Chrupiąca skórka, soczyste mięso, a do tego aromatyczna kapusta… Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, efekt zaś zadowoli każdego smakosza. Przekonajcie i spróbujcie naszej kaczki po chińsku. Przepis na pierś z kaczki po chińsku Składniki: 1 pierś z kaczki ze skórą, około 1/4 niezbyt dużej główki kapusty pekińskiej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, około(...)kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chili, sos sojowy, sól. Jak zrobić pierś z kaczki po chińsku? Pierś z kaczki natnij od strony skóry w odstępach około 1,5 cm, polej 2 łyżkami sosu sojowego, odstaw na godzinę, kilka razy obracając, aby mięso dobrze się zamarynowało. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca
Kulinarna PolskaPyszna, krucha, aromatyczna kaczka z soczystym mięskiem i chrupiącą skórką. Idealnie komponuje się z soczystymi jabłkami. Jedyna nasza praca to natarcie kaczki przyprawami a potem już resztę wykona piekarnik. Jeśli planujecie już obiad świąteczny i nie macie na niego pomysłu to polecam Wam ten przepis na kaczuszkę. Zapewniam, że zarówno domownicy jak i zaproszeni na obiad goście będą zachwyceni :) Składniki(...)kaczka o wadze około 2 kg * 1 płaska łyżeczka soli * 1 łyżka estragonu * 1 łyżka majeranku * 1 łyżka papryki słodkiej * 3 łyżki oleju * 3 dość soczyste jabłka Wykonanie: W misce wymieszać olej z solą, estragonem, majerankiem i papryką słodką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia jabłka razem
Zrób to smacznieSkładniki: kaczka połowa ok 1.3 kg, majeranek 2 łyżki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Dużą kaczkę przeciąć na połowę, jedną schować do zamrażalnika, kaczkę oczyścić, odciąć kuperek, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć. Kaczkę natrzeć przyprawami z każdej strony, włożyć do rękawa, dodać(...)ósemki jabłek, zamknąć rękaw , włożyć do formy do pieczenia i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Kaczkę wstawić do piekarnika, włączyć na 210C, grzanie góra/dół, kaczkę piec 50 minut, następnie rękaw rozciąć na środku i na termoobiegu 150C piec około 15 minut, skórka będzie przypieczona, z wywaru z pieczenia można zrobić sos - pyszna, krucha, soczysta kaczka
W Mojej Kuchni LubięSoczysta pierś z kaczki w pysznym sosie mango z pomarańczem. Do kaczki podałam także sałatę rzymską która jest świetna po usmażeniu. Wykorzystałam tłuszcz od kaczki do smażenia sałaty, dzięki czemu zyskała fajny smak. Mango polecam nie tylko do deserów bo idealnie komponuję się też z daniami wytrawnymi. 2 piersi z kaczki 1 mango 1 pomarańcza 1 sałata rzymska sól, pieprz(...)czarny i czerwony 1 szalotka majeranek 125 wina białego papryka wędzona 500 ml bulionu drobiowego Pierś z kaczki myję, osuszam i nacinam skórę na krzyż, posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę do lodówki albo na noc najlepiej. Piersi wkładam skórą do dołu na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażę 3 minuty. Przekładam na drugą stronę i smażę
wesoła kuchniacenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat przewodni menu na tydzień, budujemy wokół niego przepis y. Pokażmy to na przykładzie jednego z naszych pierwszych menu, którego tematem przewodnim była kaczka. Kaczka w menu grała główną rolę, ale ponieważ nawet my nie zjemy jej w całości za jednymi razem – wystąpiła też w wątkach pobocznych – czyli w daniach na kolejne(...)tygodnia. W niedzielę była daniem głównym, w poniedziałek dodatkiem do makaronu. W czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami
Niedzielny kucharzPierś z kaczki z sosem jabłkowym. Na bogato, bo sos jabłkowy wzbogacony rumem, brązowym cukrem i cynamonem, co daje nam bardzo przyjemny wyrazisty smak. Wszystko podane z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Petarda. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins Czas całkowity / Total time: 40 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients(...)jabłka pokrojne w kostkę 140 g masła 50 ml spiced rum 3 łyzeczki brązowego cukru sok z 1 cytryny szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki cynamonu woda opcjonalnie Na kaczkę 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g) Na ryż 200 gram ryzu arborio 400 ml mleka kokosowego szczypta soli do smaku Sposób wykonania / Instructions: Sos jabłkowy
Spice things upbiałą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka
karmelowyNie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych. Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)jednej pomarańczy wyciskam sok. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i przyprawami. Do marynaty wkładam kaczkę. Mięso nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś
Tradycyjna kuchnia KasiKaczka obok gęsiny to najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Charakteryzuje się dużą ilością białka, stanowi także znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy A, B i E. I choć zawiera mniej tłuszczu niż mięso czerwone, do dietetycznych niestety nie należy. Zawiera go dużo więcej niż mięso kurze, czy indycze. Jest jednak lekkostrawne i łatwo przyswajalne, szczególnie polecane osobom(...)niską odpornością. Podczas pieczenia zachowuje soczystość i kruchość, to świetne urozmaicenie jesieno-zimowej diety. Szczególnie polecam uwadze filety z kaczki, na pyszny, wyjątkowo wykwintny obiad. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Dziś proponuję z sosem pomarańczowym, ale równie pyszne z sosem żurawinowym (po przepis zapraszam tutaj ). Składniki: 2 filety z kaczki ze skórą a '220-250 g sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miałam okazję spróbować rewelacyjną kaczkę, którą upiekła moja znajoma. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie zaszokował mnie swoją prostotą, ale to zachwyciło mnie najbardziej, to wyjątkowy smak kaczki i chrupiąca skórka. Składników jest mało, ale nie są one przypadkowe. Wysuszony plasterek cytryny na zdjęciu też nie jest prztpadkowy. ;) Przedstawiam Wam więc kaczkę z chrupiącą skórką :-)Składniki: kaczkasól himalajska albo jodowana(...)20gpieprz kolorowy (najlepiej świeżo zmielony) - ok. 2goliwa z oliwekczosnek - 2 ząbki Przygotowanie: Wlej do garnka ok. 2 litry wody oraz wsyp sól.Następnie wymieszaj wszystko i zanurz kaczkę na około godzinę. Pamiętaj, aby ją od czasu do czasu obrócić.Po wyciągnięciu z wody, osusz kaczkę np. za pomocą papierowego ręcznika.Wymieszaj w miseczce sól i pieprz, a następnie dokładnie natrzyj
Keto Przepisycenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat przewodni menu na tydzień, budujemy wokół niego przepis y. Pokażmy to na przykładzie jednego z naszych pierwszych menu, którego tematem przewodnim była kaczka. Kaczka w menu grała główną rolę, ale ponieważ nawet my nie zjemy jej w całości za jednymi razem – wystąpiła też w wątkach pobocznych – czyli w daniach na kolejne(...)tygodnia. W niedzielę była daniem głównym, w poniedziałek dodatkiem do makaronu. W czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami
Niedzielny kucharzNazwa nieco humorystyczna, nawiązująca do twórcy dania. Zaprosiliśmy na obiad rodziców, którym chcieliśmy zaserwować coś pysznego w 2018 roku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój mąż kaczkę. Składniki na piersi z kaczki po mężowsku (6 porcji): piersi z kaczki ok. 1,5 kg (6 kawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy(...)goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka łyżek tłuszczu z pieczenia kaczki woda sól sok z pomarańczy whisky Skórę kaczki ponacinać. Marynować około 30 minut. Przyprawy rozetrzeć, a czosnek zgnieść. Skórkę pomarańczy sparzyć przed utarciem. W przepisie zostały użyte pomarańcze na sok, które są bardzo soczyste. Szczerze bardzo
Karola gotujekuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja(...)osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory
Passions hobbies lifeudka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada
karmelowy