votes ) Kaczka w sosie własnym Kaczka w sosie własnym, brzmi dla większości kontrowersyjnie, pewnie właśnie zastanawiasz się dlaczego nie wpadłeś dotąd na pomysł uduszenia kaczki. Tak, większość z nas kaczkę po prostu piecze lub smaży , a uwierz mi na słowo bo niestety nie mogę Cie poczęstować lub na zdjęcie Tak przyrządzona kaczucha nie ma sobie równych. Sama, także pewnie(...)wpadła na taki pomysł gdyby nie inspiracja kuchnią brytyjską. Hoduję kaczuchy więc muszę być kreatywna w ich obróbce, bo domownicy nie koniecznie chcą wcinać kilka razy w tygodniu, kaczkę pieczoną.. Tak więc polecam ta metoda nie dość że mega smaczna , to jeszcze naprawdę bezproblemowa gdyż kaczucha dojrzewa sobie w brytfance w piekarniku przez dwie godzinki bez naszego udziału
Ogrodnik w podróżyŚwięta Bożego Narodzenia to idealny moment, aby przygotować coś specjalnego. Jednym z moich popisowych dań jest pierś z kaczki. Przygotowuję ją zawsze w ten sam sposób i zawsze wychodzi taka sama. Jest soczysta i różowa w środku, a skórka jest aromatyczna i chrupiąca. Z kaczką idealnie komponuje się dobrze dobrane wino, które sprawia że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Ja wybrałem(...)aromatyczna, a degustacja zachwyca bogactwem smaku z dominującą nutą dojrzałych malin, truskawek i pieprzu. Intensywny aromat cechuje się wyjątkową soczystością i elegancją- CONO SUR, Carmenere SKŁADNIKI: 1 pierś z kaczki 3 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 80 ml czerwonego wina (użyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą
kulinarnyJaPieczona kaczka to takie tradycyjne danie, które zawsze robi moja mama zazwyczaj na święta lub na niedzielny obiad, gdy wszyscy razem gromadzimy się. Czasami różni się smakiem, poprzez wybór różnych składników, przypraw. Jednak najczęściej moja mama stawia na prostotę, ale nie brakuje w tym miłości. Ta kaczka jest w wydaniu nieco słodkim, ale jakże smacznym. Kaczka to bardzo zdrowy drób(...)aromatu, a chrupiąca skórka nie ma sobie równych. My lubimy takie danie z dodatkiem babki ziemniaczanej lub z pure ziemniaczanym z dużą ilością koperku. PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ W MIODZIE 🌿 kaczka ok. 1.5 kg 🌿 sól 1.5 łyżki 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki 🌿 papryka słodka mielona 2 łyżki 🌿 majeranek 1/2 łyżeczki 🌿 miód płynny
Kuchnia Paulettesproduktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina(...)suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól i pieprz 3-4 ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona oliwa z oliwek Wykonanie Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h. Na patelnię wlewam
Raj dla Podniebieniawersję KFC, ale czekała mnie miła niespodzianka. SAS pochodzi od nazwiska przemiłego rodzeństwa, które prowadzi Duck and Chicken. To wspaniali ludzie, przesympatyczni, skromni i gościnni. W karcie jest więcej kaczki niż pospolitego kurczaka. I nie jest to tłusta kaczka, która kojarzy nam się z imieninami u cioci, tylko konfitowane pyszności, pasztety, burgery i pielmieni. W czasie Foodie Meetupu(...)którym byłam podano: mini-bakłażany z dodatkami i salsą winogronową pâté z kaczki z karmelizowaną cebulką i oliwkową focaccią kaczy bulion i pielmieni z kaczki skrzydełka w czterech smakach np. chipotle bbq, azjatyckie z kolendrą czy z sezamem burger z kaczki z serem kozim i z chipsami z pietruszki mini brownie z solonym karmelem i mini blondie z lemon
Ugotowane pozamiataneMięso kaczki jest smaczne i świetnie nadaje się na świąteczny obiad,ale należy uważać żeby jej nie przesuszyć. Kaczka musi być soczysta,a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy,że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ Składniki: ok. 1,5 kg kaczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)szklanki oliwy z oliwek 2 jabłka garść świeżej żurawiny sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Kaczkę myjemy dokładnie,osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie smarujemy mieszanką oliwy, posiekanego czosnku i majeranku oraz soli i pieprzu. Tak przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania. Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne
Bon appetit mon amieKaczka w pomarańczach z rodzynkami. Jako miłośniczka kaczki polecam taką wersję bo jest prosta do zrobienia a możemy zaskoczyć gości i rodzinę. 2 nogi kaczki 2 pałki kaczki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2 pomarańcza 2 łyżki rodzynek 1 łyżka oliwy Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam gorąca wodą przed starciem skórki. Nogi od kaczki przekładam do miski, dodaję(...)pomarańczy i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc. Jedną pomarańczę filetuję i kroję w plastry. Drugą połówkę pomarańczy kroję w plastry ze skórą. Nogi od kaczki przekładam na rozgrzaną patelnię i przesmażam z każdej strony aż się zrumieni. Na dno naczynia do zapiekania wykładam cebulę w której kaczka się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą
wesoła kuchniaDość często ostatnio można kupić polską kaczkę za umiarkowaną cenę. Warto taką promocję wykorzystać i upiec kaczkę nadziewając ją mięsem z dodatkiem jabłek i cebuli. Na samej kaczce mięska niewiele, ale z farszem - można się trochę najeść. Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny. Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 1 kaczka około 50 dag mięsa szynki(...)boczku wedzonego 1 cebula 2 łyżki satrtego jabłka 1 łyżka majeranku sól, pieprz świeżo zmielony sos sojowy 1 łyżka pieprzu ziołowego Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka
Gotuj Sam!wiem jak wam, ale mi kaczka w pomarańczach zawsze kojarzyła się z obiadami wysoce eleganckimi, z kolacjami, podczas których narzeczony padał na kolana i błagał, żeby narzeczona zatruła mu życie do końca. Cyc kaczy jako symbol zmian oraz elegancji ciągnie się przez kulinaria długo i pewnie ciągnąć się będzie ciągle. Z niezmiernym zaciekawieniem obserwuję, co – jeśli chodzi o podanie(...)topowe restauracje wyczyniają z piersią z kaczki. Jeśli spodziewacie się, że zamawiając pierś dostaniecie ją w całości, to srogo się możecie pomylić. Moją ulubioną formą podania są trzy kwadraty i rozrzucone warzywa. Płacicie za 3 kwadraciki, a nie za całą pierś. Kaczka w pomarańczach jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o niedzielne obiady, proszone kolacje i inne okazje, podczas których fajne
ladykitchenMięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa(...)Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu – najczęściej to krótkie gotowanie lub tylko zalanie wrzątkiem. Miękki makaron odcedzamy i mieszamy z odrobiną oleju żeby się nie posklejał. Opcje przygotowania kaczki są dwie – bardziej wprawionym w kuchennych bojach polecam naszykowanie piersi w całości – będzie bardzo, bardzo soczysta i miękka. Skórę z tłuszczem na piersi nacinamy – nie do mięsa, sam tłuszcz – bardzo
Karo in the KitchenKaczka jest mięsem, które nie często gości na naszych stołach. Mięso kaczki daje wiele możliwości. Można je dusić, opiekać, gotować i piec. Kaczka nie jest wymagającym mięsem, jednak należy poświęcić jej więcej czasu. Mięso kaczki różni się nieco składem od mięsa kurcząt i indyków. Zawiera więcej tłuszczu, nie jest tak delikatne i pewnie dlatego wiele osób go nie lubi. Warto(...)fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku Mięso duszone w winie nabrało przyjemnego aromatu. Dodatkowego smaku dodały mu suszone śliwki i świeży
Ciasna Kuchniahańdyka 5 , a przeca 6 we sklepach tyla dobroci. Jeszcze połra lołt 7 tymu to b ōł 8 problym, żeby kupić kajś 9 gańś 10 , kr ōlika abo kaczka, a dzisiaj idzie je trefić nawet w tych nojbarzi ajnfachowych 11 sklepach. I bez 12 to trza z tego korzystać, bo przeca takoł pierś ze kaczki- jeszcze jak sie trefi(...)jakoł promocja- to nawet niy je droższoł łod tyj hańdykowyj, a zawsze mōmy jakejś urozmajcynie. Mie ta kaczka natchła tak jakojś na modła chińsko, ale musza pedzieć 13 , że bōła richtig 14 dobro, a do tego niy trza sie przi ni 15 narobić. Co potrza? 1 pierś ze kaczki 5 łeżek zōłzy 16 sojowyj 5 łeżek łoleju 17 sezamowego trocha
Chop w kuchniJednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą(...)winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
Mango PapajaSkładniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam(...)kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości
Darcia w kuchniprzyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele(...)angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego
Nie tylko w kuchni