kaczki - 2523 przepisów (strona:25/169)

Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem 131

Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem , w „730 obiadów” Makarego, z 1902 roku.   Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować. Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam(...)spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą

królestwo garów
Kaczka faszerowana 171

duża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy(...)dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie. Do wyluzowanej kaczki wkładamy nadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami

Gotowanie jest łatwe
Miętowa kaczka z patelni 215

jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango(...)pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania:35-40 minut Składniki: 2 małe! nogi z kaczki  kawałek imbiru mięta suszona młody czosnek 3 ząbki sól himalajska  olej rzepakowy Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur Przygotowanie: 1/ Umytą kaczkę

Kuchnia PROzdrowotna
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 118

oczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem(...)rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik

Food Square
Kaczka pieczona z jabłkami 171

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu  Solanka do moczenia kaczki(...)łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą kaczkę, wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 153

niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)  Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie(...)mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne

Codzienne Gotowanie
Kaczka pieczona z jabłkami w sosie karmelowo-pomarańczowym 126

moje drugie podejście do kaczki.  Tym razem upiekłam ją w całości. Składniki: 1 kaczka ( ta miała 1,80 kg) 2 duże jabłka 2 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych 2 łyżki czerwonego octu winnego 3/4 szklanki cukru 100 g masła sól  pieprz(...)Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór ( najlepiej opalić nad ogniem). Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.  Nafaszerować jabłkami.  Reszta marynaty posmarować kaczkę. Można ją związać tak aby owoce

Jemy Pijemy
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 198

projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów - 10 łyżek oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu(...)miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę

Kuchenne Wariacje
Kaczka duszona z wiśniami 106

kaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce(...)garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut. Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę, dodać konfiturę z wiśni, cynamon, sos sojowy i 100 ml wody. Kaczkę dusić, po przykryciem

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 118

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie(...)potrzeby mam :) Śliwki pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami 283

Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z jabłkami Składniki na kaczkę pieczona z jabłkami: 1 kaczka (ok 2,5 kg) 4 jabłka 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć i natrzeć solą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Następnie nafaszerować nimi kaczkę i pozostawić w lodówce(...)godz. Po wyjęciu z lodówki włożyć kaczkę do rękawa do pieczenia, dobrze zamknąć brzegi i piec 2,5 godz w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia przeciąć rękaw, żeby skórka się przyrumieniła. Smacznego! Post Kaczka pieczona z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Azjatycka sałatka z kaczką 139

Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy (nakryte pokrywką lub folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, koniecznie bez termoobiegu

Poezja smaku
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 149

pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi(...)koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.  SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże,  - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz

Wypisz Wymaluj
Smażenie na smalcu 37

klarowny smalec. Przechowywanie: Smalec przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Możesz go wykorzystać do smażenia, dodając tradycyjny smak i chrupkość do potraw. Przepisy Wykorzystujące Smażenie na Smalcu Smażona Kaczka na Smalcu z Jabłkami Składniki: 1 cała kaczka, umyta i osuszona Sól i pieprz do smaku 2 jabłka, pokrojone w plasterki 2 łyżki smalcu 1 cebula, pokrojona w kostkę(...)ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Kaczkę dokładnie osusz i nacieraj solą oraz pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Na dużej patelni rozgrzej smalec i obsmaż kaczkę z każdej strony, aż skóra będzie rumiana. Wyjmij kaczkę z patelni i na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i jabłka. Włóż kaczkę z powrotem na patelnię i posyp tymiankiem

Podstawy Gotowania
szybkowar-kaczka z kluskami ziemniaczanymi i kapustą czerwoną... 109

Składniki: kaczka świeża 2 kg, jabłka 1 sztuka duże, kucharek 1 łyżka, majeranek 3 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki woda 4 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, śliwki suszone bez pestek 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka, jabłka 1 sztuka średnie(...)pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg, mąka ziemniaczana - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry, sól 2 łyżki Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór, na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania