wisniówka - 359 przepisów (strona:15/24)

Pâté z gęsiej wątróbki 191

razem zrobiłam go z gęsiej wątróbki według pomysłu Ewy Wachowicz. Robi się go bardzo szybko i tylko trzeba odczekać czas pieczenia i stygnięcia. Jest bardzo kremowy i pachnie obłędnie wiśniówką. Pâté z gęsiej wątróbki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Koronkowy tort z malinami w środku. 259

miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie i wyłożyłam 1/3 kremu na wierzch kremu poukładałam maliny i przykryłam kolejną warstwa i tak kolejny raz aż posmarujemy wszystkie blaty biszkoptowe. Przełożony tort

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pischinger 213

kakao (min. 70%) oraz świeżych, chrupiących wafli. Składniki: 200 g masła 100 g czekolady 70% kakao 1/2 szklanki cukru 2 żółtka garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych 1 łyżka wiśniówki lub innego aromatycznego alkoholu opakowanie wafli suchych Do dekoracji: 100 g czekolady 2 łyżki masła płatki migdałów Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy cukier, ucieramy mikserem na puszysty

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjna Wuzetka 350

dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: ok. 700 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) wiśnie do dekoracji Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki Tradycyjna Wuzetka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem

Słodka Strona
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6538

sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta

Karo in the Kitchen
Wuzetka Czekoladowa 186

kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem śmietanowo-czekoladowy: ok. 400 ml śmietany 30-36% 50 g masła 150 g czekolady deserowej 150 g czekolady mlecznej konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru fix o ubijania śmietany (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka

Słodka Strona
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 203

szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji

Moja Mama Gotuje
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2193

Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie

Karo in the Kitchen
Tort z czarnej porzeczki 184

łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji czekoladowe dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wody z cytryną Biszkopt jasny: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni

wesoła kuchnia
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 164

godziny. :) Próbujemy, smakujemy i oczywiście przyprawiamy :) Wyjdzie, czy nie wyjdzie? ;) Dziewczyny lepiły pierożki,z łososiem A tutaj gotowała się pyszna zupa grzybowa    Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami  i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie dania były już gotowe zasiedliśmy do "wigilii" :) Oczywiście najpierw zdjęcia tych pyszności ;) A potem uczta

Cynamonowe szczęście
Warstwowa wariacja z wiśniami 207

masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt) Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy. poncz: 1 szklanka wiśniówki plus 2 łyżki cukru warstwa serowa: 400 g sera 3 łyżki mleka w proszku 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1 łyża masła 100 g cukru Ser miksujemy z jajkami, dodajemy

Bon appetit mon amie
Wiśniówka na rumie 190

Wiśniówka to królowa letnich nalewek   1 kg wydrylowanych wiśni 300 g cukru 700 ml białego rumu 20-30 pestek od wiśni Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Wiśnie najpierw zalane alkoholem

Kolorowa kuchnia Elki
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 232

blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka z wiśni 365

moim zdaniem, a pomijany przez wielu drobiazg podczas produkcji nalewki- nalewka bez udziału pestek wychodzi jak dla mnie bardziej jak słodki alkoholowy soczek:) Natomiast amigdalina zawarta w pestkach dodaje wiśniówce charakteru, czyni ją bardziej wytrawną i szlachetną w smaku. Nie należy tylko z ilością pestek przesadzać w drugą stronę- gdyż kolejna substancja zawarta w pestkach, kwas pruski, jest silnie trująca

Aromatyczne Podróże

Proponowane wyszukiwania