cukinia - 17665 przepisów (strona:10/1178)

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym 39

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym to pyszny pomysł na obiad z kurczakiem, który przygotujecie w 30 minut. Soczyste mięso, lekko chrupiąca cukinia i delikatny, aromatyczny sos cytrynowy to przepis na pyszny posiłek. Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym – pomysł na obiad dla dwojga i dla całej rodziny Obiad z kurczakiem w roli głównej(...)kurczak curry , ale można ją też przygotować we włoskim stylu jak w przypadku przepisu na kurczaka po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami . Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym jest idealny w letnich miesiącach, kiedy jest sezon na to wdzięczne warzywo. Można wtedy trafić na najsmaczniejsze, nieduże sztuki, które mają jędrną, delikatną skórę i drobniejsze gniazda nasienne. Szukajcie

Na-talerzu.pl
Leczo z cukinii – prosty przepis na obiad 43

Leczo z cukinii to jeden z moich ulubionych klasyków z dzieciństwa. Przygotowane z soczystych pomidorów, delikatnej cukinii i aromatycznej kiełbaski jest świetnym pomysłem na szybki obiad czy kolację. Leczo z cukinii Leczo to potrawa, która dotarła do Polski z Węgier. Podstawowymi składnikami tego gulaszu warzywnego są papryka i pomidory. Kroi się ja na kawałki i dusi na smalcu z dodatkiem(...)jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA Pomidory i papryka w rolach głównych Papryka i pomidory to główne składniki leczo, dlatego warto zadbać o ich jakość. Możesz użyć żółtej, pomarańczowej albo czerwonej papryki

Na-talerzu.pl
Placki z cukinii z sosem jogurtowym 36

Placki z cukinii pojawiają się w moim domu bardzo często. Przepis jest prosty, całkiem szybko się je przygotowuje, a same placki są po prostu przepyszne. Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać! Uniwersalna cukinia Próbowałam wielu sposobów na idealnie placki z cukinii i ten nie ma sobie równych. Delikatny smak cukinii uzupełnia(...)parmezan i feta. Może zauważyliście, że parmezan dodaję do wielu dań. Nawet nieduża jego ilość fantastycznie podkreśla smak potrawy i wydobywa z niej zupełnie nowy aromat. Placki z cukinii – 3 najważniejsze kroki Kluczowym elementem w przygotowaniu placków jest odsączenie wody z cukinii. Bez tego nawet nie warto brać się za przygotowywanie masy i smażenie, bo skończycie z breją

Na-talerzu.pl
Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie 50

Tarta z cukinią , szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię , który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty. Z apach unoszący się w domu podczas pieczenia “ Tarty z cukinią ” powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już(...)naszym stole. Tarta z cukinią , dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz 🙂 Tarta z cukinią świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Jeśli gustujecie w tartach wytrawnych, zapraszam Was do działu “ Tarty na słono “. Polecam Wam również przepis na chrupiącą “ Tartę ze szpinakiem

Moja Delicja
Faszerowana cukinia z kurczakiem i serem 83

Wyjątkowa faszerowana cukinia pieczona w piekarniku. Nadzienie z drobno pokrojonym kurczakiem, zieloną papryką i ciągnącym się żółtym serem. Wszystkim dobrze znana faszerowana papryka, niekiedy może okazać się nudnym i monotonnym pomysłem obiadowym. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, przygotuj nadziewaną cukinię. Obiad lekki, delikatny, jednocześnie sycący za sprawą kaszy i mięsa kurczaka. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Cukinia faszerowana warzywami(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Cukinie faszerowane kurczakiem, papryk\u0105 i kasz\u0105 bulgur. Zapieczone w piekarniku z dodatkiem \u017c\u00f3\u0142tego sera. Lekkie danie obiadowe z nadziewan\u0105 cukini\u0105.","keywords":["cebula","cukinia","kasza","mozzarella

ProstePesto.pl
Cukinia a'la ananas 188

Podobny przepis już jest na blogu ( KLIK ), ale ta cukinia była przygotowana w troszkę inny sposób. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Domowe przetwory nr 7/2010. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg cukru 1,5 litra wody 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to cukinia wyrośnięta(...)należy usunąć gniazda z pestkami. 2. Wodę zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i studzimy. Zalewamy wodą cukinię i odstawiamy na dobę. 3. Następnie cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut. 4. Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 5. Z podanych proporcji wyszło

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z cukinii 118

Trochę inna propozycja na cukinię.  Weronika , na której blogu przepis znalazłam, nazwała tę potrawę pasztetem - i niech tak zostanie. Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony(...)plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika

Stare Gary
Zapiekanka z ryżu i cukinii 210

robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna(...)mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią Zapiekanka z ryżu i cukinii Składniki (dla 4-6 osób) 1 kg cukinii 250 g ryżu 1 cebula 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 100 g sera pleśniowego 3 jajka 150 g sera żółtego 150 ml śmietany 30-36% świeży

UgotujmyTo.pl
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 220

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)poprzez dobór wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy

Słodko-Słony Świat Ilony
Ketchup z cukinii i pomidorów 199

Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką(...)cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie :) Składniki: około 2-2,5 kg cukinii , około 1 kg pomidorów , 2 średnie cebule , 4 większe ząbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z cukinią i szynką 150

Makaron z cukinią i szynką... Sprężyste rurki makaronu. Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii. Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek. Oprószone drobno startym parmezanem. Pycha!   Składniki: 250 g makaronu penne; 150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka); 200 g cukinii (waga przed obraniem); 1,5 czubatej łyżki masła; 200 g śmietanki o zwartości tłuszczu(...)kremówki); 3 żółtka; 1,5 łyżki oliwy; Sól; Pieprz; 2 czubate łyżki drobno startego parmezanu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyc, obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojoną szynkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 104

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek?  Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i  zdrowych tłuszczy oraz  białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu? Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo(...)zrobienie sosu przy pomocy blendera. Cukinię można jeszcze w domu wymieszać z sosem, w przeciwieństwie do sałat surowej cukinii dobrze robi marynowanie, lub zabrać sos  do pracy w oddzielnym pojemniku i wymieszać 15 minut przed jedzeniem. Jeśli mamy świeże zioła (np. tymianek, kolendrę,  natkę pietruszki,  miętę , oregano) można je posiekać i dodać 1 łyżkę

SzczyptaSmaQ
Placki z cukinii 96

już pisałam, do założenia tego bloga i nauki gotowania / smażenia / pieczenia natchnęła mnie cukinia. Dostałam dwie takowe i w rozpaczy, nie wiedząc co to jest i z czym to się je, zapytałam znajomych, czy znają jakieś zastosowania tego dziwnego warzywa. Dowiedziałam się, że da się z tego zrobić placki. Zawsze myślałam, że placki robi się tylko z ziemniaków(...)szok. Jako że cukinia inaczej by się zepsuła, a jedzenia zawsze szkoda, postanowiłam porwać się na wyzwanie zrobienia takich placków. Było to o tyle dziwne, że nie jem warzyw, no ale poeksperymentować można :) Składniki: - cukinia (ja miałam dwie takie średnie) - jajko - mąka pszenna (tak na oko jakieś pół szklanki) - trochę soli - dużo pieprzu - vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę

Kulinarne zapędy Kokosa
Leczo z cukinią 715

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często(...)cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie zazwyczaj podajemy tylko z pieczywem). Jest proste do przyrządzenia, a w sezonie dodatkowo bardzo tanie. Wspaniale syci i rozgrzewa. Leczo zawiera mnóstwo aromatycznych

Poezja smaku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 218

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink

Poezja smaku