Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką. Składniki: 1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg) 6 jabłek 1 główka czosnku 100 g masła 300 ml wody 3 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy(...)pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej
IMPRESJA SMAKUSkładniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos
Mango PapajaKaczka najpierw dusi się w aromatycznym sosie, potem, gdy jest już bardzo miękka, mięso szarpane jest na włókna, a całość wymieszana w niezwykle smakowitą całość. Tak przygotowane idealnie nadaje się do faszerowania kanapek, burgerów albo bułeczek bao. Przepis na szarpaną kaczkę Składniki: 2 nogi z kaczki, 2 piersi z kaczki , 2 cebule, 3-4 ząbki czosnku, około 2 cm kawałek(...)świeżego imbiru, sos sojowy, 4 łyżki słodkiego sosu chili – ostrego lub łagodnego, sól. Jak zrobić szarpaną kaczkę? Cebulę drobno posiekaj, czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Rozgrzej głęboką patelnię, wyłóż kawałki kaczki, zaczynając od strony skóry, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę, smaż na niezbyt dużym ogniu przez około
Kulinarna PolskaKaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami . 4 nogi kaczki, 8 świeżych fig, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki miodu, 100 – 150 ml dobrego bulionu, sól, Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą do dołu(...)smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki. Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku. Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy. Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 - 70 minut
królestwo garówLubicie kaczkę? Bo ja bardzo, nawet już o tym nie raz pisałam. Dzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna. Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu. Tu znajdziecie przepis na kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą a tu kaczkę w pomarańczach 1 kaczka 2,5 kg 3 jabłka 100 g suszonej(...)żurawiny majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przełożyć do miski, dodać żurawinę i posypać majerankiem, wymieszać. Nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika
magiczna kuchnia KasiCzas czytania: 3 min Kaczka zawijana w mini tortille, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu hoisin sprawia, że kaczka nabiera wybornego egzotycznego smaku. Polecam domowy sos, ponieważ jest dużo lepszy niż ten ze sklepu. Sos w tym daniu odgrywa bardzo ważną rolę, jego(...)orzechowa nuta fantastycznie podkreśla smak kaczki. Kaczka zawijana w mini tortille Przygotowanie całej potrawy nie jest skomplikowane, większość pracy można wykonać wcześniej, a kiedy przyjdą goście, wystarczy podać. W ten sposób możemy zasiąść do stołu i cieszyć się miłym towarzystwem, zamiast stać przy kuchni i gotować. Pyszne, egzotyczne i wyjątkowe danie, smacznego i bawcie się dobrze! Print Kaczka zawijana
SprawdzonaKuchnia.plrosół drobiowy czy drobiowo-wołowy zna każdy z nas. Jednak może od czasu do czasu, np. z okazji świąt, przygotować sobie bardziej wykwintną wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja. Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki szyja(...)kaczki podroby z kaczki 2,5-3 litry wody 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora 1 liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 cebula Korpus kaczki, skrzydełka, szyję oraz podroby umieścić w garnku. Warzywa obrać i ułożyć na kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy
My simple kitchenKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku. 3. Kapustę
Szalona Kuchnia EwelinyPomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. Składniki na 2 porcje: 2 piersi(...)kaczki ze skórką (bez kości) 1 łyżka octu balsamicznego majeranek sól, pieprz sos truskawkowy 250 g truskawek bez szypułek 1/2 szklanki wody 3 płaskie łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego odrobina soku z cytryny sól, pieprz Przyprawione piersi z kaczki Najlepiej dzień wcześniej, piersi z kaczki umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski skórką do dołu, posmarować
UgotowaćSzukając pomysłu na kaczkę, w książce Marii Śleżańskiej, "Kucharz wielkopolski, praktyczne przepisy smacznych a tanich potraw ..." z 1892 roku, znalazłam przepis na „kaczki młode 'a la Nelson” . Pomysł wydał mi się bardzo ciekawy, czytając już prawie poczułam smak... Jednak po chwili zastanowienie postanowiłam troszkę zmienić przepis, zbliżyć go do zrazów po nelsońsku. U Śleżańskiej należy użyć świeże grzyby, ja dodałam(...)suszone. Dodałam również śmietanę, w starszych przepisach do zrazów nelsońskich nie dodawało się śmietany. Dodałam rozmaryn, tak dla smaku. Kaczka, 1,6 kg ziemniaków sałatkowych (typ A), 35 g grzybów suszonych, 2 – 3 cebule, 300 ml śmietany 18%, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren pieprzu czarnego, łyżeczka posiekanych listków rozmarynu, sól, cukier, 1 łyżka mąki, tłuszcz
królestwo garówDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym(...)piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki na kaczkę: 1 pierś z kaczki 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu sól, pieprz Składniki na buraki: 2 czerwone buraki, obrane i pokrojone w cienkie kliny 2 łyżki syropu klonowego
karmelowyKaczka pieczona z jabłkami to standard, dla odmiany proponuję kaczkę z brzoskwiniami. kaczka, 5 goździków, 1 torebka kardamonu, 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 płaska łyżka soli, 4 duże brzoskwinie, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 5 goździków, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wewnątrz natrzeć imbirem. Na zewnątrz oprószyć mieszanką(...)zmielonych przypraw z solą. Kaczkę odstawić. Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. Wymieszać ze zmielonymi goździkami. Kaczkę nadziać brzoskwiniami, można spiąć szpilką otwór. Resztę brzoskwiń odłożyć. Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 2,5 – 3 godziny. Po 1,5 godziny kaczkę polać wytworzonym sosem. Po dwóch godzinach włożyć pozostałe brzoskwinie. zastawa
królestwo garówKaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy(...)czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia
MarcinChefwyjdzie smacznie, że nie doprawimy odpowiednio, że nie będziemy umieli upiec tak, aby było smaczne. Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś(...)kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli i jabłkach, więc nie wysuszyła się. Nabrała ciekawego smaku dzięki nim i przyprawom. Nie kombinowałam za dużo, użyłam sprawdzonego przez pokolenia zestawienia: majeranku i pieprzu. Ważne
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi naprawdę idealna ! Jest soczysta, mięciutka i z chrupiącą skórką , czyli odpowiada kryteriom dobrze przygotowanej piersi. Sposobów przygotowania piersi kaczki jest naprawdę bardzo, a nawet bardzo dużo. Wiem może z 10 różnych sposobów(...)zimną patelnię skórą do dołu i smaży się jeden raz obracając do gotowości. Moim zdaniem taka technika jest najlepsza. Jeżeli macie jakieś swoje porady i techniki przygotowania piersi z kaczki, to podzielcie się nimi w komentarzach :) Smażona pierś z kaczki - przepis: Składniki: Piersi z kaczki w temperaturze pokojowej (ja miałem 2, jedną większą i mniejszą) Sól, pieprz Do podania
Kuchnia Łukasza