Wiele osób boi się przygotowywać kaczkę – uważa ją za bardzo suche i trudne w zrobieniu mięso. Nic bardziej mylnego. Można ją przygotować znacznie szybciej niż kurczaka wystarczy trzymać się kilku zasad. Poniżej znajdziecie przepis w wykonaniu Madzi na pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami. Jeśli chcecie aby wyszła soczysta i różowiutka w środku po prostu trzymajcie się czasu smażenia(...)pieczenia. Z całą pewnością nie pożałujecie :) Charakter tej potrawie doda puree z ziemniaków i smażone jabłuszka z majerankiem. Składniki (na 2 porcje) 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4-5 ziemniaków łyżka masła 100 ml śmietany sól pieprz majeranek (ok. 1 łyżeczki) Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree – przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu (zajrzyjcie do naszego) niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Martwisz(...)się, że nie zjesz całej kaczki? Z resztek zrób pyszną sałatkę na lunch do pracy. Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne Jak dobrze upiec kaczkę, żeby wyglądała jak na zdjęciu powyżej i smakowała jeszcze lepiej? Sekret tkwi przede wszystkim w odpowiednim czasie pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze. Pamiętajcie też, że przed pieczeniem kaczkę
Niedzielny kucharzNowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny(...)smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki Kluseczki lane : * mąka pszenna * jajko * ciepła woda * sól
Magiczne Życie MartyKaczka z jabłkami pieczona. Na Świętego Marcina na stołach króluje gęsina. Ale nie u Nas, u nas znów króluje kaczka pieczona z jabłkami. Podana z jabłkami, żurawiną oraz sosem ze świeżych grzybów i ziemniakami gotowanymi. Dzisiejszy przepis to dobrze wypieczona kaczka i najprostszy sposób pieczenia, w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką. Nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka(...)czasami na obiad bywa kaczka, którą piekę na kilka sposobów. Czasami kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę. A czasami jak w tym przepisie zaczynamy od najwyższej temp. zmniejszając ją potem w trakcie pieczenia. Jedno jest niezmienne, najczęściej kaczka pieczona jest faszerowana jabłkiem, czasami są też ekstra dodane jabłka jak tutaj, do których
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKaczka pieczona z jabłkami. Kaczka pieczona Czy istnieje bardziej eleganckie i wykwintne danie niż kaczka pieczona ? To prawdziwa uczta dla podniebienia, a jeśli dodamy do tego aromatyczne jabłka i przyprawy, otrzymamy potrawę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kaczka pieczona z jabłkami to danie, które łączy w sobie intensywny smak kaczki oraz delikatną słodycz i kwaśny smak jabłek(...)dlaczego warto wypróbować tę wyjątkową potrawę: Smak: mięso kaczki jest soczyste, pełne aromatycznych przypraw i ma nutkę słodyczy. Jabłka, które pieczemy razem z nią, stają się miękkie i delikatne, dodając potrawie subtelnej kwasowości. Aromat: podczas pieczenia kaczki aromatyczny zapach przypraw i jabłek unosi się po całym domu i napawa zmysły. Tekstura: skórka kaczki staje się chrupiąca i złocista, a mięso
Moja Książka Kucharskakroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cześć wkładamy do środka kaczki wraz z połową żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas(...)lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego
Kolizje SmakówKaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę(...)pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso z kaczki bardzo lubi się z wytrawnymi, półsłodkimi smakami. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą, wypieczoną skórką zaserwowana z słodko – kwaskowatym sosem przypominającym wiśniową frużelinę. Wykwintny przepis na elegancki obiad, który przygotuj stosunkowo szybko. Poniższy przepis sprawdzi że na niedzielę oraz inne bardziej uroczyste okazje. Najlepiej skomponuje się z puree ziemniaczanymi i tartymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona(...)pierś kaczki ze skórą skąpana w wiśniowym sosie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 230 kcal Pierś z kaczki pieczona ze skórką, serwowana ze słodko – kwaśnym wiśniowym sosem. Kaczka z wiśniową frużeliną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PIECZONA PIERŚ KACZKI 2 piersi
ProstePesto.plSoczysta pierś z kaczki z chrupiącą, skarmelizowaną skórką. Pierś z kaczki wytopiona na patelni tytanowej, następnie zapieczona w piekarniku. Wyborny gatunek mięsa mimo prostoty tak rzadko przyrządzany w naszych domach. Kaczka tak pysznie prezentuje się ze słodkawo – kwaśną konfiturą domową z czerwonej porzeczki i świeżych owoców żurawiny! Danie które zagości na stałe w naszym menu, gdyż zachwyciło nas połączeniem(...)smaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona pierś z kaczki z domową konfiturą żurawinową 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 220 kcal Pierś kaczki z chrupiącą skórką pieczona w piekarniku. Podana z marmoladką z żurawiny i czerwonej porzeczki oraz talarkami ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plKaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej woni goździków, słodkich pomarańczy i jabłek wynagrodzi wam czas oczekiwania. Cudownie miękkie rozpływające się w ustach mięso smakuje rewelacyjnie, nikt się nie oprze takiej kaczce. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę(...)idealnie chrupiącą skórką. Tak przygotowaną kaczkę można podać również na świąteczny stół. Kaczka z pomarańczami i jabłkami - Cztery Fajery Kaczka w pomarańczach z jabłkami i goździkami jest moim popisowym daniem na szczególne okazje, ale często przygotowuję ją także w weekendy, jeśli spędzamy je akurat w domu. Podana w towarzystwie podsmażonych moreli stanowi ucztę godną królów. Pomysł na kaczkę z morelami
Cztery Fajerydobrze upiec kaczkę – żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Jak dobrze upiec kaczkę(...)wcale nie jest trudne Jak dobrze upiec kaczkę, żeby wyglądała jak na zdjęciu powyżej i smakowała jeszcze lepiej? Sekret tkwi przede wszystkim w odpowiednim czasie pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze. Pamiętajcie też, że przed pieczeniem kaczkę trzeba odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć
Niedzielny kucharzPieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną to pomysł na elegancki i wytworny obiad. Soczysta kaczka pachnąca owocami to idealna propozycja nie tylko na spotkanie z rodziną i święta, ale też na co dzień. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, ale efekt zachwyca! Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną – obiad na każdą okazję Kaczka to niezwykle uniwersalne mięso(...)równie dobrze sprawdzi się w roli pysznego obiadu w ciągu tygodnia. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Dowodem na to jest ten przepis na pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną . To przepis, z którym poradzą sobie nie tylko wszyscy zaprawieni w kuchennych bojach, ale też początkujący domowi kucharze, którzy chcieliby przygotować coś efektownego i pysznego
Na-talerzu.plKaczka w pomarańczach z fasolką i kopytkami w towarzystwie nasion granatu. Brzmi nieźle, nie? Ta kaczka w pomarańczach, jest nieco słodka, lekko słona, jędrna i aromatyczna. Kaczkę krótko obsmażam na suchej patelni by wytopić z niej tłuszcz, potem duszę w aromatycznym sosie na bazie pomarańczy. Kopytka podsmażam w aromatach po kaczce a fasolkę gotuję krótko na parze. Do pomarańczowego sosu(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO Kaczka w pomarańczach z fasolką i kopytkami: – Krótko podsmażone, smaczne mięsko – Nieco słodka, lekko słona – Jędrna i aromatyczna – Pyszna i umamiczna – Pomarańczowa ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT + Marynowanie w soli
globuskulinarnyKaczka pieczona z jabłkami jest aromatyczna, soczysta w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz. Soczystości kaczce nadają jabłka i wcześniejsze moczenie jej w zalewie. Moczenie kaczki w zalewie sprawia również, że nie musimy jej w trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem, gdyż kaczka nie wysycha. Najpierw kaczkę piekę w 200 stopniach C bez przykrywania, aby rozpoczął się proces wytapiania tłuszczu(...)przykrywam i w niższej temperaturze pozwalam jej się powoli piec, a na koniec odkrywam i zapiekam jeszcze, aby skórka była bardziej chrupiąca. Według mnie ten sposób nie wymaga poświęcania kaczce tak dużo uwagi, jak w przypadku pieczenia jej bez przykrywania. Koniecznie wypróbujcie ten sposób na soczystą kaczkę, ostatnio stosuję nawet podobną zalewę do kurczaka. Do kaczki świetnie pasują buraczki, zawijam
Gotuj w domu