ubitych żółtek dodajemy chłodną śmietanę z mlekiem, małym strumieniem, cały czas mieszając. Ponownie płyn wlewamy do garna, gotujemy na wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała bo powstanie jajecznica. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z szarlotką, lodami i owocami z kruszonką! Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny
Mango Papajawlewamy powoli, cały czas mieszając, śmietanę z mlekiem. Mieszamy dokładnie całość i ponownie przelewamy do garnka, podgrzewamy i uważamy by przypadkiem nam się krem nie zagotował bo powstanie wtedy jajecznica. Gdy krem będzie dość ciepły przelewamy go do kilku kokilek żaroodpornych na wysokość 3/4 naczynia i wkładamy na około 45-60 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Mango Papajawszystko dokładnie mieszamy, tak by makaron pokrył się dokładnie masą śmietanowo-jajeczną i utworzył się gęsty sos. Podgrzewamy jeszcze kilkanaście sekund, cały czas mieszając aby nie powstała nam "jajecznica". Danie podajemy na gorąco, posypane serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe
Mango PapajaFrittata ze szparagami to danie, którym można bardzo zdrowo zacząć poranek. Pyszne i sycące śniadanie, które może być alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Ja zakochałam się w szparagach i szkoda, że sezon na nie powoli dobiega końca... Składniki: 250 gram szparagów (pół pęczka) pomidor 4 jaja cebulka ząbek czosnku łyżka śmietany 30% sól pieprz 50 gram sera żółtego kilka
Mango Papajawystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo-maślano-cukrowej dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka (masa musi być już dość chłodna bo inaczej otrzymamy jajecznicę). Gdy uzyskamy gładki krem powoli możemy dodawać białka-najpierw 1/3 białek mieszamy by nasza masa stała się bardziej puszysta, następnie dodajemy resztę białek. Foremki- kokilki smarujemy masłem, wlewamy masę czekoladową
Mango PapajaKiedyś moje śniadania wyglądały zawsze tak samo... Ta sama jajecznica, kanapki, jajka na miękko i wszystkie inny standardowe zestawienia przeciętnego Polaka na śniadanie. Jednak od kiedy moja głowa jest pełna niestandardowych pomysłów a zainteresowanie sztuką kulinarną sięga swoje maksimum, moje śniadania to przede wszystkim moja największa radość. Radość dla oczu, radość dla podniebienia. Radość dla K. Sama radość, ciekawe
Mango Papajalesie sporo kurek, zachęcamy więc do jedzenia ich nie tylko na obiad, ale i na śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była
OstryKęszakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy? No nie wiem, to podobnie jak każdy umie zrobić jajecznicę i kotlety. Każdy, kto ma ten pierwszy raz za sobą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzimie najlepiej rozgrzewają rano gorące śniadania. Szczególnie kiedy musimy wyjść do szkoły czy pracy. Mogą być to wszelkiego rodzaju owsianki, zupy mleczne, jajecznica, itp. Nie zawsze jednak mamy na tyle czasu żeby sobie dobre, pożywne i ciepłe śniadanie przygotować. Dlatego u mnie króluje najczęściej owsianka z płatków błyskawicznych, z różnymi dodatkami, albo
Ze smakiem i z pasjąpamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) Składniki: 2 duże jajka 1/3 niewielkiej cukinii kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku
Ze smakiem i z pasjąwięc tylko kilka razy do roku udaje nam się razem siąść do stołu, ale wtedy jest to już prawdziwa uczta! Zawsze podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek
Przepisy Aleksandrycelu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zużyjemy całego, można przechowywać go później
Ratunku obiadwlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 2 zł śmietanka 2 zł jajka 2,1 zł boczek 3 zł parmezan/grana padano ok. 5 zł cebula 0,2 zł czosnek
Obiad za dychępalniku kuchenki, ale musi być malutki ogień i pod przykryciem. W piekarniku trzymałam do ścięcia się jajek, a potem pozostało już tylko zajadać:) * wszelkie omlety, a przede wszystkim jajecznicę robię od lat w takiej kombinacji. Czyli więcej żółtek niż białek. Smak jest nieporównywalnie lepszy niż w tradycyjnej proporcji
Zdrowa Kuchnia Sowyoczyściłam, ukręciłam nóżki, które następnie zmiksowałam (można oczywiście drobno pokroić) i przesmażyłam razem z cebulą na odrobinie oleju. Wylałam na to rozbełtane jajka z żółtkiem, dobrze przyprawiłam i zrobiłam jajecznicę. Można dodać jeszcze trochę żółtego sera. Nałożyłam na kapelusze pieczarek, posypałam szczypiorkiem (ale lepiej to zrobić jak już się wyciągnie z piekarnika) i zapiekałam w temp. 200*C przez
Zdrowa Kuchnia Sowy