kaczki - 2575 przepisów (strona:20/172)

Orientalny rosół z kaczki 173

apetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem(...)plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie rosołu z kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez

dom-agi.pl
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 216

Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche.  Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta(...)gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, tymianek, czosnek Sposób wykonania: 1.Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem. Kaczkę smażyć od zimnej suchej patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony

Plate of Joy
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 137

zostać około połowy jabłek. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować(...)nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowe, 3 g agaru – zagotować

królestwo garów
Kaczka duszona z imbirem 142

sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz(...)tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela ugotować

królestwo garów
Kaczka w sosie śliwkowym 188

Przepis Karola Okrasy,  Bardzo smaczna wersja kaczki składniki 4 porcje 1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi) 80 g suszonych śliwek bez pestek 200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek ok 70 ml sosu sojowego ok 70 ml miodu 1/2 ostrej papryczki niewielka ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku(...)ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki,  suszone  śliwki , odrobinę wody, gotujemy. Dodać sok z 1 cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem  końcówki kości.  Skórę

Stare Gary
Pieczona kaczka z jabłkami 247

Wymyśliłam sobie żeby upiec kaczkę. Z mięsem delikatnym i rozpływającym się w ustach i chrupiącą skórką…:) A że specjalista od kaczek ze mnie… żaden, to postanowiłam ją przygotować w tradycyjnej odsłonie, czyli z jabłkami i w majeranku. Trochę się bałam, bo mój piekarnik często nie chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam(...)zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… Kaczka z jabłkami – składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2-3 jabłka (kwaśne) po ok. 2 łyżeczki soli i pieprzu 4-5 łyżek majeranku olej do smarowania naczynia   1. Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku

UgotujmyTo.pl
Kaczka pieczona w warzywach z pieczarkami 65

votes) Kaczka pieczona w warzywach z pieczarkami Kaczka to wspaniała propozycja na każdy obiad . Niestety wymaga ona nieco więcej czasu i uwagi niż inne mięsa ale jest tego warta. Ten przepis jest moim autorskim. Zrobiłam go troszkę podpierając się francuskim cooc a vin Wyszedł na tyle fajnie, że warto się z Tobą nim podzielić. Może też się zachwycisz i przygotujesz(...)rodzince Prosty i pyszny, wręcz idealny na jesienny stół w weekend składniki: 1 młoda kaczka, najlepiej domowego chowu, tłuściutka o wadze około 2-2,5 kg 2 średniej wielkości marchewki 1 mały pasternak lub korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego ( tylko mięsista część bez liści ) 6 małych cebulek szalotek ( możesz oczywiście użyć dwóch zwykłych ) 6-7 pieczarek, młodych , nie przerośniętych

Ogrodnik w podróży
Jak długo piec udka ? 64

mięsa. W tym rozdziale przedstawimy podstawowe wskazówki dotyczące czasu i temperatury pieczenia udka, aby uzyskać idealne rezultaty. Wybór Mięsa: Na początek wybierz jakość mięsa. Możesz wybrać udka z kurczaka, kaczki, indyka czy innego ptaka, w zależności od swoich preferencji smakowych. Przyprawy i Marynata: Przygotuj odpowiednie przyprawy lub marynatę, aby nadając mięsu wyjątkowy smak. Marynatę możesz przygotować z oliwy, ziół, przypraw(...)dodatkowe porady i wskazówki. Oczywiście, każdy z tych rozdziałów może zostać rozbudowany o dodatkowe informacje i praktyczne przykłady, aby zapewnić kompleksowy przewodnik dla początkujących kucharzy. Jak Długo Piec Udka Kaczki Pieczenie udka kaczki to wyjątkowa przyjemność, ponieważ mięso to jest bardziej tłuste i aromatyczne niż inne rodzaje drobiu. Oto dokładny przewodnik, jak długo piec udka kaczki, aby cieszyć się

Podstawy Gotowania
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 89

moich sprawdzonych przepisów. Co zrobić na wielkanocny obiad? Poniżej znajdziesz przepisy na: żurek tradycyjny, gotowany schab, stripsy z kurczaka (z myślą o młodszych), krem z białych warzyw, pieczoną kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk(...)Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie nie tylko smaczne, ale też niebanalne. Pieczona kaczka Na elegancki obiad wielkanocny możesz podać kaczkę pieczoną w jabłkach. Pyszne mięso o lekko owocowym smaku przygotowane razem z ziemniakami doskonale nadaje się na świąteczne spotkanie z rodziną.  kaczka

Rozdomowiona
Pasztet z kaczki 104

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo(...)więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo

niecodziennikpary
Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty 128

Słodki i soczysty granat w połączeniu z orzeźwiającą miętą stanowią doskonałe tło dla treściwych pieczonych filetów z kaczki. Niecodzienne a proste danie. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć(...)przeciągnąć” i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest równie ciężkim grzechem, jak wysuszenie mięsa. Polecamy Wam prosty przepis na zrobienie idealnych filetów z kaczki, które są miękkie i soczyste. Przygotowywanie filetów przypomina nieco smażenie steka, bo mięso można zrobić mało, średnio lub dobrze wypieczone. Z pewnością znacie patent na sprawdzanie stopnia wysmażenia mięsa

Niedzielny kucharz
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 198

PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE  Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie(...)bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach  czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda

chefintheforest
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 145

Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin P oniższy przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez toruńską Fabrykę Cukierniczą “Kopernik”, producenta jedynych i niepowtarzalnych pierniczków. Choć pierniki nie do końca kojarzą się z mięsem to od chwili, kiedy usłyszałam o konkursie wiedziałam, że moje kulinarne eksperymenty pójdą zdecydowanie w wytrawnym kierunku. Inspiracją była oczywiście kuchnia azjatycka, a ponieważ(...)niezwykle smaczne połączenie. Sos,  jak to przystało na Azję, łączy w sobie akcenty słodkie, słone, kwaśne i pikantne. Jest bogaty i intensywny w smaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony

olalacooking
Poniedziałek: Kaczka l’Orange, czyli filety w sosie pomarańczowym 137

Jeśli unikacie dań z kaczką, ponieważ uważacie, że są to trudne potrawy, to musicie spróbować tego przepisu. Kaczka sosie pomarańczowym to najprostsza rzecz na świecie. Czas przygotowania : 10 minut Czas smażenia : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskiej, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby(...)się dodać jeszcze jeden: kaczkę, Filety l’Orange to klasyczne danie kuchni francuskiej, niezwykle łatwe do zrobienia, a przy tym wykwitne i smaczne. Kluczowe są tu dwa elementy: zawiesisty sos pomarańczowy, słodki i aromatyczny oraz dobrze wysmażona kaczka. Z tym przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz

Niedzielny kucharz
Pierogi z komosą ryżową w rosole 161

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki

mecooks