kaczki - 2523 przepisów (strona:46/169)

Kaczucha 100

Składniki: kaczka 3 ząbki czosnku kilka ziaren jałowca kilka ziaren czarnego pieprzu liść laurowy szczypta tymianku sól 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju łyżeczka masła  2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia(...)brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ) . Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać

Gaździnka warzy
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 204

Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso coraz popularniejsze u nas, ma swój charakterystyczny smak i potrzebuje więcej czasu by było pyszne od kurczaka. Polecam kupować mięso tylko ze sprawdzonych źródeł bo tylko wtedy możemy być pewni wartości odżywczych. Zapraszam dziś(...)nich ma swoje działanie! poczytajcie na własną rękę. Tymczasem zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej! Na 3 udka Czas przygotowania 1g 40 min. + marynowanie na noc Składniki: 3 nogi z kaczki 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka mielonej kolendry

Kuchnia PROzdrowotna
Rosół z kaczki 128

nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy(...)zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie. Rosół z kaczki Proporcje  dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 bulwy selera  mały kawałek białej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Suszona pierś z kaczki 129

wiem co przyniesie Nowy Rok ale wiem, że będę się dalej uczyć i dzielić swoimi kulinarnymi odkryciami… A oto jedno z nich – suszona pierś z kaczki (inspiracja od Bistro de Jenna). Serdecznie zapraszam. Suszona pierś z kaczki – składniki: 1-2 piersi z kaczki z jej tłuszczem 500 g grubej soli morskiej zmielony czarny pieprz zioła prowansalskie(...)mięso wytrzeć z resztek soli i posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć w czystą ściereczkę i wstawić do dolnej szuflady lodówki na trzy tygodnie. Smacznego Post Suszona pierś z kaczki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 150

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki: 2 piersi z kaczki 2 średnie czerwone cebule 2 twarde jabłka 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka miodu 100 g masła sól(...)pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą

Oryginalny smak
Aromatyczna kaczka 10

Filet kaczki to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Aromatyczne przyprawy takie jak kardamon, gorczyca, cynamon, kolendra i szafran nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. W połączeniu z pieczonym mięsem i kolorową sałatką, stworzą niezapomnianą kompozycję smaków. Składniki: 4 połówki filetów kaczych ze skórą kilka ziaren: kardamonu, gorczycy, kolendry po szczypcie szafranu i cynamonu 1/2 łyżeczki cukru(...)pomarańczy i podlać mięso. Dusić na małym ogniu około 15 minut lub do odpowiedniej twardości mięsa. Mięso przełożyć do osobnego naczynia, sos trochę odparować i doprawić sosem tabasco. Kaczkę pokroić, polać sosem i od razu podawać. Do tak przyrządzonej kaczki pasuje ryż brązowy oraz kolorowe sałatki w sosie winegret. K olorowa sałatka, pełna świeżych warzyw, dodaje lekkości i świeżości

gotuj ze mną
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 32

Roladki z kurczaka z porem w sosie serowym Nie ma co za dużo pisać na ten temat, bo cały przepis na roladki z kurczaka z porem znajdziesz na blogu! Kaczka z jabłkami Kaczka faszerowana jabłkami posypanymi cynamonem to świetna opcja na drugi dzień świąt. Naczynie żaroodporne można podlać winem czerwonym, a mięso z zewnątrz zamarynować solą, pieprzem i majerankiem. Wcale(...)schabu, w środku którego należy umieścić mielone mięso z natką pietruszki i żółtym serem. Taka rolada świetnie skomponuje się z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Pierś z kaczki Do zamarynowania piersi z kaczki wystarczy sól, pieprz i tymianek. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Wystarczy umieścić ją na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć po kilka minut z każdej

Rozdomowiona
Zupa cukiniowo-pomidorowa z udkiem kaczki 22

Uwielbiam zupy krem! Tego rodzaju posiłki pozwalają na kompletowanie dania z różnych warzyw! Tym razem przygotowałam zupę z wykorzystaniem cukinii i pomidorów, a gwóźdź zupy to udka z kaczki od Lipowe Wzgórza !  Składniki: 500 g udek z kaczki 500 g obranej i oczyszczonej cukinii 300 g pomidorów przyprawy: przyprawa do kaczki, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 3 ziela angielskie(...)wody Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie umyć. Cukinię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Cukinię i pomidory pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić udka z kaczki oraz warzywa. Zalać zimną wodą. Gotować ok. 30 minut. Następnie wrzucić przyprawy i gotować kolejne 10 minut. Po upływie czasu zupę wyłączyć. Odczekać do lekkiego ostudzenia. Jedno udko obrać i zblendować z zupą

Truskawkowa Fiesta
Tosty z grilla z oscypkiem i kaczką 45

może by tak tosta ale w innej odsłonie bo z grilla z piersią z kaczki, gruszką i morelą. Do tego oscypek z grilla i wyszło pyszne połączenie.         6 kromek chleba tostowego 3 morele 1 gruszka 2 piersi z kaczki 6 oscypków sól, pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka majeranku   sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka(...)sosu balsamico 50 ml wina czerwonego sól, pieprz 1 łyżeczka miodu   Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam na grillu i smażę po około 7 minut z każdej strony.  Chleb tostowy układam na grillu i grilluję z każdej strony po około minutę. Morelę kroję na pół

wesoła kuchnia
Pasztet z kaczki 52

Pasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości

Kulinarna Chwila
151. Udział w warsztatach kulinarnych, czyli kampania TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA 71

soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką na torcie (choć napełnianie i zaklejanie  tortellini to przednia zabawa i doświadczenie!) a "sos" - ragout z piersi z kaczki. Ten sos na bazie wywaru warzywnego, białego wina, warzyw i suszonych grzybów był po prostu nie-ziem-ski! Uzupełnieniem potrawy była redukcja z czerwonego wina i to zrobiło z niego(...)smakowało mi najbardziej ze wszystkich i nie omieszkałam nie zjeść całej porcji.  Przyznacie, że wygląda to kosmicznie pysznie, prawda? :) Chcę  tu jednak napisać coś o piersi z kaczki.. W ragout czuć było.. jakość! Mięso nie miało nieprzyjemnego, odpychającego zapachu i posmaku (jak to często bywa z kaczką kupowaną np. w tańszym dyskoncie) - to są jedne

Symfonia Smaków
Pasztet z kaczki 89

tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku no i przy okazji wiecie co jecie. Przepis na dwie keksówki. Składniki: - ok. 1,5 mięsa(...)kaczki ( po ugotowaniu) - wykorzystajcie z każdego miejsca - każde jest dobre -  ok.30 dkg kaczej wątróbki -  tak około 70 g selera ( korzeń) - 3 średnie marchewki -  1 większa cebula -  1 duża pietruszka - 4 duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku - ew, do smaku 10 ml koniaku  - ew. czerwony pieprz

Kuchnia Pełna Emocji
Kaczka z żurawiną i miodem 81

Kaczka z żurawiną i miodem Tak mało nam potrzeba produktów, pracy w wykonaniu, żeby powstało nam pyszne danie obiadowe. Mięso z kaczki podane w pysznym sosie. Składniki: ·        2 piersi z kaczki ·        Sól ·        2 łyżki żurawiny(...)minut w 180 ° C. 3.    Miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy żurawinę, podlewamy ½ szklanki wody, doprawiamy pieprzem   i gotujemy 20 minut. 4.    Mięso z kaczki po upieczeniu przekładamy do sosu i prużymy 10 minut. 5.    Danie gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila