cukinia - 18188 przepisów (strona:27/1213)

Chleb z cukinią 116

Lepszego czasu na pieczenie chleba z cukinią nie będzie, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii(...)pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź.  2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj

Apetyczna babeczka
Spaghetti z cukinią i boczkiem 136

Moja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem.  I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym  (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI 300g makaronu spaghetti 200g boczku 3 ząbki czosnku 2 małe cukinie sól, pieprz oliwa z oliwek 50g parmezanu(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - jeśli kanapkowy - na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrumieniony boczek zdejmujemy z patelni. Siekamy drobno czosnek. Wraz z cukinią pokrojoną w półplasterki podsmażamy na oliwie.  Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut.  Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z tartej cukinii 186

Składniki : około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała , starta cebula sól, olej do smażenia Przygotowanie ; Utartą cukinię i cebulę mieszamy  ze solą oraz jajkiem Dodajemy obydwa rodzaje mąki - mieszamy na gładka masę , jeśli byłaby(...)Placuszki są delikatne w smaku , gdybym miała porównać je z ziemniaczanymi , to te są delikatniejsze . Danie smaczne i łatwe do zrobienia :) Jeśli bardzo się nam śpieszy , a jesteśmy fanami cukinii to zróbmy sobie jajecznicę właśnie z cukinią .  Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie  dodać do tego cebulę ) , przełożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i obsmażyć

Proste Potrawy
Cukinia marynowana 119

Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :) Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper  pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić(...)miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać) Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cm Do każdego słoiczka włożyć po jednym listku laurowym, 2 - 3 ziarnka pieprzu, małej kiści kopru z nasionami i po plasterku cebuli W garnku zagotować zalewę z cukrem i solą Do ułożonej cukinii  i przypraw w słojach wlewać

Proste Potrawy
Uzupełnione smaczki ( faszerowane papryki i cukinia ) 141

zwykle bywa niektóre smaki powstają przez zupełny przypadek. Miałam dziś w planie robienie faszerowanej papryki na zapas. A że sezon paprykowy zbiega się z sezonem na cukinię , nic więc dziwnego, że jak ja kupiłam papryki to jednocześnie w domu pojawiły sie cukinie ( te dostaję hurtowo z działki od znajomej).Doszłam do wniosku , że w końcu farsz jest do nich taki(...)się będę rozdrabniać- zrobię i papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo. Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że jest super

Buniabaje w kuchni
Pieczona cukinia z pomidorem i serem feta 155

Robiąc cukinię w ten sposób pierwszy raz nie spodziewałam się, że będzie taka smaczna. Już szykowałam ketchup, dzięki któremu zjedzenie prawie wszystkiego staje się możliwe, ale okazało się, że był całkowicie zbędny i jedynie popsułby cały smak. Moja mięsożerna mama także była zachwycona. Cukinia w tej postaci na stałe wchodzi do mojego menu. Składniki: (ilość na jedną dużą porcję przygotowaną(...)przeze mnie - cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g)  80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5  średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano  Przygotowanie:  1. Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż

Malowane smakiem
Leczo z cukinią i patisonem 152

szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb z cukinią i porem 169

Kolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos , której to  chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU .  Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich

Grunt to przepis!
Grillowana cukinia w marynacie 2212

Sezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako dodatek do dania głównego. Pewnie pomyślicie, że przyrządzenie grillowanej cukinii to żadna trudność, z czym się zgodzę, jednak mój sekret tkwi w marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak(...)cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki

PastelFood
Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 176

Dzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące.   Składniki:  0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych (żółte(...)paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodać mąkę i wymieszać. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju podsmażyć mięso na złoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę

Ala piecze i gotuje
Placuszki z cukinii 174

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Placuszki z cukinii Nie masz pomysłu na obiad ? To już nie problem ! Oto prosty przepis na placuszki z cukinii. ☺ Składniki: 2 cukinie Bułka tarta 3 jajka Sól Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry Jajka(...)rozbełtać i posolić Cukinię obtoczyć z dwóch stron najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć z dwój stron aż się zarumienią Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym / Zucchini pancakes with garlic sauce 186

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z  cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii(...)mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki: 80 dag cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez

Delicious Titbits
Najprostsze placki z cukinii 163

Były już  placuszki drobiowo-cukiniowe  oraz  placki cukiniowo-czosnkowe  a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z  sosem tzatziki . składniki: 2 średnie(...)cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana kuskusem 211

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać(...)Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą, pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Cukinia faszerowana 184

Uwielbiam to danie.  Mięciutka cukinia, odrobina mięsa i podpieczony żółty ser.  Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba.     Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera   Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy(...)tego nie robię).  Kroimy je w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa.  Smażymy razem przez minutę, dwie.  Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół.  Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami.  Posypujemy

Sto kolorów kuchni