cukinia - 18498 przepisów (strona:26/1234)

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe 47

Sezon na cukinię w pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe(...)cukru 1szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa 1,5szkl. startej na tarce cukinii 1 jabłko wiśnie ze słoika (kilkanaście sztuk) Polewa: 2 łyżki mleka 100g czekolady Sposób przygotowania: Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjęłam je wcześniej z lodówki. Jajka utarłam

Waniliowe Improwizacje
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 110

Cukinię jak już pewnie wiecie uwielbiam, potrawy z jej dodatkiem też. Na blogu jest już przepis na tradycyjne leczo z dodatkiem wędliny, które dość często w sezonie gotuję. Poza sezonem tęskno mi czasem do tych smaków. Pewnie, że w sklepach cały rok są dostępne cukinie i pomidory, ale dla mnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar(...)cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron

Kuchnia z widokiem na ogród
Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. 165

Cukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla(...)Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem. Polecam :) Składniki ( na 5 słoików  o poj. 900 ml ) - 2.5 kg cukinii - mała główka czosnku - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 2,5 litra wody - 3.5 łyżki soli kamiennej - 4 łyżki cukru - 1,5 szklanki octu 10% Wykonanie Cukinię

Kuchnia z widokiem na ogród
CUKINIA Z GRILLA 57

Cukinia z grilla. Cukinia z grilla - łatwy i szybki przepis.      Klasyczna cukinia na grilla z ziołami, skropiona oliwą i doprawiona solą morską. Grillowana cukinia to doskonały dodatek do każdego mięsa lub ryby. Cukinia z grilla świetnie sprawdzi się także na grzankach czosnkowych. Możecie dołożyć plastry pomidora oraz mozzarellę i pyszne kanapeczki z grillowaną cukinią zrobisz w kilka(...)chwil :) Grillowana cukinia to świetna propozycja na ciepłą przekąskę podczas grillowego przyjęcia.      Jeżeli macie ochotę na coś szybkiego, a zarazem zdrowego, zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na grillowaną cukinię. W ten sam sposób możecie grillować np. pokrojonego w podłużne plastry bakłażana lub paprykę. Grillujcie warzywa :) Klasyczna grillowana cukinia.  Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania cukinii

Moja Książka Kucharska
Surówka z cukinii 112

Młoda cukinia świetnie sprawdza się w daniach z makaronem, placuszkach, zupach i w surówkach. Surówka z cukinii Cukinia przez co niektórych zwana kabaczkiem to jedna z odmian dyni. Pomimo braku dużej ilości wartości odżywczych warzywo to jest ogólnie lubiane ze względu na swój prosty a jednocześnie oryginalny smak. Młoda cukinia akurat pojawiła się niedawno w sklepach i warto to wykorzystać(...)mnie głównym atutem takiej cukinii jest brak pestek. Te, które ma w sobie są tak małe, że prawie niezauważalne przez co można je śmiało wykorzystać do przygotowania pysznych dań. Dzięki brakowi pestek młoda cukinia wyśmienicie sprawdzi się jako główny składnik surówek. Surówka, do której ja wykorzystałam cukinię była niezwykle prosta. Poza cukinią sięgnęłam po rzodkiewkę i marchew. Do tego prosty

mecooks
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 153

Wreszcie wyszło trochę słońca,urządziliśmy więc biesiadę na ogrodzie. Był grill i grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej. Pierwszy raz przyrządziłam cukinię w ten sposób, który okazał się strzalem w dziesiątkę. Cienkie plastry cukinii najpierw grillowałam, a póżniej marynowałam przez noc. Efekt końcowy był świetny zwłaszcza dla kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać(...)przyrządzenia sałatki jako pysznego dodatku do grilla, mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju

codojedzenia
Faszerowane kwiaty cukinii 125

Kwiaty cukinii to prawdziwy letni smakołyk i rarytas ! Ich sezon przypadła właśnie na lipiec. Serdecznie Was zachęcam do ich przygotowania, bo są przepyszne, a zarazem bardzo łatwe do przygotowania. Przy okazji również cieszą nasze oko, bo przepięknie i kolorowo się prezentują na talerzu. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam  Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta(...)właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim 243

Kolejna propozycja sałatkowa dziś to mocny akcent cukinii i czosnku niedźwiedziego. Najpierw musicie przygotować smakowy olej który szybko można zrobić. Zaopatrzcie się w dobrej jakości olej słonecznikowy, suszony czosnek niedźwiedzi i 2 ząbki polskiego czosnku. Jedyne co musicie zrobić to podgrzać olej i dodać powyższe składniki. W ten sposób dzięki podgrzaniu oleju składniki szybciej się przegryzą i olej może być(...)niskokaloryczna, dobra na każdą okazję dlatego zapraszam do jak najszybszego skosztowania :)  Czas przygotowania 15-20minut Dla 3 osób Składniki: 3/4 główki sałaty lodowej 1 średniej wielkości cukinia 2 garście świeżej rukoli Suszony czosnek niedźwiedzi Aromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowy Garść kukurydzy konserwowej EKO Garść fasolki czerwonej konserwowej EKO Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Cukinię kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 257

chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera suszone zioła (dowolne wg uznania) Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki(...)dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki.  Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki

Bon Appetit Małgorzaty
Musaka z cukinią i z sosem beszamelowym 164

jestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii. Składniki na musakę: 5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety 1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki(...)skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Cukinię myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na patelni z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, solimy i pieprzymy, następnie dodajemy mięso, później cukinię, następnie sos beszamelowy

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 131

roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :)  Składniki na 1 litr wody: 1 litr gorącej wody  3/4 szklanki octu 10 % 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 7 łyżek musztardy(...)laurowych kila ziaren czarnego pieprzu 1 cała główka czosnku (polskiego) 1 op. ziaren białej gorczycy Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.  Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę. Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 157

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO ) Składniki potrawy, którą wykonałam w woku: 400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku) 2 młode cukinie  2 białe papryki 2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu 1 mały fenkuł 1/4 papryczka  chili 100 g sera mozzarella 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 wiązanka natki pietruszki(...)sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Cukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowe ciasto z cukinią 123

Ciasto z cukinia? Zaskoczeni? Wlasnie tak uniwersalna jest cukinia.Sprawdzila sie nawet w ciescie,a wlasciwie to chyba raczej w babce.Za babkami nie przepadam,ale ta cukiniowa jest super.Przyznam szczerze ,ze ciasto z cukinia zrobilam pierwszy raz i nie spodziewalam sie ,ze moze tak smakowac.Jest miesiste i bardzo wilgotne,ale nie ciezkie,a dodatek mielonych orzechow i czekolady nadaja mu swietny(...)bedzie u mnie goscic,ale tylko w kuchni i na stole,bo na blogu ustepuje miejca innym sezonowym warzywom .Zapraszam do przepisu. Skladniki na keksowke dl.30 cm: 1 zielona cukinia ( startej mialam okolo 350g) 250 g maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 200 g mielonych orzechow laskowych lub mielonych migdalow 3 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia na najprostszy sposób - smażona 202

Dziś szybka i smaczna przekąska. Póki cukinia jest jeszcze za przysłowiowe grosze możemy eksperymentować ze smakami. Do przygotowania tego dania  wykorzystałam: 1 cukinię średniej wielkości Panierka to: 2 jajka, pieprz, sól, oregano, czosnek, trochę mleka (aby panierka nie była ciężka) Zamiast bułki tartej użyłam kupionej w sklepiej z orientalną żywnością panierki do chrupiącego kurczaka. Cukinię pokroiłam w plasterki, wymoczyłam(...)masie jajecznej, obtoczyłam w panierce i wrzucałam na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem czosnkowym (własnej roboty). Nie smażyłam długo, bo cukinii wystarczy, że zmięknie a panierka się zarumieni. Podałam ją z jogurtowym sosem koperkowym. Zniknęła szybciej niż się robiła

Z butelką mleczka w tle
Risotto z cukinią i marchewką 217

razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że można w taki sposób wykorzystać cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :) 1 paczka ryżu arborio do risotto(...)mnie 300g) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte) 1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki 2 marchewki z rosołu ok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego! kapka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Do dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy, po jej rozgrzaniu wrzucamy

Z butelką mleczka w tle