Lazania z cukinii Lazania z cukinii w stylu Paleo, czyli zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i beszamelem z kalafiora. Ostatnio był przepis na śniadanie, to teraz przyszła pora na coś treściwszego. Przepis na tę zapiekankę powstał na bazie dawnej miłości do włoskiej lazanii oraz dużych ilości cukinii na stanie. Wypadkową tych dwóch okoliczności jest coś w rodzaju lazanii(...)cukinii. Ale żeby nie było tak prosto, to beszamel też został trochę przerobiony… Zamiast mąki, mleka i masła powstał z kalafiora i jajka! Kalafior i cukinia razem w jednym przepisie to bogactwo składników odżywczych przy minimum kaloryczności. W dodatku właśnie trwa sezon na cukinię, więc można ją dostać zarówno w warzywniakach, jaki i supermarketach w śmiesznych cenach! Warto
Modern Cave GirlKeto sałatka z cukinii z jajkiem Kolejna letnia propozycja Keto sałatka z cukinii to pyszna sałatka w letnim wydaniu. Idealna na grilla , na lunch do pracy albo na keto śniadanie . I właśnie w tym ostatnim wydaniu miałam okazję się nią ostatnio cieszyć. Dorzuciłam do niej jajko ugotowane w koszulce i wyszło śniadanie perfekcyjne! Przepyszne i pożywne. Jeśli chodzi o jajka(...)mocno ułatwiają takie foremki do gotowania jajek w koszulkach . Bez tego w moim przypadku ani rusz. Wcześniej wszelkie próby przyrządzenia jajek w ten sposób okazywały się zawsze klapą… Cukinia w wersji raw Ale nie o jajkach miała być mowa… Keto sałatka z cukinii sama w sobie jest absolutnie wyborna. Została bowiem wzbogacona suszonymi pomidorami , oliwkami Kalamata oraz orzeszkami
Modern Cave GirlPlacki z cukinii to najbardziej lubię takie, jak pamiętam z dzieciństwa. Bo jak inaczej? Czyli cukinia pokrojona w plastry, zanurzona w cieście naleśnikowym i podsmażona na złoty kolor. O, taka jak TU . Jednak z czasem, a zwłaszcza od kiedy mamy własną cukinię, trzeba było wprowadzić do menu trochę więcej urozmaiceń. Placki z tartej cukinii zna już pewnie każdy(...)cebulowy), oraz kilka łyżek tartej bułki. I tym sposobem placki są wystarczająco wytrawne i wystarczająco chrupiące. A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co zrobić z nadmiarem cukinii, to różne są sposoby, na przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię
bistro mamaSezon na cukinię trwa więc nie może zabraknąć faszerowanej. Na blogu wiele kombinacji do wyboru ale powstała kolejna. Pomidory, kurczak i mozzarella to pyszny zestaw, który świetnie smakuje w połączeniu z cukinią. składniki: 3 nieduże cukinie, moje miały po ok 700 g 500 g piersi z kurczaka ok 350 g mozzarelli ok 300 g pomidorków koktajlowych sól,pieprz suszone(...)pomidory z czosnkiem i bazylią olej rzepakowy Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do ściereczki aby sok spływał. W międzyczasie przygotować farsz. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, opróczyć delikatnie solą i pieprzem. Pokrojone mięso krótko obsmażyć na oleju, aby tylko zmieniło kolor
Monia miesza i gotujeSiekane kotlety z kurczaka i cukinii – to na blogu moja druga wersja siekanych kotlecików, ale równie pyszna, jak te poprzednie, na które przepis znajdziecie tutaj: Kotlety siekane z piersi kurczaka . Takie siekane kotlety są niesamowicie soczyste i delikatne, a co najważniejsze stanowią bazę do szerokiej gamy pomysłów. Można je wzbogacić o dowolne, ulubione warzywa i przyprawy. Dzięki temu można(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka – ok. 500g pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz
Kulinarne Przebojemojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii Witam Was serdecznie, bardzo, bardzo dziękuję, że mimo mojej małej obecności w sieci, Wy nadal zaglądacie na mają stronę, bardzo serdecznie dziękuję. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo wilgotne ciasto, w którego składzie znajdziecie głównie cukinię. Jako, że ostatnio sąsiedzi obdarowali mnie kilkoma pięknymi, ekologicznymi cukiniami, nie mogłam(...)zrobić z nich czegoś pysznego do kawki. W sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka
moj przepis naCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także np. jako(...)dań głównych. Jako, że sama dałam się wciągnąć w trend na zdrowy styl życia i zmieniłam zdecydowanie swoje produkty z których przygotowuję jedzenie - robione przeze mnie frytki z cukinii są robione w wersji fit, ale możemy je robić z np. z parmezanem, a także podając z różnymi dipami. Składniki (wersja fit): 2 cukinie, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii
Kuchnia Pełna PasjiUwielbiam cukinię. Gdy tylko pojawia się na wiosnę moja lodówka ugina się pod jej ilością. Próbuję ją we wszystkich możliwych kombinacjach (na słodko, wytrawnie, ostro itd). Czasami dopada mnie nie moc i zazwyczaj a takich sytuacjach przygotowuję tartę z cukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury(...)przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy
Szybko Tanio Smacznieświeże, to przede wszystkim nie produkowane hurtowo od linijki na potrzeby sieci handlowych, odpowiednio opryskiwanych. Pomidor smakuje i pachnie pomidorem, kapusta ma ślady konsumpcji przez małe stworzenia, a cukinia wygląda jak cukinia, a nie jej miniatura. Dziś rzecz właśnie o cukinii. Była tarta z cukinii , były placki z cukinii i marchewki , a także warzywne spaghetti. Dziś odświeżam stare pomysły, czyli(...)cukinia faszerowana – kiedyś z łososiem, dziś serem feta, komosą ryżową i pomidorem. Cukinia zapiekana z komosą 2 duże cukinie 100 g (lub więcej) sera feta 1 duży pomidor 100 g komosy ryżowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól do smaku Cukinie kroimy wzdłuż na połówki, wydrążamy środek z pestkami, solimy, smarujemy olejem kokosowym i pieczemy w 160 st. C przez
Kucharzycadziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje(...)efektywnej pracy. Do dzieła! Czas przygotowania:35 minut Dla 2 osób Składniki: 0,3 kg batata 1 duża cukinia okrągła garść świeżego jarmużu kilka pomidorków koktajlowych po małej garści orzechów nerkowca i orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cytryny 2 plastry sera DZIUGAS kilka listków bazyli korzeń pietruszki mała garść starta 1 łyżka masła cebula
Kuchnia PROzdrowotnadżem niewiele się różni od tego , co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie. Składniki: 2 kg cukinii 3 galaretki zielone ok 400 g cukru 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: 1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy(...)kilka godzin. 2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się
Kuchnia domowa AniSkładniki: ok 250 g makaronu 1 średnia cukinia 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości. 4. Makaron ugotować(...)osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. 5. Podawać natychmiast. Smacznego!!! Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniLubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam! Składniki: 1 cukinia 2 jajka 4 łyżki mąki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej(...)lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku. 2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. 5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną. Smacznego!!! Źródło: Ewa Wachowicz
Kuchnia domowa Aniniezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie! Skladniki na 4 porcje: 2 srednie cukinie 1 srednia cebula 1-2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee 1 baklazan 2 lyzeczki sezamu 1 litr bulionu warzywnego sol,pieprz Wykonanie : Cebulke i czosnek obrac,pokroic i zeszklic(...)lyzce masla.Cukinie pokroic w kostke.Gdy mamy cukinie ciut wyrosnieta,przekrawamy wzdluz na pol i lyzka wybieramy ze srodka gabczysta mase z pestkami.Zuzywamy wtedy tylko miazsz ze skorka.Nigdy tez nie obieramy cukinii! Caly smak i to co najlepsze to wlasnie ta zielona skora. Do cebuli dorzucic pokrojona cukinie, krotko obsmazyc.Calosc zalac bulionem warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukinia juz sie pozegnalam ,ze wzgledu na 14-dniowy urlop.Bylam pewna ,ze tak dlugiego czasu bez podlewania nie przetrzyma,a jednak przezyla i jest nadal obecna w mojej kuchni.I cale szczescie,bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.Jak zdrowa jest,mozna przeczytac tutaj: klik Dzis propozycja dla zabieganych i niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek(...)przelamuje smak do jakiego przywyklismy w tradycyjnej kuchni.Wysmienita do wszystkich dan miesnych i rybnych.Dla wegetarian smaczny dodatek do makaronu,ryzu lub kaszy. Skladniki na 4 porcje: 2 male zielone cukinie 1 mala zolta cukinia 2 duze pomidory 3-4 zabki czosnku 1 mala cebulka (mozna pominac) 2 brzoskwinie kilka galazek tymianku ( u mnie cytrynowy) sol,pieprz,czerwona slodka papryka kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!