Polubiłam się już dość dawno z powidłami i czekoladą . Wiśnie i kakao? Czemu nie? Znowu zostałam przez Monę, hojnie obdarowana w owoce. Pierwszym pomysłem była oczywiście wiśniówka, postanowiłam jednak, że owoce wylądują w słoikach. I wylądowały. Nie powiem, żeby ilość dżemu mnie powaliła, ale przecież nie chodzi nam o ilość, a o jakość. Z 2 kg wiśni, wyszły 4 niewielkie
Kardamonovybardziej przypominają trufle, ale to przecież bez znaczenia – skład jest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao
Kardamonovyburaków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 40-50 pasztecików *Uwaga
nietylkopasta.pljajek osobno – żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 70ml wody 100ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą) Krem: 700ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300g
Mała Cukierenkabarszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Książka Zapach Świąt 45,00 zł Kup teraz WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI Przygotowanie : 60 minut
nietylkopasta.plp.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Dodatkowo : nasączenie: 100 ml wiśniówki 1 galaretka malinowa rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin WYKONANIE: biszkopt masa jabłkowo malinowa 2/3 kremu kakaowego biszkopt + nasączenie 1/3 kremu kakaowego
Domowe ciastaczosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto
nietylkopasta.plMasę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Całość: Do formy w której piekło się ciasto kładziemy jeden placek i nasączamy mocną herbatą lub wodą rozcieńczoną z odrobiną alkoholu (np. wiśniówki). Na ciasto wykładamy mus wiśniowy i przykrywamy go drugim plackiem, który również lekko nasączamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę. Polewa: Śmietankę przelewamy do małego garnka dodajemy połamaną
To co lubię - gotuję i polecamcukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka (alkohol można pominąć jeżeli np ciasto będą jadły dzieci) Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka 50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą
Blog z Apetytemsyrop z wiśni, połącz z wiśniowym alkoholem, wymieszaj. Wiśnie możesz wykorzystać do ciast lub deserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej pół roku. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu
Przepisy i porady kulinarnepomieszczeniu. Zobacz też inne przepisy na przetwory i dżemy : Dżem morelowy z pomarańczami Galaretka z płatków róży Dżem truskawkowy bez cukru Konfitura różana Konfitura z pigwy Dżem malinowy z wiśniówką Zobacz też najnowsze przepisy : Dżem truskawkowy z rabarbarem Galaretka z płatków róży Sałatka tabbouleh Konfitura różana Chleb ze śliwkami pszenno-żytni Artykuł Dżem truskawkowy z rabarbarem pochodzi z serwisu Okolice
okolicepalnika.plminutach dodaj roztarte płatki różane. Dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcesz długo przechowywać galaretkę, możesz ją dodatkowo zawekować. Zobacz też inne przepisy : Dżem malinowy z wiśniówką Cukier różany Konfitura z płatków róży Konfitura z pigwy Marynowane rzodkiewki Pesto z liści rzodkiewki Zobacz też najnowsze przepisy : Galaretka z płatków róży Sałatka tabbouleh Konfitura różana Chleb ze śliwkami pszenno
okolicepalnika.pl