Pierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego 4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty na około(...)Posiekaj kolendrę. Do miski wlej oliwę i cienką stróżką wlewaj sok z pomarańczy do uzyskania emulsji, dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek i niteczki ze skórki pomarańczy. Usmaż kaczkę od strony skóry. Kiedy wytopi się tłuszcz odwróć pierś i smaż dalej ok 10 minut . Zestaw z ognia. Niech "odpocznie". Pokrój kaczkę w cienkie plastry. Ułóż na talerzu na przemian
AZgotuj!Piersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili(...)świeże - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki miodu - 4 łyżki sosu sojowego - 6 łyżek sosu hoi sin - 60 ml wody W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Skórę na piersiach kaczki ponacinaj, tak aby nie uszkodzić mięsa. Zalej masą i piec w piecu w temp. 210 stopni C, przez 35 minut na złoty kolor (ja piekłam cały czas z termoobiegiem) Podajemy
SMYKWKUCHNIDzisiaj polecam przepis na pyszną kaczkę duszoną z warzywami w stylu azjatyckim. To doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Kaczkę podałam z dzikim ryżem. SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej mielonej(...)papryki, 1 łyżka żółtej pasty curry, kawałek świeżego imbiru, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z piersi kaczki zdejmuję skórę. Mięso kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w małą kostkę. Mięso razem z cebulą i czosnkiem podsmażam na rumiano na oliwie. Wlewam wodę oraz wsypuję paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu około 15 minut. 2. Mieszankę warzywną
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 kaczka (moja miała 2,3kg) 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 300 g kiszonej kapusty 100 g boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kminek mielony czosnek granulowany majeranek sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczoną, umytą, osuszoną kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, kapustę pokroić na mniejsze kawałki, dodać kminek mielony(...)koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kaszę wsypać do miski, dodać kapustę kiszoną, cebulę z boczkiem i doprawić sola i dużą ilością świeżego pieprzu. Tak przygotowanym farszem napełnić nasza kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 2,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić kaczkę
magiczna kuchnia KasiŚwietny sposób na podanie kaczki. Mięso duszone w kapuście jest smaczne i bardzo soczyste. Pomarańczowy sok nadaje daniu wyjątkowego aromatu. Moje mięso, jak i kapusta były tak pyszne, że nie dodawałam już pieprzu, ani soli. Inspiracja składniki: połówka kaczki 1/2 główki czerwonej kapusty 2 szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego sól pieprz do smaku oliwa(...)patelni rozgrzać oliwę, skórę na kaczce naciąć w kratkę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Kapustę poszatkować, wrzucić do rondla, wlać sok, dodać miód i ocet. Wstawić na ogień, zagotować, włożyć mięso, ustawić maleńki ogień. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając kapustę oraz obracając kaczkę, do chwili, aż mięso będzie miękkie, tzn ok godziny. Pod koniec gotowania
6nieboNiezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi. W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi(...)owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórykaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula
kawawszklancerozgrzewający pobudzający idealny przepis na sześć-osiem porcji korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki mała główka kapusty włoskiej 10-15 średniej wielkości marchewek(...)średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi pęczek natki pietruszki 3 średniej wielkości pory 3 czerwone cebule około 2-3 litry wody sól i pieprz do smaku Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy na średnim ogniu , gdy się zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki
na gaziezmieniały się . Ale jedno było takie samo ,mianowicie -mięso wieprzowe - . Dzika i zająca ten pasztet to przez ścianę nawet nie widział. Mój jest a kaczki Składniki 1 kaczka ( w moim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki 3 duże marchewki 4 pietruszki a lepiej pasternak 2 cebule 1/4 selera 10 cm pora garść śliwek suszonych garść(...)przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól, majeranem liść laurowy Wykonanie Do dużego garnka wkładam marchew ,pietruszkę,seler ,listek cebulę i sól zalewam wodą i wkładam po porcjowaną kaczkę . Gotuję aż będzie miękka . Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę
Eli GotowanieKaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości. Składniki 1 łyżka masła ghee 1 kg piersi z kaczki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wody 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 4 świeże figi Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne
R'n'G Kitchendziałania w zakresie zup. Powiem, że to naprawdę niezwykłe doznanie. Mniam! ZUPA Z KACZKI Z MAŚLANYMI WARZYWAMI: SKORZONERĄ, TOPINAMBUREM, KOPREM WŁOSKIM I CZARNĄ RZEPĄ Składniki: - porcja rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji
Życie zamknięte w smakuprzy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem. Jeżeli chcecie poznać dalszy los głównej bohaterki tego artykułu, zapraszam do sprawdzenia przepisu na domowej roboty galantynę z kaczki . Luzowanie pomoże sprawnie podzielić tuszkę na porcje, daje nam również możliwość nabicia ptaka większą ilością farszu a co za tym idzie obdzielenia daniem(...)większej ilości osób. Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn. Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż i zabrać się do dzieła. Tuszkę kaczki (kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry. Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką skórę) odcinamy
Miód i pieprzSkładniki: udka z kaczki 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, olej rzepakowy(...)szklanki, jabłka 2 sztuki, kapusta biała 1/2 główki, ziemniaki 70 dag, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym, schować do lodówki na kilka godzin, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić do udek włożyć
W Mojej Kuchni LubięPierwszy raz zrobiłam polentę do kaczki. Bardzo wytrawnie wyglądało. Ale najciekawsze jest, ze po obiedzie nie miałam wściekłej ochoty na deser. 4 uda kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek 3 goździki polenta woda sól(...)tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody Oczyść mięso posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu do czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające
AZgotuj!coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy
les mirabelles