kaczki - 2575 przepisów (strona:13/172)

Potrugalskie empanadas – kruche pierożki z kaczką 75

Empanadas de pato vinha d’alhos – duck pies – babeczki z kaczką Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii …. empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym. Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie(...)Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach. Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki “Lisboeta” Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony. Empadas możecie przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczki. Empadas de pato vinha

Tajemnice Smaku
Kaczka nadziewana podrobami 101

Kaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała “z jabłkami”, ale druga “z wątróbką i sercami” zainspirowała nas do przygotowania takiego właśnie nadzienia. Pracy było troszkę więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego(...)mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, usunąć

niecodziennikpary
Kaczka confit 103

Przepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego smalcu, ale można też użyć oleju roślinnego – ważne jest, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone. Po ugotowaniu, trwającym ponad dwie godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można(...)razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego smalcu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 liść

niecodziennikpary
Obiad na niedzielę: Glazurowana, pieczona kaczka z pomarańczami 113

Bardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże   Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)szklanka soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Krok 2 Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy

Niedzielny kucharz
PIEROGI Z KACZKĄ 170

blogu gościły pierogi ze śliwką , które wraz z cynamonową okrasą smakowały wybornie. Idąc za ciosem postanowiliśmy znów uraczyć się domowej roboty pierogami, ale tym razem na bogato. Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną to trochę nasz taki mały luksus, który kosztował dużo pracy i wysiłku. Naprawdę, opłaciło się. Czas przygotowania niestety jest dość długi. Kaczkę najpierw trzeba było obsmażyć, ugotować(...)przyprawami, zmielić. Sam proces lepienia pierogów nie zajął nam wielu godzin, najdłużej skupiliśmy się właśnie na kaczce. W moim domu mięso kaczki traktuje się bardzo odświętnie i po królewsku. Takiego też traktowania wymagał ten przepis - a skoro po królewsku, to i z należytym szacunkiem i poświęceniem (tutaj: czasu). Dość tych wstępów - czas na przepis! Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną

W kuchni Karmel-itki
Jak upiec kaczkę w jabłkach i pomarańczach? Niezawodny przepis! 185

Dzisiaj wracam do Was z obiecanym przepisem na kaczkę. Przepis w postaci filmików możecie obejrzeć na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Postanowiłam spisać przepis aby nie zginął w czeluściach internetu. Kaczka jest idealnie mięciutka i rozpływa się w ustach. Kaczkę piekłam z dodatkiem świeżych ziół takich jak rozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy.  NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI: - najlepsza(...)kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super

SMYKWKUCHNI
Kaczka pieczona przepis + z czym podawać? 117

Kaczkę uwielbiamy, dlatego wybierając okazje rodzinne przy stole te bardziej lub mniej uroczyste wybieram na obiad kaczkę. A że u nas wszyscy mięsożercy to nikt nie odmówi dodatkowej nawet porcji delikatnego i rozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek(...)gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne i aromatyczne, podane z puree ziemniaczanym z selerem i koperkiem oraz kapustą czerwoną zasmażaną. No powiem Wam, rewelacja rodzinny obiad! Składniki: 6 nóg z kaczki 4 jabłka 4 figi

Zasmakuj Kuchni
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami 194

PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ -  z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI(...)kaczka  o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego:  przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .  Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy

Moja Książka Kucharska
Kaczka nadziewana po chińsku 135

sposób, ten sam od lat. Jeżeli coś jest doskonałe, to do czego chcielibyśmy aspirować? Tak właśnie myślałam o kaczce z jabłkami. Myślałam, że nie ma sensu poprawiać ideału, a nawet więcej! Myślałam, że jeżeli zmienię  przepis , choćby trochę, to tej kaczki już jeść nie będę i zmarnuję mój fantastyczny obiad. To była jedna strona medalu i jedna strona(...)nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwracamy kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony

Życie zamknięte w smaku
Kaczka w czerwonym winie 19

pyszne nogi z kaczki w genialnym sosie winnym, z dodatkiem dużej ilości suszonych moreli oraz innymi warzywami i dodatkami. Wystarczy, że podsmażysz wcześniej na patelni nogi kaczki, doprawione solą i pieprzem, a później na tej samej patelni zrobisz pyszny sos z podanych składników. Teraz już tylko należy zalać przygotowanym sosem kaczkę, wstawić do piekarnika i piec zgodnie z wytycznymi poniżej(...)przepisie. Danie jest zatem bardzo proste w przygotowaniu, a kaczka w czerwonym winie z morelami wychodzi przepyszna! NA ŚWIĘTA LUB RODZINNY OBIAD Takie nogi kaczki w czerwonym winie z morelami są idealnym pomysłem na świąteczny obiad lub inną rodzinną uroczystość. Słodycz moreli i marchewki, wytrawność wina, wyrazistość sosu worcestershire, to wszystko tworzy idealną kompozycję, tak fantastycznie dopełniającą kacze mięso. @import

nietylkopasta.pl
Pierś z kaczki – jak przygotować? 84

Piersi z kaczki to przez wiele osób uznawane są jako danie wyjątkowo trudne do przygotowania. A jest wręcz odwrotnie, ważne jest aby pilnować czas, aby pierś zbytnio nie wyschła. Kaczka jest dobra na ciepło, podana do obiadu z puree ziemniaczanym, ale również jako lunch podawana na zimno. Mięso ma smak delikatnie zbliżony do dziczyzny, ten smak nie wymaga szczególnego przyprawiania(...)Kaczkę możemy przygotować bardziej krwistą, ale również dla bardziej wrażliwych osób, znacznie mocno wysmażoną. W poradniku dowiesz się, jak przygotować kaczkę medium rare. Składniki filet z kaczki sól pieprz majeranek Pierś z kaczki – jak przygotować? Włącz i nagrzej piekarnik do 200 st. C. Kaczkę umyj, osusz i natnij skórę skórę w kratkę. Następnie wetrzyj w kaczkę przyprawy. Na suchą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone udka z kaczki 125

przepis na pieczone udka z kaczki jest bardzo prosty. Udka należy natrzeć solą, ułożyć w naczyniu do zapiekania i umieścić w piekarniku na dwie godziny. Mięso piecze się w niskiej temperaturze, w aromatycznym tłuszczu z kaczki połączonym z żurawiną. W ten sposób robię udka na specjalne okazje , gdyż niecodziennie zdarza mi się jeść mięso z tego ptaka. Podaję je zazwyczaj(...)puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Udka z kaczki Składniki na pieczone udka z kaczki. 80 dkg udek z kaczki 1 pełna łyżeczka soli 6-7 gałązek świeżego tymianku 3-4 duże ząbki czosnku 1 gwiazda anyżowa 10 dkg suszonej żurawiny 150 ml wody Jak zrobić pieczone udka z kaczki

MeCooks
Pyszny rosół z kaczki 148

razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy tłuszcz, który wytopi się podczas gotowania, jak również wyjątkowy smak. Nie musicie kupować od razu najdroższych elementów kaczki. Poszukajcie w sklepie – porcji rosołowych z kaczki. Jest w nich wiele mięsa i świetnie nadadzą się(...)tańsze. Gotując rosół, przygotujemy sobie też warzywa do pysznej warzywnej sałatki jarzynowej na szybko. Sprawdź również: Zyskaj 400 PLN do Biedronki w kilku prostych krokach! Składniki na rosół z kaczki 600g porcji rosołowej z kaczki 4-5 marchewek 2 pietruszki 1 cebula 2-3 ziemniaki 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe sól makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi kaczki z żurawiną 107

Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki i prosty przepis na piersi kaczki z żurawiną . Gdy pierwszy raz smażyliśmy piersi kaczki na patelni, obawialiśmy się, że mięso będzie surowe i krwiste, na szczęście okazało się, że tak krótka obróbka termiczna jest wystarczająca. W ten sposób, gdy nie mamy czasu na długie pieczenie kaczki, przygotowujemy kacze piersi na patelni. Ponieważ lubimy połączenie tego mięsa(...)owocami, dzisiaj dodaliśmy do niego smażoną w cukrze i miodzie świeżą żurawinę. Składniki na piersi kaczki z żurawiną 2 piersi z kaczki 100 g świeżej żurawiny 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żurawinę opłukać, pozostawić do odkapania. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ). Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ponacinać

niecodziennikpary
Wywar z pieczonych kości kaczki 102

naszej kuchni często gości kaczka, z której robimy wiele potraw. Tym razem zdecydowaliśmy się na przygotowanie wywaru z kości kaczki . Aby nadać mu wyjątkowego smaku, najpierw podpiekliśmy w piekarniku surowe kości, które potem długo gotowały się z warzywami i przyprawami. Wywar z pieczonych kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym(...)wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary
Pieczona kaczka z jabłkami 104

Opis Pieczona kaczka z jabłkami : Pieczona kaczka z jabłkami to idealny odświętne danie na święta i niedzielny obiad. Kaczka z tego przepisu wyjdzie Wam zawsze. Możecie ją również przygotować na przyjęcie wśród rodziny czy przyjaciół. Jej aromatyczny smak zachwyci z pewnością każdego. Przygotowanie kaczki pieczonej w całości nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny czasu. Idealna będzie z chrupiącą skórką(...)delikatnym, soczystym mięsem. Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania. Pamiętajcie, że na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Jeżeli chcesz, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, to przez ostatnie 10-15 minut piecz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kaczka z granatem i migdałami 158

Dzisiaj propozycja pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę(...)dodatkiem białego ryżu i dekoracją z ziarenek granatu i listków świeżej kolendry – oprócz niebanalnego smaku i aromatu otrzymamy również bardzo atrakcyjnie wyglądający talerz, który może naprawdę się podobać. Kaczka z granatem i migdałami 2017-04-19 14:16:57 Bardzo oryginalna w smaku i aromacie, a przy tym świetnie wyglądająca kaczka z granatem i migdałami - niebanalna propozycja na wiele okazji

Kulinarna Pokusa
Kaczka duszona z czerwoną kapustą 113

przygotowania dania użyłam dziką kaczkę, ale może być też kaczka hodowlana. Dzika kaczka jest mniejsza, ma chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą(...)rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( nie wytopi się tłuszcz z kaczki podczas smażenia tak jak z hodwlanej ponieważ nie posiada ona takiej ilości tłuszczu). Przełożyć do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać). Do kaczki wlać wodę (około 200 ml) i dusić, aż będzie prawie miękka. Kapustę i cebulę posiekać. Osolić, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut

królestwo garów
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 135

Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę

Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona z figami i ziemniakami 134

Kaczka pieczona z figami i ziemniakami - przepis może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekranikiem, aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki. Kaczka, 1 kg ziemniaków do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę) Odciąć kaczce(...)solą i odstawić na 2 godziny (a najlepiej na kilka godzin). Ułożyć na grzbiecie w naczyniu do zapiekania (ja wykładam metalową brytfankę papierem do pieczenia, mam pewność, że skóra kaczki nie przyklei się do dna). Włożyć do środka kaczki gałazkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki figi. Kaczkę oprószyć pieprzem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni

królestwo garów
Wtorek: Kaczka po chińsku 129

Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę

Niedzielny kucharz
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 223

Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką W przypadku tego dania szkoda czasu na wstęp. Nie ma co gadać- to trzeba po prostu zrobić, zjeść i wylizać talerz To jedno z moich popisowych dań. Efekt “wow!” gwarantowany, jeśli tego szukacie. Mój mąż je po prostu uwielbia: jest kaczka, są azjatyckie smaki- jest pełnia(...)szczęścia i uśmiech na jego twarzy. Spróbujcie, czy na Was też tak to zadziała Składniki na 2 porządne porcje 2 piersi kaczki ze skórą, u mnie po ok 250 gramów każda 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 5 łyżek sosu ostrygowego 3 łyżki wina ryżowego (jeśli nie macie to można ewentualnie pominąć) 1 łyżeczka cukru 6 łyżek

olalacooking
Kaczka z pigwą 156

dodatkiem pigwy. Owoc dotychczas kojarzyłam głównie z nalewką, sama miałam okazję robić nalewkę pigwową. Spróbowałam więc Saska Pigwa i postanowiłam z pigwy zrobić dodatek do mięsa. I stanęło na kaczce, na pysznej kaczej piersi smażonej, którą podałam w ciekawym słodko-pikantnym otoczeniu. Do mojego chutney z pigwy dodałam świeże chilli, zależało mi na wyrazistości i niepowtarzalnym smaku. Aby kontynuować nutę(...)słodyczy kaczkę podałam na dyniowym puree, które robi się bardzo prosto. Obiad zjedliśmy z kieliszkiem Saska Pigwa . Serdecznie zapraszam po przepis i zachęcam do wypróbowania dania i podzielenia wrażeniami na Facebooku Saska , oraz wizyty na stronie www.pijodpowiedzialnie.pl kaczka z pigwą PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki chutney: – 2 owoce pigwy – 6-8 łyżek cukru trzcinowego lub cukru

nietylkopasta.pl
Pierś z kaczki podana ze szparagami 271

Pieczona pierś z kaczki to iście królewskie danie. Wiele osób nie podejmuje się jej przygotowania twierdząc, że to coś bardzo trudnego. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować idealną pierś z kaczki. Danie to będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy(...)świeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze. Pierś z kaczki podana ze szparagami – składniki (na 2 porcje) 2 piersi z kaczki sól czarny pieprz pęczek szparagów Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka z granatem i migdałami 180

Dzisiaj propozycja pieczonej kaczki na sposób dość znacznie odbiegający od wszystkich naszych wcześniejszych przepisów. O ile kaczka sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę(...)dodatkiem białego ryżu i dekoracją z ziarenek granatu i listków świeżej kolendry – oprócz niebanalnego smaku i aromatu otrzymamy również bardzo atrakcyjnie wyglądający talerz, który może naprawdę się podobać. Kaczka z granatem i migdałami 2017-04-19 14:16:57 Bardzo oryginalna w smaku i aromacie, a przy tym świetnie wyglądająca kaczka z granatem i migdałami - niebanalna propozycja na wiele okazji

Kulinarna Pokusa
Kaczka z jabłkami inaczej 164

Już całkiem dawno temu prezentowaliśmy dość typowy przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami . Oczywiście bardzo smaczną, ale z naszego punktu widzenia chyba niespecjalnie oryginalną. Tymczasem pojęcie „kaczka z jabłkami” jest w rzeczywistości bardzo pojemne i warto poszukać ciekawych alternatyw. Przede wszystkim więc, wcale nie musi być ona pieczona – tym razem kaczkę usmażymy. Po drugie, forma podania jabłek też może być(...)sposób otrzymamy w sumie proste do zrobienia i zarazem bardzo oryginalne danie. A jeśli jeszcze tylko udekorujecie je czymś zielonym przy podaniu, to również całkiem nieźle wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
kaczka z gruszkami 119

kaczka z gruszkami  Każda pora roku jest dobra aby na obiad podać kaczkę . A końcówka lata daje nam dodatkowo okazję, aby nasze danie nafaszerować owocami, które właśnie dojrzały w sadzie. Tak też  uczyniłem i z samego rana zerwałem owoce z gruszy. A po południu podałem aromatyczną kaczkę, której zapach nęcił domowników na długo przed pojawieniem się dania(...)stole. składniki  1 kaczka 5-6 twardych gruszek sól, pieprz 1 łyżeczka majeranu szczypta tymianku szczypta lubczyku szczypta słodkiej papryki 2 łyżki oleju sposób przygotowania Tuszkę kaczki dokładnie myjemy, możemy ją też zluzować ( np. według  tego przepisu ), wtedy po upieczeniu łatwiej ją  podzielimy na porcje.    Następnie mieszany ze sobą   pieprz, sól, olej, połowę

Miód i pieprz
pieczona kaczka faszerowana pęczakiem z bakaliami 208

kaczka faszerowana pęczakiem Kaczka wypełniona farszem z kaszy i aromatycznych bakalii, to propozycja dania któremu nie  oprze się żaden z miłośników drobiu. składniki dla czterech osób 1 kaczka sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju składniki farszu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 150 g wątróbek drobiowych(...)wymieszanych orzechów i bakalii 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według  tego przepisu  . Możemy co prawda nie luzować ptaszyska, ale wtedy wewnątrz zmieści się mniej farszu, oraz trudniej  będzie pokroić kaczkę po upieczeniu.    Następnie mieszany ze sobą   pieprz, sól, oraz majeranek i wcieramy dokładnie przyprawy w kaczkę

Miód i pieprz
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 190

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać(...)kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania