kaczki - 2348 przepisów (strona:4/157)

Kaczka pieczona z jabłkami 50

Kaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec ją w domu pędziliśmy do restauracji. I jak to w takich sytuacjach bywa - zdarzały się raz lepsze, raz gorsze kaczki. Najsmaczniejsza kaczka pieczona z jabłkami, jaką dotychczas jadłam jest serwowana w Oberży pod Czerwonym(...)kultowej restauracji czasów PRL-u i zarazem autora pysznego bloga Wojciechgotuje.p l wyróżnia się na tle pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna, delikatna i aromatyczna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaczka z jabłkami 122

Kaczka z jabłkami to ponoć klasyk, klasykiem też jest kaczka w pomarańczach, a ja ze wszystkich klasyków to lubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego(...)feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał on, że jest najmądrzejszy na świecie, jest najbardziej genialnym szefem kuchni, a prawie czarne na wierzchu to nie jest spalony na kaczce majeranek, tylko zrumienione zioła. Serio, czasem się zastanawiam czy byłam pełna władz umysłowych? Więc awantura wybuchła o to, że jednak uparłam się

ladykitchen
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 114

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda kaczka – skórkę cieniutką i wypieczoną jak najlepsze chipsy. Ze specjalną dedykacją dla mojego ‘teścia’ – smakosza tego zacnego drobiu Kaczkę oczyszczamy ze zbędnych nadmiarowych kawałków skórki, płuczemy pod bieżącą wodą, szczególnie w środku. W moździerzu(...)młynku kilkoma ruchami miażdżymy razem dość grubo wszystkie przyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu

Karo in the Kitchen
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 100

zostanie 2/3 płynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem do gorącego sosu należy wmieszać łyżkę zimnego masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób(...)wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc

Karo in the Kitchen
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 120

dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto

Kulinarna Pokusa
Kaczka w soku pomarańczowym 128

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam kaczkę w soku pomarańczowym, w pysznym sosie(...)moja kolejna propozycja na świąteczne menu. A na blogu znajdziecie kaczkę w pomarańczach , kaczkę świąteczną i kaczkę faszerowaną . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Glazurowana, pieczona kaczka z pomarańczami 40

Bardzo aromatyczna pieczona kaczka z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Kaczka z pomarańczami ma pysznie chrupiącą skórkę. Podczas pieczenia tzeba uważać, żeby jej za bardzo nie przypalić Glazurowana kaczka z pomarańczami to absolutny rarytas. Pieczyste pachnie pomarańczami(...)przyprawami, a skórka cudownie chrupiąca. Tu uwaga: jeśli nie przepadasz za orientalnymi smakami nie dodawaj do glazury anyżu. Jeśli takie klimaty są ci jednak bliskie to przed pieczeniem natrzyj kaczkę łyżką przyprawy 5 smaków. Tak jest w oryginalnym przepisie . My z niej zrezygnowaliśmy, bo, naszym zdaniem, kaczka z pomarańczami była zanadto aromatyczna. I jeszcze jedna uwaga: kaczka z pomarańczami posmarowana

Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona z pomarańczami 84

Pyszna kaczka pieczona z pomarańczami, to w sumie proste danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Kaczka po upieczeniu w środku jest przyjemnie krucha i soczysta, zaś skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Swoją delikatność kaczka zawdzięcza marynowaniu i pieczeniu w odpowiedni sposób. Tym razem część czasu kaczkę piekłam pod przykryciem, a część bez przykrycia, polewając ją co pewien czas wytopionym(...)tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Mięso z kaczki jest bardzo smaczne i zdrowe, więc z przyjemnością zachęcam Was do jego spożywania. Nie należy martwić się tym, że kaczka jest tłusta, gdyż podczas pieczenia praktycznie cały tłuszcz się wytapia, a pozostaje tylko pyszne delikatne mięso. Składniki: 2 - 2,5 kg kaczki (u mnie ważyła 2,8 kg)  2 - 3 pomarańcze

Kuchcik gotuje
Kaczka pieczona z jabłkami 37

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka polskiej kuchni i każdy z nas z pewnością choć raz w życiu ją jadł. Ponieważ kaczka jest coraz bardziej dostępna, a i cena nie odstrasza, warto zastanowić się nad jej przygotowaniem w tej bardzo prostej wersji. Piekąc kaczkę, należy zawsze pamiętać o kilku zasadach, które zagwarantują nam, że będzie ona soczysta, mięso miękkie, delikatne(...)odchodzące od kości. Po pierwsze kaczkę dobrze jest przez noc namoczyć w solance, przez co upiecze się równomiernie. Po drugie w formie układamy ją piersią do dołu i tak wstawiamy do gorącego piekarnika. Po trzecie kaczkę pieczemy co najmniej 2 godziny, często polewając ją wytwarzającym się tłuszczem i kilkakrotnie ją obracamy. Na koniec należy pamiętać, że gdyby mięso zbyt szybko

niecodziennikpary
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 152

niewielką modyfikacją skądinąd znanej receptury przypisywanej zwykle Rickowi Steinowi. Można ją łatwo znaleźć w internecie pod hasłem Vietnamese duck braised in spiced orange juice . O ile tylko ktoś lubi kaczkę oraz kuchnię tej części świata, powinien zdecydowanie przetestować ten przepis. Pomimo pewnej czasochłonności jest on w gruncie rzeczy całkiem prosty do wykonania, a efekt smakowy – naprawdę rewelacyjny. Minimalnym wysiłkiem można(...)obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle oryginalna kaczka po wietnamsku w sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej

Kulinarna Pokusa
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 146

chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy, dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór(...)kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki (naczynia żaroodpornego) i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230°C na 30 minut (nie dodajemy żadnego płynu ani tłuszczu, ponieważ sam się wytopi z kaczki). Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 134

tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym(...)zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso przykrywamy, by nie wystygło. Makaron przygotowujemy w ostatniej kolejności. Gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta, co pewien czas mieszając. Po odsączeniu przekładamy do nagrzanej miski i natychmiast mieszamy z 1 łyżką masła, a następnie ze szpinakiem. Mięso z kaczki układamy na makaronie wymieszanym

Kulinarna Pokusa
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 71

mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki  6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć 2 kwadratowe serki topione sól, pieprz natka(...)pietruszki Upieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później.  Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy do marchewki. Na odrobinie oleju  podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kaczka w pomarańczach 120

Kaczka jest dla nas symbolem wyjątkowych okazji. Tym razem okazją był kolejny wolny dzień w środku tygodnia. Postanowiłam przygotować kaczkę, ale nie tak jak zawsze tylko zmienić jej smak w oparciu o pomarańcze i zrobić swoja wersje kaczki w pomarańczach. Dodam, że ze wszystkich do tej pory zrobionych kaczek ta smakowała mi najbardziej. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka faszerowana kapustą kiszoną i śliwką z pęczotto z grzybami na oleju rzepakowym 95

pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie(...)tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak. Do kaczki jak i pęczaku użyłam oleju rzepakowego, bo o lej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik