kaczki - 2523 przepisów (strona:22/169)

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym 208

przysłowie mówi: Na Św. Marcina, najlepsza gęsina, więc tradycji musi stać się zadość. U mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że  była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :) Składniki: 1 kaczka(...)łyżka galaretki z czarnych porzeczek 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek Wykonanie: Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni, do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin

Bea(u)ty kitchen
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 118

stopni piekarnika. Piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Następnie przykryłam kaczkę i piekłam dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Pokroiłam kaczkę na porcje. Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i , które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki. Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść. Smacznego!     Polecam również: PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ

potrawyregionalne
Sałatka z kaczką i ciepłym dressingiem pomarańczowym 172

Smak pomarańczy dodanej bezpośrednio do sałaty jak i obecnej w dresingu delikatnie zakwasza i podkreśla smak pysznej kaczkiKaczkę wykonałam w sposób przedstawiony w  TYM wpisie (klik) . Proporcja na dwie osoby: - 1 filet z  kaczki - 1/2 główki sałaty lodowej - garść siekanej kapusty pekińskiej - 1 średnia pomarańcza - 1 serek pleśniowy typu brie(...)łyżki soku z cytryny - 3 łyżeczki  musztardy - 1 łyżka płaska miodu - 3 łyżki oleju - szczypta soli Kaczkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki. Pomarańczę podzielić na fileciki. Serek pokroić na trójkąty.  Sok z owoców, miód i musztardę podgrzać, dodać plasterki kaczki. Mieszankę sałaty i pekińskiej wyłożyć na talerze.  Ciepłą, nasyconą smakiem kaczkę wyłożyć na sałatę, wyłożyć

kawawszklance
Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries 235

Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brandy 1 duża cebula(...)godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i wyjmij piersi z lodówki. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję

karmelowy
Kaczka z ziemniakami 180

kaczka, 1 kg młodych ziemniaków*, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, 300 ml cydru, tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Czosnek i tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę

królestwo garów
Kaczka z czereśniami 109

czerwonego wytrawnego wina, 1 kg czereśni, 2 łyżki masła, kostka czekolady deserowej, cukier. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Czereśnie umyć, wydrylować. Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi(...)się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz, wlać wino zagotować, włożyć kaczkę. Dodać goździki, kardamon, dusić około 30 minut. Dodać 2/3 czereśni i dusić kaczkę do miękkości. Wyjąć kaczkę i trzymać ją w cieple. Zredukować, przez gotowanie sos, w którym dusiła się kaczka, dodać pozostałe czereśnie i zagotować. Dodawać po kawałku zimne masło cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia

królestwo garów
Piersi z kaczki z botwiną i kaszą gryczaną 236

youtube ;) Muszę przyznać, że e prostocie siła a mięsko rozpływa się w ustach. Jako dodatki wybrałam kaszę gryczaną z warzywami i botwinę ( zamiast tradycyjnych buraczków ) Składniki: 4 piersi z kaczki ( 2 podwójne )  woreczki kaszy gryczanej z warzywami botwinka sól  pieprz Piersi z kaczki umyć, oczyścić z pozostałości po piórach i osuszyć. Skórę można naciąć(...)razem z patelnią ( jeśli ma metalową rączkę) lub w nagrzanym wcześniej naczyniu żaroodpornym, skórą do dołu i z całym tłuszczem który się wytopił. Piec w piekarniku około 8 minut. Kaczka powinna być różowa w środku. Jeśli lubisz bardziej po polsku, czyli całkowicie wypieczoną ;) przetrzymaj w piekarniku trochę dłużej. Po wyjęciu mięso powinno nam chwilę odpocząć. Pokroić w grube kawałki

Jemy Pijemy
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 191

zadowoli niejedno wyszukane podniebienie To: Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z dzika / puree ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek(...)dodatkiem, soli, śmietanki, chrzanu oraz obranymi ząbkami czosnku które smażyły się wcześniej wraz z kaczką. Wydrylowane i obrane ze skóry mirabelki miksujemy z miodem i otrzymujemy mus. Gotowe danie układamy na talerzu. Najpierw dajemy puree z ziemniaków. Na nim układamy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzchu dajemy koperek. Obok układamy segmenty z pomarańczy i polewamy je delikatnie

Kuchenne Wariacje
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 89

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć(...)wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec 1,5 godziny. zastawa

królestwo garów
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami 48

produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina(...)suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz 3-4 ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona oliwa z oliwek Wykonanie Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h. Na patelnię wlewam

Raj dla Podniebienia
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami 45

produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina(...)suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz 3-4 ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona oliwa z oliwek Wykonanie Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h. Na patelnię wlewam

Raj dla Podniebienia
Kaczka z sardelami 66

Kaczka z sardelami , kaczka pieczona w sosie z sardelam i, przepis z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją Emila Wyrobka z 1935 roku. 1 kaczka pieczona*, 150 g masła, 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego), 7 filetów anchois, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka mąki, sól, cukier, Kaczkę podzielić na 4 cześć. Zasmażyć masło z mąką. Anchois drobno posiekać. Wlać bulion(...)ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, zagotować. Dodać anchois i wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Do sosu włożyć kaczkę, razem chwilę poddusić. Podawać z makaronem. *Kaczkę upiec: odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i tymiankiem, odstawić na 2 godziny. Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić

królestwo garów
Kaczka w sosie własnym 149

votes ) Kaczka w sosie własnym Kaczka w sosie własnym, brzmi dla większości kontrowersyjnie, pewnie właśnie zastanawiasz się dlaczego nie wpadłeś dotąd na pomysł uduszenia kaczki. Tak, większość z nas kaczkę po prostu piecze lub smaży , a uwierz mi na słowo bo niestety nie mogę Cie poczęstować lub na zdjęcie Tak przyrządzona kaczucha nie ma sobie równych. Sama, także pewnie(...)wpadła na taki pomysł gdyby nie inspiracja kuchnią brytyjską. Hoduję kaczuchy więc muszę być kreatywna w ich obróbce, bo domownicy nie koniecznie chcą wcinać kilka razy w tygodniu, kaczkę pieczoną.. Tak więc polecam ta metoda nie dość że mega smaczna , to jeszcze naprawdę bezproblemowa gdyż kaczucha dojrzewa sobie w brytfance w piekarniku przez dwie godzinki bez naszego udziału

Ogrodnik w podróży
Kaczka z buraczkami w winie i rozmarynie 88

Święta Bożego Narodzenia to idealny moment, aby przygotować coś specjalnego. Jednym z moich popisowych dań jest pierś z kaczki. Przygotowuję ją zawsze w ten sam sposób i zawsze wychodzi taka sama. Jest soczysta i różowa w środku, a skórka jest aromatyczna i chrupiąca. Z kaczką idealnie komponuje się dobrze dobrane wino, które sprawia że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Ja wybrałem(...)aromatyczna, a degustacja zachwyca bogactwem smaku z dominującą nutą dojrzałych malin, truskawek i pieprzu. Intensywny aromat cechuje się wyjątkową soczystością i elegancją- CONO SUR, Carmenere SKŁADNIKI: 1 pierś z kaczki 3 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 80 ml czerwonego wina (użyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania