Lepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii(...)pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź. 2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj
Apetyczna babeczkaMoja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem. I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI 300g makaronu spaghetti 200g boczku 3 ząbki czosnku 2 małe cukinie sól, pieprz oliwa z oliwek 50g parmezanu(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - jeśli kanapkowy - na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrumieniony boczek zdejmujemy z patelni. Siekamy drobno czosnek. Wraz z cukinią pokrojoną w półplasterki podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut. Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki : około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała , starta cebula sól, olej do smażenia Przygotowanie ; Utartą cukinię i cebulę mieszamy ze solą oraz jajkiem Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby(...)Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała porównać je z ziemniaczanymi , to te są delikatniejsze . Danie smaczne i łatwe do zrobienia :) Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią . Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć
Proste PotrawyCukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić(...)miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać) Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cm Do każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą Do ułożonej cukinii i przypraw w słojach wlewać
Proste Potrawyzwykle bywa niektóre smaki powstają przez zupełny przypadek. Miałam dziś w planie robienie faszerowanej papryki na zapas. A że sezon paprykowy zbiega się z sezonem na cukinię , nic więc dziwnego, że jak ja kupiłam papryki to jednocześnie w domu pojawiły sie cukinie ( te dostaję hurtowo z działki od znajomej).Doszłam do wniosku , że w końcu farsz jest do nich taki(...)się będę rozdrabniać- zrobię i papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo. Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że jest super
Buniabaje w kuchniRobiąc cukinię w ten sposób pierwszy raz nie spodziewałam się, że będzie taka smaczna. Już szykowałam ketchup, dzięki któremu zjedzenie prawie wszystkiego staje się możliwe, ale okazało się, że był całkowicie zbędny i jedynie popsułby cały smak. Moja mięsożerna mama także była zachwycona. Cukinia w tej postaci na stałe wchodzi do mojego menu. Składniki: (ilość na jedną dużą porcję przygotowaną(...)przeze mnie - cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g) 80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5 średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż
Malowane smakiemszczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeKolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos , której to chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU . Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich
Grunt to przepis!Sezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako dodatek do dania głównego. Pewnie pomyślicie, że przyrządzenie grillowanej cukinii to żadna trudność, z czym się zgodzę, jednak mój sekret tkwi w marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak(...)cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki
PastelFoodDzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych (żółte(...)paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodać mąkę i wymieszać. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju podsmażyć mięso na złoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę
Ala piecze i gotujefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Placuszki z cukinii Nie masz pomysłu na obiad ? To już nie problem ! Oto prosty przepis na placuszki z cukinii. ☺ Składniki: 2 cukinie Bułka tarta 3 jajka Sól Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry Jajka(...)rozbełtać i posolić Cukinię obtoczyć z dwóch stron najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć z dwój stron aż się zarumienią Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii(...)mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki: 80 dag cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez
Delicious TitbitsByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki: 2 średnie(...)cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju
Monia miesza i gotujeZapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać(...)Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą, pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneUwielbiam to danie. Mięciutka cukinia, odrobina mięsa i podpieczony żółty ser. Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy(...)tego nie robię). Kroimy je w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy razem przez minutę, dwie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami. Posypujemy
Sto kolorów kuchni