Któregoś weekendu wstaliśmy rano, wypiliśmy kawę, zjedliśmy jajecznicę i Madzia nagle wykrzyknęła: "Murzynek! Dzisiaj murzynek!" Powiem szczerze, że nie od razu ją zrozumiałem. Madzia ma w zwyczaju wypowiadać rzeczy, których nie rozumiem (tylko wciąż nie rozgryzłem, czy to jej wina, że dziwne rzeczy mówi, czy moja, że nie rozumiem). Wyjrzałem więc przez okno, ale żaden nie szedł. Murzynek znaczy się
Marder&Marder ManufactureŚniadanie mistrzów :) Kurki są idealne do jajecznicy i roztaczają ten cudny aromat :) Składniki: 20dag kurek cebula 3 jajka sól, pieprz bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku
ChilliJemyDzisiaj propozycja śniadaniowa, zainspirowana przepisem zamieszczonym na Kwestii Smaku. Z racji tego, że moi domownicy lubią dodatek mięsny, a ja uwielbiam w jajecznicy cebulkę, pomidory otrzymały towarzystwo, które fajnie komponuje się ze smakiem jajka :) Zapraszam Was, więc na śniadanko :) Składniki: ok 100g polędwicy (lub innego chudego mięsa) cebula ząbek czosnku 3 jajka 2 pomidory sól, pieprz łyżka oregano, ostra papryka
ChilliJemyJarmuż jest coraz bardziej popularny ze względu na swoje wszechstronne właściwości. Postanowiłam więc zrobić kilka potraw z jego wykorzystaniem. Najprościej i najszybciej robi się jajecznicę z jarmużem. Jeżeli chodzi o sam smak końcowy, to wydaje mi się, że tradycjonalistą może nie przypaść do gustu, za to mnie i mężowi smakowało. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 5-6 liści jarmużu
Passions hobbies lifeJeżeli nie masz pomysłu na szybki posiłek, a masz w domu pod ręką tofu, to polecamy zrobienie tofucznicy, czyli wegańskiej jajecznicy. Nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad, gdyż posiłek jest bardzo syty i da nam pokłady energii na dłuższy czas. Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą Przepis na 2-3 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g tofu
Bananowe PoleCzęść z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji śniadań w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew. jogurt, mleko z płatkami lub ostatnio owsiankę, jednak będę bronić tego dania. Zdrowe i lekkie warzywa to dawka witamin i minerałów, zaś w połączeniu z jajkiem, które jest cudownym źródłem białka i bakalii
Taste Of My DayWymyśliłam ten przepis, z wszystkich rzeczy jakie miałam w lodówce, a jako, że zawsze w dzieciństwie jadałam jajecznice z ogórkiem i ryżem, który zostawał z obiadu, postanowiłam podać je nieco inaczej i wyszło takie coś :):) Składniki : - 1 duży ogórek - 1 saszetka ryżu - 2 jajka - kilka oliwek Przygotowanie : Ogórek pokroić w podłużne plastry, ponacinać na jednym końcu
zdrowa vege kuchniaZgodnie z Waszym życzeniem ciąg dalszy prostych i łatwych, aczkolwiek ciekawych przepisów. Tym razem zapraszam Was na śniadanie. Prezentowany przepis jest wspaniałą alternatywą dla nudnych jajek sadzonych lub jajecznicy. Wspaniale smakuje z pieczywem śniadaniowym. Składniki: 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 6 jajek słoik pomidorów suszonych na słońcu w oleju świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól gałązki tymianku
Garniec Magaliesię zająć kremem orange curd . Wydaje się bardzo prosty w przygotowaniu, natomiast to tylko pozory. Można go bardzo łatwo przypalić lub może nam się zważyć i zrobimy pomarańczową jajecznicę, zamiast kremu. Najpierw proponuję rozpuścić masło i schłodzić je w lodówce. Kolejno połączyć ze sobą pozostałe składniki, mieszając je trzepaczką w misce. Dodawać powoli schłodzone i rozpuszczone masło
Garniec Magaliewiosennie, nie może być inaczej! Jeśli nie macie dość jajek po Świętach a chcecie przygotować w weekend radosne śniadanie, mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Zamiast tradycyjnej jajecznicy, proponuję alternatywę w postaci jajecznej zapiekanki. Wygląda obłędnie, smakuje wybornie. Idealne danie ciepłe, jak i zimne - wybór pozostawiam Wam, jeśli cokolwiek zostanie ze śniadania ... Składniki (liczone
Garniec Magaliemacie pod ręką lub szczególnie lubicie. Ponieważ z powodzeniem można użyć grzybów mrożonych, danie to nadaje się do przygotowywania przez cały rok. Jeśli się Wam spodoba, spróbujcie również naszej jajecznicy z kurkami i szpinakiem . Ciekawszym składnikiem jest jednak pochodząca z Ameryki Południowej quinoa, czyli komosa ryżowa . Konkretnie jej nasiona, które w postaci dostępnej w sklepach zwykle określamy mianem kaszy
Kulinarna Pokusazbytnio ochoty na wymyślanie jakiegoś specjalnego obiadu, całkowicie pochłonęła mnie praca mgr, jednak gdy zaczęło mi burczeć w brzuchu i chciałam zrobić na szybko jajecznicę zdałam sobie sprawę że w ciągu tygodnia nie będę miała czasu na nic innego więc zebrałam się w sobie i wyprodukowałam danie przypominające obiad który często bywa u mnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam, ale raczej nie mam kogoś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTeraz każda miłośniczka zdrowego stylu życia będzie mnie krzyżowała, Ale to jest moje jedyne uzależnienie. Majonez- w dzieciństwie- oczywiście kielecki- jedzony do wszystkiego chipsów, jajecznicy, frytek- dosłownie do wszystkiego! ;) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaWszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku Składniki: 2 pęczki botwinki cukier, sól do smaku woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę ocet ok łyżki Wykonanie: Botwinkę drobno
Z Majeczką w kuchni