cukinia - 15110 przepisów (strona:6/1008)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 25

Cukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki(...)czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 68

Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo - składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka - ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie(...)pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej.   Ratatuj jak z bajki  Przepis na ratatouille z piekarnika został stworzony specjalnie do anonimowego filmu "Ratatuj" o szczurze, który marzył

Chilli Czosnek i Oliwa
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym 60

Póki w warzywnikach i przydomowych ogródkach kwitną kwiaty cukinii wykorzystuję ten czas na maksa ! Z reguły staram się kupować żeńskie kwiaty, czyli takie z malutką cukinią. Te baby cukinie są przepyszne i bardzo delikatne. Dziś zapraszam moich czytelników na smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym. Są chrupiące i znikają z talerza w ułamku sekundy, tak wiec od razu zróbcie sobie(...)podwójną porcję 😀. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam  Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta  ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero

Kulinarne przygody Gatity
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 66

rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa(...)gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 88

Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym... Długie nitki sprężystego makaronu. Kawałki miękkiej cukinii i soczystych pomidorów. Zatopione w śmietanowym sosie. I oprószone drobno startym parmezanem. Smacznego!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; 1 mała cukinia (waga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki(...)majeranku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 czubata łyżka masła; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Pomidory ponacinać na czubku w krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył pomidory) i odstawić na 10 minut

Gospodyni Miejska
Ciasto z cukinii 238

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki(...)puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką. Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju

Smakołyki Bereniki
Bigos z cukinii 125

Bigos z cukinii to chyba najprostsza potrawa jaką można z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :)  Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajko liść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce(...)jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję do tego cukinię, solę i wszystko razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko

Co w głowie piszczy
Cukinia ala ananas 65

zimowych deserów polecam Wam jeszcze cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 szk wody 0,5 laski wanilii 0,5 kg cukru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:   Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę(...)cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę wanilii zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną cukinię, dodać sok z cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Wyjąc laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować

Ala piecze i gotuje
Dietetyczny pasztet z cukinii 243

Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie…  GOOGLE poszło w ruch i traf padł na pasztet z cukinii(...)wlazł mi w oko przepis autorstwa Gosi B. z bloga jedz i smakuj . Cukinia została więc zapakowana w torbę razem z wydrukowanym przepisem i pojechała z nami wizytować Rodzinę.     Podczas wspomnianej wizytacji, gdy brzuchy zostały już napełnione mamusinym jadłem, plotki zostały wymienione, a TV jak zwykle nadawało ten sam film po raz enty... nadszedł czas na pasztetowy debiut

Grunt to przepis!
Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie 2

Tarta z cukinią , szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię , który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty. Z apach unoszący się w domu podczas pieczenia “ Tarty z cukinią ” powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już(...)naszym stole. Tarta z cukinią , dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz 🙂 Tarta z cukinią świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy). Jeśli gustujecie w tartach wytrawnych, zapraszam Was do działu “ Tarty na słono “. Polecam Wam również przepis na chrupiącą “ Tartę ze szpinakiem

Moja Delicja
Faszerowana cukinia z kurczakiem i serem 7

Wyjątkowa faszerowana cukinia pieczona w piekarniku. Nadzienie z drobno pokrojonym kurczakiem, zieloną papryką i ciągnącym się żółtym serem. Wszystkim dobrze znana faszerowana papryka, niekiedy może okazać się nudnym i monotonnym pomysłem obiadowym. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę, przygotuj nadziewaną cukinię. Obiad lekki, delikatny, jednocześnie sycący za sprawą kaszy i mięsa kurczaka. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Cukinia faszerowana warzywami(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/nadziewana-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Cukinie faszerowane kurczakiem, papryk\u0105 i kasz\u0105 bulgur. Zapieczone w piekarniku z dodatkiem \u017c\u00f3\u0142tego sera. Lekkie danie obiadowe z nadziewan\u0105 cukini\u0105.","keywords":["cebula","cukinia","kasza","mozzarella

ProstePesto.pl
Cukinia a'la ananas 71

Podobny przepis już jest na blogu ( KLIK ), ale ta cukinia była przygotowana w troszkę inny sposób. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Domowe przetwory nr 7/2010. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg cukru 1,5 litra wody 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 1. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to cukinia wyrośnięta(...)należy usunąć gniazda z pestkami. 2. Wodę zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i studzimy. Zalewamy wodą cukinię i odstawiamy na dobę. 3. Następnie cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut. 4. Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 5. Z podanych proporcji wyszło

Kuchnia domowa Ani
Pasztet z cukinii 59

Trochę inna propozycja na cukinię.  Weronika , na której blogu przepis znalazłam, nazwała tę potrawę pasztetem - i niech tak zostanie. Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony(...)plastrach na złoto na maśle. I w tej formie był znakomitym składnikiem obiadu. Polecam! składniki 3 cukinie + 1 dodatkowo ( ok 800 g) 2 cebule 3 - 4 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika

Stare Gary
Zapiekanka z ryżu i cukinii 159

robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna(...)mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią Zapiekanka z ryżu i cukinii Składniki (dla 4-6 osób) 1 kg cukinii 250 g ryżu 1 cebula 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 100 g sera pleśniowego 3 jajka 150 g sera żółtego 150 ml śmietany 30-36% świeży

UgotujmyTo.pl
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 103

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)poprzez dobór wyrazistych przypraw. Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania