Kaczka z żurawiną i kopytkami to moja propozycja na świąteczny obiad, na obiad z okazji imienin czy innej uroczystości rodzinnej. To pyszne danie kuchni polskiej. Kaczkę przed pieczeniem warto zostawić na noc w solance – wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować(...)sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków
Dorota Smakujemajeranek Przygotowanie: Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Kroimy na kawałki. Jabłka przyprawiamy solą (około 1 łyżeczki) i majerankiem (około 1 łyżka), mieszamy. Kaczkę zszywamy od strony szyi, a następnie wkładamy do wnętrza kaczki jabłka (ile się da) i zszywamy kaczkę z drugiej strony. Teraz przyprawiamy kaczkę na zewnątrz - nacieramy solą (około 2 łyżeczek) i majerankiem. Pozostałe jabłka(...)kaczki 1 kg = 1 godzina. Pieczemy ją na pleckach. Pod koniec pieczenia na 15 minut odwrócić kaczkę, aby przyrumieniła się z drugiej strony. Po tym czasie ponownie ją przewracamy i przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia kaczki dobrze jest dodać pokrojone ziemniaki i piec je razem z kaczką. Kaczka powinna przed podaniem nieco
Życie zamknięte w smakuKaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego(...)godziny do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, zeszklić również cebulę. Dno garnka o grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między
Apetyczna babeczkachrupiącą skórką i miękka w środku. Taka jest dla nas najlepsza. Króluje na stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Moja tym razem z jabłkami i majerankiem. Składniki : * kaczka około 2 kg * 5 jabłek winnych * 2 łyżki majeranku * łyżeczka soli * pieprz czarny mielony * 3 łyżki oliwy * sok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy Przygotowanie : Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem(...)majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca
Magiczne Życie MartyWiele razy robiłam kaczkę, zarówno w całości jak i w mniejszych porcjach jak piersi czy same nogi. Ale po raz pierwszy moja kaczka była tak obłędnie mięciutka i przepyszna. Naprawdę tu nie trzeba wiele, a sos, jaki zaproponowałam Ci poniżej, możesz podmienić na inny. Doskonale pasuje tu sos typu bbq, sos żurawinowy lub inny, o słodko-wyrazistym smaku. Zdecydowanie namawiam(...)Cię do przetestowania tego przepisu. Obiecuję, że jak zrobisz przynajmniej raz kaczkę tym sposobem, to będziesz robił/a tak ją już zawsze! IDEALNIE MIĘKKIE MIĘSO Sekretem tej idealnie miękkiej kaczki jest długi czas pieczenia. Dodatkowo nie wymaga on przykrywania kaczki, bo przy temperaturze 150 o C wystarczy obracać kaczkę co 40-50 minut, a kaczka wyjdzie idealnie miękka w środku
nietylkopasta.plSwego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą . Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw(...)następnie poddajemy czemuś z pogranicza pieczenia i konfitacji. Jakkolwiek bowiem dość wysoka temperatura jest typowa dla pieczenia, to jednak szczelnie zawinięte w folii aluminiowej filety z kaczki znajdują się w dużej ilości własnego tłuszczu. W efekcie mięso, które trafia na stół jest niezwykle delikatne. Z racji takiej a nie innej techniki przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz
Kulinarna Pokusa1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem . Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino(...)które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w … Pomyśleć, że przez moment czułam, że będą nici z obiadu. Kaczka rozmrażała się na balkonie szczelnie owinięta folią. Parząc poranną kawę usłyszałam głuche chrobotanie. Nie bardzo mogłam skojarzyć skąd ono pochodzić… Reszta domowników jeszcze
codojedzeniaKaczka na czerwonej kapuście, czy też z czerwoną kapustą, to skądinąd popularne danie występujące w rozmaitych wariacjach. Często jest to kaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie(...)słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki , z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie potrzebna jest tylko minimalna ingerencja. Pomimo prostoty
Kulinarna Pokusaniego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory zakiełkowały już plany wykonania tylu nowych dań... ale na pierwszy rzut poszła kaczka - niby prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Kaczka coraz częściej wraca na nasze stoły - wydaje mi się, że nastała na nią moda. My jemy ja bardzo często jednak zwykle tylko w rosole(...)imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki: tuszka kaczki 100 g kaszy gryczanej 2 cebule 4 jabłka (najlepiej szare renety) 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki smażonej żurawiny
sierotka maRysia w kuchniniż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka 300 g mąki(...)drożdży świeżych 5 g cukru 2 żółtka 40 gram masła Składniki na farsz: ok. 0,5 kg ugotowanego albo upieczonego mięsa z kaczki 2 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz opcjonalnie 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka suszonego tymianku Ciasto. Zaczyn: robimy z drożdży, niewielkiej iloś ci ciepłego
Bon Appetit MałgorzatySoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżka miodu 2 goździki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 mała gwiazdka anyżu 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki(...)gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki. Smacznego
Oryginalny smakbiałą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki(...)duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka
karmelowyPiersi z kaczki podać można na wiele sposobów. Jednym z nich jest forma sałatki. W poniższej sałatce połączyłam piersi z kaczki z sałatą lodową, gruszką i owocem granatu. Sałatkę doprawiłam dressingiem na bazie soku z granatu, miodu i oliwy z oliwek. Tę sałatkę jak i wiele innych, które bazują na zielonej sałacie robię często. Mój mąż na lunch lubi jeść(...)lekkie dania a tego typu sałatki do takowych należą. Jeśli zatem macie w domu piersi z kaczki i zastanawiacie się jak je podać, spróbujcie poniższej sałatki. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka z kaczką i gruszką Składniki na sałatkę z kaczką. 2 piersi z kaczki 25 dkg sałaty lodowej 2 duże gruszki 1 owoc
MeCooksPrzygotowując się do przyrządzenia piersi z kaczki, zastanawialiśmy się, jakim sposobem to zrobić. Nie chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła(...)zwycięsko – była miękka i soczysta, a jeżeli nie lubicie krwistego mięsa smażone piersi z kaczki trzymajcie trochę dłużej na patelni” . Udostępnij Składniki na smażone piersi z kaczki 2 piersi z kaczki ze skórą sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Oprószyć obficie
niecodziennikpary