Filet kaczki to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Aromatyczne przyprawy takie jak kardamon, gorczyca, cynamon, kolendra i szafran nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. W połączeniu z pieczonym mięsem i kolorową sałatką, stworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Składniki: 4 połówki filetów kaczych ze skórą kilka ziaren: kardamonu, gorczycy, kolendry po szczypcie szafranu i cynamonu 1/2 łyżeczki cukru(...)pomarańczy i podlać mięso. Dusić na małym ogniu około 15 minut lub do odpowiedniej twardości mięsa. Mięso przełożyć do osobnego naczynia, sos trochę odparować i doprawić sosem tabasco. Kaczkę pokroić, polać sosem i od razu podawać. Do tak przyrządzonej kaczki pasuje ryż brązowy oraz kolorowe sałatki w sosie winegret. K olorowa sałatka, pełna świeżych warzyw, dodaje lekkości i świeżości
gotuj ze mnąRoladki z kurczaka z porem w sosie serowym Nie ma co za dużo pisać na ten temat, bo cały przepis na roladki z kurczaka z porem znajdziesz na blogu! Kaczka z jabłkami Kaczka faszerowana jabłkami posypanymi cynamonem to świetna opcja na drugi dzień świąt. Naczynie żaroodporne można podlać winem czerwonym, a mięso z zewnątrz zamarynować solą, pieprzem i majerankiem. Wcale(...)schabu, w środku którego należy umieścić mielone mięso z natką pietruszki i żółtym serem. Taka rolada świetnie skomponuje się z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pierś z kaczki Do zamarynowania piersi z kaczki wystarczy sól, pieprz i tymianek. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Wystarczy umieścić ją na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć po kilka minut z każdej
RozdomowionaUwielbiam zupy krem! Tego rodzaju posiłki pozwalają na kompletowanie dania z różnych warzyw! Tym razem przygotowałam zupę z wykorzystaniem cukinii i pomidorów, a gwóźdź zupy to udka z kaczki od Lipowe Wzgórza ! Składniki: 500 g udek z kaczki 500 g obranej i oczyszczonej cukinii 300 g pomidorów przyprawy: przyprawa do kaczki, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie(...)wody Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyć. Cukinię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Cukinię i pomidory pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić udka z kaczki oraz warzywa. Zalać zimną wodą. Gotować ok. 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować kolejne 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Odczekać do lekkiego ostudzenia. Jedno udko obrać i zblendować z zupą
Truskawkowa Fiestamoże by tak tosta ale w innej odsłonie bo z grilla z piersią z kaczki, gruszką i morelą. Do tego oscypek z grilla i wyszło pyszne połączenie. 6 kromek chleba tostowego 3 morele 1 gruszka 2 piersi z kaczki 6 oscypków sól, pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka majeranku sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka(...)sosu balsamico 50 ml wina czerwonego sól, pieprz 1 łyżeczka miodu Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam na grillu i smażę po około 7 minut z każdej strony. Chleb tostowy układam na grillu i grilluję z każdej strony po około minutę. Morelę kroję na pół
wesoła kuchniaPasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości
Kulinarna Chwilasoli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką na torcie (choć napełnianie i zaklejanie tortellini to przednia zabawa i doświadczenie!) a "sos" - ragout z piersi z kaczki. Ten sos na bazie wywaru warzywnego, białego wina, warzyw i suszonych grzybów był po prostu nie-ziem-ski! Uzupełnieniem potrawy była redukcja z czerwonego wina i to zrobiło z niego(...)smakowało mi najbardziej ze wszystkich i nie omieszkałam nie zjeść całej porcji. Przyznacie, że wygląda to kosmicznie pysznie, prawda? :) Chcę tu jednak napisać coś o piersi z kaczki.. W ragout czuć było.. jakość! Mięso nie miało nieprzyjemnego, odpychającego zapachu i posmaku (jak to często bywa z kaczką kupowaną np. w tańszym dyskoncie) - to są jedne
Symfonia Smakówtego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki. Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku no i przy okazji wiecie co jecie. Przepis na dwie keksówki. Składniki: - ok. 1,5 mięsa(...)kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre - ok.30 dkg kaczej wątróbki - tak około 70 g selera ( korzeń) - 3 średnie marchewki - 1 większa cebula - 1 duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku - ew, do smaku 10 ml koniaku - ew. czerwony pieprz
Kuchnia Pełna EmocjiKaczka z żurawiną i miodem Tak mało nam potrzeba produktów, pracy w wykonaniu, żeby powstało nam pyszne danie obiadowe. Mięso z kaczki podane w pysznym sosie. Składniki: · 2 piersi z kaczki · Sól · 2 łyżki żurawiny(...)minut w 180 ° C. 3. Miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy żurawinę, podlewamy ½ szklanki wody, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 minut. 4. Mięso z kaczki po upieczeniu przekładamy do sosu i prużymy 10 minut. 5. Danie gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilamasło oraz śmietankę i ponownie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprze. Krem należy zagotować. Zupę krem serwujemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego. DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w ok. 0,5 cm odstępach, nie naruszając mięsa. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od zimnej patelni od strony skóry. Gdy tłuszcz się wytopi, a skórka mono zarumieni przekładamy pierś na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby odpoczęła
kulinarnyJatego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się(...)potem była suszona w siatce masarskiej. Pancetta nie jest wędzona stąd ma bardzo delikatny smak. Ten zrolowany boczek kroi się na cienkie jak bibułka plasterki. Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto szynka prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów . pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu. Składniki: 250 g makaronu penne 100 g fileta z kaczki 1 łyżka smalcu z kaczki 1 łyżka majonezu 1 cebula 100 ml mleka 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 2 łyżki startego sera bursztyn sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Kaczkę kroimy na kawałki (u nas w paski), smażymy na kaczym tłuszczu, przez chwilę. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebulę siekamy, wrzucamy do tłuszczu po smażeniu kaczki, szklimy. Mleko
R'n'G Kitchenniepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka duszona w czerwonym winie kaczka po nelsońsku kaczka w potrawie z pomarańczami kapłon na dziko paprykasz z kurcząt potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem grzyby: pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach
królestwo garówkanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw. Składniki: 1 szyja z kaczki 2 skrzydełka z kaczki 1 korpus z kaczki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 gałązka estragonu 2 liście laurowe
R'n'G Kitchen