Tortu ze Szwarcwaldu), deserów, czy lodów. Doskonałe również do zabicia wieczornej chandry, tylko uwaga: jest w nich więcej alkoholu niż w samej nalewce, więc łatwo złapać fazę :) Najlepiej wiśniówkę przygotować z co najmniej 2 porcji. Składniki na litrowy słój: Ok. 40 dag wiśni ¾ szklanki cukru 1 szklanka spirytusu Obrane wiśnie myjemy, a następnie nakłuwamy każdą wiśnię wykałaczką
Smakowy Rajblendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) na wierzch wysypujemy okruszki:) Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S owoce możemy
Luźna KuchniaNalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły
Jadło i czytadłoSkładniki: -piwo -150 ml wiśniówki Przygotowanie: Schłodzone piwo należy ostrożnie przelać do szklanki/kufla i upić dwa duże łyki aby zrobić miejsce na wiśnióweczkę, którą również ostrożnie dolewamy tak aby nie pienić piwa. Można delikatnie zamieszać aby lepiej połączyć składniki. W tak spreparowanym piwie nie czuć w ogóle w smaku podwyższonej zawartości alkoholu, czuć za to przyjemny owocowy smak więc można
Tanie przepisy studenckieSkładniki: 200g suszonych moreli 60g rodzynek 25ml wiśniówki 200g płatków owsianych 100g masła 30g wiórków kokosowych 100g cukru 4 łyżki miodu 3 jajka 100g mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy opakowanie Przygotowanie: Masło roztopić na patelni, dodać płatki i prażyć, aż lekko zbrązowieją. Dodać cukier i mieszają poczekać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień.Ostudzić. Posiekać suszone morele, dodać rodzynki
Gaździnka warzycukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wody Do nasączenia: 1,5 szklanki zaparzonej herbaty (z dwóch saszetek) około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkawyobraża. I ja tak właśnie mam. Bardzo lubię dosypać do lecza kminek mielony. Rodowity Węgier pewnie popukałby się w czoło. Choć na pomysł dodania do tej tradycyjnej węgierskiej potrawy wiśniówki i suszonych śliwek nikt na węgierskiej ziemi się nie pukał ani w czoło, ani w inną część ciała, a jedynie klepano się po brzuchach i proszono o dokładkę :) Nie wiem
bistro mamapuszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i wylałam do foremek w kształcie łyżeczek) Wykonanie:Biszkopt pokroiłam na trzy równe blaty. Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem i jak widać powbijałam czekoladowe łyżeczki, które zrobiłam sama
Blondynka Gotujesera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajo1 żółtko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany1/2 kostki margarynyCiasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkaJest już wiśniówka teraz będzie morelówka:) 500g świeżych moreli 300g cukru kawałek (3-4cm) cynamonu 1 laska wanilii 300-350 ml czystej wódki Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i wkładamy do słoja. Zasypujemy cukrem, wkładamy wanilię , cynamon i zalewamy wódką (owoce muszą być przykryte). Zakręcamy słój i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie – codziennie potrząsając słój
Anioły w kuchniWiśniówka z migdałami już zlana do słoika i odstawiona na miesiąc. Chwilowo jeszcze nie próbowałam więc nadal nie wiem co zrobiły migdały
Anioły w kuchni