pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek i dodałam to do zupy, to z jajecznicą i jakoś prawie poszły JAJKO NA SZPARAGACH 15 minut dla 2 osób składniki ok 10 zielonych szparagów 2 jajka kilka plastrów boczku 2 garści frytek (taka mała fanaberia :-)) sól
sierotka maRysia w kuchniPomysł takich foremek wysłała mi Olik kilka dni temu - zakochałam się w nim choć za specjalnie ,,jajkowa" to ja nie jestem. Jajecznica na śniadanie istnieje dla mnie tylko pod warunkiem, że lodówka świeci pustkami. Na początku byłam przekonana, że foremki te nie będą jadalne - połączenie to mnie nie przekonało, jednak już po pierwszym kęsie poznałam mój nowy ulubiony smak - miękkość
sierotka maRysia w kuchnisolić, woda z ostryg jest słona sama z siebie. Gdy sos jest już zredukowany, przestudzić go nieco by nie był zbyt gorąco. Inaczej dodane żółtka zetną się na jajecznicę. Połączyć sos razem z emulsją śmietanowo-jajeczną. Kawałki folii aluminiowej lekko zgnieść i umieścić na nich równo poziomo muszle z ostrygą. Dziki folii muszle nie będą "stać" stabilnie. Powstałym sosem zalać
Sztuka gotowania w/g Samiryetapie ważne są dwie rzeczy - przed wbiciem: czy jajko nie śmierdzi? :-P, po wbiciu do filiżanki: czy żółtko nie rozwaliło się. Jeśli tak, to ta porcja wędruje na jajecznicę a my zaczynamy od nowa. Do garnka średniej wielkości wlewam wodę na wysokość 5-7 cm. Po zagotowaniu dodaję szczyptę soli i zmniejszam gaz aby woda ledwo co się gotowała
Right Behind The Kitchenwymieszaniu wszystkich składników w ogóle nie widzę uzasadnienia chłodzenia płynu w lodowce, skoro następnie będziemy go podgrzewać (?!) Podczas podgrzewania kremu należy nieustannie go mieszać trzepaczką aby nie zrobiła się jajecznica. Można pomóc sobie termometrem. Wiedząc, że białka z jajek ścinają się w okolicach 60-63 stopni Celsjusza, warto przypilnować aby tej temperatury nie osiągnąć na tym etapie (piekarnik dokończy robotę
Right Behind The Kitchenkiedy możemy sobie na nie pozwolić i rozkoszować się pysznym jedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas swoje śniadaniowe horyzonty, żeby nie skończyło się na nudnej (ale nadal pysznej) jajecznicy. Musi być smacznie, szybko i ze składników, które mam pod ręką. Nie ma mowy o tym, że wyskoczę do piekarni po chrupiące bułeczki bo jest niedziela (piekarnia zamknięta
Wielki apetytjest chyba to o czym pisze producent: " unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki, a znak Teflon™ marki Ambition jest gwarancją najwyższej jakości " . To właśnie Teflon™ sprawi, że omlet, jajecznica czy kotlet nie przywrą do patelni, dzięki niemu łatwiej nam się smaży i gotuje. To naprawdę dobra wiadomość, szczególnie dla tych którym zdarza się przypalić to, czego innym raczej
Proste Potrawysprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Nie dodawajmy całego jajka, gdyż ciasto będzie twarde. Przed dodaniem żółtka należy odrobinę wystudzić mieszankę mąki i wody - gdyż z żółtka zrobi się jajecznica, której kawałki będą widoczne w postaci kropek w cieście. Pierogi można lepić w sposób tradycyjny. Jednak ja do tego wykorzystuję lejek do pierogów. W szybkim tempie robię jednocześnie
kawawszklanceCzęsto piekę ciasteczka budyniowe, które wymagają użycia samych żółtek i później powstaje u mnie problem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda
FitKotSezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera. Podobne danie razem ze mną przygotowali: Bartoldzik , Maggie , Wiera , Dobromila , Siaska , Mirabelka , MalgosiaZ , Wojciech
Codzienne GotowanieDzisiaj jajecznica z purchawkami a konkretnie z czasznicami oczkowatymi . Wielu z Was na pewno bardzo się zdziwi co ta Pyza znowu dziwnego wymyśliła, ale zapewniam, że to wcale nie takie dziwactwo jakby się mogło wydawać. Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo
Smaczna Pyzamusicie spróbować i dodać odpowiednią ilość według uznania. :) 8. Gotujemy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miało konsystencję jak na zdjęciu wyżej :) (trochę jak mało ścięta jajecznica ;) ) Kaloryczność: Całość - waga po zredukowaniu ok. 680 g - 1400 kcal Kcal na 100 g: ok. 205 kcal /100g 1 porcja (zdjęcie) ok. 150 g (0,22 całości) - 307 kcal
Malowane smakiemŚNIADANIE (godz. 7.00) Rano piję kawę z mlekiem bez cukru. Najczęściej jest to pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE
bistro mama