kaczki - 2523 przepisów (strona:25/169)

Kaczka w pomarańczach 73

Kaczka w pomarańczach idealnie sprawdzi się  na  niedzielny lub świąteczny obiad .  Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką, a a romat pomarańczy dodatkowo podkreślił smak mięsa.  A tu zapraszam na kaczkę z jabłkami   albo  faszerowaną kapustą i kaszą Składniki: 1 kaczka ok 2 kg 3 pomarańcze granulowany czosnek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę(...)środku i na zewnątrz. Odstawimy na 2-3 godziny do lodówki. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok a pozostałe pokroić w plasterki. Kaczkę nafaszerować jedną pomarańczą, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wkładamy do żaroodpornego naczynia piersią do góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy 90 minut. Po tym czasie

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskus z warzywami i smażoną kaczką 70

pszenicy durum zmieszanej z wodą. Suszony kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 – 15 minutach (zależy od rodzaju kaszy) mamy gotowe danie. Kuskus z warzywami możemy przygotować bez kaczki, wtedy otrzymamy szybką wegetariańską sałatkę. Jednak dodatek smażonej piersi z kaczki, szczególnie takiej ciepłej, bardzo podnosi walory smakowe sałatki.  Dlatego polecam sałatkę przygotować wcześniej, a pierś z kaczki usmażyć(...)tuż przed serwowaniem dania. Składniki 100 g kaszki kuskus 150 ml wody pierś z kaczki 1 łyżka przyprawy warzywnej  – u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper) 200 g czerwonej kapusty 1 marchewka pęczek rzodkiewki garść natki zielonej pietruszki mała puszka kukurydzy SOS SAŁATKOWY 4 łyżeczki przyprawy

Tajemnice Smaku
Chiński rosół z kaczki 54

Kiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym charakterze. Dodając odpowiednie przyprawy, uzyskanie dalekowschodniego smaku i aromatu nie było trudne i chociaż spis przypraw jest długi, z pewnością większość z nich każdy ma w swojej kuchni. Chiński rosół z kaczki ma bogaty(...)słodkości pochodzącej z warzyw. Dodatek sosu sojowego i ostrygowego sprawia, że kolor rosołu jest ciemniejszy i ładnie kontrastuje z białymi nitkami makaronu ryżowego. Udostępnij Składniki na chiński rosół z kaczki 1 korpus z kaczki + skrzydełka + szyja 3 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 trawa cytrynowa 1 gwiazdka anyżu

niecodziennikpary
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 143

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek(...)udka z kaczki 2 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Na patelnię

Korniszonki
Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem 113

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek(...)udka z kaczki 2 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Na patelnię

Gotujemy i jemy
Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy 89

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń, to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad. Składniki: 1 kaczka (2kg) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula 4 liście laurowe 3 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki suszonego rozmarynu pieprz sól olej Zalewa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń(...)puszce 50ml ginu 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, rozmarynem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Marchew obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka. 3. Zalewa brzoskwiniowa: Brzoskwinie wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaczka z jabłkami i żurawiną 109

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie(...)Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. 3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy 116

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 2 pomarańcze 50g żurawiny 2 łyżki masło 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Zalewa: 500ml wina cherry półsłodkiego 3 łyżeczki soli(...)dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny. 2. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek). 3. Kaczkę wyjąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaczka pieczona 93

Kaczka pieczona to tradycyjne danie polskiej kuchni,  przyprawiona tylko majerankiem, pieprzem i solą.  Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką. A jak smakował! Powiem tylko PUCHA! Składniki: kaczka ok 2 kg 6 ząbków czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć czosnkiem, majerankiem(...)solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 2 godziny. Mięso podlewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka ładnie się zarumieni przykryć naczynie, by się nie spaliła. Po upieczeniu wyciągnąć kaczkę i pozostawić na 15 minut by odpoczęła

magiczna kuchnia Kasi
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 121

aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety(...)kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło. Krok

Niedzielny kucharz
Rosół z kaczki 143

tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej, ale często zmieniam, modyfikuję i robię inne wersje. Tak jak tym razem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka dała mi dwa pyszne dania i duży obiad dla 5 osób (pierogi(...)jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka

nietylkopasta.pl
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 145

Dzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta Składniki: 1 kg kaczki 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy) 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 jabłka sól, pieprz, suszona(...)kolendra, kminek i majeranek.   Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, kminkiem i majerankiem. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę

Ola la LCHF
Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem 117

Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem , w „730 obiadów” Makarego, z 1902 roku.   Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować. Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam(...)spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą

królestwo garów
Kaczka faszerowana 155

duża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy(...)dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie. Do wyluzowanej kaczki wkładamy nadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami

Gotowanie jest łatwe
Miętowa kaczka z patelni 196

jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango(...)pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania:35-40 minut Składniki: 2 małe! nogi z kaczki  kawałek imbiru mięta suszona młody czosnek 3 ząbki sól himalajska  olej rzepakowy Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur Przygotowanie: 1/ Umytą kaczkę

Kuchnia PROzdrowotna
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 102

oczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem(...)rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik

Food Square
Kaczka pieczona z jabłkami 152

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu  Solanka do moczenia kaczki(...)łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą kaczkę, wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 137

niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)  Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie(...)mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne

Codzienne Gotowanie
Kaczka pieczona z jabłkami w sosie karmelowo-pomarańczowym 109

moje drugie podejście do kaczki.  Tym razem upiekłam ją w całości. Składniki: 1 kaczka ( ta miała 1,80 kg) 2 duże jabłka 2 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych 2 łyżki czerwonego octu winnego 3/4 szklanki cukru 100 g masła sól  pieprz(...)Jabłka pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zalać sosem sojowym. Dodać miód,szklankę soku pomarańczowego, olej i zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kaczkę dokładnie oczyścić z piór ( najlepiej opalić nad ogniem). Natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.  Nafaszerować jabłkami.  Reszta marynaty posmarować kaczkę. Można ją związać tak aby owoce

Jemy Pijemy
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 182

projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów - 10 łyżek oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu(...)miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę

Kuchenne Wariacje
Kaczka duszona z wiśniami 92

kaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce(...)garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut. Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę, dodać konfiturę z wiśni, cynamon, sos sojowy i 100 ml wody. Kaczkę dusić, po przykryciem

królestwo garów
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 102

gotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie(...)potrzeby mam :) Śliwki pokroić w paski i zalać śliwowicą. Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami 263

Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z jabłkami Składniki na kaczkę pieczona z jabłkami: 1 kaczka (ok 2,5 kg) 4 jabłka 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć i natrzeć solą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry. Następnie nafaszerować nimi kaczkę i pozostawić w lodówce(...)godz. Po wyjęciu z lodówki włożyć kaczkę do rękawa do pieczenia, dobrze zamknąć brzegi i piec 2,5 godz w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia przeciąć rękaw, żeby skórka się przyrumieniła. Smacznego! Post Kaczka pieczona z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Azjatycka sałatka z kaczką 113

Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy (nakryte pokrywką lub folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, koniecznie bez termoobiegu

Poezja smaku
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 136

pojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi(...)koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny.  SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże,  - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz

Wypisz Wymaluj
Smażenie na smalcu 9

klarowny smalec. Przechowywanie: Smalec przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Możesz go wykorzystać do smażenia, dodając tradycyjny smak i chrupkość do potraw. Przepisy Wykorzystujące Smażenie na Smalcu Smażona Kaczka na Smalcu z Jabłkami Składniki: 1 cała kaczka, umyta i osuszona Sól i pieprz do smaku 2 jabłka, pokrojone w plasterki 2 łyżki smalcu 1 cebula, pokrojona w kostkę(...)ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Kaczkę dokładnie osusz i nacieraj solą oraz pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Na dużej patelni rozgrzej smalec i obsmaż kaczkę z każdej strony, aż skóra będzie rumiana. Wyjmij kaczkę z patelni i na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i jabłka. Włóż kaczkę z powrotem na patelnię i posyp tymiankiem

Podstawy Gotowania
szybkowar-kaczka z kluskami ziemniaczanymi i kapustą czerwoną... 88

Składniki: kaczka świeża 2 kg, jabłka 1 sztuka duże, kucharek 1 łyżka, majeranek 3 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki woda 4 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, śliwki suszone bez pestek 100 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka, jabłka 1 sztuka średnie(...)pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg, mąka ziemniaczana - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry, sól 2 łyżki Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór, na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka po chińsku ze smażoną kapustą pekińską. Świetny przepis na pierś z kaczki 35

Chrupiąca skórka, soczyste mięso, a do tego aromatyczna kapusta… Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, efekt zaś zadowoli każdego smakosza. Przekonajcie i spróbujcie naszej kaczki po chińsku. Przepis na pierś z kaczki po chińsku Składniki: 1 pierś z kaczki ze skórą, około 1/4 niezbyt dużej główki kapusty pekińskiej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, około(...)kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chili, sos sojowy, sól. Jak zrobić pierś z kaczki po chińsku? Pierś z kaczki natnij od strony skóry w odstępach około 1,5 cm, polej 2 łyżkami sosu sojowego, odstaw na godzinę, kilka razy obracając, aby mięso dobrze się zamarynowało. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy noża lub widelca

Kulinarna Polska
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI 59

Pyszna, krucha, aromatyczna kaczka z soczystym mięskiem i chrupiącą skórką. Idealnie komponuje się z soczystymi jabłkami. Jedyna nasza praca to natarcie kaczki przyprawami a potem już resztę wykona piekarnik. Jeśli planujecie już obiad świąteczny i nie macie na niego pomysłu to polecam Wam ten przepis na kaczuszkę. Zapewniam, że zarówno domownicy jak i zaproszeni na obiad goście będą zachwyceni :) Składniki(...)kaczka o wadze około 2 kg * 1 płaska łyżeczka soli * 1 łyżka estragonu * 1 łyżka majeranku * 1 łyżka papryki słodkiej * 3 łyżki oleju * 3 dość soczyste jabłka Wykonanie: W misce wymieszać olej z solą, estragonem, majerankiem i papryką słodką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia jabłka razem

Zrób to smacznie
połowa kaczki w jabłkach w rękawie pieczona... 82

Składniki: kaczka połowa ok 1.3 kg, majeranek 2 łyżki, przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Dużą kaczkę przeciąć na połowę, jedną schować do zamrażalnika, kaczkę oczyścić, odciąć kuperek, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć. Kaczkę natrzeć przyprawami z każdej strony, włożyć do rękawa, dodać(...)ósemki jabłek, zamknąć rękaw , włożyć do formy do pieczenia i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Kaczkę wstawić do piekarnika, włączyć na 210C, grzanie góra/dół, kaczkę piec 50 minut, następnie rękaw rozciąć na środku i na termoobiegu 150C piec około 15 minut, skórka będzie przypieczona, z wywaru z pieczenia można zrobić sos - pyszna, krucha, soczysta kaczka

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka w sosie mango 71

Soczysta pierś z kaczki w pysznym sosie mango z pomarańczem. Do kaczki podałam także sałatę rzymską która jest świetna po usmażeniu. Wykorzystałam tłuszcz od kaczki do smażenia sałaty, dzięki czemu zyskała fajny smak. Mango polecam nie tylko do deserów bo idealnie komponuję się też z daniami wytrawnymi. 2 piersi z kaczki 1 mango 1 pomarańcza 1 sałata rzymska sól, pieprz(...)czarny i czerwony 1 szalotka majeranek 125 wina białego  papryka wędzona 500 ml bulionu drobiowego Pierś z kaczki myję, osuszam i nacinam skórę na krzyż, posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę do lodówki albo na noc najlepiej. Piersi wkładam skórą do dołu na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażę 3 minuty. Przekładam na drugą stronę i smażę

wesoła kuchnia
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 87

cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat przewodni menu na tydzień, budujemy wokół niego przepis y. Pokażmy to na przykładzie jednego z naszych pierwszych menu, którego tematem przewodnim była kaczka. Kaczka w menu grała główną rolę, ale ponieważ nawet my nie zjemy jej w całości za jednymi razem – wystąpiła też w wątkach pobocznych – czyli w daniach na kolejne(...)tygodnia. W niedzielę była daniem głównym, w poniedziałek dodatkiem do makaronu. W czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami

Niedzielny kucharz
Pierś z kaczki z sosem jabłkowym 68

Pierś z kaczki z sosem jabłkowym. Na bogato, bo sos jabłkowy wzbogacony rumem, brązowym cukrem i cynamonem, co daje nam bardzo przyjemny wyrazisty smak. Wszystko podane z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Petarda. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins Czas całkowity / Total time: 40 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients(...)jabłka pokrojne w kostkę 140 g masła 50 ml spiced rum 3 łyzeczki brązowego cukru sok z 1 cytryny szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki cynamonu woda opcjonalnie Na kaczkę 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g) Na ryż 200 gram ryzu arborio 400 ml mleka kokosowego szczypta soli do smaku Sposób wykonania / Instructions: Sos jabłkowy

Spice things up
Inspiracje na Wielkanoc 2019 144

białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka

karmelowy
Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku 136

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaczka pieczona w pomarańczach 180

Dziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych.  Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)jednej pomarańczy wyciskam sok. Olej mieszam z sokiem z pomarańczy i przyprawami. Do marynaty wkładam kaczkę. Mięso nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś

Tradycyjna kuchnia Kasi
Filety z kaczki z pomarańczowym sosem 134

Kaczka obok gęsiny to najszlachetniejszy rodzaj mięsa drobiowego. Charakteryzuje się dużą ilością białka, stanowi także znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy A, B i E. I choć zawiera mniej tłuszczu niż mięso czerwone, do dietetycznych  niestety nie należy. Zawiera go dużo więcej niż mięso kurze, czy indycze. Jest jednak lekkostrawne i łatwo przyswajalne, szczególnie polecane osobom(...)niską odpornością. Podczas pieczenia zachowuje soczystość i kruchość, to świetne urozmaicenie jesieno-zimowej diety. Szczególnie polecam uwadze filety z kaczki, na pyszny, wyjątkowo wykwintny obiad. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Dziś proponuję z sosem pomarańczowym, ale równie pyszne z sosem żurawinowym (po przepis zapraszam  tutaj ). Składniki: 2 filety z kaczki ze skórą a '220-250 g sól, pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka z chrupiącą skórką 96

Miałam okazję spróbować rewelacyjną kaczkę, którą upiekła moja znajoma. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie zaszokował mnie swoją prostotą, ale to zachwyciło mnie najbardziej, to wyjątkowy smak kaczki i chrupiąca skórka. Składników jest mało, ale nie są one przypadkowe. Wysuszony plasterek cytryny na zdjęciu też nie jest prztpadkowy. ;) Przedstawiam Wam więc kaczkę z chrupiącą skórką :-)Składniki: kaczkasól himalajska albo jodowana(...)20gpieprz kolorowy (najlepiej świeżo zmielony) - ok. 2goliwa z oliwekczosnek - 2 ząbki Przygotowanie: Wlej do garnka ok. 2 litry wody oraz wsyp sól.Następnie wymieszaj wszystko i zanurz kaczkę na około godzinę. Pamiętaj, aby ją od czasu do czasu obrócić.Po wyciągnięciu z wody, osusz kaczkę np. za pomocą papierowego ręcznika.Wymieszaj w miseczce sól i pieprz, a następnie dokładnie natrzyj

Keto Przepisy
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 166

cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat przewodni menu na tydzień, budujemy wokół niego przepis y. Pokażmy to na przykładzie jednego z naszych pierwszych menu, którego tematem przewodnim była kaczka. Kaczka w menu grała główną rolę, ale ponieważ nawet my nie zjemy jej w całości za jednymi razem – wystąpiła też w wątkach pobocznych – czyli w daniach na kolejne(...)tygodnia. W niedzielę była daniem głównym, w poniedziałek dodatkiem do makaronu. W czwartek zjedliśmy natomiast bulion zrobiony na… kościach z kaczki, ugotowany w niedzielny wieczór (wierzcie nam – smakował genialnie!). Oto jak wyglądało menu na cały tydzień z kaczką: Niedziela – Kaczka pieczona z jabłkami Poniedziałek – Chiński smażony makaron z chrupiącą kaczką Wtorek – Kuskus z pieczonymi warzywami

Niedzielny kucharz
Piersi z kaczki po mężowsku 106

Nazwa nieco humorystyczna, nawiązująca do twórcy dania. Zaprosiliśmy na obiad rodziców, którym chcieliśmy zaserwować coś pysznego w 2018 roku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój mąż kaczkę.  Składniki na piersi z kaczki po mężowsku (6 porcji): piersi z kaczki ok. 1,5 kg (6 kawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy(...)goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka łyżek tłuszczu z pieczenia kaczki woda sól sok z pomarańczy whisky Skórę kaczki ponacinać. Marynować około 30 minut. Przyprawy rozetrzeć, a czosnek zgnieść. Skórkę pomarańczy sparzyć przed utarciem. W przepisie zostały użyte pomarańcze na sok, które są bardzo soczyste. Szczerze bardzo

Karola gotuje
Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 173

kuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę.  Porcja(...)osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili 2 gałązki tymianku sól, świeżo mielony pieprz 200 g kaszy jęczmiennej Sałatka: 1 duży ogórek 1 czerwona papryka 2 pomidory

Passions hobbies life
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 294

udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada

karmelowy
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 174

Aromatyczna i soczysta pieczona kaczka z jabłkami, tradycyjny przepis z 1910 roku. Kaczkę najczęściej podaję z kluskami śląskimi lub kopytkami.  Składniki: Kaczka o wadze 2 kg 2 łyżki majeranku 2 kwaśne jabłka sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka obieram(...)pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę. Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 st i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem. Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam

Kukuleczki
Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 123

ViolaPassion Do kaczki zazwyczaj dodajemy : Jabłka ,gruszki ,śliwki, pomarańcze? Zawsze podobnie! Ja się pytam po co? Tym razem poszłam w topiki i kaczka była równie dobra jak nie lepsza niż zazwyczaj. Soczysta , przypieczona i soczysta . Składniki: 1 kaczka może być mrożona około 1.8 kg 4 ząbki czosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki(...)tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając jej kości kręgosłupowej Oczyszczamy w środku z reszty błonek. I marynujemy Do dużego garnka

Viola cooks with passion
Kaczka z chrupiącą skórką 130

Pewnie wielu z Was lubi smak kaczki. Dzisiaj przygotowałam ją z chrupiącą skórką, pieczona w całości. Taki obiad przygotowałam dla moich rodziców. Mieszkają daleko i z tego powodu bardzo rzadko ich widuję. Ponieważ mój tato jest miłośnikiem pieczonego mięsa to trafiłam w dziesiątkę. Bardzo wszystkim smakowała. Sposób przygotowania bardzo prosty, ale efekt końcowy doskonały. Polecam Wam również. Składniki 1 kaczka(...)pekińska 1 jabłko sól pieprz oliwa z oliwek Do garnka wlać około 2 litrów zimnej wody i wsypać 1,5 łyżki soli. Wszystko wymieszać i zanurzyć kaczkę. Moczyć ją tak około 1 godziny, od czasu do czasu obracając. Następnie wyciągnąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszać sól i pieprz i dokładnie natrzeć kaczkę z każdej strony

O kuchni z uczuciem
balotyna, czyli faszerowana kaczka 97

żadne wyzwanie, ale nie znam zbyt wielu osób, które to robią. o tym, czym się różni balotyna od galantyny pisałam przy okazji balotyny z kurczaka . przy trybowaniu tych kaczek współpracowałam ściśle z mamą - ja się bawiłam w wyciąganie kości bez dodatkowego uszkodzenia skóry, a mama tuszkę, która miała być zmielona, cięła bez litości ;) jeśli spodobał się wam drób bez kości(...)polecam również galantyny z kurczaka : - z suszonymi śliwkami , - z czarnymi oliwkami i koperkiem balotyna z kaczki 2 kaczki, 1 garść suszonych grzybów, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka tymianku, sól, pieprz, opcjonalnie 0,5 szklanki kaszy manny Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Jedną kaczkę wyluzuj z kości nie rozcinając skóry ( instrukcja luzowania ), drugą możesz rozciąć. Kości nie wyrzucaj

Eksperyment sobotni
Rosół z kaczki 134

innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały por 2 średnie pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie(...)pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 2 godzin. Podawać z makaronem , a na talerzu posypać natką pietruszki. rosół z kaczki

O kuchni z uczuciem
Pieczone piersi z kaczki z jabłkami 132

cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” ) 2 jabłka Majeranek Sól, Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda(...)nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest

Smaki Ewy
Kaczka faszerowana po niemiecku 177

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)   Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)zeszkliłem na maśle . Dodałem pieczarki , podroby i natkę , dusiłem do miękkości . Ostudziłem , wymieszałem z odciśniętymi bułkami , jajkami, mąką, śmietaną , estragonem ,majerankiem i skórką z cytryny , doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.  Sos : cebule i włoszczyznę

R'n'G Kitchen
Kaczka nadziewana limonkami 115

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-limonkami.html z przepisu Okrasy   1 kaczka, umyta i osuszona 4 limonki, sparzone, wyszorowane 400 g młodych ziemniaków, umytych, przekrojonych na pół 400 g marchwi, obranej, pokrojonej pod skosem w plastry o szerokości 2-3 cm 7 ząbków czosnku (4 rozgniecione, 3 pokrojone w plastry) 100 g powideł śliwkowych 400 ml jasnego piwa 3 łyzki kolendry w ziarnach(...)łyzki suszonego tymianku mielony biały pieprz sól Przygotowanie Kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą. Limonki nacinamy w równych odstępach i delikatnie naciskamy. Kaczkę od środka nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki). Do środka wkładamy również rozgnieciony czosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę

w mojej kuchni
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 129

Kaczka to nasz ulubiony drób. Przez Święta jedliśmy ją dwa razy, na dwa różne sposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;D Działamy: -kacze udka -dwie pomarańcze -majeranek -gorzka czekolada -porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone -małe jabłko(...)imbir -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -woda gazowana -masło -gorzka czekolada -czosnek Kaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny. Rozgrzewamy patelnie i na wysokim ogniu smażymy, skórą do dołu kaczkę, do momentu ze złocenia, nawet zbrązowienia. Odwracamy i chwilkę smażymy na drugiej stronie. Patelnie ze wszystkim

BaRepas

Proponowane wyszukiwania