stylową skrzyneczkę a w niej: Ramę smaż jak szef kuchni w wersji maślanej, pomarańczę kandyzowaną w zalewie, kaszę gryczaną i czarnuszkę. Szczerze mówiąc od razu przyszło mi do głowy kaczka, którą uwielbiam, a wiadomo że kaczka plus pomarańcza to połączenie idealne:) Problem miałam z kaszą, gdyż osobiście nie przepadam za jej smakiem więc podrasowałam ją jak mogłam i wyszła świetnie(...)fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób w kuchni, bo jak zobaczyłam ukochanego, który zjadł znienawidzoną kaczkę z przyjemnością, to aż się przyjemniej na sercu zrobiło. Polecam! Scroll down for recipe in English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka
karmelowySkładniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet(...)czosnkiem. Skórę naciąć i podsmażyć mięso z obu stron na tłuszczu spod kaczki lub oleju kokosowym. Przełożyć do brytfanki z zielonymi liśćmi pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec
Gaździnka warzykolację, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Śliwki oraz nalewka sprawiały że piersi wyszły bardzo soczyste. Polecam to wyborne danie na różne uroczystości rodzinne lub święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy w kratkę. Posypujemy sola, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kaczki oraz roztartym w dłoni tymiankiem, nacieramy niewielka ilością oleju. Piersi przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanej patelni układamy piersi skórą
Bajeczna Kuchniapierś kaczki z żurawiną Kacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością. Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście sposób bardzo długi, ale o tym przy innej(...)okazji). składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 1 łyżka octu jabłkowego szczypta rozmarynu sól, pieprz 100 g świeżej żurawiny 1 łyżka miodu sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem
Miód i pieprzdługie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI(...)porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1x1 cm) dyni hokkaido 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek
cool and mintyPierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i ułożona na delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku(...)pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania
cool and mintykapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku. Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko(...)około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać. Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą. Szalotki obrać, każdą pokroić
królestwo garówjest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie(...)także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego
karmelowykaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki zdjąć skórę. Wykroić piersi i odłożyć, przykryć aby nie obsychały. Oddzielić resztę mięsa od kości. Zemleć mięso, dodać maderę, wlać 150 ml wywaru z żelatyną. Wymieszać, doprawić do smaku. Odstawić
królestwo garówMakaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku. Polecam na obiad :) 250g makaronu 2 piersi z kaczki 250g grzybów boczniaków 3 dymki 1 pęczek szczypiorku ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól i pieprz MARYNATA: 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3godziny. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie
https:KKuchniaMniamkaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut. Ugotowane(...)łupiny i skórki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kasztany, wlać 200 ml miodu pitnego i co jakiś czas mieszając dusić, aż płyn się wygotuje. Kasztany przestudzić, wypełnić nimi kaczkę, te które się nie zmieszczą odłożyć. Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać
królestwo garówPrzyznam się, że mam ogromną słabość do kaczek. W każdej nowej restauracji zawsze ją zamawiam, bo po tym jak jest przygotowana, można od razu poznać kunszt kucharza. Niestety nie jest łatwo o dobrą kaczkę w Warszawie, jeśli jesteście w stanie polecić jakiś lokal, koniecznie wpiszcie w komentarzu adres:) Dziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu(...)małego i gotuj na małym ogniu 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem, jeżeli to konieczne, po czym odstaw. W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony solą i pieprzem i posmaruj oliwą. Rozgrzej
karmelowyDusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki. Jeżeli zostanie
królestwo garówpełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. pierś z kaczki podwójna, bez skóry świeży rozmaryn świeże oregano z kwiatostanami oliwa pół szkl kaszy gryczanej szczypta suszonych ogórków kiszonych sól pieprz 2 gruszki konfitura z jarzębiny Pierś pokroić na kawałki o grubości(...)obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką
Gotowanie jest łatwemnie obiad godzien króla. Kaczka jest duszona z najprostszymi dodatkami: cebulką, czosnkiem , tymiankiem i liściem laurowym. Nic jej więcej do szczęścia (smaku) nie trzeba. Ja moją przygotowywałam w szybkowarze. Zajęło mi to 30 minut. Ale tradycjonaliści duszą ją przez ok. 2 godziny w tradycyjny sposób. Nie podaję dokładnych proporcji, ale sposób przygotowania wybornej kaczki. Aby mięso było delikatne
kawawszklance