kaczki - 2523 przepisów (strona:17/169)

Kaczka pieczona w całości. Wychodzi rumiana i soczysta. Doskonała na świąteczny albo niedzielny obiad 41

bardzo prosty przepis, nie ma przy nim dużo pracy, a efekt zawsze zachwyca. Taką kaczkę przyrządzamy na specjalne okazje. Danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na kaczkę pieczoną w całości Składniki: Jedna sprawiona kaczka bez podrobów, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Jak zrobić kaczkę pieczoną w całości? Kaczkę obficie oprósz solą na zewnątrz i wewnątrz(...)oraz pieprzem, natrzyj dłońmi. Do środka włóż jedną obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz obrane i przekrojone ząbki czosnku. Kaczkę przed pieczeniem najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynowała. Kaczkę umieść brytfance piersiami do dołu, obłóż wokół drugą pokrojoną na cząstki cebulą. Piecz w temp. 200 stopni przez godzinę, odkryj odwróć i piecz tym razem

Kulinarna Polska
Risotto z pieczoną kaczką 50

powiecie na wersje risotta z pieczoną kaczką? Dla mnie to fantastyczne połączenie. Delikatny, kremowy ryż i mięso z pieczonej na rumiano kaczki. Część mięsa należy rozdrobnić i dodać do ryżu, ale cześć możecie podać w całości. Mimo że wydaje się to danie skomplikowane to takie nie jest, jedynie czas przygotowania dłuższy bo tyle ile trwa pieczenie kaczki. Polecam nie tylko(...)niedzielny obiad. Risotto z pieczoną kaczką 1 kaczka Ok. 1,5kg 1 łyżka soli pieprz    ok. 1/2-1 łyżeczki  4 ząbki czosnku  Risotto:  300 g ryżu arborio  1 łyżka oleju 1 cebula lub 2 szalotki 125 ml wina białego wytrawnego Ok. 500 ml bulionu drobiowego  1 łyżeczka tymianku suszonego   mięso z upieczonej kaczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą 44

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą dołączyły do naszych tegorocznych dań na Boże Narodzenie. Prowadzenie bloga kulinarnego ma tę zaletę, że wszystkie potrawy przygotowuje się wcześniej i już teraz nasza zamrażarka ledwo się zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną(...)kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. Udostępnij Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: • Mięso z kaczki: 4 nogi

niecodziennikpary
Rosół z kaczki 73

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych(...)Składniki rosół z kaczki 1 korpus z kaczki 2 skrzydła z kaczki 1 szyja z kaczki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 średnia cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 owoc jałowca 1 / 2 łyżeczki suszonego lubczyku Dodatkowo: natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na kilka części, umyć. Cebulę obrać

niecodziennikpary
Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym 68

Kaczka nie tylko od święta. Jak przygotować ją, aby była soczysta i delikatna?  W tym przepisie znajdziecie sposób na idealną pierś z kaczki, którą zaskoczycie swoją rodzinę i znajomych. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie zbyt wielu składników.  Szybki i prosty przepis na pyszną pierś z kaczki. Dodatkiem są buraczki, ale w moim wydaniu. Z syropem klonowym, sokiem(...)pomarańczy i świeżym rozmarynem. Połączenie idealne. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przy smażeniu piersi z kaczki wybieram komfortową patelnię nieprzywierającą La Bonita , która pozwala przygotować danie bez dodatkowego tłuszczu. Wtedy mam pewność, że danie będzie idealnie usmażone, a ja mogę kontrolować

kulinarnyJa
Kaczka duszona w sosie pieczarkowym 78

Kaczka duszona w sosie pieczarkowym Kaczka zazwyczaj ląduje na większości polskich stołów jako pieczona w całości . Bywa nadziewana lub podawana z sosem pomarańczowym … Zawsze zastanawiało mnie czemu nikt jej nie dusi w sosie . W końcu spróbowałam , oczywiście tylko dlatego że mam własne kaczuchy i taki eksperyment nie bije po kieszeni Wiadomo kaczka do tanich nie należy . Wyszła pyszna , krucha(...)soczysta i rozpływająca się w ustach . Moja familia stwierdziła w przeważającej ilości głosów trzy do jednego , że jest to najlepszy sposób na kaczkę . Tylko najmłodszy był lekkim oportunistą , ale dlatego że nie przepada za sosami . Naprawdę czasami warto zerwać z rutyną i zrobić coś nowego . Pieczona kaczucha na różne sposoby jest pyszna , ale duszona nie ma sobie równych .. Składniki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 155

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki

mecooks
Pierogi z kaczką 177

wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz do pierogów Polecam Ci także przepisy: – pierogi ze szpinakiem i fetą(...)pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka

nietylkopasta.pl
Kaczka stir fry z kapustą pak choi – obiad w 15 minut 136

kaczka stir fry to ultra szybka, kilkuskładnikowa, zdrowa i bardzo charakterna potrawa. U mnie kaczka w woku ląduje zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na szybko przygotowane czerwone mięso. Słodko-ostry sos, miękka i soczysta kaczka a do niej chrupiąca, obłędnie zielona kapusta. Pyszne o każdej porze roku! Jeśli nie możecie zdobyć kapusty pak choi można ją zastąpić bardzo zdrową sałatą(...)cieplną, a od biedy wykorzystać do tego przepisu kapustę pekińską – ale w tym wypadku szukajcie jak najbardziej zielonej, bogatej w beta karoten kapuścianej główki. Ściągamy i wyrzucamy skórę z kaczki – smażenie będzie za krótkie żeby cokolwiek z niej wytopić. Mięso kaczki kroimy w poprzek włókien na cienkie, 4-5mm plasterki. Mięso zasypujemy w misce przyprawą 5 smaków i dokładnie

Karo in the Kitchen
SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM 104

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na wspaniałą, rozpływającą się w ustach i bardzo aromatyczną kaczkę, która najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Polecam! SKŁADNIKI: 1 sprawiona kaczka 3 cebule 4 marchewki(...)pęczek natki pietruszki majeranek 2 liście laurowe olej do smażenia 2 łyżki miodu 500ml miodu pitnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kaczkę myjemy, oczyszczamy, wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po ok. 40s wyjmujemy i odstawiamy na 2 godziny, dając jaj czas na dojrzewanie. Krok 2. Cebulę oraz marchew obieramy - kroimy na plasterki . Krok 3. Kaczkę

Moja Książka Kucharska
Pierś z kaczki z warzywną salsą 174

Niestety pierś z kaczki cały czas jest uznawana za bardzo ekskluzywne danie. W sumie nie można się dziwić, bo cena piersi z kaczki w sklepach jest dość wysoka. Jednak jeśli uda nam się upolować w sklepie promocję, to warto z niej skorzystać, bo jeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity. Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy(...)czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona cebula łyżka masła szczypta oregano sól pieprz Pierś z kaczki z warzywną salsą – przepis Pierś z kaczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 125

Pieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej.  Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład  czerwoną kapustę na ciepło  i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania(...)minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula 70 g suszonej żurawiny masło  czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody

Kulinarne przygody Gatity
Confit z kaczki 104

Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)spiżarni :) Dziś bardzo wykwintne danie, kiedyś było potrawą mieszkańców wsi. Niezależnie od tego, czy uprzemy się traktować je jako super-hiper czy proste jedzenie, jedno jest pewne – delikatniejszej kaczki nie jedliście. Składniki: 4 nogi z kaczki garść świeżych gałązek tymianku i majeranku 4 ząbki czosnku kilka liści laurowych ok. 400-500 g kaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej

Pociąg Do Kuchni
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 236

Chrupiąca i soczysta pierś z kaczki podana z żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę. Kaczka wydawać się może trudnym mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca, mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana. Ja swoją(...)kaczkę przygotowałam w pomarańczowym sosie z dodatkiem oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego

SMYKWKUCHNI
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 117

Czas na coś zupełnie nowego - kaczkę! I to nie byle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki    Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki(...)piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka tymianku szczypta soli i pieprzu ziołowego Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy piersi z kaczki (skórkę nacinamy w kratkę). Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kaczka pieczona z jabłkami 7

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: ? 1 duża kaczka – u mnie 3 kg ? pieprz, majeranek ? 8 jabłek ? 3 łyżki masła ? 1/2 szklanki soku pomarańczowego Solanka(...)Wykonanie: Solanka ? Zagotować 1/2 litra wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści. ? Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. ? Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Pieczenie kaczki ? Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem i majerankiem. ? Jabłka pokroić

To co kocham
Pieczone udka kaczki 56

Podczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy – w tym pieczone udka kaczki . Wyszły one miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie(...)nogi. Udostępnij Składniki na pieczone udka kaczki 2 udka z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 szklanki wywaru drobiowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Udka z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Udka oprószyć

niecodziennikpary
KACZKA PIECZONA Z NADZIENIEM Z WARZYW 89

Kaczka pieczona z nadzieniem z warzyw, zapiekana z jabłkami, to idealna propozycja na świąteczny obiad. W ten sam sposób możemy przygotować także tuszkę gęsi. Nasza wyszła przepyszna. Wprost rozpływająca się w ustach. Do tego domowe pyzy (kluski na parze) , surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy. To nadzienie bywa u nas tradycyjnie już od kilku pokoleń. Po dłuższej(...)przerwie (jakoś tak ostatnio zaniechałam pieczenia drobiu z nadzieniem), więc smakowało nam podwójnie ;-) Składniki: - 1 większa tuszka kaczki (u mnie ponad 2,3 kg - 2 jabłka - 1 szklanka (250ml) białego wytrawnego wina - sól, pieprz - majeranek - czosnek (ostatnio dałam tylko z młynka), ale zwykle daję też kilka ząbków świeżego - 2-3 łyżki tłuszczu kaczego lub gęsiego (lub rafinowanego oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 91

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można(...)użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego

Oryginalny smak
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 77

Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można(...)użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego

Oryginalny smak
Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce 157

Święta niebawem, a dobra kaczuszka na świątecznym stole na pewno ucieszy całą rodzinę. Dziś proponuję pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu pieczoną kaczkę w glazurze wiśniowej, która wyjdzie każdemu. Generalnie robi się sama w piekarniku, trzeba pamiętać jedynie o obracaniu jej i smarowaniu przyrządzoną wcześniej glazurą. Polecam też inne przepisy z kaczką w roli głównej – wszystkie pyszne! Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Kaczka w sosie wiśniowym (1 kaczka) Składniki: 12 listków szałwii 1 szklanka wody 1 sprawiona kaczka sól, pieprz i słodka papryka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni szczypta cynamonu Przygotowanie: W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz

karmelowy
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 82

Kaczka z jabłkami to klasyka. Proponuję dodać trochę trawy żubrowej, a otrzymamy nowe danie. kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować (można pominąć ten etap). Warto nauczyć się luzować drób(...)przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Natrzeć kaczkę solą i odstawić na 2 godziny. Migdały posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości jabłek), wyjąć gniazda nasienne, wymieszać z migdałami, trawą żubrową i miodem. Wypełnić kaczkę

królestwo garów
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 162

Kaczka przygotowana francuską metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać(...)celu, długotrwałe konserwowanie mięsa, w czasach kiedy nie było lodówek i zamrażarek. Proces przygotowania tego dania jest dość długi, jednak niezwykle prosty. A efekt końcowy naprawdę zaskakujący! Dodatek do kaczki stanowi parmezanowa polenta i sos wiśniowo – żurawinowy. Składniki na marynatę kaczki: 2 nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej

Kierunekuchnia
Pasztet z kaczki z pistacjami 124

święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę i trochę przemycać eksperymentów na świąteczny stół. Do tego też i Was zachęcam, i proponuję pasztet z kaczki z pistacjami. W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które(...)się spodziewaliście. To francuski sposób na pasztet (zwany tam pâté lub terrine). Do niego żurawina, musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny

Cooking for Emily
Burgery z kaczki szarpanej 113

Burgery z szarpanej kaczki , to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki(...)takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami 110

jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się(...)gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyj, oczyść i osusz. Roztop klarowane masło i połącz

Food Square
Rosół z kaczki 129

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym „nieprzyjemnie pachnący rosół”, nabiera wspaniałego aromatu. To dodatek kilku goździków i lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem

Moja Delicja
pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną 164

kaczka z jabłkami i żurawiną Jeżeli ktoś zastanawia się jakim daniem rozpocząć nowy  rok to polecam nu serdecznie kaczkę z żurawiną. Potrawa ta nie tylko godnie zakończy mijający rok, lecz równie wprowadzi nas w nowy okres w iście(...)szampańskim nastroju. składniki  1 kaczka 5  jabłek  100 g żurawiny  sól, pieprz 1 łyżka majeranku szczypta czerwonej papryki szczypta lubczyku 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka masła sposób przygotowania     Mieszany ze sobą   pieprz, sól, lubczyk, słodką paprykę, olej, połowę majeranku, po czym wcieramy dokładnie marynatę w kaczkę ( również wewnątrz

Miód i pieprz
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 259

Pieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety(...)używam jedną pomarańczę. Wyciśnięty z niej sok przelewam do kaczki. Dodaję musztardę – nie żałuję jej, dodaję naprawdę sporo, ok. 10 łyżek. Na koniec posiekany rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc, by dobrze się zamarynowało. Kaczkę smażymy od strony skóry. Nie dodajemy tłuszczu, wytopi się z kaczki. Różne szkoły – różne opinie. To, czy zaczniecie smażyć od zimnej patelni

MarcinChef
Kaczka pieczona z jabłkami 77

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek • 8 jabłek(...)litra wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści. • Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. • Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Pieczenie kaczkiKaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku

To co kocham
Kaczka pieczona 133

Mięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą. Składniki: - wypatroszona kaczka ( u mnie waga wynosiła 1,5 kg ) -ziemniaki, ilość wg.uznania -kilka cebul -majeranek -rozmaryn(...)łyżka masła -sól, pieprz Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy dokładnie ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy.Wycinamy kuper i szyję, pozostawiając nienaruszoną skórę. Wnętrze kaczki nacieramy dokładnie solą i majerankiem, a zewnątrz tylko solą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.  Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą i wraz

Kulinarne przemyslenia
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 177

miniony weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm(...)podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek zlaliśmy tłuszcz i sok z blachy do małego rondelka. I na małym ogniu odparowaliśmy nadmiar płynu - powstał gęsty sos, którego nawet nie trzeba było doprawiać. Po prostu niebo w gębie! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. świeża kaczka, wypatroszona (około

W kuchni Katie
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 126

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi(...)kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula

Poezja smaku
Kanapki z kaczką 142

Kanapki są nudne? Nic podobnego! Przygotuj pyszne przekąski z mięsem kaczki. Do przygotowania kanapek z kaczką potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Rukola Bagietka Sos balsamiczny Sól Pieprz Przygotowujemy kaczkę. Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien(...)czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia

MarcinChef
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 202

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza od suszonej wieprzowiny! Suszona pierś z kaczki. Dried duck Brest. Homemade Duck Prosciutto robi się w zasadzie sama tylko potrzebuje czasu na marynowanie i suszenie. Składniki: 1 świeża pierś z kaczki wraz ze skórą (nie może być mrożona!) ½ szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka z jabłkami pieczona 81

kaczka, 10 goździków, 1 torebka kardamonu, 12 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, 2 jabłka, 3 goździki, 200 ml miodu pitnego czwórniaka, 2 łyżki masła Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny. Jabłka pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć(...)gniazda nasienne. Jabłka i 3 goździki włożyć do środka kaczki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać wytopiony tłuszcz. Polać kaczkę miodem i dalej piec. Po 20 minutach kaczkę polać wodą (około 150 ml) i piec dalej do miękkości, co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Gdy kaczka będzie

królestwo garów
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 167

Dzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste

Wyprawy kulinarne
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 183

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3minuty. Wyjąć

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania