Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób(...)lodówce na całą noc. Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut. Gotową kaczkę kroimy
Kuchenne WariacjeKaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością czosnku i majeranku. Warto użyć jak najlepszego majeranku. Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny. Kaczka była polewana najpierw piwem Perła Chmielowa(...)następnie piwem z dodatkiem miodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko
Stare GaryKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i taka...świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia(...)Zdecydowana większość właścicieli sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują. Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty: 6 łyżek sosu sojowego , kieliszek wódki , łyżka octu winnego , 3 łyżeczki płynnego miodu , ok. 2 łyżeczki soli
Codzienna kuchnia niecodziennaEmpanadas de pato vinha d’alhos – duck pies – babeczki z kaczką Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii …. empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym. Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie(...)Lizbonie możecie spróbować kruche pierożki o różnorodnych nadzieniach. Empanadas to specjalność kuchni lizbońskiej, znajdziecie je w bardzo wielu barach i restauracjach. Przepis na empanadas z kaczką pochodzi z książki “Lisboeta” Nuno Mendes, którą przywiozłam z wycieczki z Lizbony. Empadas możecie przygotować w formie pierożków lub tak jak, ja w formie na babeczki. Empadas de pato vinha
Tajemnice SmakuKaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała “z jabłkami”, ale druga “z wątróbką i sercami” zainspirowała nas do przygotowania takiego właśnie nadzienia. Pracy było troszkę więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego(...)mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym. Składniki na kaczkę nadziewaną podrobami 1 kaczka 200 g wątróbki drobiowej 200 g serc drobiowych 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 natka pietruszki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, usunąć
niecodziennikparyPrzepis na kaczkę confit poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika. Do przygotowania mięsa gotowanego w tłuszczu potrzebna jest duża ilość kaczego lub gęsiego smalcu, ale można też użyć oleju roślinnego – ważne jest, aby wszystkie kawałki były w nim zanurzone. Po ugotowaniu, trwającym ponad dwie godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można(...)razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego smalcu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 liść
niecodziennikparyBardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)szklanka soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Krok 2 Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy
Niedzielny kucharzblogu gościły pierogi ze śliwką , które wraz z cynamonową okrasą smakowały wybornie. Idąc za ciosem postanowiliśmy znów uraczyć się domowej roboty pierogami, ale tym razem na bogato. Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną to trochę nasz taki mały luksus, który kosztował dużo pracy i wysiłku. Naprawdę, opłaciło się. Czas przygotowania niestety jest dość długi. Kaczkę najpierw trzeba było obsmażyć, ugotować(...)przyprawami, zmielić. Sam proces lepienia pierogów nie zajął nam wielu godzin, najdłużej skupiliśmy się właśnie na kaczce. W moim domu mięso kaczki traktuje się bardzo odświętnie i po królewsku. Takiego też traktowania wymagał ten przepis - a skoro po królewsku, to i z należytym szacunkiem i poświęceniem (tutaj: czasu). Dość tych wstępów - czas na przepis! Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj wracam do Was z obiecanym przepisem na kaczkę. Przepis w postaci filmików możecie obejrzeć na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Postanowiłam spisać przepis aby nie zginął w czeluściach internetu. Kaczka jest idealnie mięciutka i rozpływa się w ustach. Kaczkę piekłam z dodatkiem świeżych ziół takich jak rozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI: - najlepsza(...)kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super
SMYKWKUCHNIKaczkę uwielbiamy, dlatego wybierając okazje rodzinne przy stole te bardziej lub mniej uroczyste wybieram na obiad kaczkę. A że u nas wszyscy mięsożercy to nikt nie odmówi dodatkowej nawet porcji delikatnego i rozpływającego się w ustach czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o przygotowanie kaczki to wybieram najczęściej kawałki, nogi lub piersi. Nogi, soczyste i długo pieczone z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek(...)gruszek i fig z rozmarynem i sowitą porcją majeranku nie mogą nie smakować, nie mogą się nie udać, a zachwyt pozostaje na długo. Dziś przepis na nogi z kaczki pieczone, delikatne i aromatyczne, podane z puree ziemniaczanym z selerem i koperkiem oraz kapustą czerwoną zasmażaną. No powiem Wam, rewelacja rodzinny obiad! Składniki: 6 nóg z kaczki 4 jabłka 4 figi
Zasmakuj KuchniPIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI(...)kaczka o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy
Moja Książka Kucharskasposób, ten sam od lat. Jeżeli coś jest doskonałe, to do czego chcielibyśmy aspirować? Tak właśnie myślałam o kaczce z jabłkami. Myślałam, że nie ma sensu poprawiać ideału, a nawet więcej! Myślałam, że jeżeli zmienię przepis , choćby trochę, to tej kaczki już jeść nie będę i zmarnuję mój fantastyczny obiad. To była jedna strona medalu i jedna strona(...)nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, w czasie zależnym od wagi kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwracamy kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony
Życie zamknięte w smakuPiersi z kaczki to przez wiele osób uznawane są jako danie wyjątkowo trudne do przygotowania. A jest wręcz odwrotnie, ważne jest aby pilnować czas, aby pierś zbytnio nie wyschła. Kaczka jest dobra na ciepło, podana do obiadu z puree ziemniaczanym, ale również jako lunch podawana na zimno. Mięso ma smak delikatnie zbliżony do dziczyzny, ten smak nie wymaga szczególnego przyprawiania(...)Kaczkę możemy przygotować bardziej krwistą, ale również dla bardziej wrażliwych osób, znacznie mocno wysmażoną. W poradniku dowiesz się, jak przygotować kaczkę medium rare. Składniki filet z kaczki sól pieprz majeranek Pierś z kaczki – jak przygotować? Włącz i nagrzej piekarnik do 200 st. C. Kaczkę umyj, osusz i natnij skórę skórę w kratkę. Następnie wetrzyj w kaczkę przyprawy. Na suchą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na pieczone udka z kaczki jest bardzo prosty. Udka należy natrzeć solą, ułożyć w naczyniu do zapiekania i umieścić w piekarniku na dwie godziny. Mięso piecze się w niskiej temperaturze, w aromatycznym tłuszczu z kaczki połączonym z żurawiną. W ten sposób robię udka na specjalne okazje , gdyż niecodziennie zdarza mi się jeść mięso z tego ptaka. Podaję je zazwyczaj(...)puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Udka z kaczki Składniki na pieczone udka z kaczki. 80 dkg udek z kaczki 1 pełna łyżeczka soli 6-7 gałązek świeżego tymianku 3-4 duże ząbki czosnku 1 gwiazda anyżowa 10 dkg suszonej żurawiny 150 ml wody Jak zrobić pieczone udka z kaczki
MeCooksrazem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy tłuszcz, który wytopi się podczas gotowania, jak również wyjątkowy smak. Nie musicie kupować od razu najdroższych elementów kaczki. Poszukajcie w sklepie – porcji rosołowych z kaczki. Jest w nich wiele mięsa i świetnie nadadzą się(...)tańsze. Gotując rosół, przygotujemy sobie też warzywa do pysznej warzywnej sałatki jarzynowej na szybko. Sprawdź również: Zyskaj 400 PLN do Biedronki w kilku prostych krokach! Składniki na rosół z kaczki 600g porcji rosołowej z kaczki 4-5 marchewek 2 pietruszki 1 cebula 2-3 ziemniaki 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe sól makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!