krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich
Pasja Smakumieszamy (cały czas patelnia musi być zestawiona). Gaz zmniejszamy do minimum. Stawiamy z powrotem patelnię na gaz i delikatnie mieszamy makaron uważając, żeby śmietana nie ścięła się jak jajecznica, ma jedynie trochę zgęstnieć, czyli się zredukować. Na sam koniec posypujemy startym serem. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anichwilę kawałek boczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;) Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw unikam tych z "dopalaczami" ;) Wybieram to, co naturalne
Codzienna kuchnia niecodziennazestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmażać około 5 minut stale mieszając. Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko. W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem. Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskasmaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty. Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony
Gospodyni Miejskateraz cały myk tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę ze śmietany i energicznie mieszamy (jeżeli nie zdejmiemy z ognia to zrobi nam się jedna wielka jajecznica) - nakładamy na talerze posypujemy tymiankiem, i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu) ja jestem zakochana w tym daniu
Basia w kuchniniedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy . Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I weź tu, kobieto, zrozum faceta... Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne
Smaczna Pyzadomowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe (zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3 Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie
More food, love and dreamsmakowej z twarożkiem Bałam się, że gdy zacznę je smażyć to rozjadą mi się na tej patelni czy Bóg wie co jeszcze zrobią i będę mieć raczej makową jajecznicę niż placki, a o to proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D Składniki: (inspiracja) 50g mąki 100g masy makowej
More food, love and dreamsmasą makową No tak, to nic, że przewracając go cześć wyleciała za patelnię, a omlet wyglądał jakby po nim przebiegło stado słoni i w sumie niewiele mu brakowało do jajecznicy, a to tylko dlatego(tak myślę) że ubiłam białko, no, albo dlatego, że smażenie czegokolwiek przed 6 nad ranem nie jest dobrym pomysłem, szczególnie po dwóch tygodniach wstawania
More food, love and dreamsQuesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata * domowa, pełnoziarnista Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne, nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą
More food, love and dreamsrodzinie wielkie wyzwanie. O ile dorosła część rodziny nie ma z tym problemu, to już młodsza jej część kręci nosem. Właściwie powinnam napisać śniadanie to wyzwanie. Jeśli nie ma jajecznicy to już jest problem. Dzieci jadłyby parówki, które ja mocno ograniczam i słodkie płatki, których nigdy im nie daje. Są jeszcze kanapki. I tu zaczyna się droga przez mękę
Przysmaki KarolkiKocham jajka! Pamiętam, że podczas nauki do mojej matury (hoho 7 lat temu!) byłam w stanie przyrządzić moją śniadaniową jajecznicę z... 4 jajek! Czasy się na szczęście zmieniły, a teraz jajka na miękko to mój faworyt. Do sałatek uwielbiam za to te ugotowane na twardo. Dziś postanowiłam zaszaleć i ugotować jajka w koszulce . Tak, kolejny raz czułam presję
Kitchens Alphabet