kaczki - 2575 przepisów (strona:15/172)

Jeżynowa kaczka z jabłkami 193

Kaczka z glazurą jeżynową i nadzieniem z jablek i jeżyn. Soczysta, chrupiąca, nic tylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki. 1 tusza kaczki około 2 kilo 1 gruszka 2 jabłka 250 g jeżyn 1 łyżka soli pieprz 1 łyżka majeranku 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek świeży estragon świeży 3łyzki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Tusze(...)kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany, majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję

wesoła kuchnia
Pierś z kaczki na batatowym puree 245

Ostatnio na blogu było bardzo słodko, bo królowała krucha tarta z karmelem i kremem z kaszy manny, a dziś dla odmiany coś zupełnie innego - kaczka, przygotowywana według mojego ulubionego i niezawodnego sposobu oraz puree z batatów, które pozostawi nas w klimacie słodkości :) Kaczka najpierw delikatnie podsmażona, a następnie dociągnięta w piekarniku jest niesamowicie delikatna i soczysta! My z Mężem lubimy(...)lekko (ale naprawdę bardzo lekko :) ) krwistą kaczkę - rozpływa się w ustach! Koniecznie spróbujcie! :) Pierś z kaczki na batatowym puree Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 2 łyżki sosu sojowego, majeranek, sól, słodka papryka, kurkuma oraz 1-2 duże bataty Przygotowanie zarówno kaczki, jak i puree z batatów jest banalnie proste i szybkie! A jakie pyszne! :) Ważne jest, aby kaczka przez

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kaczka z jabłkami 205

Kaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami brzmi dość wykwintnie...A do jej zrobienia wystarczy tylko sól, pieprz, majeranek i jabłka, i powstaje bardzo odświętne danie, które pięknie wygląda, smakuje nieziemsko, a wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Chrupiąca skórka, soczyste mięsko wewnątrz, w towarzystwie duszonych jabłek...Połączenie idealne na pyszny obiad. Składniki: 1,5 - 2 kg tuszka kaczki(...)łyżki cytryny sól pieprz 3 łyżki majeranku 8-9 jabłek, najlepiej kwaśnych łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania brytfanki Sposób przygotowania: Tuszkę kaczki porządnie natrzeć solą, pieprzem i łyżką majeranku, zarówno wewnątrz jak i w środku, dodatkowo, brzuszek kaczki skropić cytryną. Odstawić kaczkę na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Obrać 3 jabłka, wydrążyć nasienie

na moim stole...
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 501

chiński do kaczki po pekińsku to coś co do kaczki raz warto zrobić i wypróbować. Jest on na bazie śliwek i smakuje wyśmienicie. Niestety sos hoisin , jest składnikiem niezbędnym do zrobienia tego sosu. Warto poszukac go w sklepach z azjatyckimi produktami. Jeśli jednak nie masz tego sosu, który bardzo ułatwia życie i czas przygotowania sosu do kaczki po pekińsku(...)dole tego wpisu podaję niezbędne składniki jakie są potrzebne by przygotować sos smakiem podobny do oryginalnego sosu do kaczki. Z czasem uzupełnię wpis, dodajac instrukcję jak z owych składników wyczarować sos do kaczki po pekińsku. Jak przygotować i usmażyć pierś z kaczki, aby móc delektowac się tym smacznym mięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie 239

piersi z kaczki w sosie pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i sałaty.  Palce lizać :) SKŁADNIKI 4 średnie piersi kaczki 4 pomarańcze 2 łyżki masła 1 łyżka miodu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa .   Rozgrzewamy suchą(...)Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.  Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klik Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około

Moje Kuchenne Rewelacje
galantyna z kaczki 159

prawda że jest to nieco pracochłonny wyrób, ale niezapomniany smak delikatnej galantyny z nutą  owoców z pewnością wart jest zdania sobie odrobiny wysiłku. składniki Luzowana  tuszka kaczki  300 g cielęciny podroby z kaczki (serce, żołądek) 150 g wątróbki drobiowej pół pęczka pietruszki 30 g suszonych śliwek 30 g suszonej żurawiny 30 ml koniaku lub wiski(...)pieczenia) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekąc przez 80 minut. Kaczkę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika, odwijamy z folii i rozcinamy nici. Na półmisek wykładamy nieco sosu spod pieczonej kaczki (tylko tyle, aby mięso nie leżało bezpośrednio na półmisku), na to układamy pokrojoną w dosyć grube plastry

Miód i pieprz
Zupa z pieczonej kaczki 192

Apetyczny sposób na wykorzystanie kawałków kaczki - prosta, aromatyczna zupa z kości pieczonej kaczki.  PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ   kości i skrawki pozostałe z pieczenia całej kaczki 3 marchewki ćwiartka selera 2 pietruszki 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek natka pietruszki sól i pieprz Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa(...)naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, włączyć funkcję grilla.  Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zrumieni. Co pewien czas wymieszać.  Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Do wrzątku włożyć zrumienione kawałki kaczki. Gotować 15 min na średnim ogniu. Z kości usunąć mięso i pokroić w drobna kostkę. Marchew, cebulę

Atlas Smaków
Pasztet z kaczki 172

Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła(...)podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie

R'n'G Kitchen
Mam kacze cycki... czyli Sałatka z kaczki, buraków i pomarańczy 180

W czwartkowe popołudnie napisałam do Małżona "mam kacze cycki!!!". Był to okrzyk radości ponieważ Małżon dwa dni szukał w sklepach i nie znalazł a ja chciałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron Soba z Kaczka i Warzywami 190

Weekend zaczął się od kręcenia papilotów Córci w piątkowy wieczór. Spała dzielnie z usztywnioną głową ale efekt uzyskałyśmy piorunujący! dzięki Ci psiapsiółko! Córcia nadal żołądkowo niedomaga

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 144

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało  w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają(...)miesa 25 minut pieczenia.Kaczkę,by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej.Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny. Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg.Ich mieso jest ciemne,kruche i bardzo smaczne,niestety ciężkostrawne.100 g kaczki to 240 kcal.Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w ziołach z jabłkami 148

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. Składniki: ok. 2 kg kaczka 1 łyżka estragonu 2 łyżki majeranku 3-4 łyżki oliwy z oliwek  2 jabłka sól pieprz  Dobrym dodatkiem do kaczki będzie również żurawina. 1. Kaczkę(...)łyżki soli, polecam sól gruboziarnistą morską lub Himalajską dostępna na www.Skworcu.com.pl . , moczyć 30-40 minut, a następnie osuszyć.  2. W miseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić

Apetyczna babeczka
Kacze udka w czerwonym winie 104

Polsce rządzą kurczaki, wieprzowina i ewentualnie wołowina. Kaczka uchodzi bardziej za danie restauracyjne. Może dlatego, że wiele osób uważa, że jest trudna do przygotowania? Smak kaczych udek bije na głowę tych z kurczaka, a mimo to przygotowuje się je bardzo prosto. Kacze udka w czerwonym winie to danie, które możecie przygotować zarówno na codzienny obiad, wykwintną kolację, jak i świąteczny(...)bardziej okazyjne. Można zrobić sobie zapas – my lubimy je mieć w domu – bardzo często zabieramy butelkę dobrego wina w prezencie, gdy odwiedzamy znajomych lub coś świętujemy. Do kaczki stosowałam konfiturę wiśniową, dlatego szukałam wina, które będzie zawierało owocowe nuty. Ja wybrałam hiszpańskie Marques de Castilla Barrica ze sklepu www.wybieramwino.pl . Sklep ma różne ciekawe funkcje – można filtrować

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania