kaczki - 2325 przepisów (strona:24/155)

Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy 27

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy i słodkich brzoskwiń, to świetny pomysł na wykwintny niedzielny obiad. Składniki: 1 kaczka (2kg) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula 4 liście laurowe 3 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki suszonego rozmarynu pieprz sól olej Zalewa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń(...)puszce 50ml ginu 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, rozmarynem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Marchew obrać, pokroić w talarki, a cebulę pokroić w piórka. 3. Zalewa brzoskwiniowa: Brzoskwinie wraz z syropem przełożyć do garnka, dodać sok wyciśnięty

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym 54

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym. Soczysta pierś z kaczki z kwaskowym i lekko słodkim sosem pomarańczowym wzbogaconym czosnkiem podana z sałatką z buraka i śliwek węgierek Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins Czas gotowania / Cook time: 30 mins Czas całkowity / Total time: 50 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na sos pomarańczowy 2 pomarańcze(...)cytryna 3 ząbki czosnku, obrane i rozbite 5 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli morskiej miód opcjonalnie Na kaczkę: 2 piersi kaczki ze skórką, każda po ok. 200 – 250 g Na sałatkę 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w drobna kostkę 4 śliwki węgierki pokrojone w drobną kostkę garść ziaren granaty garść poszatkowanej świeżej pietruszki 2 łyżki musztardy dijon

Spice things up
Kaczka z jabłkami i żurawiną 63

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie(...)Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. 3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy 45

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 2 pomarańcze 50g żurawiny 2 łyżki masło 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Zalewa: 500ml wina cherry półsłodkiego 3 łyżeczki soli(...)dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny. 2. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek). 3. Kaczkę wyjąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kaczka pieczona 61

Kaczka pieczona to tradycyjne danie polskiej kuchni,  przyprawiona tylko majerankiem, pieprzem i solą.  Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką. A jak smakował! Powiem tylko PUCHA! Składniki: kaczka ok 2 kg 6 ząbków czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć czosnkiem, majerankiem(...)solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 2 godziny. Mięso podlewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka ładnie się zarumieni przykryć naczynie, by się nie spaliła. Po upieczeniu wyciągnąć kaczkę i pozostawić na 15 minut by odpoczęła

magiczna kuchnia Kasi
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 80

aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety(...)kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło. Krok

Niedzielny kucharz
Rosół z kaczki 87

tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej, ale często zmieniam, modyfikuję i robię inne wersje. Tak jak tym razem, do przygotowania rosołu użyłam kaczki, tym razem całej kaczki która po ugotowaniu zamieniła się w pyszny farsz do pierogów. Dzięki temu jednak kaczka dała mi dwa pyszne dania i duży obiad dla 5 osób (pierogi(...)jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka

nietylkopasta.pl
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 93

Dzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta Składniki: 1 kg kaczki 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy) 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 jabłka sól, pieprz, suszona(...)kolendra, kminek i majeranek.   Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, kminkiem i majerankiem. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Cebulę pokroić w piórka. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę

Ola la LCHF
Potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem 79

Przeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem , w „730 obiadów” Makarego, z 1902 roku.   Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować. Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam(...)spokojnie mogą być nogi kaczki upieczone w piekarniku. Kaczka lub 4 nogi kaczki, 2 -2,5 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej* , 200 ml mocnego bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), 100 ml śmietany 18%, 1 żółtko, 1 płaska łyżka cukru, sól Nogi kaczki oczyścić z resztek piór, oprószyć solą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier do pieczenia zapobiegnie przywieraniu mięsa) skórą

królestwo garów
Kaczka faszerowana 97

duża kaczka wiejska ponad 2 kg 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 jajko szczypta cynamonu 1/3 szkl kaszy gryczanej sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka oregano 3-4 wątróbki drobiowe 1 jabłko 2 łyżki sosu sojowego Kaczkę oczyszczamy i luzujemy z kości i nacieramy wewnątrz solą. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem, wątróbkę miksujemy i dodajemy do masy(...)dodajemy suchą kaszę gryczaną i dobrze mieszamy nadzienie. Do wyluzowanej kaczki wkładamy nadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami

Gotowanie jest łatwe
Miętowa kaczka z patelni 124

jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango(...)pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania:35-40 minut Składniki: 2 małe! nogi z kaczki  kawałek imbiru mięta suszona młody czosnek 3 ząbki sól himalajska  olej rzepakowy Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur Przygotowanie: 1/ Umytą kaczkę

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z kaczką i boczniakami 70

kwietnia prężnie zdobywają polskie restauracje – ich lista jest dostępna na www.bractwofeniksa.pl Do złożonej kompozycji aromatów piwa Grimbergen Blond wraz z Januszem Ficem, szefem kuchni Dworu Sieraków , zaproponowaliśmy sałatkę z kaczką, boczniakami i pomarańczą , jedną z wielu propozycji dań idealnie komponujących się z trzema rodzajami piwa Grimbergen. Stworzyliśmy folder pełen "Kulinarnych inspiracji", który swą premierę będzie miał w najbliższy piątek podczas(...)kolacji w Dworze Sieraków szczegóły tutaj . Są jeszcze wolne miejsca, więc gorąco zapraszam. Sałata z kaczką, boczniakami i pomarańczą na 2 porcje 1 filet z kaczki ze skórą 1 pomarańcza mieszanka sałat według własnego uznania 1 łyżka orzechów pinii 50 g boczniaków sól, pieprz Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią orzechy. Prażyć do uzyskania rumianego koloru. Gotowe ściągnąć

Wino i kuchnia
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 65

oczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem(...)rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik

Food Square
Kaczka pieczona z jabłkami 87

Kaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu  Solanka do moczenia kaczki(...)łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól, mieszamy, wkładamy umytą kaczkę, wstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjętą kaczkę z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy majerankiem, pieprzem, skórką pomarańczową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby kaczka przeszła przyprawami. Obrane jabłka kroimy ósemki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 83

niej odpowiednie zastasowanie - przepis. W końcu nadeszła jej pora. Różnych przepisów na przyrządzenie potrawy z mięsa kaczego jest sporo, trudno dokonać wyboru;)  Ostatniecznie zdecydowałam sie na przygotowanie kaczki w "pięciu smakach" z zieleniną pak choi* i karmelizowaną gruszką. Danie może wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie(...)mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne

Codzienne Gotowanie