kaczka sos sojowy ciemny sól pieprz majeranek jabłko ziemniaki równej wielkości mąka ok 2 łyżki Umytą kaczkę osuszamy i nacieramy sosem sojowym solimy w srodku i posypujemy pieprzem. Odstawiamy kaczkę na kilka godzin. Jabłko kroimy na kawałki, posypujemy majerankiem solą i pieprzem. Wkładamy do kaczki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego. Podlewamy wodą ale dobrze(...)razie potrzeby. W tym czasie myjemy ziemniaki , mąkę mieszamy z solą i dokładnie obtaczamy w niej ziemniaki. Ziemniaki układamy na suchej blaszce i wstawiamy obok naczynia z kaczką na ok 1 godzinę przed zakończeniem pieczenia. Upieczona kaczka z ziemniakami które smakują jak wyjęte z ogniska a do tego sałatka. Gorąco polecam
Gotowanie jest łatweniuansach. Ostatecznie jednak ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą(...)świeża papryczka chili, sól, pieprz, sos sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz. i 15 min. w temperaturze 180 stopni, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni
Kulinarna PolskaKaczka duszona z suszonymi śliwkami według przepisu z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją prof. Emila Wyrobka, z 1930 roku. Kaczkę można również przygotować ze świeżymi śliwkami. Należy użyć pół kilograma świeżych śliwek. Świeże śliwki (przekrojone na pół i wypestkowane) należy dodać pod koniec duszenia kaczki. Kaczka, 250 g suszonych śliwek (u mnie śliwki suszone(...)wędzone), 150 g masła (ja użyłam 50 g), cynamon, cukier (u mnie płaska łyżka), sól, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą. Obsmażyć na rumiano na maśle. Obsmażoną kaczkę oprószyć cynamonem. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać pokrojone śliwki, wsypać cukier, wlać 400 ml wody. Kaczkę dusić pod przykryciem do miękkości. W razie
królestwo garówKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,1kg) 1 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula 120g(...)masła 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Farsz: Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty. Czerwona soczewica, łosoś i szparagi. Kasza jaglana z pieczonymi polędwiczkami drobiowymi, rukolą i awokado. Makaron warzywny po sycylijsku. Curry z krewetek, batata i mango – dziś mamy dla Was pięć zdrowych przepisów zamkniętych w słoikach. Zdrowe menu na tydzień Menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy(...)będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych tricków kulinarnych, np. na bardzo dobre i proste glazury do ryb i mięs, albo przydatny patent na zrobienie filetów z kaczki, żeby były dobrze wypieczone, a zarazem soczyste. Postanowiliśmy również, że od tego tygodnia będziemy publikować proste przewodniki o tym jak ugotować kaszę, ryż, makaron, ziemniaki – pokażemy Wam bardzo przydatne
Niedzielny kucharzkawałek mięsa, to nie będzie to znaczyło, że należy je zalać warstwą tłuszczu, lecz upiec do momentu, aż zacznie się rozpadać po lekkim dotknięciu łyżką. Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie Najbardziej popularny na świecie confit to confit z nogi kaczki, które wcześniej posolone, zalewane są kaczym tłuszczem i wolno gotowane przez wiele godzin. Ja dzisiaj proponuję(...)mięso, ale z praktycznie bladą i miękką skórką, która to powinna nabrać koloru oraz zrobić się chrupiąca dopiero po podsmażeniu (czy też podpieczeniu) bezpośrednio przed podaniem. Dlatego confit z kaczki z piekarnika jest lepszym rozwiązaniem. Kacze uda w conficie można również przygotować w wolnowarze , ale to już temat na kolejny wpis. Dzisiejszy przepis na confit z kaczki Dzisiejszy przepis
Moja DelicjaDzisiaj przepis na kaczkę. I to nie byle jaki bo na confit z kaczki w oleju rzepakowym. Przygotowując ją tą metodą uzyskacie wyjątkowo soczyste i delikatne mięso. Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso(...)wcale nie jest tłuste. Koniecznie wypróbujcie tę metodę. Naprawdę warto! Confit z kaczki w oleju rzepakowym Składniki: 4 nogi z kaczki 3-4 ząbki czosnku około 600 ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego 4 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 gałązki majeranku (może być suszony) 2 gałązki tymianku (może być suszony) 2 gałązki rozmarynu (może być suszony
PatiGotujezakończenie karnawału pozwoliłam sobie na kaczkę z jabłkami. Zamarynowałam ją nieco inaczej niż zwykle i chyba w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Pysznie skruszałe i pachnące ziołami mięso rozpływa się w ustach – czego chcieć więcej?!. Pod koniec pieczenia dodałam kilka jabłek z marynaty – klik zapieczone razem z kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej(...)przez praskę, dodać resztę składników i połączyć ze sobą tak, aby marynata miała dość gęstą konsystencję. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać, pokroić na cząstki, wymieszać z majerankiem. Kaczkę natrzeć od środka i po wierzchu marynatą i nadziać uprzednio przygotowanymi jabłkami. Odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby mięso skruszało. Piec w temp.180 st. przez tyle czasu
Pieguskowa KuchniaPappardelle/tagliatelle z kaczką , groszkiem cukrowym i truskawkami. 250 g pappardelle lu tagliatelle (porcja na dwie osoby), pierś kaczki*, 80 g groszku cukrowego (w strączkach), 200 g truskawek, 1/2 chili, płaska łyżka świeżych listków tymianku, masło, sól Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym(...)minut. Zależy od wielkości piersi. Chili posiekać. Strączki groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości. Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu 3 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek, chili
królestwo garówjuż grillowane warzywa i kurczak, a do tego różnego rodzaju dipy. Dzisiaj czas na coś bardziej wyszukanego i wbrew pozorom bardzo prostego w przygotowaniu – mowa o piersiach z kaczki. Moja propozycja to piersi kacze marynowane w soku z pomarańczy. Tak zgadza się to klasyka … ale jaka pysznaaa Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla Składniki: 4 porcje 3 piersi(...)kaczki 1 duża pomarańcza gałązka rozmarynu 4 listki szałwii sól pieprz Piersi z kaczki myjemy i kroimy na paski o grubości 2-3 cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i dodajemy sok z całej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum
PatiGotujeKolejna moja kaczka pieczona w całości. Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async(...)auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -kaczka wypatroszona o wadze 2 kg marynata: -opakowanie majeranku -łyżka soli -łyżka słodkiej papryki -łyżeczka czarnego pieprzu -ok. pół szklanki oleju Wszystko razem wymieszać. Kaczkę dobrze wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć dokładnie
Kulinarne przemysleniaNigdy jeszcze nie przyrządzałam i nie jadłam kaczki z gruszkami. Skoro jednak znalazłam się w posiadaniu pięknych gruszek i dorodnych piersi kaczki, to postanowiłam połączyć je razem w jednym daniu. Nie spodziewałam się aż takiego efektu, bo danie okazało się przepyszne. Pierś kaczki lekko różowa w środku i mięciutka(...)gruszki słodkie, jędrne, nierozpadające się i pachnące majerankiem. Kwaskowa żurawina przełamała oba smaki. Sławek powiedział, że lepszej kaczki nie jadł! Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • olej do podsmażenia • 2 łyżeczki sosu sojowego • 3 gruszki • 1 łyżeczka majeranku • 2 łyżeczki żurawiny ze słoika Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki
To co kochamniestety objawy pracoholizmu ale awersja do rosołu pozostała. U nas rzadko gości na obiedzie, ale za to jak wtedy smakuje! Rosół z kaczki jedliśmy w ostatnią niedzielę z okazji powrotu Moniki z narzeczonym z USA po 2,5 miesięcznym pobycie, gdzie żywili się głównie fast foodami. Tak posmakował(...)Monika zjadła nawet na kolację. A dlaczego z kaczki? Bo nigdy takiego nie próbowałam, a na mięso kurczaka mam alergię. Podsumowując stwierdzam, że rosół z kaczki jest bardziej esencjonalny i aromatyczny niż z kurczaka, ma też ładniejsze „oczka”. A kaczka po recyklingu stała się pasztetem. Składniki: • 1 kaczka
To co kochamBardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)pieprzu Przyprawa do pasztetu wielkanocnego Tradismak Sól, pieprz Przyprawa Smaczuś Tradismak 2 kajzerki 2 jajka 100 gram suszonej żurawiny 100 gram suszonych śliwek 150 ml. wywaru z gotowanej kaczki Olej do smażenia Foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe
Bajeczna Kuchnia