chilli, 3 sztuki jajka, - do smaku sól ziołowa na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w kawałeczki kiełbasę toruńską do kiełbasy wlać roztrzepane jajka z papryką i solą ziołową mieszając usmażyć jajecznicę na ściętą jak lubisz.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępatrzy co rano na rondel z gotującą się jaglanką bądź owsianką. Dziś nawet stwierdził: ble, ja bym tego nigdy nie zjadł! Na co odpowiedziałam: tak samo mówiłeś na temat jajecznicy z rana jakieś 2 lata temu, a teraz często się jej domagasz ;) Zwyczaje śniadaniowe to bardzo ciekawy temat. Ja staram się je jak najczęściej modyfikować i wprowadzać dużo kolorowych owoców
Kitchens Alphabettych, którzy go zawsze znajdują i delektują się wielką kawą z mlekiem i kolorowym śniadaniem :) Kiedyś ubóstwiałam wszelakie ogromne kanapki, jednak moje przyzwyczajenia (oprócz kawy) się zmieniły. Pieczywo i jajecznice jem przeważnie w weekendy. W ciągu tygodnia potrzebuję bomby witaminowej z samego rana! Kiedy, jak nie rano, można bezkarnie pochłonąć tyle owoców? ;) Dziś mam dla Was Kaszę Jaglaną
Kitchens AlphabetZaczynasz dzień od przeciągnięcia się, głębokiego i zamaszystego ziewnięcia, podrapania w głowę. Od zapachu mocnej kawy, ciepła uderzającego od smażącej się jajecznicy. Od miłego szeptu, czułego dotyku i delikatnego pocałunku. Lecz nigdy nie wiesz, czy ten dzień czasem nie jest tym ostatnim. W życiu dzieją się naprawdę różne, nieprzewidywalne rzeczy, nad którymi ciężko zapanować, którymi ciężko kierować i których
W kuchni Karmel-itkimamy wiosnę! Pancakes to chyba moje ulubione danie. Można je modyfikować jak się chce i zawsze wyjdą przepyszne :) choć u mnie w domu często mają bardziej wygląd jajecznicy, bo różnie z moimi eksperymentami bywa. Ale spokojnie. Te niżej wyszły M E G A. Delikatne, wilgotne, puszyste i słodziutkie, mimo tego, że nie dodałam ani grama cukru, a jedynie "posłodziłam
Czarnawisienkasurówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki
CzarnawisienkaCukinię trzemy na dużych oczkach i dodajemy do gotującej się owsianki. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z solą a żółtko dodajemy do owsianki energicznie mieszając aby nie powstała jajecznica ;) Gotujemy jeszcze chwilę a następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy ubite białko. Przekładamy do miseczki dodajemy serek i żurawinę. Ja posypałam jeszcze ziarenkami kawy rozpuszczalnej
Kuchenny Skrawek Niebaschab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchnizawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Generalnie jem trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie (kanapki, jajecznica itp, nie żadne owsianki), drugie śniadanie i obiadokolację, często późno wieczorem - wiem, niezbyt zdrowo... życie :) Do tego dużo owoców, bo lubię. W każdym razie właśnie te drugie śniadania od jakiegoś
Kraina Tysiąca Smakówkostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie
Mania Gotowaniajest to danie jakby 2 w 1. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu , ale jeszcze przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę 1 mała cebulka zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała(...)posolić i wymieszać Nakładać farsz jajeczny do pomidorów , posypać serem Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha
Proste Potrawyzamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat
Buniabaje w kuchnipozostał i pozostanie na zawsze w pamięci. Kojarzy się z latem, kiedy pomidory są najlepsze i najtańsze. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Do tej pory uwielbiam takie śniadanie, uwielbiam! Jajecznica pomidorami. Składniki: 1 pomidor 2 jajka łyżeczka masła sól, pieprz dla łakomczuchów plasterek żółtego sera Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora (warto go wcześniej sparzyć(...)mieszamy. Wbijamy dwa jajka jak na sadzone, czekamy aż białko się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka. Kładziemy na talerzyku lub na kromce chleba ser żółty, zsuwamy na niego jajecznicę. Można posypać szczypiorkiem, ja akurat miałam pod ręką natkę pietruszki (ale szczypiorek dużo lepszy). Czekamy chwilkę aż ser się rozpuści i można zajadać. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki