wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka cynamonu mielonego 1 łyżka zmiażdżonych goździków(...)miodu pszczelego sok wyciśnięty z połowy cytryny pół łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki miodu pitnego Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą łączymy. Zalewamy nią kaczkę, tak w środku, jak i na zewnątrz i pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny. Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę
Kuchenna Kontrrewolucyajednak zrobiłam je w formie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce(...)podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa
karmelowykaczka, 1 łyżka startego, świeżego imbiru, 6 pomarańczy, 100 ml i 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka soli Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski(...)pomarańczy ułożyć (rozłożyć) na półmisku, Na patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać. Kaczkę ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia polać wytworzonym sosem. Zlać tłuszcz. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 stopni
królestwo garówDruga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje): 2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka sól, pieprz(...)majeranek 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (lub sojowo - grzybowego) Tao Tao Przygotowanie: Umyte piersi z kaczki solimy i solidnie zsypujemy pieprzem, posypujemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Przed przyprawianiem należy pamiętać o nacięciu skóry. Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Dwie z nich przydadzą nam się później. Pozostałe lekko
Kuchnia po mojemubieżąco, dzieląc się z Wami tym co mi zasmakowało. Do tej pory raczej nie przyrządzałam kaczego mięsa, ale kacze confit , które pokazywałam w lutym i dzisiejsza pierś kaczki w chińskiej glazurze miodowej przekonały mnie, że muszę ją przyrządzać znacznie częściej. To pyszne, soczyste i delikatne mięso. Wystarczy je upiec przez 20-25 minut, do brytfanny można dodać jakieś warzywa(...)owoce i wspaniały obiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć
W kuchni wieczoremSkładniki: 1 kaczka 3 gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek 5 goździków 5 ziarenek pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 0,5 szkl cydru lubelskiego Przygotowanie: gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki. w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę(...)dolewamy miód. całość podgrzewamy kaczkę myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego
Luźna Kuchniapróbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca kombinacja dla tych którzy lubią takie słodkie aromaty, albo dla tych którzy szukają nowych, ciekawych smaków(...)jeśli chodzi o kaczkę? No cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki: 2 udka z kaczki bulion warzywny tłuszcz do smażenia Sos: skórka i sok z jednej pomarańczy 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 2 łyżki cukru 1. Udka ugotować
UgotujmyTo.plPasztet z kaczki – bardzo smaczny i elegancki – idealny na świąteczny stół na deskę wędlin. Bardzo pysznie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapki. Taki pasztet odnajdzie się też w wersji obiadowej – grube plastry pasztetu obsmażamy na patelni i podajemy niczym kotlety. Koniecznie wypróbujcie go również jako wsad do domowych burgerów z dodatkiem warzy i sposób(...)naprawdę jest pyszny! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PASZTET Z KACZKI Składniki: 800g mięsa z kaczki ugotowanego – idealnie kiedy zostanie nam z rosołu 200g boczku wędzonego 2 marchewki i 1 korzeń pietruszki ugotowane z rosołu 1 mała cebula 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka do namoczenia kajzerek 2 łyżki suchej kaszy manny
Dorota Smakujekuchni w szybkim czasie, najlepiej, taki, który zaangażuje resztę członków rodziny (możesz zawsze poprosić kogoś o pomoc przy krojeniu warzyw na sałatkę do obiadu, kiedy Ty będziesz wstawiać kaczkę do pieca, razem przygotowanie obiadu może zająć max. kwadrans, a resztę czasu lepiej spędzić razem z rodziną, czy przyjaciółmi, aby móc nacieszyć się wolnym wspólnym czasem). Zdrowe dania na wielkanocnym(...)nasączonym blatem, resztą kremu smaruję całość, dokładam minimalistyczną dekorację z truskawek i tort jest gotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki hasselback i młodą marchewką, całość przygotowuję na jednej formie do pieczenia z grillem
SMYKWKUCHNIm.in.: Zimnej zupy z pomidorów malinowych i papryki z cytrynową pianką – co mnie bardzo zaskoczyło, podana ciekłym azotem, który tworzy niezwykły efekt… zobaczcie. Pierogów z farszem z kaczki wraz z emulsją majerankową i sosem z borówki brusznickiej Sałatki z młodego szpinaku z granatem, pomarańczą i krewetkami Pieczonej kaczki z kluseczkami z natki pietruszki Pieczonej papugoryby podawanej ze spaghetti(...)każdym szczególe. Potrawy to idealne połączenia smaków i niezwykle piękna dekoracja i podanie. Na start zupa z malinowych pomidorów i niezwykle delikatne pierogi w cienkim cieście z farszem z kaczki. Dla osób lubiących sałatki i owoce morza – sałatka ze szpinaku z krewetkami. Połączenie bardzo nietypowe, bo w doskonały sposób kucharze połączyli delikatne krewetki, ze słodkimi pomarańczami, a całość smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!typowym dla tego regionu makaronem bigoli , choć spotyka się je też często w towarzystwie gnocchi czy gnocchetti . W gospodarstwach regionu Veneto do dziś prawie wszyscy rolnicy hodują kaczki a sezon na ragù przypada w okolicach października. W październiku właśnie organizowany jest coroczny festiwal Sagra dei Bigoli co' l'Arna . Tradycja wenecka chce, aby ragù było przygotowywane al bianco(...)nieco bardziej odpowiadającą dzisiejszym gustom, bez podrobów i z dodatkiem passaty, zachowując jednak charakterystyczny zestaw przypraw, włącznie z cynamonem, dającym bardzo interesujące wrażenia smakowe. 😋 Składniki: 350g filetów z kaczki ze skórą (można użyć także innych części, np. nóg - ważne jednak by były ze skórą) 1 łodyga selera naciowego (obrana z włóknistych części) 1 cebula (niewielka) 1 marchew
Pasta Po PolskuPierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie Składniki: 2 piersi z kaczki 2 pomarańcze 2 łyżki miodu sól i biały pieprz 2 duże szczypty cynamonu 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka maizeny (opcjonalnie) Wykonanie: Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć(...)miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić
Wino Francja KuchniaObiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka
karmelowyTaki trochę poznański obiad kaczka w sosie i do tego pyzy i buraczki pieczone. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba więc robię to wcześniej i przechowuje w lodówce. Kaczka z pyzami to jedno z moim ulubionych dań. 4 nogi z kaczki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pieczarek 1 cebula pieprz czerwony wywar od sosu sól 1 łyżka mąki krupczatki płaska natka pietruszki pieczone buraki Nogi od kaczki oczyszczam, myję i osuszam. Przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sól, pieprz, ocet winny, olej, zioła prowansalskie. Obtaczam mięso w marynacie i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewam brytfannę, wlewam trochę oleju , przekładam nogi
wesoła kuchniakalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie(...)dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki
Niedzielny kucharz