moge sie jednak powstrzymac przed wstawieniem swojego,na najlepsze oczywiscie placki cukiniowe.Uwielbiamy te delikatne,rozplywajace sie w ustach placuszki.To nasze ulubione,najchetniej jemy je wlasnie latem i z wlasnej cukinii wychodowanej w ogrodku.Przewaznie robilam je z duzych cukinii,ktore niezauwazone gdzies w rogu,pod lisciem wyrosly na prawdziwe giganty.Jest to wlasnie swietny sposob na zuzycie duzych egzemplarzy.Nie doczekawszy wiekszych gabarytow(...)cukinii placki powstaly tym razem z mlodziutkiej,malej cukinii i dodatkowo mieszanej-zielonej i zoltej.Jak zwykle niesamowite i pyszne.Kto jeszcze nie kosztowal tych wspanialosci ,goraco namawiam do sprobowania.A jak zdrowa jest cukinia i ,ze naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki(...)obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie. Polecam! SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk): 1 średnia cukinia 1 puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek do smażenia SKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY: 1 szklanka gęstego jogurtu
Słodko-Słony Świat IlonyKrokiety z cukinią i pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad z wykorzystaniem bogatej w wartości odżywcze cukinii. Kabaczek idealnie komponuje się z aromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika. Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze(...)bardziej lekkostrawne. Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów) farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) 250 g pieczarek duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki masła bazylia w proszku sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska
Słodka StronaQuiche z cukinią... Kruchy, złocisty spód. Rozpływające się w ustach plasterki cukinii. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 125 g margaryny; 1 jajo; Szczypta soli; Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam). Nadzienie: 2 nieduże cukinie; 1 średnia cebula; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu(...)około 10 minut. Następnie zdjąć z ciasta papier i obciążenie i piec kolejne 5 - 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinie obrać, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i całość razem podsmażać, aż cukinia będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. W misce
Gospodyni MiejskaTalarki z cukinii... Złocista, delikatnie chrupiąca skórka. I sprężyste, soczyste wnętrze. Pyszne, szybkie i tanie. Smacznego! Składniki: 1 średnia cukinia; Mąka pszenna; 1 duże jajko; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić(...)plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut. Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskawspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie(...)jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię
OstryKęsKoniec lata i początek jesieni to wspaniały czas na dania z cukinii. Może być faszerowana, z serem feta lub - tak jak ja dzisiaj serwuję - z mozzarellą i pomidorami. Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą: SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia(...)pomidor 1 kulka mozzarelli świeża bazylia oliwa sól ostra papryka PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w plasterki ok. 2 cm. (bez obierania) Solimy i skrapiamy oliwą, posypujemy papryką . Grillujemy lub podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik. Pomidora i mozzarellę kroimy w krążki mniej więcej odpowiadające wielkości plasterków cukinii. Na plasterkach cukinii układamy kolejno pomidora, bazylię
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce(...)Mamy ich więc spore ilości do obrobienia. A taki pikantny ketchup z cukinii to będzie fajna baza do przygotowania pizzy, zapiekanek, czy też innych potraw do których potrzebny jest ketchup lub sos pomidorowy. Wykorzystałam pieprz cayenne i paprykę słodką od Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoki co jednak w kuchni chce zatrzymac lato jak najdluzej. Juz ostatnio o tym pisalam. Korzystam wiec jeszcze z darow lata. W mojej kuchni ciagle goszcza pomidory, cukinia, baklazany. Dzis od samego rana myslalam o faszerowanej cukini. Ta mysl nie dawala mi spokoju. Szczesliwie cukinie kupilam w weekend na mojej ulubionej fermie. Pozostalo wymyslic jeszcze farsz, lekki, pelen smaku(...)aromatu. Cos co bedzie sie dobrze komponowalo z zapieczona cukinia. A efekt moich cukiniowych rozmyslan wyglada tak: Cukinia faszerowana pomidorami skladniki: 3 cukinie 3 duze pomidory 50g drobnego makaronu 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego sol, pieprz tymianek 2 lyzki oliwy z oliwek parmezan oliwa do posmarowania foremki wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy na pol po dlugosci
Przysmaki KarolkiPlacki z cukinii to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Świadczy o tym ilość przepisów na blogu na placki, frittaty i tosty z wykorzystaniem tego składnika. Znajdziecie już miedzy innymi: Placki z cukinii i groszku lub w nieco innej wersji Z cukinii i serem pleśniowym Z cukinii, ziemniaków i marchewki Frittata z cukinii Lub coś na słodko(...)bananowe tosty z cukinii A dziś kolejna odsłona placków cukiniowych, tym razem z dodatkiem oscypka! Ponieważ cukinia sama w sobie ma raczej neutralny, bardzo delikatny smak, idealnie nadaje się do przeróżnych smakowych modyfikacji. A dodatek wyrazistego w smaku wędzonego oscypka sprawdził się doskonale! Nie tylko nadaje ciekawy smak, ale też wpływa na konsystencję placków. Rozpuszczając się sprawia, że placki
Healthycreations.plCarpaccio z cukinii z parmezanem, chrupiące i pyszne. To carpaccio z cukinii jest tak pyszne, jak łatwe do zrobienia. Można jeść śmiało na diecie to tylko ok. 40 kalorii, więc Carpaccio z cukinii to danie fit. Prawdziwe carpaccio to włoska przystawka, zrobiona z bardzo cienko pokrojonej surowej wołowiny i polana sosem musztardowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i pokrojonym(...)startym parmezanem. To carpaccio z cukinii nie ma nic wspólnego z włoską surową wołowiną, a co je łączy? Nazwa i cukinia cienko pokrojona, posypana parmezanem i ułożona na płasko na talerzu. Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy można jeść surową cukinię, to bez obaw, surowa cukinia jest bardzo smaczna. Pisałam już o tym Carpaccio podając Wam przepisy na sałatkę z cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki z cukinii to chyba mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego warzywa. Świadczy o tym ilość przepisów na blogu na placki, frittaty i tosty z wykorzystaniem tego składnika. Znajdziecie już miedzy innymi: Placki z cukinii i groszku lub w nieco innej wersji Z cukinii i serem pleśniowym Z cukinii, ziemniaków i marchewki Frittata z cukinii Lub coś na słodko(...)bananowe tosty z cukinii A dziś kolejna odsłona placków cukiniowych, tym razem z dodatkiem oscypka! Ponieważ cukinia sama w sobie ma raczej neutralny, bardzo delikatny smak, idealnie nadaje się do przeróżnych smakowych modyfikacji. A dodatek wyrazistego w smaku wędzonego oscypka sprawdził się doskonale! Nie tylko nadaje ciekawy smak, ale też wpływa na konsystencję placków. Rozpuszczając się sprawia, że placki
Healthycreations.plCukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki(...)czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko - 0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - 50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek
Kuchnia z widokiem na ogródRatatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo - składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka - ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie(...)pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej. Ratatuj jak z bajki Przepis na ratatouille z piekarnika został stworzony specjalnie do anonimowego filmu "Ratatuj" o szczurze, który marzył
Chilli Czosnek i OliwaPóki w warzywnikach i przydomowych ogródkach kwitną kwiaty cukinii wykorzystuję ten czas na maksa ! Z reguły staram się kupować żeńskie kwiaty, czyli takie z malutką cukinią. Te baby cukinie są przepyszne i bardzo delikatne. Dziś zapraszam moich czytelników na smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym. Są chrupiące i znikają z talerza w ułamku sekundy, tak wiec od razu zróbcie sobie(...)podwójną porcję 😀. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero
Kulinarne przygody Gatity