minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę
Poezja smakudrobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaśmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy by nie trzymać na ogniu zbyt długo bo zrobi nam się jajecznica, a nie carbonara :) Podajemy na ciepło posypane żółtym serem lub pietruszką
Kolizje SmakówZachwycone jajecznicą z awokado postanowiłyśmy ponownie wykorzystać ten owoc z połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę jajeczną. Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną
Kolizje SmakówVoila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim jest JAJO. A konkretnie śniadanie z jajem. Preferowane będą przepisy z jajem pod każdą postacią- gotowane, w koszulce, w jajecznicy... I niekoniecznie kurze. Jak tylko chcecie! Może uda Wam się mnie czymś zaskoczyć. Wszystkie chwyty i pomysły dozwolone. Akcja trwa od 1 do 12 września. Wszystkim zainteresowanym, niezarejestrowanym na Durszlaku
bastalenakozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając
Mania GotowaniaMój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu ! Mrożone jednak mają większe zastosowanie, w jajecznicy, w zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem. Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała. Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż wiecie jajko w koszulce obok jajecznicy to moje ulubione śniadanie. Polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce, które następnie będzie ułożone na grzance. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami. Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane . Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane u nas zielonkami, a ich siwa odmiana siwkami, one również są pyszne smażone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: - farfalle z bobem i chorizo - hiszpańska zupa pomidorowa - jajko w koszulce z chorizo - grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w ręce książka Susan Mahnke Peery „Domowy wyrób wędlin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięschab z pończochy Również karkówka była już na tapecie. To mój nowy przepis na karkówkę dojrzewającą. Można ją potem wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokrojoną drobno do jajecznicy. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Składniki: 1,5 kg karkówka wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBanalne do przygotowania, szybkie i niezwykle aromatyczne. Oczywiście smak czosnkowy, to jedna z wielu możliwości. Takie smakowe masło będzie idealne do grzanek, tostów czy do jajecznicy. Składniki: ok. 100 g masła 1 duży ząbek czosnku 1 - 2 szczypty soli Wykonanie: Masło pokroić na kawałki. Czosnek obrać i dodać do masła. Posolić. Całość
Sto kolorów kuchni