kaczki - 2523 przepisów (strona:46/169)

151. Udział w warsztatach kulinarnych, czyli kampania TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA 102

soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką na torcie (choć napełnianie i zaklejanie  tortellini to przednia zabawa i doświadczenie!) a "sos" - ragout z piersi z kaczki. Ten sos na bazie wywaru warzywnego, białego wina, warzyw i suszonych grzybów był po prostu nie-ziem-ski! Uzupełnieniem potrawy była redukcja z czerwonego wina i to zrobiło z niego(...)smakowało mi najbardziej ze wszystkich i nie omieszkałam nie zjeść całej porcji.  Przyznacie, że wygląda to kosmicznie pysznie, prawda? :) Chcę  tu jednak napisać coś o piersi z kaczki.. W ragout czuć było.. jakość! Mięso nie miało nieprzyjemnego, odpychającego zapachu i posmaku (jak to często bywa z kaczką kupowaną np. w tańszym dyskoncie) - to są jedne

Symfonia Smaków
Pasztet z kaczki 120

tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku no i przy okazji wiecie co jecie. Przepis na dwie keksówki. Składniki: - ok. 1,5 mięsa(...)kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre -  ok.30 dkg kaczej wątróbki -  tak około 70 g selera ( korzeń) - 3 średnie marchewki -  1 większa cebula -  1 duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku - ew, do smaku 10 ml koniaku  - ew. czerwony pieprz

Kuchnia Pełna Emocji
Kaczka z żurawiną i miodem 112

Kaczka z żurawiną i miodem Tak mało nam potrzeba produktów, pracy w wykonaniu, żeby powstało nam pyszne danie obiadowe. Mięso z kaczki podane w pysznym sosie. Składniki: ·        2 piersi z kaczki ·        Sól ·        2 łyżki żurawiny(...)minut w 180 ° C. 3.    Miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy żurawinę, podlewamy ½ szklanki wody, doprawiamy pieprzem   i gotujemy 20 minut. 4.    Mięso z kaczki po upieczeniu przekładamy do sosu i prużymy 10 minut. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 104

masło oraz śmietankę i ponownie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprze. Krem należy zagotować. Zupę krem serwujemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego. DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w ok. 0,5 cm odstępach, nie naruszając mięsa. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od zimnej patelni od strony skóry. Gdy tłuszcz się wytopi, a skórka mono zarumieni przekładamy pierś na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby odpoczęła

kulinarnyJa
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 238

tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędliny przeznaczone do suszenia przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. Nasza przygoda z tymi wędlinami zaczęła się(...)potem była suszona w siatce masarskiej. Pancetta nie jest wędzona stąd ma bardzo delikatny smak. Ten zrolowany boczek kroi się na cienkie jak bibułka plasterki. Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto szynka prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów . pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Penne z kaczką w sosie śmietanowym 92

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu. Składniki: 250 g makaronu penne 100 g fileta z kaczki 1 łyżka smalcu z kaczki 1 łyżka majonezu 1 cebula 100 ml mleka 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 2 łyżki startego sera bursztyn sól, pieprz  Przygotowanie: Normal(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Kaczkę kroimy na kawałki (u nas w paski), smażymy na kaczym tłuszczu, przez chwilę. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebulę siekamy, wrzucamy do tłuszczu po smażeniu kaczki, szklimy. Mleko

R'n'G Kitchen
kuchnia przełomu XIX / XX wieku 118

niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka duszona w czerwonym winie kaczka po nelsońsku kaczka w potrawie z pomarańczami kapłon na dziko paprykasz z kurcząt potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem grzyby: pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach

królestwo garów
Zupa z ogórków małosolnych 82

kanapek, bo taki dodatek jest niesamowicie smaczny. Tym razem zrobiliśmy bardzo smaczną zupę z ogórków. Nie dziwota, bo to jedna z trzech ulubionych zup. Do przyrządzenia wywaru użyliśmy kaczki i świeżych warzyw. Składniki:  1 szyja z kaczki 2 skrzydełka z kaczki 1 korpus z kaczki 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 gałązka estragonu 2 liście laurowe

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki czarny bez w sałatce 157

Soczysta pierś z kaczki w przepysznej marynacie czarny bez z sosem i w sałatce sezonowej. Sos zrobiłam na bazie czarnej porzeczki bo taką miałam. Kwiaty czarnego bzu są jadalne i można je jeść w sałatkach.Podałam ją z gruszką i serem pleśniowym. Czy można chcieć czegoś więcej :-) pierś z kaczki marynata: 1 pierś z kaczki 1 łyżka sosu balsamico(...)kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu z pleśnią 3 morele 1 gruszka kwiatki czarnego bzu Skórę na piersi z kaczki nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem, przekładam do pojemnika, wlewam  czarny bez, sos balsamico, obtaczam mięso dokładnie i wkładam do lodówki na noc. Można w między czasie pierś przekładać

wesoła kuchnia
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 145

kompetentna. Jednak najważniejsze było oczywiście jedzenie, więc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu(...)się, że pływały w niej kawałki warzyw. Porcja była naprawdę duża! Oboje polecamy, chociaż Wojtek tradycyjnie mocniej by ją doprawił. Dania główne to ponownie bardzo duże porcje. Pierogi z kaczką smaczne, chociaż farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella

Pasja Smaku
Jakie przyprawy do jakich potraw? 119

doprawiania dań zachować umiar, gdyż nawet najlepiej dobrane pary przyprawa + rodzaj dania nie zdadzą egzaminu, jeśli będzie w nich zbyt dużo różnych dodatków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do kaczki? Kaczkę bardzo często przyrządza się w towarzystwie owoców – jabłek, pomarańczy czy choćby żurawiny. Tą wersję drobiu dobrze uzupełni miód, a także goździki, cynamon, kardamon i chili. Do wszelkich przepisów(...)kaczką w roli głównej wykorzystuje się też popularne zioła – kolendrę, oregano czy rozmaryn. Na szczególną uwagę zasługuje majeranek, który wyśmienicie sprawdza się w towarzystwie nieco bardziej tłustych mięs, także drobiowych jak kaczka czy gęś – dzięki niemu potrawy są nie tylko smaczne, ale i łagodniejsze dla żołądka. Jakie przyprawy do rosołu? Tradycyjny wywar mięsno-warzywny doprawia się w pierwszej kolejności

Kulinarne Przeboje
Pieczone ziemniaki 132

Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków. 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli plus dodatkowa sól do posypania ziemniaków 3 łyżki tłuszczu z kaczki 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu Jak przygotować pieczone ziemniaki . Ziemniaki umyć, nie obierać po czym włożyć do wody, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować przez 20 minut(...)momentu zagotowania się wody. Po 20-u minutach odlać z ziemniaków wodę. Dodać tłuszcz z kaczki, pokrojony na plastry czosnek oraz dodatkową sól (wedle uznania jeśli w ogóle chcemy ziemniaki dosalać). Garnek przykryć pokrywką i delikatnie poruszać nim kilka razy, aż tłuszcz z kaczki rozpuści się na gorących ziemniakach. Ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać rozmaryn. Ziemniaki

mecooks
Gęsina w słodkiej kapuście 213

wyłącznie pochodzącego z samych owoców, po dość sporą jego ilość dodanego „sztucznie”. Wybór pozostawiamy jednak czytelnikom stosownie do indywidualnych upodobań. Nie sposób jednak nie zauważyć, że podobnie jak kaczka również i gęś czuje się bardzo dobrze z pewną ilością słodkich dodatków. Danie z przepisu jest łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje aż tak dużo czasu. Najwięcej cierpliwości wymaga co prawda(...)zwrócić uwagę, a w której może tkwić duża część tajemnicy smaku i aromatu potrawy, to użyty tłuszcz oraz bulion. Tłuszczem wykorzystanym do przygotowania warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań jak to. Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie, a jedynym dodatkiem jest sól, otrzymujemy właściwie

Kulinarna Pokusa
Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek 177

pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna. Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo tłuste mięso. To prawda do dietetycznych nie należy, ale ma bardzo korzystny dla naszego zdrowia profil tłuszczowy(...)Mięso kaczki jest ponadto zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam! Składniki: 4 kacze uda 5 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu basamicznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania