kaczki - 2325 przepisów (strona:5/155)

Kaczka pieczona, faszerowana, z jabłkami i grzybami 119

Kaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi(...)farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym . A jak przygotować i upiec pyszna, soczystą, pełną farszu kaczkę ? Dokładny opis i dużo zdjęć niżej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Keto kaczka w żurawinie (Paleo, LowCarb) 44

Keto pierś z kaczki w sosie żurawinowym Żurawina na co dzień i od święta Dzisiejsza keto kaczka w żurawinie to dokładniej rzecz ujmując pierś z kaczki w sosie winno – żurawinowym. Pyszne danie obiadowe. Nada się na bardziej uroczyste okoliczności, w tym także na świąteczny obiad. Dodatek żurawiny sprawia bowiem, że danie ma bardziej sezonowy charakter. À propos żurawiny(...)kolor, który nadaje daniom całkiem nowego wymiaru. Żurawina smakuje równie świetnie w słodkim i wytrawnym wydaniu Ja chętnie z niej korzystam. Tylko w tym sezonie zrobiłam już nie tylko kaczkę w żurawinie, ale także muffiny pomarańczowo – żurawinowe i babkę mandarynkową z żurawiną oraz czekoladki migdałowo – żurawinowe. Do tych ostatnich zużyłam właśnie pozostałości sosu żurawinowego z dzisiejszego przepisu. Wkrótce

Modern Cave Girl
Kaczka pieczona w ziołach 48

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model  EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy(...)piec mięsa i drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z czujki temperatury było po prostu idealne, podobnie jak pieczony z funkcją pary drób - spójrzcie tylko na zdjęcia kaczki pieczonej w ziołach. Korzystanie z termosondy ma jeszcze jedną zaletę - piekarnik sam się wyłączy, kiedy mięso osiągnie w środku pożądaną temperaturę, dzięki temu nie ma obaw, że coś przypalimy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić pierś z kaczki? 76

PIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka.  Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)nauczyłam. Heheheh. Od razu Wam powiem, że kaczka taka co sobie drepta na wsi, a taka ze sklepu to dwie różne historie. Ta wiejska kaczka jest dużo trudniejsza w obróbce, bo jej mięso bardziej przypomina dziczyznę w smaku, jest mocno czerwone, tylko dlatego, że rośnie sobie taki ptak bez chemii, bez antybiotyków i innych świństw. Więc jego mięso jest bardziej

SMYKWKUCHNI
Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami 81

Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami Tak dobrej kaczuszki dawno nie jadłam, szkoda, że była tak mała, a chętnych na spróbowanie jak na złość było dużo za dużo :) No cóż...Przepis jest prosty, warty powtórzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, by kaczkę zrobić ponownie. A w ostatnim miesiącu miałam okazję próbować wiele kaczek, okres świąt sprzyja jej przyrządzaniu. Bądź(...)bądź kaczka to nadal dość wykwintne danie na polskim stole. Niestety nie każdy potrafi upiec ją tak, by była soczysta i miękka. Niektóre kaczki były tak twarde i drętwe, że wstyd było kęsy wypluwać, więc się żuło, żuło i żuło... Moim tajnym sekretem na miękką kaczkę jest moczenie jej przez całą noc w solance. Mięso kruszeje, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo

na moim stole...
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 98

KACZKA W JABŁKACH Z POMARAŃCZAMI Jak przygotować kaczkę w jabłkach? Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania przepysznej i mięciutkiej, rozpływającej się w ustach kaczki wiejskiej w jabłkach z dodatkiem pomarańczy. Kaczka kiedyś wydawała mi się i nie raz była niezłym wyzwaniem kulinarnym, tym bardziej wiejska kaczka, którą na prawdę aby zrobić mięciutką trzeba posiąść trochę wiedzy i praktyki. Metodą prób(...)błędów osiągnęłam perfekcje w tej dziedzinie. Pierwsza najważniejsza rzecz, to temperatura pieczenia. Kaczkę pieczemy w niższej temp niż kurczaka bo maksymalnie 180 stopni C, jak również czas pieczenia jest znacznie dłuższy. Tą olbrzymią kaczkę piekłam trzy godziny i 10 minut w temp. 180 stopni C. Pieczemy ją bez żadnego tłuszczu, ponieważ kaczka jest dość tłusta i tłuszcz, który będzie się

SMYKWKUCHNI
Kaczka pieczona z jabłkami 14

Pieczona kaczka to danie, którego umiejętność przygotowania powinien mieć każdy. Odpowiednie pieczenie zapewni kaczce delikatne i bardzo miękkie mięso, które samo odchodzi od kości. Dodatek w postaci pysznych pieczonych jabłek z żurawiną doskonale podkreślą smak mięsa. A najważniejsze w tym przepisie jest to, że to danie robi się praktycznie samodzielnie z wykorzystaniem tylko jednego garnka, czyli klasyczny jednogrankowiec! A skoro(...)już jesteśmy przy garnkach, to niesamowicie istotna przy pieczeniu kaczki jest odpowiednia brytfanna. Moja, którą widzicie na zdjęciach to brytfanna Valdinox Rock o pojemności 5,7 l. Jej ogromną zaletą jest niewielka waga i fantastyczna nieprzywieralna powłoka. Ma też ciekawą opcję w postaci dozownika na płyn w pokrywce. Malutka dziurka pozwala na precyzyjne i powolne dozowanie oleju, sosu, bulionu

nietylkopasta.pl
Kaczka pieczona w pomarańczach. 69

Bardzo dobra kaczka, trochę się obawiałam tego smaku, ale niepotrzebnie. Była naprawdę pyszna, podałam z pampuchami . Zawsze robię w standardowy sposób i uwielbiam tak przygotowaną kaczkę – zobacz Kaczka pieczona w całości Pomarańcze sparzyć we wrzącej wodzie. Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć. U góry na piersiach zrobić nacięcia w odległości co 1 cm. Natrzeć solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Włożyć(...)kaczkę do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z 1,5 pomarańczy. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Po prostu smaki wejdą bardziej w głąb kaczki. Są różne techniki pieczenia, ale ja lubię jak na początku kaczka piecze się w naczyniu zamkniętym, wszystkie smaki i zapachy nie wydostają się na zewnątrz i nie będzie wysuszona

Kuchnia Pokoleń
Kaczka po pekińsku 179

Taki obiad nie zdarza się co dzień. Myślałam, ze tak ą kaczkę można zjeść tylko w chińskiej knajpce, a tymczasem okazuje się ze w bardzo łatwo przy pomocy domowych metod można j ą przygotować w domu i zrobić sobie male, chińskie święto. Pyszne święto. Do tej kaczki będę wracać, co jakiś czas, bo jest genialna. Przepis ze strony Jakuba(...)Kuronia . Do tego domowy sos hoisin z tej strony . Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś kaczki z tymiankiem 42

Pierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy. Kacza pierś z tymiankiem. Kaczka… kto nie lubi kaczki? To naprawdę pyszne mięso. I nie prawdą jest, że robi się go trudno. Wystarczy przestrzegać reguł, które są w tym wpisie, wtedy zawsze się udaje i jest pyszna. Trzeba zapomnieć o długim pieczeniu, kaczka musi(...)będzie krucha, a jednocześnie mieć pożądany lekko różowy kolor. Bo kacza dziwaczka nie lubi długiego smażenia, lubi też jak się zaczyna ją smażyć na zimnej patelni. Tak przygotowana Pierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy będzie idealnym daniem na tegoroczną Wielkanoc, czy inne Święta, czy też uroczystości, potrawa jest elegancka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 75

Brzechwa  Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast trzymać się rzeczki Robiła piesze wycieczki. Raz poszła więc do fryzjera:  "Poproszę o kilo sera!"  Tuż obok była apteka:  "Poproszę mleka pięć deka."  Z apteki poszła do praczki  Kupować pocztowe znaczki.  Gryzły się kaczki okropnie:  "A niech tę kaczkę gęś kopnie(...)będzie z takiej dziwaczki?"  Aż wreszcie znalazł się kupiec:  "Na obiad można ją upiec!"  Pan kucharz kaczkę starannie  Piekł, jak należy, w brytfannie,  Lecz zdębiał obiad podając,  Bo z kaczki zrobił się zając,  W dodatku cały w buraczkach.  Taka to była dziwaczka

Karczma Honorietty
Kaczka z sosem malinowym 38

kaczka nie może się nie udać jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku, nie może być ona sucha. Ale nie obawiaj się, mięso nie będzie surowe. Do kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką(...)podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Kaczka pieczona w wolnowarze 79

Kupiłam na rynku kaczkę. Postanowiłam do jej przygotowania wykorzystać wolnowar. Nie byłam pewna czy się sprawdzi, ale  nie miałam chęci włączać piekarnika. Kto nie spróbuje ten się nie dowie. Ryzyko się opłaciło. Kaczka wyszła pyszna. Nieco inna niż tradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana(...)podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same nogi lub piersi.  Bardzo polecam! inspiracja:  Kitchen sanctuary  i  A year of slow cooking składniki 1 kaczka do kaczki

Stare Gary
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 63

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się(...)długo się pieką, że mięso wymagające jest, że trudno zrobić pyszną kaczkę czy gęś. A przecież to nieprawda. Fakt, pieką się dłużej, ale nie tak długo, aby z nich rezygnować. Na te święta postanowiłam upiec kaczkę, ale żeby była naprawdę soczysta i aromatyczna, to koniecznie z owocami. Tym razem padło na pomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 108

porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić(...)coś podobnego i utrzymać pion. Według przepisu Julii Child Pâté de canard en croûte. Składniki: 1 kaczka (proporcje podane w przepisie dotyczą kaczki o wadze ok. 2-2,5 kg) 2 łyżki koniaku 2 łyżki porto sól, pieprz, mielone ziele angielskie Farsz: 4 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 ml porto lub madery

GRUBY WAŁEK