Bardzo lubię przygotowywać na obiad kaczkę. Wystarczy nieco zmodyfikować składniki i uzyskuje się zupełnie nowe, smaczne danie. Tym razem poza tradycyjnymi jabłkami, moje udka z kaczki były wysmarowane dipem na bazie musztardy francuskiej i sarepskiej z dodatkiem ziaren kolendry i przypraw takich jak kardamon i imbir. Kaczka wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem(...)buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Z kaczki można przygotować również sos. Wystarczy odlać z gotowej kaczki nieco tłuszczu do garnuszka, w osobnym garnuszku wymieszać odrobinę wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę do tłuszczu i mieszając podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. SKŁADNIKI 4 udka z kaczki 2 jabłka
Passions hobbies lifenich słabość i zawsze właśnie ją zamawiam w nowo odwiedzanej restauracji w celu wyrobienia sobie zdania na temat kucharza. Dziś przedstawiam bardzo łatwy i kompleksowy przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną w całości z ziemniakami i figami, które teraz są najlepsze i najtańsze. Jest to jedno z takich dań, które robi się samo w piekarniku, więc polecam gorąco nawet leniuszkom. Jeżeli(...)jesteś wielbicielem pieczonych kaczek, polecam także moją w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami , obie przepyszne! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z ziemniakami i figami (1 kaczka) Składniki: 1 cała średnia kaczka 1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 1 duże jabłko, obrane, bez pestek i pokrojone w ćwiartki
karmelowyJeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka • 1 łyżeczka majeranku • pieprz do posypania kaczki • olej do posmarowania kaczki Kapusta • 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej • 4 śliwki suszone • 3 łyżki masła • 50 ml wina czerwonego • 1 łyżka(...)uwolnił się smak. Dodać ok. 2 litrów wody i sypać sól, dotąd, aż wrzucone surowe jajko podniesie się do połowy wysokości wody. Wtedy solanka jest gotowa. • Kaczkę marynować przez 24 godziny w solance, po czym osuszyć i posypać pieprzem w środku i na wierzchu. • Jabłka ze skórką pokroić na ósemki, wydrążyć
To co kochamkaczka pieczona z bakaliami Potrawy z kaczki to moje ulubione dania z drobiu. A te właśnie zajmuje śród nich miejsce szczególne. Kwaśne jabłka w połączeniu z suszonymi owocami i orzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie. składniki dla czterech osób 1 duża kaczka 6-7 jabłek szarej renety 150 g suszonych bakalii(...)owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie) sól, pieprz 1 łyżka tymianku 50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po pieczeniu , oraz wejdzie do niej mniej jabłek i owoców). Następnie mieszany ze sobą pieprz
Miód i pieprzkaczka z jabłkami Każdego kto już próbował tak przyrządzonej kaczki, nie trzeba zachęcać do przygotowania tej potrawy. Ci zaś którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować kaczki z jabłkami, obowiązkowo muszą nadrobić swoje zaległości. składniki dla dwóch ( głodnych) osób 1 kaczka 4 jabłka ( najlepiej kwaśne) 50 g suszonych śliwek sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju sposób przygotowania(...)Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też nie luzować kaczki, ale wtedy trudniej ją będzie przekroić po upieczeniu). Następnie mieszany ze sobą pieprz, sól, olej, połowę majeranku, wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w ćwiartki, dodajemy
Miód i pieprzchrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie. Składniki: kaczka 1-2 szt. jabłek 4-6 ząbków czosnku świeże gałązki tymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula(...)ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od naszej głównej bohaterki. Umytą kaczuszkę natarłam oliwą, posypałam solą i pieprzem. Wtarłam
potrawyregionalnetemperatury to mino wszystko dobry rosołek na niedzielny obiadek nie jest zły dlatego mamy dla Was kolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki Składniki: - korpus + szyja z kaczki - 2 skrzydełka z kaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób(...)lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową kaczkę kroimy
Kuchenne WariacjeKaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością czosnku i majeranku. Warto użyć jak najlepszego majeranku. Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny. Kaczka była polewana najpierw piwem Perła Chmielowa(...)następnie piwem z dodatkiem miodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko
Stare GaryKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i taka...świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia(...)Zdecydowana większość właścicieli sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty: 6 łyżek sosu sojowego , kieliszek wódki , łyżka octu winnego , 3 łyżeczki płynnego miodu , ok. 2 łyżeczki soli
Codzienna kuchnia niecodziennaEmpanadas de pato vinha d’alhos – duck pies – babeczki z kaczką Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii …. empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym. Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie(...)Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach. Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki “Lisboeta” Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony. Empadas możecie przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczki. Empadas de pato vinha
Tajemnice SmakuKaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała “z jabłkami”, ale druga “z wątróbką i sercami” zainspirowała nas do przygotowania takiego właśnie nadzienia. Pracy było troszkę więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego(...)mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, usunąć
niecodziennikparyPrzepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego smalcu, ale można też użyć oleju roślinnego – ważne jest, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone. Po ugotowaniu, trwającym ponad dwie godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można(...)razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego smalcu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 liść
niecodziennikparyBardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)szklanka soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Krok 2 Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy
Niedzielny kucharzblogu gościły pierogi ze śliwką , które wraz z cynamonową okrasą smakowały wybornie. Idąc za ciosem postanowiliśmy znów uraczyć się domowej roboty pierogami, ale tym razem na bogato. Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną to trochę nasz taki mały luksus, który kosztował dużo pracy i wysiłku. Naprawdę, opłaciło się. Czas przygotowania niestety jest dość długi. Kaczkę najpierw trzeba było obsmażyć, ugotować(...)przyprawami, zmielić. Sam proces lepienia pierogów nie zajął nam wielu godzin, najdłużej skupiliśmy się właśnie na kaczce. W moim domu mięso kaczki traktuje się bardzo odświętnie i po królewsku. Takiego też traktowania wymagał ten przepis - a skoro po królewsku, to i z należytym szacunkiem i poświęceniem (tutaj: czasu). Dość tych wstępów - czas na przepis! Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj wracam do Was z obiecanym przepisem na kaczkę. Przepis w postaci filmików możecie obejrzeć na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Postanowiłam spisać przepis aby nie zginął w czeluściach internetu. Kaczka jest idealnie mięciutka i rozpływa się w ustach. Kaczkę piekłam z dodatkiem świeżych ziół takich jak rozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI: - najlepsza(...)kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super
SMYKWKUCHNIKaczkę uwielbiamy, dlatego wybierając okazje rodzinne przy stole te bardziej lub mniej uroczyste wybieram na obiad kaczkę. A że u nas wszyscy mięsożercy to nikt nie odmówi dodatkowej nawet porcji delikatnego i rozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek(...)gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne i aromatyczne, podane z puree ziemniaczanym z selerem i koperkiem oraz kapustą czerwoną zasmażaną. No powiem Wam, rewelacja rodzinny obiad! Składniki: 6 nóg z kaczki 4 jabłka 4 figi
Zasmakuj KuchniPIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI(...)kaczka o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy
Moja Książka Kucharskasposób, ten sam od lat. Jeżeli coś jest doskonałe, to do czego chcielibyśmy aspirować? Tak właśnie myślałam o kaczce z jabłkami. Myślałam, że nie ma sensu poprawiać ideału, a nawet więcej! Myślałam, że jeżeli zmienię przepis , choćby trochę, to tej kaczki już jeść nie będę i zmarnuję mój fantastyczny obiad. To była jedna strona medalu i jedna strona(...)nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwracamy kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony
Życie zamknięte w smaku