kaczki - 2523 przepisów (strona:45/169)

Zimowa sałatka z kaczką 188

Skomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja(...)tylko na elegancką kolację dla dwojga ale też wspaniały lunch do pracy. Porcja na dwie głodne osoby: - 1 duża pierś z kaczki ze skórą - sól, pieprz Skórę kaczki naciąć na krzyż. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć filet skórą do dołu na suchej i zimnej patelni. Smażyć na średniej mocy ognia 5 minut. Tłuszcz się wytopi, skórka zrumieni

kawawszklance
Pierś z kaczki z pieczarkami ziołowymi z papryczką chilli i czosnkiem 132

końcu znów postanowiłam zrobić piesi z kaczki. Tym razem podsmażyliśmy je tylko na patelni i wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki  2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju(...)Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości po piórach jeśli jest potrzeba. Dokładnie wycieramy do sucha, nacinamy ale tak żeby nie rozciąć mięsa i nacieramy wymieszanymi przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą

Piekielna Kuchnia Pati
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 107

niedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się.  Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane.     Składniki:   2 piersi z kaczki sól pieprz(...)rozmaryn tymianek majeranek oliwa z oliwek 1,5 szklanki czerwonego wina (lub więcej zależnie od wielkości naczynia żaroodpornego)   Przygotowanie:   Piersi z kaczki nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie

Lili w kuchni
Bułeczki z kaczką 93

syropie, 1 noga (bez kości, ze skórą) kaczki Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić na małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić

królestwo garów
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 164

mąki pszennej     60 g masła     400 ml gorącej wody     szczypta soli Farsz:     porcja kaczki , z rosołu     2 skrzydla indycze     1 marchewka, z rosołu     1/2 średniej pietruszki, z rosołu     1 średnia cebula(...)wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać gorące z ulubioną okrasą.:).... Czy chodziło Ci o: Skladniki Ciasto: 600 g mąki pszennej 60g masła 400 ml gorącej wody szczypta soli Farsz: porcja kaczki , z rosołu 2 skrzydla indycze 1 marchewka, z rosołu 1/2 średniej pietruszki, z rosołu 1 średnia cebula 2 łyżki masła sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie Mięo

w mojej kuchni
Pierogi z kaczką 110

pieczonej, 300 ml soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier (2 -3 łyżki), 3 zmielone goździki, sok z 1 limonki, Jeżeli zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy przygotować z niego pierogi. Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się

królestwo garów
Pierś z kaczki z kalafiorowym puree i sosem ze śliwek 129

Pierwszy raz postanowiłam zmierzyć się z piersią kaczki, ale jak na pierwszy raz wyszła caaaałkiem smacznie  :) Na początek zajęłam się puree z kalafiora. 1 średni kalafior 0,5 l mleka 2-3 łyżki masła  sól Kalafior podzielić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować do póki lekko nie zmięknie ale nie rozgotowywać. Po ugotowaniu(...)drugą stronę i znowu smażyć kilka minut. Obsmażoną pierś przełożyłam do żaroodpornego naczynia ( bez wytopionego tłuszczu) i włożyłam na 15 min do nagrzanego na 190*C piekarnika.  Kiedy kaczka nam dochodzi w piekarniku, można wrócić do puree. SOS  Po wyjęciu piersi z piekarnika, należy ja na chwilę odłożyć na drewnianej desce, żeby odpoczęła. Wywar który został

Jemy Pijemy
KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI 205

Udka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad.  Podane z  delikatnymi kluskami kładzionymi  i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ...  Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny(...)rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju i obsmażamy udka z obu stron dość mocno rozpoczynając od strony ze skórą. Po obsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Po tłuszczu z wysmażonej kaczki podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, na koniec wlewamy na patelnię 1/4 szklanki wody, całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki

Walijskie Pichcenie
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 93

Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kaczką i wiśniami 99

Farsz: 400 g gotowanego mięsa z kaczki , 2 łyżki masła, 1 kg wiśni, 200 - 300 g cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą(...)cukier się rozpuści, całość zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić z wodą... jest pyszny. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojone mięso kaczki . Dodać wiśnie, drobno posiekany tymianek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, imbirem. Dodać słonecznika, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść

królestwo garów
Kaczka konfitowana 73

kaczka, 12 goździków, 2 torebki kardamonu, 3 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, tłuszcz – ok. 2 kg* Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć rozgniecionymi i wymieszanymi przyprawami, odstawić na co najmniej 2 godziny. W naczyniu z grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem(...)miękkości – około 2,5 – 3 godzin. Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami. *Kaczę najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej. Ja używam tłuszcz gęsi. zastawa

królestwo garów
Kaczka teriyaki 84

nogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi(...)sosu (bez skrobi) wlać do garnka i gotować aż odparuje 2/3 objętości. 1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszać z 3 łyżkami wody i następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować. Nogi kaczki ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni

królestwo garów
Zielone tajskie curry z kaczki 127

trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z chili i szparagami. Czy kaczka ma jakieś magiczne właściwości, nie wiem, ale pasuje tu i tyle. ;) Do tego mleko kokosowe, które dodaje troszkę słodyczy i przełamuje ostrość. Właśnie za to połączenie mleka kokosowego, chili, trawy(...)cytrynowej i limonki uwielbiam tajską kuchnię. Kaczkę można zastąpić kurczakiem lub rybą i cały czas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich

Pełny talerz
Pieczone piersi z kaczki 175

Prosty przepis na przyrządzenie pysznej piersi z kaczki. Na świąteczny obiad jak znalazł Ostatni raz jadłam kaczkę w dzieciństwie, kiedy babcia na wsi jeszcze je hodowała. Potem jakoś stały się mniej popularne, a szkoda, gdyż są bardzo smaczne. Dobrze, że teraz powracają do łask i coraz częściej można je kupić w przyzwoitej cenie. Składniki: podwójna pierś z kaczki ze skórą(...)łyżki sosu sojowego ciemnego rozmaryn, tymianek, papryka ostra 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól morska, pieprz Przygotowanie Skórę na piersi kaczki nacinamy w paski. Nacieramy ją z obu stron czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy je olejem i sosem sojowym. Piersi odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Następnie smażymy je zaczynając od skóry

e-PrzepisyKulinarne
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 216

nazywają  - dla mnie to taka słoikowa mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki znamy! Tym razem wersja kaczo - kurza. Można zrobić z samej kaczki, ja miałam trochę kaczki, trochę kurczaka i taką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam!   A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie  tutaj   składniki  ( w nawiasie podaję ilość(...)mięsa) 460 g piersi  kaczki ze skórą  400 g piersi kurczaka bez skóry 1 i 3/4 (2 ) łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki czosnku- posiekanego drobno 2,5 (3) płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego  3/4 (1) szklanki wody przygotowanie

Stare Gary