moich sprawdzonych przepisów. Co zrobić na wielkanocny obiad? Poniżej znajdziesz przepisy na: żurek tradycyjny, gotowany schab, stripsy z kurczaka (z myślą o młodszych), krem z białych warzyw, pieczoną kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk(...)Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie nie tylko smaczne, ale też niebanalne. Pieczona kaczka Na elegancki obiad wielkanocny możesz podać kaczkę pieczoną w jabłkach. Pyszne mięso o lekko owocowym smaku przygotowane razem z ziemniakami doskonale nadaje się na świąteczne spotkanie z rodziną. kaczka
RozdomowionaBardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo(...)więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo
niecodziennikparySłodki i soczysty granat w połączeniu z orzeźwiającą miętą stanowią doskonałe tło dla treściwych pieczonych filetów z kaczki. Niecodzienne a proste danie. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć(...)przeciągnąć” i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest równie ciężkim grzechem, jak wysuszenie mięsa. Polecamy Wam prosty przepis na zrobienie idealnych filetów z kaczki, które są miękkie i soczyste. Przygotowywanie filetów przypomina nieco smażenie steka, bo mięso można zrobić mało, średnio lub dobrze wypieczone. Z pewnością znacie patent na sprawdzanie stopnia wysmażenia mięsa
Niedzielny kucharzPIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie(...)bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda
chefintheforestChrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin P oniższy przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez toruńską Fabrykę Cukierniczą “Kopernik”, producenta jedynych i niepowtarzalnych pierniczków. Choć pierniki nie do końca kojarzą się z mięsem to od chwili, kiedy usłyszałam o konkursie wiedziałam, że moje kulinarne eksperymenty pójdą zdecydowanie w wytrawnym kierunku. Inspiracją była oczywiście kuchnia azjatycka, a ponieważ(...)niezwykle smaczne połączenie. Sos, jak to przystało na Azję, łączy w sobie akcenty słodkie, słone, kwaśne i pikantne. Jest bogaty i intensywny w smaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony
olalacookingJeśli unikacie dań z kaczką, ponieważ uważacie, że są to trudne potrawy, to musicie spróbować tego przepisu. Kaczka sosie pomarańczowym to najprostsza rzecz na świecie. Czas przygotowania : 10 minut Czas smażenia : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskiej, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby(...)się dodać jeszcze jeden: kaczkę, Filety l’Orange to klasyczne danie kuchni francuskiej, niezwykle łatwe do zrobienia, a przy tym wykwitne i smaczne. Kluczowe są tu dwa elementy: zawiesisty sos pomarańczowy, słodki i aromatyczny oraz dobrze wysmażona kaczka. Z tym przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz
Niedzielny kucharzNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki
mecooksDanie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką. Składniki 800 g piersi kaczki 500 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła cukier 1 łyżka sól pieprz(...)Przygotowanie Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny. Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C. Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem
R'n'G Kitcheninaczej niż ta z osiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki(...)jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką
Plate of Joyczerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć dopóki nie wytopimy całości(...)tłuszczu ze skóry. Odwrócić kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY
smacznieinatematcały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych buraczkach (przepis) . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn(...)Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą,pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciemstwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz(...)wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki
Kuchenne WariacjeCzas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :) Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet(...)pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką. Składniki: 1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg) 6 jabłek 1 główka czosnku 100 g masła 300 ml wody 3 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy(...)pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej
IMPRESJA SMAKUSkładniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos
Mango Papaja