cukinia - 18188 przepisów (strona:19/1213)

Cukinia w przyprawie gyros 44

Cukinia to warzywo, które rośnie bardzo szybko i właściwie co drugi dzień mam świeże sztuki. Staram się je zrywać często, bo takie młode są najlepsze, kiedy nie mają jeszcze wykształconych nasion. Drugą ich zaletą jest też to, że skórka jest bardzo miękka, więc nie musimy jej obierać. Kolejny mój pomysł na wykorzystanie tego warzywa to cukinia w przyprawie gyros . Cukinia(...)przyprawie gyros to pokrojona w plastry cukinia w zalewie octowej z dodatkiem owej przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a zrobienie takich przetworów nie zajmie nam dużo czasu. Jak już wspomniałam, młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki, tylko umyć, pokroić w plastry i ciasno ułożyć w słoikach. Ja z podanych składników zrobiłam 6 słoików o pojemności 750 ml, ale zależy

Danka Pichci
Chutney z cukinii 96

Kolejne chutney, które robię w tym roku to chutney z cukinii . Chutney to rodzaj sosu, który swoją konsystencją przypomina dżem. Sporządza się je zarówno z owoców jak i z warzyw, a jako dodatków używa cebuli, chili, rodzynek, octu czy imbiru. Ja najbardziej lubię podawać chutney z dodatkiem sera . Smakuje znakomicie serem z Brie, Camembert, serem pleśniowym, twardym żółtym serem typu(...)Ementaler oraz wieloma innymi. Przygotowanie chutney z cukinii zaczynam od pokrojenia cukinii w kostkę. Z młodych sztuk nie usuwam pestek, gdyż one najczęściej ich nie zawierają. Starsze sztuki na ogół mają ich sporą ilość i z takich sztuk pestki należy wyjąć. Pokrojenie cukinii to jedyna czynność, która zajmuje czas i wymaga odrobinę pracy. Kiedy cukinia jest już w kawałkach

MeCooks
Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb) 47

Keto chlebek proteinowy z cukiniicukinia na słodko w kolejnej odsłonie Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii . Trwa szczyt sezonu na to warzywo, więc wszelkie pomysły na to, co z niej przyrządzić są zapewne mile widziane… 🙂 Ja wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii . Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc(...)korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki , zupa , ostatnio tarta z cukinią , teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii , a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe . Tym razem postawiłam natomiast na szybki i prosty w wykonaniu chlebek proteinowy. Jest mega zielony i odżywczy. Idealny nie tylko jako deser do kawy czy herbaty

Modern Cave Girl
Ciasto czekoladowe z cukinią 42

Jako, iż sezon na cukinię jeszcze trwa pokusiłam się ostatnio o przygotowanie z niej zarówno wytrawnych jak i słodkich dań. I tak poza leczem oraz zupą powstało również ciasto. To ciasto czekoladowe z cukinią zrobiło prawdziwą furorę w moim domu. Ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i przepyszne. Czekolada króluje nie tylko w samym cieście ale jest także w polewie, którą(...)udekorowane jest ciasto. Do przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią potrzebna jest świeża i w miarę mało soczysta cukinia. Cukinię należy połączyć z suchymi oraz mokrymi składnikami. Suche składniki to mąka, soda, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. W składnikach mokrych znajdują się jajka, olej oraz jogurt. Ciasto robi się w miarę szybko, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii na tarce

MeCooks
Bigos z cukinii 55

kiedy tylko pamiętam w moim domu robiony był bigos z cukinii . W zależności od tego co w danym momencie było dostępne, w bigosie poza cukinią znaleźć można było marchew, cebulę, pomidory, paprykę, pieczarki. Bigos z cukinii zawierał także wędzoną kiełbasę, wędzony boczek lub kiełbasę i boczek. Poniższy przepis na bigos z cukinii zawiera niemalże wszystkie z powyżej wymienionych przeze mnie(...)składników, poza papryką i pieczarkami. Te dwa składniki nie są bowiem podstawowymi składnikami mojego bigosu z cukinii a jedynie dodatkami, których używam od czasu do czasu. Bigos z cukinii najczęściej serwuję podany z pieczywem. Jest on również fajnym dodatkiem obiadowym, świetnie zastępuje niejedną sałatkę. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bigos Składniki na bigos

MeCooks
Cytrynowe ciasto z cukinii 80

Dziś kolejny przepis i kolejne ciasto z wykorzystaniem cukinii, która jak co rok, pięknie obrodziła. Na moim blogu prezentowałam już przepis na czekoladowe ciasto z cukinii. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html. Wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto z tym warzywem, tym razem w wersji cytrynowej. Do tego ciasta użyłam cukinii żółtej a nie zielonej(...)poprzedniego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta cukinia ma ładny kolor i jest mniej soczysta niż zielona, a przynajmniej u mnie tak było. Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne. Ładnie, równo wyrosło i nie opadło po upieczeniu. Takie ciasto idealnie komponuje się z cukrem pudrem, z lukrem lub polewą z białej czekolady. Będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo

Waniliowe Improwizacje
Zdrowe warzywne leczo 121

zamknąć w słoiczkach i wykorzystać z jakiś czas. Składniki czerwona papryka zielona papryka 2 marchewki 400g pieczarek 1 duża cebula 2-3 pomidory sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 cukinia 2-3 ząbki czosnku Przepis na zdrowe warzywne leczo Papryki, cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek kroimy w cieniutkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 120

Cukinia (inna nazwa kabaczek) jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych,  zup,  przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii,  i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe(...)odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza i mniejsza (najlepsza ma około 15-20 cm) tym lepsza, delikatniejsza. Nie ma potrzeby również usuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała

Moja Mama Gotuje
Placki z cukinii i koperkiem 175

Składniki: 1 duża cukinia albo 2 małe 1 jajko 100 ml mleka około 4 łyżki mąki pszennej koperek, szczypiorek sól, pieprz odrobinę maggi - jeśli ktoś lubi sos sojowy olej do smażenia Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy(...)jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata con zucchine (z cukinią) 115

Składniki: 1 duża cukinia 4 jaja ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz listki bazylii Wersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę: Umytą cukinię ścieramy  na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką(...)Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek.  Wersja do smażenia na patelni: Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem 140

składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego) 2 paczki ryżu białego 1 paczka ryżo dzikiego, brązowego 2 duże cukinie natka pietruszki 8 plasterków sera żółtego albo 10 dag sera tartego sól, pieprz oliwa sos pomidorowy (przecier pomidorowy, mąka, 1/4 kostki margaryny, sól, pieprz) Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek z nasion w formie łódki. Tak przygotowane(...)cukinie blanszujemy około 5 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie gotujemy ryż. Mięso podsmażamy na oliwie i doprawiamy sola i pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, doprawiamy wg uznania i dodajemy natkę pietruszki. Gotowy farsz wykładamy łódki z cukinii. Przykrywamy żółtym serem i pieczemy w 200 - 220 stopniach około 30 do 40 minut. Sos: rozpuszczamy w rondlu margarynę, dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 300

Mój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację.  Składniki: 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę(...)cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Wlewamy śmietankę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dusimy aż cukinia będzie odpowiednio miękka :)  duszona cukinia w śmietanie

Bon Appetit Małgorzaty
CUKINIA NA SŁODKO 132

ogrodach pełno jeszcze pewnie przerośniętych cukinii,co z nią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów. Składniki: 1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta 1/2 kg cukru 1 op cukru waniliowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy(...)cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 298

Kolejna odsłona mojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów(...)opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania