kaczki - 2325 przepisów (strona:17/155)

Confit z kaczki 81

Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki nie jedliście. Składniki: 4 nogi z kaczki garść świeżych gałązek tymianku i majeranku 4 ząbki czosnku kilka liści laurowych ok. 400-500 g kaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej

Pociąg Do Kuchni
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 137

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją(...)kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego

SMYKWKUCHNI
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 83

Czas na coś zupełnie nowego - kaczkę! I to nie byle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki    Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki(...)piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka tymianku szczypta soli i pieprzu ziołowego Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy piersi z kaczki (skórkę nacinamy w kratkę). Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pieczone udka kaczki 21

Podczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy – w tym pieczone udka kaczki . Wyszły one miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie(...)nogi. Udostępnij Składniki na pieczone udka kaczki 2 udka z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 szklanki wywaru drobiowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Udka oprószyć

niecodziennikpary
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 44

Kaczka pieczona z nadzieniem z warzyw, zapiekana z jabłkami, to idealna propozycja na świąteczny obiad. W ten sam sposób możemy przygotować także tuszkę gęsi. Nasza wyszła przepyszna. Wprost rozpływająca się w ustach. Do tego domowe pyzy (kluski na parze) , surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy. To nadzienie bywa u nas tradycyjnie już od kilku pokoleń. Po dłuższej(...)przerwie (jakoś tak ostatnio zaniechałam pieczenia drobiu z nadzieniem), więc smakowało nam podwójnie ;-) Składniki: - 1 większa tuszka kaczki (u mnie ponad 2,3 kg - 2 jabłka - 1 szklanka (250ml) białego wytrawnego wina - sól, pieprz - majeranek - czosnek (ostatnio dałam tylko z młynka), ale zwykle daję też kilka ząbków świeżego - 2-3 łyżki tłuszczu kaczego lub gęsiego (lub rafinowanego oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 43

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można(...)użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego

Oryginalny smak
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 47

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można(...)użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego

Oryginalny smak
Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce 93

Święta niebawem, a dobra kaczuszka na świątecznym stole na pewno ucieszy całą rodzinę. Dziś proponuję pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu pieczoną kaczkę w glazurze wiśniowej, która wyjdzie każdemu. Generalnie robi się sama w piekarniku, trzeba pamiętać jedynie o obracaniu jej i smarowaniu przyrządzoną wcześniej glazurą. Polecam też inne przepisy z kaczką w roli głównej – wszystkie pyszne! Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka w sosie wiśniowym (1 kaczka) Składniki: 12 listków szałwii 1 szklanka wody 1 sprawiona kaczka sól, pieprz i słodka papryka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni szczypta cynamonu Przygotowanie: W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz

karmelowy
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 47

Kaczka z jabłkami to klasyka. Proponuję dodać trochę trawy żubrowej, a otrzymamy nowe danie. kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować drób(...)przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą żubrową i miodem. Wypełnić kaczkę

królestwo garów
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 106

Kaczka przygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać(...)celu, długotrwałe konserwowanie mięsa, w czasach kiedy nie było lodówek i zamrażarek. Proces przygotowania tego dania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej

Kierunekuchnia
Pasztet z kaczki z pistacjami 71

święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę i trochę przemycać eksperymentów na świąteczny stół. Do tego też i Was zachęcam, i proponuję pasztet z kaczki z pistacjami. W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które(...)się spodziewaliście. To francuski sposób na pasztet (zwany tam pâté lub terrine). Do niego żurawina, musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny

Cooking for Emily
Burgery z kaczki szarpanej 72

Burgery z szarpanej kaczki , to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki(...)takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami 68

jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się(...)gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyj, oczyść i osusz. Roztop klarowane masło i połącz

Food Square
Rosół z kaczki 75

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym „nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem

Moja Delicja