dobry piekarnik, który ciepła podczas pieczenia nie oddaje... no chyba, że stoi się przed otwartym piekarnikiem, ale to już da się przeżyć. Więc na niedzielnym obiedzie pojawiła się kaczka, pieczona w naczyniu żaroodpornym - dzięki temu była niezwykle miękka i soczysta. Ostatni etap to rumienienie skórki z glazurą na bazie miodu, soku z cytryny, odrobiny tłuszczu wytopionego podczas pieczenia i płatków(...)chili. A najlepsze z tego wszystkiego były jabłka wachlarzyki, pieczone wraz z ziemniakami obok kaczki. Ziemniaki można piec od razu surowe, lecz ja zawsze wcześniej je podgotowuję, tym razem ugotowałam je na parze a później tylko zarumieniłam obok kaczki. Z wierzchu przyjemnie chrupiące a w środku wyszły mięciutkie i rozpływające się w ustach. Polecam serdecznie :) Składniki: kaczka o wadze
Kocham..lubię..gotuję..wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą(...)skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem. Pierwsza ważna zasada, to pamiętajcie kaczkę piecze się dłużej niż inny drób. Kaczkę około 1,8 kg (tuszka) pieczemy około 2 godzin w temp 170- 180 stopni. Czasami warto też ten czas wydłużyć. Kaczkę trzeba też co jakiś czas podlewać wytapiającym się tłuszczem wtedy jest soczysta i mięciutka
SMYKWKUCHNIDzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca zarazem(...)Pierwsza ważna zasada, którą podkreślał Michael Moran w programie MasterChef, kaczkę zawsze kładziemy na gorącą patelnie skórką do powierzchni patelni tak aby poprzez kondensacje (czyli zagęszczenie) składników i aromatów w mięsie zostało najwięcej smaku, a ze skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca. Druga ważna rzecz, kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby mięso zmiękło, cechą charakterystyczną
SMYKWKUCHNINajprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas tylko natarcia kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny wieczorem, a na następny dzień kilka jabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka(...)chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2,5 kg. Składniki: 2,5 kg świeżej kaczki około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek sok z 1/2 cytryny sól (około 2 łyżki) pieprz mielony 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara
Kuchcik gotujeprzychodzą przy gorącym rosole z kaczuchy Honoraty właśnie. Z kaczuchy dreptającej wolno, nie mającej nic wspólnego z bezpłciowym i bladym ptactwem sprzedawanym w miejskich sieciówkach. Ugotowałam rosół z najprawdziwszej kaczki wg.tego przepisu ROSÓŁ Z KACZKI TUTAJ A następnie przecedziłam go przez sito. Wszystko to co zostało mi na sitku przełożyłam do miski, mięso osobno ,a jarzynki osobno. Mięsko z takiej(...)rarytas. Z mięsa kupionego w sklepie ZAWSZE ściagam skórę, tak nauczyło mnie 12 lat spędzonych we Włoszech- każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone
Z Kuchni Do KuchniPrzepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po pierś z kaczki, którą przyrządziliśmy na sposób orientalny i podaliśmy ją z pieczonymi warzywami. Usmażenie na patelni i dopieczenia w piekarniku dało mięso soczyste, różowe w środku i z chrupiącą skórką. Składniki Pierś kaczki(...)podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowy olej
niecodziennikparyLubicie pieczoną kaczkę? Jestem fanką kaczki od niedawna. Kiedyś po prostu nie lubiłam kaczki, teraz przepadam. Będąc w Paryżu kilka lat temu koniecznie musiałam wypróbować kaczkę po francusku czyli z sosem z zielonym pieprzem. Dzisiaj proponuję pieczoną pierś kaczki z sosem z czerwonego wina. Pieczona pierś kaczki ma wspaniała chrupiącą skórkę. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenie. Mięso jest delikatne(...)kruche, ja lubię medium rare, więc pięknie różowe. Piersi kaczki są dosyć małe, więc dla moich żarłoków w domu przeznaczam jedną porcję na głowę. Pieczenia kaczki nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej użyć termometru, aby mięso się było właściwie upieczone. Idealna temperatura upieczonego mięsa to 60 – 62 stopnie. Pieczona pierś kaczki Składniki: na 4 porcje 4 filety z piersi
codojedzeniaPrzedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim(...)blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna i soczysta kaczka, natarta solą, pieprzem i tymiankiem, pieczona z jabłkami i pomarańczami, podlewana winem i podana z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu. Kaczka nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno zachwyci wszystkich domowników. Polecam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami (4-5 porcji
karmelowykaczka, 1 cebula (około 160 g), 100 g wędzonego boczku, 230 g mięsa z kaczki, 160 g wątróbki drobiowej, 2-3 ząbki czosnku, 60 g suchej bułki, 50 ml brandy, 2 jajka, tłuszcz (najlepiej z kaczki), sól cukier Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym(...)należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek). Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w plasterki a następnie w paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy. Na tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę
królestwo garówptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy nie spróbuję - koniny czy psa między innymi. Ale zostańmy przy kaczce. Kaczka jest boska. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIERŚ KACZKI BARBERIE PIĘĆ SMAKÓW Z CHOW MEIN Składniki do piersi kaczki: - 1 pierś kaczki barberie - przyprawa 5 smaków Przygotowanie piersi kaczki: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki
Życie zamknięte w smakuklasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubi ę , lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Skł a dniki na piersi: 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska pieprz czosnek granulowany suszony majeranek świeże 2 gałązki rozmarynu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 kulki jałowca olej do smażenia Składniki(...)garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka) Prażoki/Prażuchy: pół kilograma ziemniaków suszony tymianek świeże listki szałwii (około 5 listków) sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki Piersi z kaczki: Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca
Bon Appetit Małgorzatykaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha i już, gotowe, do pieca. Gdy będzie rumiana i mięciutka wystąpi w roli głównej na niedzielnym obiedzie i wszyscy będą się nią zachwycać - przynajmniej taką mam nadzieję. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiężko już zliczyć, ile to rodzajów pieczonych kaczek wyszło z naszego piekarnika, ale sposobów nadal jest jeszcze sporo. Jeśli lubicie piec kaczkę w całości, powinniście wypróbować również przepis na kaczkę glazurowaną miodem , której smak wzbogacony jest orientalną nutą. Poprzez obecność miodu i sosu sojowego w użytej glazurze piecze się ona na dość ciemny kolor, ale nie należy się tym sugerować(...)skracać czasu pieczenia. Składniki na kaczkę glazurowaną miodem 1 kaczka (ok. 2,5 kg) 1 jabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki whisky 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę
niecodziennikparyKlopsiki z kaczki w orientalnym stylu to nasz przepis, który zgłaszamy do konkursu #durszlakXvegetanatur „Vegeta – Inspirowane naturą”. Od początku założenia akcji naszym pomysłem były klopsiki z kaczki , do których chcieliśmy użyć dedykowanej do kaczki mieszanki przypraw. Jednak mimo wizyt w 6 sklepach, przejrzenia ofert sklepów internetowych, nie udało nam się jej kupić. Na półkach w sklepach wypatrzyliśmy wersję podstawową(...)pomyśleliśmy, że będzie ona dobrą bazą do zrobienia planowanego dania. Tak więc po dodaniu odpowiednich przypraw i sosów stworzyliśmy klopsiki z kaczki w orientalnym stylu – bardzo naturalne i smakowite danie obiadowe, #inspirowanenatura. Udostępnij Składniki na klopsiki z kaczki w orientalnym stylu Klopsiki z kaczki: 2 uda z kaczki (ok. 600 g) 2 1 / 2 łyżeczki Vegety Natur 1 mała
niecodziennikpary