kaczki - 2523 przepisów (strona:4/169)

Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 162

Jako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką. Gorąco polecam! Poniżej znajdziecie również przepis na buraczki, w całości przygotowane przez mojego Ukochanego :) No to zaczynamy! Przepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku(...)duże brzoskwinie 50 ml białego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 4 łyżki masła 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz i odstawiamy na bok na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 3 brzoskwinie obieramy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy nimi naszą kaczkę. Dokładnie związujemy sznurkiem

My Culinary Art
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 137

miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe(...)wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta sody 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych na sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 łyżka sosu sweet chilii 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 463

Kaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to jest już sztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent(...)lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo ją "zepsuć". Prawidłowo zrobiona pierś z kaczki w przekroju nie może mieć jednolitego jasnego koloru. Wtedy jest przesmażona. W samym środku/centrum powinna pozostać różowawa. Jasno różowa lub ciemno różowa, zależnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierś kaczki z żurawiną 11

kaczka nie może się nie udać! Jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku. Smażenie i pieczenie kaczki zbyt dłygo może bowiem spowodować, że zrobi się zbyt sucha i nieco twarda. Z czym podawać kaczkę? Kaczka idealnie smakuje zarówno ze złonymi jak i słodkimi dodatkami(...)smażone jabłka. Świetna będzie też borówka w słoiczku lub dodatek świeżych lub duszonych pomarańczy. Słodycz w każdej z tych wersji idealnie skomponuje się z mięsem. Idealna na każdą okazję Kaczka idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, obiad dla gości zarówno kilku jak i nawet kilkunastu osób. Wystarczy że przygotujesz i natniesz ją wcześniej, a jak przyjdą goście i będą już

nietylkopasta.pl
Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami 17

Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami to świetny przepis na danie obiadowe. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wybornie. Możesz ją podać jako danie główne w towarzystwie tłuczonych ziemniaków, ryżu lub makaronu. Bardzo często podaję ją również z gruszkami prosto ze słoika. Jeśli szukasz idealnego jesiennego posiłku to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pieczona kaczka z jabłkami to świetny(...)przepis na danie obiadowe. Kaczka będzie delikatna i soczysta, jabłka dodadzą trochę słodyczy, aby zrównoważyć pikantne smaki mięsa i sosu, a do tego jest na tyle łatwa, że każdy może ją przyrządzić w domu! Tak upieczoną kaczkę z jabłkami bardzo często podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody i na przykład buraczkami. Super pomysłem jest również podanie jej razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka pieczona z jabłkami 86

Kaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec ją w domu pędziliśmy do restauracji. I jak to w takich sytuacjach bywa - zdarzały się raz lepsze, raz gorsze kaczki. Najsmaczniejsza kaczka pieczona z jabłkami, jaką dotychczas jadłam jest serwowana w Oberży pod Czerwonym(...)kultowej restauracji czasów PRL-u i zarazem autora pysznego bloga Wojciechgotuje.p l wyróżnia się na tle pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna, delikatna i aromatyczna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaczka z jabłkami 175

Kaczka z jabłkami to ponoć klasyk, klasykiem też jest kaczka w pomarańczach, a ja ze wszystkich klasyków to lubię muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego(...)feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał on, że jest najmądrzejszy na świecie, jest najbardziej genialnym szefem kuchni, a prawie czarne na wierzchu to nie jest spalony na kaczce majeranek, tylko zrumienione zioła. Serio, czasem się zastanawiam czy byłam pełna władz umysłowych? Więc awantura wybuchła o to, że jednak uparłam się

ladykitchen
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 177

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda kaczka – skórkę cieniutką i wypieczoną jak najlepsze chipsy. Ze specjalną dedykacją dla mojego ‘teścia’ – smakosza tego zacnego drobiu Kaczkę oczyszczamy ze zbędnych nadmiarowych kawałków skórki, płuczemy pod bieżącą wodą, szczególnie w środku. W moździerzu(...)młynku kilkoma ruchami miażdżymy razem dość grubo wszystkie przyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu

Karo in the Kitchen
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 157

zostanie 2/3 płynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem do gorącego sosu należy wmieszać łyżkę zimnego masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób(...)wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc

Karo in the Kitchen
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 179

dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto

Kulinarna Pokusa
Kaczka w soku pomarańczowym 195

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam kaczkę w soku pomarańczowym, w pysznym sosie(...)moja kolejna propozycja na świąteczne menu. A na blogu znajdziecie kaczkę w pomarańczach , kaczkę świąteczną i kaczkę faszerowaną . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Restauracja Kaczka i Wino 6

podniebienia i zachwyci wszystkie zmysły. To Villa Elise – butikowy hotel z odkrytym basenem, strefą wellness i mnóstwem innych atrakcji w Stroniu Śląskim. To właśnie tutaj znajduje się restauracja „Kaczka i Wino”, która serwuje wyśmienitą kuchnię, opartą na naturalnych produktach z lokalnych źródeł. Wystrój restauracji utrzymany jest, tak jak cała Villa Elise, w oryginalnym secesyjnym stylu. Restauracja Kaczka i Wino(...)klik w zdjęcie, aby otworzyć menu Restauracja Kaczka i Wino – co można zjeść Restauracja „Kaczka i Wino” to pasja i marzenie właścicieli Villi Elise – Sylwii i Rafała Wyniczenko, którzy sami należą do „foodies“ i chcą dzielić się swoją miłością do jedzenia ze swoimi gośćmi. Ich specjalnością jest kaczka, która jest podawana na kilka sposobów, w zależności od sezonu

Kate's Kitchen
Glazurowana, pieczona kaczka z pomarańczami 100

Bardzo aromatyczna pieczona kaczka z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Kaczka z pomarańczami ma pysznie chrupiącą skórkę. Podczas pieczenia tzeba uważać, żeby jej za bardzo nie przypalić Glazurowana kaczka z pomarańczami to absolutny rarytas. Pieczyste pachnie pomarańczami(...)przyprawami, a skórka cudownie chrupiąca. Tu uwaga: jeśli nie przepadasz za orientalnymi smakami nie dodawaj do glazury anyżu. Jeśli takie klimaty są ci jednak bliskie to przed pieczeniem natrzyj kaczkę łyżką przyprawy 5 smaków. Tak jest w oryginalnym przepisie . My z niej zrezygnowaliśmy, bo, naszym zdaniem, kaczka z pomarańczami była zanadto aromatyczna. I jeszcze jedna uwaga: kaczka z pomarańczami posmarowana

Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona z pomarańczami 167

Pyszna kaczka pieczona z pomarańczami, to w sumie proste danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Kaczka po upieczeniu w środku jest przyjemnie krucha i soczysta, zaś skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Swoją delikatność kaczka zawdzięcza marynowaniu i pieczeniu w odpowiedni sposób. Tym razem część czasu kaczkę piekłam pod przykryciem, a część bez przykrycia, polewając ją co pewien czas wytopionym(...)tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Mięso z kaczki jest bardzo smaczne i zdrowe, więc z przyjemnością zachęcam Was do jego spożywania. Nie należy martwić się tym, że kaczka jest tłusta, gdyż podczas pieczenia praktycznie cały tłuszcz się wytapia, a pozostaje tylko pyszne delikatne mięso. Składniki: 2 - 2,5 kg kaczki (u mnie ważyła 2,8 kg)  2 - 3 pomarańcze

Kuchcik gotuje
Kaczka pieczona z jabłkami 64

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka polskiej kuchni i każdy z nas z pewnością choć raz w życiu ją jadł. Ponieważ kaczka jest coraz bardziej dostępna, a i cena nie odstrasza, warto zastanowić się nad jej przygotowaniem w tej bardzo prostej wersji. Piekąc kaczkę, należy zawsze pamiętać o kilku zasadach, które zagwarantują nam, że będzie ona soczysta, mięso miękkie, delikatne(...)odchodzące od kości. Po pierwsze kaczkę dobrze jest przez noc namoczyć w solance, przez co upiecze się równomiernie. Po drugie w formie układamy ją piersią do dołu i tak wstawiamy do gorącego piekarnika. Po trzecie kaczkę pieczemy co najmniej 2 godziny, często polewając ją wytwarzającym się tłuszczem i kilkakrotnie ją obracamy. Na koniec należy pamiętać, że gdyby mięso zbyt szybko

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania