wisniówka - 359 przepisów (strona:9/24)

XI Ogólnopolski Turniej Panien Apteczkowych - relacja 217

uczestników i ilości zgłoszonych nalewek, to postanowiłam wystawić do konkursu to, co jeszcze mi zostało z wesela. Do Lublina zabrałam więc po 1/2 litra aroniówki anatolówki i wiśniówki. Restauracja Hades Szeroka to lokal, który znajduje się na Starym Mieście w Lublinie. Miejsce ciekawe, mocno związane z działalnością kulinarną i kulturalną. Turniej odbywał się w części piwnicznej w bardzo kameralnym gronie(...)Pietryki z Połańca, II miejsce Fantazja ukraińska Iwony Witt-Czuprzyńskiej z Warszawy, a III miejsce Aroniówka Elżbiety Andrzejczak z Konopnicy. Mi najbardziej smakowała nalewka Iwony, a jej druga (wiśniówka) była równie dobra. Ja muszę jeszcze popracować nad swoimi nalewkami, ale udział w Turnieju był cennym doświadczeniem. Trochę się nauczyłam i poznałam kilka ciekawych osób. Całą imprezę z powodzeniem prowadzili

Pasja Smaku
Clafoutis z czereśniami i borówką 257

trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki:  450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól szczypta 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki masło(...)wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę

Ala piecze i gotuje
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 218

pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych(...)cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Babeczki do herbaty 185

różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem(...)białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem

Przysmaki Karolki
Tort Urodzinowy Mój :) 229

nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady siekamy, masło kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. WYKONANIE TORTU: Blaty nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Przekładamy blaty kremem waniliowym zostawiamy trochę kremu na boki tortu i dekoracyjne rozetki na wierzch. Przełożone blaty obsmarowujemy kremem po bokach, górę pozostawiamy czystą, bez kremu. Na wierzch

Blondynka Gotuje
TORT Z CZARNOLASU 116

wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni   przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Tort obłożyć częścią

RAROSSA
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 260

Wyjąć, odstawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia. W analogiczny sposób przygotować drugą blaszkę z makaronikami. Krem truflowy: 150 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka wiśniówki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla lub miski. Śmietanę wlać do drugiego rondelka i zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę. Zostawić na chwilę, a następnie dobrze wymieszać by powstała jednolita

maniapieczenia
Kopiec kreta w czereśniowym sadzie 117

mieszamy ze startą czekoladą i wydrylowanymi i odsączonymi z nadmiaru soku czereśniami (czereśnie można zastąpić wiśniami wtedy słodki smak bananów będzie przełamany lekko kwaśną nutą). Ciasto czekoladowe lekko skrapiamy wiśniówką, układamy na nim całe , obrane banany, a następnie krem z wiśniami. Z kremu formujemy kopułę. Kopułę posypujemy pokruszoną częścią ciasta.  Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz., a najlepiej

Bon appetit mon amie
Miodowe mini torciki z pszczółkami 96

przez 20- 25 minut. 6. Placki ostudzić, a następnie przy pomocy metalowego pierścienia do deseru wyciąć kółka o średnicy np. 10 cm. Według upodobania nasączyć herbatka, rumem lub czystą wiśniówką. Krem z kaszy manny: 1 l mleka 170 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 10 łyżki kaszy manny 200 g masła ewentualnie trochę soku z cytryny Mleko zagotować

dolcevitainmykitchen
Rogaliki krucho-drożdżowe 124

zupełnie serio, to chyba najlepsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam. Idealne ciasto krucho-drożdżowe, w środku marmolada różana, a w niektórych też "pijane" wiśnie wyłowione z wiśniówki. Do tego różany lukier, bardzo prosty w przygotowaniu i dekoracja z płatków suszonych róż i posiekanych pistacji. Aż się proszą żeby zabrać je na majowy piknik. Oby tylko pogoda dopisała, czego

Smakowity Blog Kulinarny
Nalewka z wiśni 105

Wiśniówka to jedna z najsmaczniejszych, najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu nalewek. Czas wykonania: 1h (+ minimum 5 miesięcy oczekiwania) Ilość porcji: 3-4 Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: lipiec Składniki: 2 kg kwaśnych wiśni 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Do sporządzenia tej nalewki użyłem kwaśnej odmiany wiśni, które

KuchniaWeDwoje.pl
Rodzaje kaw. Sprawdź i przygotuj najlepszą kawę 124

próbowaliście? Tu również elementem całości jest odrobina alkoholu. Mocny napar kawy wlewa się do filiżanki o pękatym kształcie, na wierzchu umieszcza porcję lekko ubitej śmietany i skrapia całość wiśniówką. Kawa melange Kawę melange przyrządza się najczęściej na bazie podwójnej ilości espresso z dodatkiem gorącego mleka. Środek powierzchni kawy zdobi zazwyczaj kleks mlecznej piany. Flat white Flat white to kawa

Słodkie okruszki
Najpopularniejsze w 2020 roku 134

najchętniej przez Was odwiedzanych. 1. Gołabki bez zawiajania 2. Budyniowe ciasto owocowe 3. Zapiekanka makaronowa 4. Ciasto Krówka na biszkopcie 5. Ciasto Bałagan 6. Sałatka z tuńczykiem fit 7. Wiśniówka - nalewka z wiśni 8. Bułki czosnkowe 9. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 10. Śledzie z jabłkiem i ogórkiem

Lena Gotuje
Bajaderki świąteczne z wiśnią czyli to co lubię najbardziej. 138

innych składników (na każdą okazję piekę inne ciasta). Do tych na zdjęciu użyłam pierniczków których nie zdążyłam udekorować, skrawków biszkoptu i okrawków piernika pieczonego w keksówce. Przed świętami zlewam wiśniówkę znad owoców dzięki czemu mogę w każdej bajaderce zamknąć lekko alkoholizowaną wisienkę. Bajaderki świąteczne z wiśnią 1 szklanka daktyli bez pestek mleko lub woda 2 łyżki masła 5 dag pokruszonej

Gotuj Sam!
Kulebiak 106

czosnku i majeranku –  śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku –  śledzie w oleju –  śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami –  tatar ze śledzia –  śledzie w wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach KULEBIAK Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje:  około 40-50 pasztecików *Uwaga

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania