przed smażeniem powinna
Piekielna Kuchnia Paticzasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół(...)liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka
Pasje JolkiMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże(...)naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka 1 jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie
Kuchenna Kontrrewolucya, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się(...)połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec
królestwo garówkaczki to produkt drogi i nie osiągalni, wręcz tylko jadalny w wyższych sferach. Hmmm to dziwne bo ja nie zaliczam się do wyższych sfer i często jadam kaczkę. Teraz w różnych sklepach na prawdę są świetne promocje, a towar jest bardzo wysokiej jakości. Ostatnio kupiłam dwie bardzo ładne piersi za 9,90zł cena spoko(...)drugi raz, a jak produkt będzie kiepski to nikt tam nie wróci, a sklep za jakiś czas się zwinie i każdy o nim zapomni. Składniki : 2 piesi kaczki 4 jabłka marynata szklanka czerwonego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki żurawiny do mięs 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oliwy Ciekawe rozwiązania
Niezły MłynekSoczysta i aromatyczna pierś z kaczki podana z sosem śliwkowym oraz podsmażanymi ziemniakami. Danie możemy serwować nie tylko na specjalne okazje. Składniki 1 pierś z kaczki 1 ząbek czosnku 2 … Czytaj dalej Tymiankowa pierś z kaczki z sosem śliwkowym
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty