Cukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi! Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania) Później okazało(...)się, że pomysł podsunęła mi akcja na Durszlaku Wiosenne Zupy. Do ugotowania tej zdrowej zupki, najlepiej nadają się młodziutkie cukinie, takie jeszcze z kwiatkiem, chrupiące jak jabłko, o zbitym miąższu. Tylko takie po ugotowaniu będą nadal chrupkie i nie zmienią się w zielonkawą, wodnistą papkę. O dziwo, nic się również nie stało żółtym kwiatom. Chyba obawiałam się
Mia Cucina SofietaPasztet z cukinii z dodatkiem sera żółtego to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Łatwy do przygotowania, doskonały na kanapki, a także jako dodatek do obiadu. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tego pysznego dania! Jak zrobić idealny pasztet z cukinią z serem żółtym? Idealny pasztet z warzyw wymaga odpowiedniego przygotowania składników i doprawienia. Warzywa(...)wody. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą i przyprawy, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie pieczemy pasztet przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Dokładne proporcje i przepis na pasztet z cukinii znajdziesz poniżej. Jakie przyprawy warto dodać do pasztetu z cukinii? Oprócz oregano i natki pietruszki, możesz dodać tymianek, bazylię, paprykę słodką czy wędzoną, aby nadać pasztetowi dodatkowy smak i aromat
Via GustoCukinia to bardzo uniwersalne warzywo. Można przygotować z niej wiele pysznych potraw, począwszy od zapiekanek, poprzez makarony aż po placki z cukinii na słodko lub słono. Jeśli to tej pory nie miałeś okazji ich skosztować, najwyższy czas to zmienić. Poniżej krok po kroku tłumaczymy, jak zrobić placki z cukinii , które zachwycą wszystkich. Jak wybrać najlepszą cukinię do przygotowania placków(...)Młode warzywa sprawdzają się najlepiej – nie trzeba nawet obierać ze skórki. Jest na tyle cienka i delikatna, że pozostanie zupełnie niewyczuwalna po usmażeniu. Z tego względu placki z cukinią najlepiej smakują późną wiosną i wczesnym latem. W przypadku starszych egzemplarzy obowiązkowo należy pozbyć się skóry, ponieważ jest zbyt twarda do jedzenia. Jeśli Twoja cukinia jest przerośnięta, wciąż możesz wykorzystać
Ugotowane pozamiatanePoznaj delikatne, FIT frytki z cukinii w chrupiącej panierce pieczone w piekarniku, które rozpływają się w ustach. Ekonomiczną przekąskę wykonasz w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Frytki z cukinii to zdrowsza i moim zdaniem smaczniejsza wersja tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Idealnie zastąpią ziemniaki na obiad. Nisko kaloryczne potrawy z cukinii są świetną(...)propozycją dla osób będących na diecie. Cukinia wspomaga trawienie i dodatkowo odkwasza organizm. Cudowne warzywo smakują całej rodzinie. Zapraszam po sprawdzony przepis. Frytki z cukinii – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Proporcje podaję na 1 średnią cukinię o wadze 250 g , która zmieści się na 1 blaszce do pieczenia. Frytki są tak dobre, że śmiało możesz robić z podwójnej
Ania gotujeSzybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy, danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Leczo możecie podać zarówno ze świeżą bułeczką, jak i ziemniakami, ryżem, albo kaszą. Warto przeczytać: Zdrowe warzywne leczo Składniki zielona papryka czerwona papryka 1 średnia cukinia 200g kiełbasy puszka(...)oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Najlepiej jest to zrobić w dużym garnku, bowiem tylko jego wykorzystamy do gotowania. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy. Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy całość szczyptą bazylii, lubczyku, soli i pieprzem. Jak papryka i cukinia będą lekko podsmażone, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Keto placki z cukinii z łososiem Grunt to pożywne śniadanie Do takich z pewnością zalicza się dzisiejsza propozycja. Co prawda wymaga chwili przygotowania. Jednak uważam, że efekty są warte zainwestowania trochę większej ilości czasu i pracy. Mowa jest o plackach z cukinii. Jako super zdrowy dodatek idealnie do nich pasuje łosoś wędzony. Jest on nie tylko świetnym źródłem białka(...)także – lub przede wszystkim – zdrowych tłuszczy i kwasów omega-3. Poza tym zielona cukinia tak ładnie komponuje się z intensywnym, wręcz pomarańczowym kolorem łososia, że tworzą parę idealną. Pod każdym względem! Placki i racuchy – śniadaniowi faworyci Keto placki z cukinii zachwycają nie tylko wyglądem, ale także prostotą wykonania. Startą cukinię łączy się z jajkami i mąką kokosową
Modern Cave GirlDługo kręciłam się po kuchni, ponieważ miałam "pypcia" na coś dobrego, w końcu zaczęłam działać i wyszła super sałatka! Składniki na 2 porcje: 2 małe cukinii opakowanie pomidorków koktajlowych 5 małych ogórków małosolnych 1 duża cebula kulka mozzarelli opakowanie sera typu feta sos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego) zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa(...)oliwek Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy środek z nasionami. (nasiona cukinii są ciężkostrawne). Następnie kroimy cukinię w półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię grillową z dodatkiem oliwy i smażymy na niej cukinie posoloną i oprószoną ziołami prowansalskimi. W tym czasie pomidorki kroimy na połówki a ogórki w plasterki. Sery kroimy w kostkę. Na patelni smażymy także
Bon Appetit MałgorzatyKiedy kuchnia staję się poezją..... Ojczyzną cukinii są Włochy, najbardziej Toskania. Roślina wydaje dwa rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie, to te z zalążkiem cukiniowego owocu (tak jak u mnie). Męskie rosną samodzielnie. W tamtym roku przespałam kwitnącą cukinię ale w tym roku już cukinii pilnowałam. Kwiaty cukinii robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona :) Składniki: 4 kwiaty cukinii(...)sobą mieszamy doprawiamy pieprzem i posiekanym tymiankiem, skórką cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy. Takim farszem wypełniamy kwiaty cukinii i grillujemy chwilkę. Jeśli mamy kwiaty z zalążkami owocu cukinii, same owoce można doprawić solą i pieprzem. grillowane kwiaty cukinii
Bon Appetit MałgorzatyCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad(...)Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3-4 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki razowej 2 jajka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu
upichcicKotlety mielone z cukinii... Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz. A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia. Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego. Zapraszam! Składniki: 1 duża cukinia; 100 g startego sera mozzarella; 1 jajo; 1 duża, zwykła bułka; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej; Bułka tarta. Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka
Gospodyni MiejskaRozpoczął się już okres na cukinię tzn. jego kwiaty, które można na różne sposoby faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone w towarzystwie(...)czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny! Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne. SKŁADNIKI : kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostki tymianek 3 gałązki pieprz cytrynowy listki mięty wedle uznania oliwa ok 3-4 łyżki sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbki
Basia w kuchnimasy jajecznej możemy dodać wszystko. Ale na razie póki mamy dostęp do świeżych warzyw to właśnie warzywa warto wykorzystać jako główny dodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą cukinię. Omlet z cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym lub z sosem feta . Omlet(...)cukinią Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 350 g cukinii szczypta soli do posypana cukinii 5 jajek 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na grubej tarce. Nie obieramy jej ze skórki, fajnie potem wygląda kolorystycznie w omlecie. Startą cukinię delikatnie solimy
Kulinarne przygody GatityPrzeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam na kilka posiłków ( mroziłam i podgrzewałam potem na parze). Teraz muszę się przestawić na minimalne porcje . Kupiłam małą cienka cukinię -tak na oko akurat na 2 małe porcje. Dopasowywałam proporcje na oko ( dla twego(...)też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody
Buniabaje w kuchniskładniki: 1,5 kg cukinii 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu do smaku przyprawa uniwersalna np.Kucharek woda Cukinie obrać ze skórki, wykroić miąższ z pestkami i pokroić w kostkę. Musimy mieć przynajmniej 1,5 kg gotowej obranej i pokrojonej cukinii ponieważ podczas gotowania jej obiętość zdecydownaie się zmniejszy a po zblenderowaniu będzie jej jeszcze mniej(...)Cukinie wrzucić do garnka i zalać wodą (można też użyć bulionu ale i tak cukinię potem odcedzamy więc troszke szkoda), dodać do smaku Kucharka lub ewentualnie soli i pieprzu. Cukinię ugotować do miękkości. Gdy cukinia będzie już miękka wodę odcedzić a cukinię zblenderować. Wstawić jeszcze na ogień, dodać koperek i doprawić do smaku, zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietanę
Monia miesza i gotujeLekki pasztet z cukinii to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie, które można podać na wiele sposobów, zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być zdrową i smaczną alternatywą dla tradycyjnych wędlin, pieczeni czy kotletów. Robi się go dość szybko, zwłaszcza jeśli macie elektryczną szatkownicę do warzyw. Jak podać lekki pasztet z cukinii? Pasztet z cukinii to wszechstronne danie, które(...)Podawaj pasztet z pieczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną, ryżem lub bulgurem. Możesz również dodać surówkę z marchewki i jabłka lub sałatkę z rukoli i pomidorów. Jako farsz: Nadziewaj nim papryki, cukinie lub bakłażany, a następnie zapiekaj. Możesz również wykorzystać go jako farsz do naleśników lub pierogów. Z sosem: Polej pasztet sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Podanie na zimno: Na kanapkach: Pasztet
e-PrzepisyKulinarne