zarazem najszybszych sposobów na pyszne spaghetti - jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Z rzeczy ważnych - po pierwsze, zważając na to, że tego sosu się nie gotuje (chyba że chcecie mieć jajecznicę z makaronem), polecam sparzyć jajka przed oddzieleniem źółtek. Po drugie - nie uznaję carbonary bez śmietany. Ok, jest to bomba kaloryczna, cholesterol i wiem, że niektórzy na to psioczą
Kulinarne zapędy Kokosachilli, 3 sztuki jajka, - do smaku sól ziołowa na maśle klarowanym usmażyć pokrojoną w kawałeczki kiełbasę toruńską do kiełbasy wlać roztrzepane jajka z papryką i solą ziołową mieszając usmażyć jajecznicę na ściętą jak lubisz.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępatrzy co rano na rondel z gotującą się jaglanką bądź owsianką. Dziś nawet stwierdził: ble, ja bym tego nigdy nie zjadł! Na co odpowiedziałam: tak samo mówiłeś na temat jajecznicy z rana jakieś 2 lata temu, a teraz często się jej domagasz ;) Zwyczaje śniadaniowe to bardzo ciekawy temat. Ja staram się je jak najczęściej modyfikować i wprowadzać dużo kolorowych owoców
Kitchens Alphabettych, którzy go zawsze znajdują i delektują się wielką kawą z mlekiem i kolorowym śniadaniem :) Kiedyś ubóstwiałam wszelakie ogromne kanapki, jednak moje przyzwyczajenia (oprócz kawy) się zmieniły. Pieczywo i jajecznice jem przeważnie w weekendy. W ciągu tygodnia potrzebuję bomby witaminowej z samego rana! Kiedy, jak nie rano, można bezkarnie pochłonąć tyle owoców? ;) Dziś mam dla Was Kaszę Jaglaną
Kitchens AlphabetZaczynasz dzień od przeciągnięcia się, głębokiego i zamaszystego ziewnięcia, podrapania w głowę. Od zapachu mocnej kawy, ciepła uderzającego od smażącej się jajecznicy. Od miłego szeptu, czułego dotyku i delikatnego pocałunku. Lecz nigdy nie wiesz, czy ten dzień czasem nie jest tym ostatnim. W życiu dzieją się naprawdę różne, nieprzewidywalne rzeczy, nad którymi ciężko zapanować, którymi ciężko kierować i których
W kuchni Karmel-itkimamy wiosnę! Pancakes to chyba moje ulubione danie. Można je modyfikować jak się chce i zawsze wyjdą przepyszne :) choć u mnie w domu często mają bardziej wygląd jajecznicy, bo różnie z moimi eksperymentami bywa. Ale spokojnie. Te niżej wyszły M E G A. Delikatne, wilgotne, puszyste i słodziutkie, mimo tego, że nie dodałam ani grama cukru, a jedynie "posłodziłam
Czarnawisienkasurówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki
CzarnawisienkaCukinię trzemy na dużych oczkach i dodajemy do gotującej się owsianki. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z solą a żółtko dodajemy do owsianki energicznie mieszając aby nie powstała jajecznica ;) Gotujemy jeszcze chwilę a następnie zdejmujemy garnuszek z palnika i dodajemy ubite białko. Przekładamy do miseczki dodajemy serek i żurawinę. Ja posypałam jeszcze ziarenkami kawy rozpuszczalnej
Kuchenny Skrawek Niebaschab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchnizawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Generalnie jem trzy posiłki w ciągu dnia: śniadanie (kanapki, jajecznica itp, nie żadne owsianki), drugie śniadanie i obiadokolację, często późno wieczorem - wiem, niezbyt zdrowo... życie :) Do tego dużo owoców, bo lubię. W każdym razie właśnie te drugie śniadania od jakiegoś
Kraina Tysiąca Smakówkostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz oregano. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie
Mania Gotowaniajest to danie jakby 2 w 1. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu , ale jeszcze przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę 1 mała cebulka zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała(...)posolić i wymieszać Nakładać farsz jajeczny do pomidorów , posypać serem Możemy podać gościom jako samodzielne danie , a jeśli zaserwujemy je na liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha
Proste Potrawyzamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat
Buniabaje w kuchni