kaczki - 2325 przepisów (strona:3/155)

Piersi z kaczki 17

Przygotowanie piersi z kaczki we właściwy sposób często bywa wyzwaniem dla wielu. Idealne piersi kaczki są miękkie i soczyste wewnątrz, a jednocześnie mają chrupiącą skórkę na zewnątrz. Wiele osób robi piersi z kaczki smażąc je tylko i wyłącznie na patelni. Ja zazwyczaj łączę smażenie na patelni z podpieczeniem w piekarniku. Przez pierwsze kilka minut smażę piersi kaczki na patelni(...)wytopić ze skórki tłuszcz, następnie wkładam patelnię do piekarnika na dodatkowych kilka minut, aby mięso się dopiekło. Robiąc piersi kaczki w ten sposób zawsze staram się dokładnie przestrzegać czasu jaki mięso ma spędzić na patelni oraz w piekarniku. Mięso z kaczki jest łatwo przesuszyć, dodatkowe minuty mogą sprawić, iż będzie ono suche i twarde. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog

MeCooks
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 156

Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia

Moja Delicja
Pieczona kaczka z jabłkami 107

jabłkami jest dosyć łatwa w przygotowaniu, a nada się zarówno na kolację we dwoje (młoda kaczka w mniejszym rozmiarze), jak i na rodzinny obiad (jeśli ptakiem będzie np. słusznych rozmiarów moulard). Jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia z przygotowaniem potraw z kaczki, może to być całkiem dobry początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka(...)piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla. Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie z kaczką, wtedy będą nawet smaczniejsze. W takim wypadku muszą jednak przebywać obok kaczki przez ok. 30-40 minut. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-13 {margin: auto;} #gallery-13 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px

Kulinarna Pokusa
Kaczka po pekińsku. 77

Kaczka po pekińsku: Przygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki. Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni  na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność  tej potrawy wynika przede wszystkim  ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie(...)posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami  świeżego ogórka . Składniki:  1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć  ,usunąć tłuszcz  ,gruczoł tłuszczowy

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka pieczona z jabłkami 29

Pieczoną kaczkę w całości robię zazwyczaj z dodatkiem pomarańczy lub jabłek, gdyż osobiście lubię smak mięsa podkreślony owocami. Poza owocami często do przyprawienia kaczki używam także ziół oraz innych przypraw, które nadają mięsu bardziej wyrazistego smaku. Całą kaczkę pieczoną przygotowuję głównie na specjalne okazje i Święta, znacznie rzadziej zdarza mi się ją przyrządzać na codzienny obiad. W pieczonej kaczce stawiam(...)chrupiącą skórkę, miękkie i soczyste mięso oraz pyszny smak. Przepis na pieczoną kaczkę , który znajdziecie poniżej jest na kaczkę z dodatkiem jabłek i suszonego majeranku. Do natarcia mięsa sięgnęłam również po miód, czosnek, sól oraz pieprz. Upieczoną kaczkę podałam z dodatkiem modrej kapusty oraz pieczonymi ziemniakami. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kaczka z jabłkami

MeCooks
Kaczka duszona z grzybami 166

Składniki: 1 kaczka o wadze ok 2 kg 2 średniej wielkości cebule 350 g prawdziwków (świeże lub mrożone) - oczyszczone i pokrojone w plastry 4 suszone kapelusze prawdziwków (namoczone i wypłukane) 1 łyżka miodu (użyłam lipowego) 2 łyżki oleju do smażenia majeranek, sól, pieprz do zamarynowania 4 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 6 goździków, bulion z kaczki: 2 cebule(...)korzenie pietruszki 1 marchewka po 4 liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1 litr wody Kaczkę oczyścić z resztek piór, dokładnie umyć i podzielić na porcje: udka, piersi, skrzydełka, szyja i korpus. Udka i piersi natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (nie żałujemy przypraw), przykryć i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, ale czas potrzebny

U mnie w kuchni
Kaczka z jabłkami 95

długiej przerwie wracam do Was ze wspaniałym przepisem na pyszną, nadziewaną jabłkami kaczkę. Obiecałam jakiś czas temu, że ten przepis przedstawię. Tak więc dzisiaj ta kaczka jest dla Was       Składniki: 1 kaczka (moja ważyła 1,8 kg) 1,5 jabłek (najlepsza odmiana to „szara reneta”) sól 1 opakowanie majeranku kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka smalcu(...)wysmarowania brytfanny          Wykonanie: Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Odcięłam kuperek, skrzydełka w zgięciu. Końcówki skrzydełek odcinam, bo podczas pieczenia bardzo szybko się przypalają. Ze środka zebrałam nadmiar tłuszczu (jeśli jest). Kaczkę bardzo dokładnie natarłam wewnątrz i zewnątrz solą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie

Kuchnia u Krysi
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 122

Odkryłam kulinarną czarną dziurę. W żadnym języku i na żadnej stronie sieci nie znalazłam przepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina(...)bardzo rzadko, ale jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso.   Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą

Karo in the Kitchen
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 109

sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli lubicie kaczkę mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego(...)minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem. Zdejmujemy z ognia. Kaczkę kroimy na plastry – podajemy wraz z makaronem. Post Smażona pierś z kaczki 5 smaków pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pasztet z kaczki 142

sposobów przygotowania pasztetu jest oczywiście wiele. Te przyrządzane z kaczki należą jednak do grupy pasztetów uchodzących za nieco bardziej „ekskluzywne”. I chociaż wcale nie musimy kojarzyć pasztetu z kaczki z jakimiś konkretnymi okolicznościami, to z pewnością jest on godzien tego, aby w charakterze zimnej przystawki trafił np. na wielkanocny stół lub kulinarnie uświetnił inną ważną okazję. Warto też(...)pamiętać, że pasztety niekoniecznie musimy jadać po schłodzeniu – większość z nich doskonale smakuje również na ciepło. Pasztet z kaczki 2015-04-02 11:13:18 Pyszny, aromatyczny pasztet z kaczki przygotowany w tradycyjny sposób – nie do kupienia w sklepie. Doskonały zarówno od święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki

Kulinarna Pokusa
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 137

kaczka faszerowana Jeśli kaczka to tylko z prywatnego gospodarstwa  Jeśli kaczka to taka, jaką robiła przez lata moja mama czyli nadziewana wątróbką.  Wstawiam kaczkę do piekarnika, zamykam oczy i wspominam święta Bożego Narodzenia gdy byłam dzieckiem.... Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych wątróbek + z kaczki 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka(...)bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz 4 słodkie jabłka Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Najlepsza kaczka na obiad 31

Najlepsza kaczka na obiad. Kacze piersi i udka smażone, a potem pieczone w piekarniku. Mięso z kaczki jest delikatne, kruche i soczyste, z pyszną chrupiącą skórką i rozpływającymi się w ustach kawałkami mięsa. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jej nie mieli jeszcze kaczki w ustach. Kaczka ma doskonały smak i jest pyszna. Majeranek do doprawienia kaczki nadaje się idealnie(...)żałujcie go obsypując nim kawałki mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu. Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu. Polecam inne przepisy z kaczką: – Kaczka smażona z kolorowym pieprzem – Majonezowe roladki z botwiną i kaczkąKaczka pieczona z jabłkami i orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pieczona z jabłkami 83

bardzo dużo, ponieważ jest łatwo dostępny, daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych no i oczywiście jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego  dziś zapraszam  na parę słów  o tym dlaczego warto jeść  kaczkę i jakie wartości(...)odżywcze skrywa jej mięso. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę: pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami pierś z kaczki w winie i żurawinie Dlaczego warto jeść kacze mięso? Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 85

Przepis na polskiego, nadziewanego kurczaka to kurczak z wątróbkami. Ale jeszcze lepiej smakuje tak przygotowana kaczka :) Była u mnie w drugi dzień świąt :) Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych wątróbek 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki(...)Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.  Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej

Bon Appetit Małgorzaty
Kaczka po pekińsku wg Pascal'a 163

Dawno  nie piekłam  kaczki . Robi się coraz zimniej więc nic dziwnego że chęć na solidne dania pojawia się coraz częściej.  Na stronie Lidla wypatrzyłam  przepis Pascala na kaczkę po pekińsku.  I upiekłam. Nazywanie tej kaczki Kaczką po pekińsku jest może nadużyciem - ta po pekińsku jest jednak nieco inna - ale nie zmienia to faktu,że kaczka(...)wychodzi bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. Piekłam prawie 45 minut dłużej niż w przepisie, kaczka była ładnie upieczona, ale zdarzały się jeszcze miejsca gdzie tłuszcz nie do końca się wytopił, mimo, że przed pieczeniem kaczkę ponakłuwałam w najbardziej tłustych miejscach. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata

Stare Gary
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 127

Jako że chwilowo jestem unieruchomiona, w przygotowaniu dzisiejszego obiadu pomagał mi mój Ukochany :) Pomimo, że kaczkę robiłam pierwszy raz, wyszła pyszna, bardzo soczysta, z chrupiącą skórką. Gorąco polecam! Poniżej znajdziecie również przepis na buraczki, w całości przygotowane przez mojego Ukochanego :) No to zaczynamy! Przepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku(...)duże brzoskwinie 50 ml białego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 4 łyżki masła 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz i na zewnątrz i odstawiamy na bok na czas rozgrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 3 brzoskwinie obieramy, kroimy na ćwiartki i faszerujemy nimi naszą kaczkę. Dokładnie związujemy sznurkiem

My Culinary Art
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 104

miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe(...)wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta sody 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych na sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 łyżka sosu sweet chilii 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 341

Kaczka jest pyszna i jeśli ktoś jej jeszcze nie spróbował musi koniecznie to nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to jest już sztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent(...)lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo ją "zepsuć". Prawidłowo zrobiona pierś z kaczki w przekroju nie może mieć jednolitego jasnego koloru. Wtedy jest przesmażona. W samym środku/centrum powinna pozostać różowawa. Jasno różowa lub ciemno różowa, zależnie

Sztuka gotowania w/g Samiry