włoskiej kuchni ragù to mięsny sos podawany do makaronu. Ragù z kaczki przygotowuje się na kilka sposobów – z mielonego lub siekanego mięsa, albo z bardzo wolno duszonego. Mnie na wolne gotowanie namawiać nie trzeba – wiem, że długie działanie odpowiednio dobranej temperatury uwydatnia całe bogactwo smaków. Kaczka to pyszne i wartościowe ciemne mięso, a w takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość(...)szczodrze pieprzymy piersi z obu stron. Marchew i szalotki obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Seler myjemy i kroimy tak samo drobno. Czosnek obieramy i miażdżymy bokiem noża. Kaczkę wkładamy do rondla o grubym dnie skórką do dołu, włączamy niski ogień pod naczyniem. Musimy prawie całkowicie wytopić tłuszcz ze skórki. Smażymy kaczkę na stronie skórki do zrumienienia, na niskim
Karo in the KitchenKaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego stwierdziłam, że to świetna okazja do rozmrożenia kaczki, którą dostałam od moich rodziców jakiś czas temu. Kaczka z jabłkami wyszła bardzo aromatyczna, krucha taka jaką lubię, przypomniała mi rodzinne spotkania przy stole(...)czasów mojego dzieciństwa. Polecam szczególnie upieczone jabłka Kaczka z jabłkami sprawiona kaczka ok 2 kg ( u mnie mrożona ) majeranek sól 4 ząbki czosnku 3-4 winne jabłka odrobina masła szkl. rosołu Kaczkę rozmrozić najlepiej w lodówce na dolnej półce, gdyż rozmrożona za szybko będzie twarda i łykowata. Natrzeć całą solą, czosnkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej 3-4 godziny
Pieguskowa KuchniaKaczkę z jabłkami wszyscy znają i kochają, a dlaczego by nie upiec jej ze śliwkami... Kaczka ze śliwkami jest też pyszna :) 1 kaczka, 1000 g śliwek, 2 łyżki miodu 5 rozgniecionych goździków, 2 rozgniecione torebki kardamonu, 1 łyżeczka do kawy cynamonu, sól, 100 ml miodu pitnego trójniaka, Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Połowę śliwek wymieszać(...)miodem i przyprawami, doprawić solą do smaku. Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Do środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką (spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych). Kaczkę oprószyć solą. Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni
królestwo garówtemp. 180 stopni). Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz(...)owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz
Kuchnia po mojemuumyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć nimi całą kaczkę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny. Wyjąć kaczkę(...) i wstawić ją do piekarnika na 20 minut. Można ją ułożyć na ruszcie lub wstawić na naczyniu do pieczenia kurczaka – tylko pamiętajmy o wylaniu tłuszczu, który ściekał z kaczki, bo inaczej nadymimy.... w całym domu. zastawa
królestwo garówgotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony(...)bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie z kaczki. Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę
królestwo garówcukier. Gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Puszkę ustawić na blaszce z wysokim rantem, wlać do niej pozostałe 100 ml piwa. Na puszkę nadziać kaczkę. Puszka powinna być cała (w miarę możliwości) wewnątrz kaczki, nic nie powinno od góry wystawiać. Otwór od góry zakrywamy dokładnie pozostawioną skórą. „ Zamykamy” kaczkę po to, aby para z puszki nie ulatniała(...)pozostała wewnątrz kaczki i nadała jej smak i aromat. Ustawić całość na grillu rozgrzanym do 170 stopni. Grillować pod przykryciem. Po pół godzinie, co jakiś czas smarować kaczkę przygotowanym sosem. Kaczkę grillować około 3 – 3,5 godziny. zastawa
królestwo garówKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem(...)będzie przesadą jak to napiszę) idealnego smaku jest zapieczenie w wysokiej temperaturze i dopiekanie w niskiej. Składniki na 4 -6 porcji: 1 kaczka o wadze ok. 2 kg 3 kwaśne jabłka (np.renety) 3 twarde kwaskowate jabłka (np. ligol) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3 łyżki
Pełny talerzDziś poszłam na łatwiznę, a przynajmniej tak mi się wydawało. Szukając przepisów na kaczkę po pekińsku spotykałam się z różnymi jej wersjami. Zdecydowałam się jednak nie glazurować jej przez kilka godzin sosem sojowym tylko skorzystać z przepisu Goka Wana. Użyłam więc gotowej mieszanki przypraw 5 smaków i przygotowałam kaczkę w niecałe 2 godziny. W kwestii naleśników postanowiłam samodzielnie zadziałać(...)wyszło mi coś na kształt pity, czy placków naan, tyle, że o wiele cieńszych. Fanom domowych kebabów zdecydowanie polecam przepis. Zresztą kaczka po pekińsku, zawijana w naleśnik, z warzywami i sosem śliwkowym to coś na kształt chińskiego mini-kebaba, bo główną rolę odgrywają tu skrawki pieczonego mięsa. Przekonajcie się sami. Składniki kaczka 1 świeża kaczka bez podrobów 1 cebula biała
W kuchni wieczoremkaczki przymierzałam się dość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;) Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki, kaczka faszerowana (tu akurat traumy brak), kaczka z jabłkami i mielone z kaczki... Moja mama po prostu wolała kaczki od innego drobiu. Wracam więc do kaczki po wielu, wielu latach... Szukałam przepisu, który przekona mnie(...)znalazłam u Asi z Kwestii Smaku . Kaczka przede wszystkim ma marynatę, której smak bardzo mi odpowiada, ale też sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował. Piersi kaczki, po wcześniejszym mocnym opieczeniu, lądują w piekarniku nagrzanym ledwie do 90 stopni, na niemal dwie godziny. Podałam z kluseczkami i domowymi buraczkami na ciepło. Czytaj więcej
bistro mamasię ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach(...)Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra. składniki 1 kaczka ok 2 kg parę ząbków czosnku sól majeranek kwaśne jabłko butelka piwa przygotowanie Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Na ok 12 - 15 godzin kaczkę należy zanurzyć w solance ( 1-2 łyżki soli kamiennej
Stare Garybardzo prosty przepis, nie ma przy nim dużo pracy, a efekt zawsze zachwyca. Taką kaczkę przyrządzamy na specjalne okazje. Danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na kaczkę pieczoną w całości Składniki: Jedna sprawiona kaczka bez podrobów, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Jak zrobić kaczkę pieczoną w całości? Kaczkę obficie oprósz solą na zewnątrz i wewnątrz(...)oraz pieprzem, natrzyj dłońmi. Do środka włóż jedną obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz obrane i przekrojone ząbki czosnku. Kaczkę przed pieczeniem najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynowała. Kaczkę umieść brytfance piersiami do dołu, obłóż wokół drugą pokrojoną na cząstki cebulą. Piecz w temp. 200 stopni przez godzinę, odkryj odwróć i piecz tym razem
Kulinarna Polskapowiecie na wersje risotta z pieczoną kaczką? Dla mnie to fantastyczne połączenie. Delikatny, kremowy ryż i mięso z pieczonej na rumiano kaczki. Część mięsa należy rozdrobnić i dodać do ryżu, ale cześć możecie podać w całości. Mimo że wydaje się to danie skomplikowane to takie nie jest, jedynie czas przygotowania dłuższy bo tyle ile trwa pieczenie kaczki. Polecam nie tylko(...)niedzielny obiad. Risotto z pieczoną kaczką 1 kaczka Ok. 1,5kg 1 łyżka soli pieprz ok. 1/2-1 łyżeczki 4 ząbki czosnku Risotto: 300 g ryżu arborio 1 łyżka oleju 1 cebula lub 2 szalotki 125 ml wina białego wytrawnego Ok. 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka tymianku suszonego mięso z upieczonej kaczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierogi z kaczką i kiszoną kapustą dołączyły do naszych tegorocznych dań na Boże Narodzenie. Prowadzenie bloga kulinarnego ma tę zaletę, że wszystkie potrawy przygotowuje się wcześniej i już teraz nasza zamrażarka ledwo się zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną(...)kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. Udostępnij Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: • Mięso z kaczki: 4 nogi
niecodziennikparyRosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych(...)Składniki rosół z kaczki 1 korpus z kaczki 2 skrzydła z kaczki 1 szyja z kaczki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 średnia cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 owoc jałowca 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku Dodatkowo: natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na kilka części, umyć. Cebulę obrać
niecodziennikpary