kaczki - 2575 przepisów (strona:34/172)

Makaron z ragù z kaczki po wenecku. 92

typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti .  W gospodarstwach regionu Veneto do dziś prawie wszyscy rolnicy hodują kaczki a sezon na ragù przypada w okolicach października. W październiku właśnie organizowany jest coroczny festiwal Sagra dei Bigoli co' l'Arna . Tradycja wenecka chce, aby ragù było przygotowywane al bianco(...)nieco bardziej odpowiadającą dzisiejszym gustom, bez podrobów i z dodatkiem passaty, zachowując jednak charakterystyczny zestaw przypraw, włącznie z cynamonem, dającym bardzo interesujące wrażenia smakowe.  😋 Składniki: 350g filetów z kaczki ze skórą (można użyć także innych części, np. nóg - ważne jednak by były ze skórą) 1 łodyga selera naciowego (obrana z włóknistych części) 1 cebula (niewielka) 1 marchew

Pasta Po Polsku
Kaczka pieczona z jabłkami 162

Pieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty. Składniki: 1 kaczka 3-4 niewielkie jabłka 3–4 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać(...)skórki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Jabłka włożyć do wnętrza kaczki. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę wyłożyć na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryć pokrywą. Całość piec w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Kaczkę podawać z sosem z żurawin oraz upieczonymi jabłkami

Czerwień i błękit
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 143

Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz   2 duże szczypty cynamonu  1 łyżka masła  100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie:  Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć(...)miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić

Wino Francja Kuchnia
Wielkanocne pyszności 2018 708

Obiad   Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka

karmelowy
Kaczka w sosie pieczarkowym 139

Taki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań. 4 nogi z kaczki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pieczarek 1 cebula pieprz czerwony wywar od sosu sól 1 łyżka mąki krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi

wesoła kuchnia
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 158

kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie(...)dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki

Niedzielny kucharz
Pierś z kaczki z quinoą, smażoną pietruszką, konfiturą z jarzebiny i figą 164

Danie idealne na niedzielny obiad jesienią i zimą ;) Piersi z kaczki, do tego quinoa, konfitura z jarzębiny i kumkwatów (przepis na nią znajdziecie TU), do tego aromatyczna pietruszka podsmażona z kuminem i figa. Ja mogłabym jeść codziennie, a Wy? Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 piersi z kaczki 2 łyżki konfitury z jarzębiny i kumkwatów(...)pietruszki 1 figa 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 gałązki rozmarynu kumin pieprz sól Wykonanie: Piersi z kaczki marynujemy przez noc w winie i rozmarynie, następnie oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, skórę nacinamy w kratkę, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Układamy skórką do dołu na rozgrzanej patelni i wytapiamy tłuszcz, następnie przekładamy na drugą stronę i parę minut podsmażamy

Quinoa Raz!
Sałatka z kaczką i pianką borówkową 222

dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką i kolendrą a samą kaczkę zamarynujemy w pomarańczy. Pamiętajcie że borówka to przyjaciółka waszych wspaniałych oczu, ponieważ zawiera dość sporo cennej luteiny. Dla 1 osoby Czas przygotowania: Marynowanie + 1,5 godziny Składniki: Pierś(...)kaczki  Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 100ml 100g świeżej borówki amerykańskiej 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru bądź ksylitolu pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry odrobina świeżego rozmarynu łyżka orzechów włoskich olej słonecznikowy miks sałat z rukolą świeża figa Przygotowanie: 1/ Marynujemy kaczkę lekko ją soląc i zalewając sokiem z pomarańczy (odstawiamy na noc) 2/ Pieczemy kaczkę

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 173

zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki.  Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście. Nie ufam wodzie bezpośrednio z rurociągu, dlatego też wodę(...)ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki    mielonej kolendry pół

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze rillettes z kaczki 160

kuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale delikatne i aromatyczne mięso, dobrze się przechowuje, łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku(...)polecam również rillettes wieprzowe ze śliwkami (link)  oraz pate z kurzych wątróbek (link) .  Składniki  Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie 4 nogi z kaczki 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziaren jałowca 3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu 1 główka czosnku

Słodki Kompromis
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GREJPFRUTAMI 189

Składniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru  rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą(...)wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Roladki rybne ze szpinakiem 310

zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!         Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było(...)się marynuje, przygotowujemy mus z gruszki. Owoce obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na niewielkiej ilości oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez ok. 7 minut, do momentu wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut

MarcinChef
Kaczka pieczona z jabłkami 151

Składniki: 1 kaczka ok 2 kg 6 jabłek majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczoną, umytą kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Jabłkami nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Gdy nasza kaczka będzie się już piekła przez 1h10minut, możemy umyć pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i posypać majerankiem. Tak przygotowane jabłka układamy wokół naszej kaczki i razem pieczemy do końca naszego czasu czyli jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła

magiczna kuchnia Kasi
Kaczka pieczona 168

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka(...)szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek'; document.write(" "); Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek

moj przepis na
Czernina na podrobach z kaczki 161

gram każdego warzywa)   - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody   - jabłka suszone 6 plasterków    - ocet    - cukier   - krew kaczki (około 330 ml, słoiczek)   - łyżka mąki   - 1 rosołek drobiowy   Szare kluchy składniki: -ziemniaki 500 g -jajo  -mąka pszenna około 1/2 szklanki -sól do smaku(...)garnka oraz sól i pieprz i kostkę rosołową oraz podroby   . Po około 40 minutach dodajemy do wywaru suszone plasterki jabłka i wyłączamy gaz. Do krwi z kaczki dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy do rosołu i włączamy gaz . chwile gotujemy dodając cukier i troszkę octu , chwilka i mamy zrobiona czerninę. Podajemy z kluchami szarymi

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania