cukinia - 17151 przepisów (strona:26/1144)

Leczo z cukinią i patisonem 126

szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika  w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb z cukinią i porem 141

Kolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos , której to  chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU .  Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich

Grunt to przepis!
Grillowana cukinia w marynacie 2155

Sezon na cukinię w pełni, w związku z tym i w mojej kuchni jest ona częstym gościem. Lekkostrawna, smaczna, nadaję się na podwieczorek, kolację, albo jako dodatek do dania głównego. Pewnie pomyślicie, że przyrządzenie grillowanej cukinii to żadna trudność, z czym się zgodzę, jednak mój sekret tkwi w marynacie! Moja marynata to mieszanka ziół, które w doskonały sposób podkreślają smak(...)cukinii, nie przyćmiewając go. Aby przyrządzić taką marynatę potrzebujemy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki majeranku ¾ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki

PastelFood
Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 138

Dzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące.   Składniki:  0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych (żółte(...)paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodać mąkę i wymieszać. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju podsmażyć mięso na złoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę

Ala piecze i gotuje
Placuszki z cukinii 155

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Placuszki z cukinii Nie masz pomysłu na obiad ? To już nie problem ! Oto prosty przepis na placuszki z cukinii. ☺ Składniki: 2 cukinie Bułka tarta 3 jajka Sól Wykonanie: Cukinię pokroić w plastry Jajka(...)rozbełtać i posolić Cukinię obtoczyć z dwóch stron najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć z dwój stron aż się zarumienią Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym / Zucchini pancakes with garlic sauce 166

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można zrobić z niej leczo czy zupę krem, ale gdy nie mam za bardzo czasu na pichcenie, to po prostu przyrządzam z niej placuszki. Dziś zatem zaserwuję Wam przepis na banalnie prosty i szybki obiad - placuszki z  cukinii z sosem czosnkowym, które preferuje bardziej od tych ziemniaczanych :) Najlepiej używać średniej cukinii(...)mniej pestek i miękką skórkę, ale takiej nie dostaniecie i macie dużą to przed starciem należy ją wydrążyć. Składniki: 80 dag cukinii, 2 duże marchewki, 2 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos czosnkowy: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majonezu, pieprz, sól. Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez

Delicious Titbits
Najprostsze placki z cukinii 143

Były już  placuszki drobiowo-cukiniowe  oraz  placki cukiniowo-czosnkowe  a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z  sosem tzatziki . składniki: 2 średnie(...)cukinie 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia sól czosnkowa lub ziołowa Młode cukinie dokładnie umyć i odkroić im końcówki. Następnie pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Cukinię można posolić przed smażeniem lub po usmażeniu, jak kto woli. Jajka roztrzepać widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana kuskusem 194

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać(...)Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą, pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Cukinia faszerowana 172

Uwielbiam to danie.  Mięciutka cukinia, odrobina mięsa i podpieczony żółty ser.  Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba.     Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera   Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy(...)tego nie robię).  Kroimy je w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa.  Smażymy razem przez minutę, dwie.  Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół.  Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami.  Posypujemy

Sto kolorów kuchni
Smażona cukinia w panierce 113

końcu odpoczywam od szkoły, więc mogę poeksperymentować w kuchni. Moją ulubioną i szybką przekąską jest cukinia smażona obtoczona w bułce tartej. Niskokaloryczne dania a jakie smaczne! Składniki: 1 mała cukinia 3 - 4 łyżki bułki tartej sól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło(...)Następnie na talerzyku obtaczamy cukinię w bułce tartej (minimalna ilość). Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeję. Wkładamy cukinię i smażymy z obu stron bardzo krótko, bo ona jest delikatnym warzywem i szybko robi się miękka. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 174

chłodnikami jest jak z ciepłymi zupami - należy jak najwięcej eksperymentować ze składnikami i układać coraz to nowe kompozycje. My zapraszamy Was dziś na orzeźwiający chłodnik ogórkowy w towarzystwie cukinii, czosnku i mięty, który został wzbogacony miodem, skórką z cytryny i rześkim octem jabłkowym! Chłodnik jest orzeźwiająco kwaśny, ale kwaskowatości towarzyszy również przyjemna słodycz, pieprz nadaje tutaj ostrość, która tworzy niesamowite(...)obiadowa i ekspresowa propozycja.. a jaka pyszna i zdrowa! (: Składniki: (na 4 porcje) 800ml maślanki 200g jogurtu naturalnego około 1,5 kg ogórków krajowych (lub gruntowych) 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego

Symfonia Smaków
Cukinia faszerowana 183

Bardzo lubię faszerowane warzywa, bo można stosować przy farszu dowolne kombinacje. Już nie mogę się doczekać kolejnego podejścia do cukinii. Tym razem spróbuję wersję mięsną ;) Składniki: (na 2 osoby) 1 cukinia 4 pieczarki woreczek ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 5 dag żółtego sera Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, odkroić końcówki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. 2. Czosnek, pieczarki i miąższ(...)cukinii pokroić w kostkę i podsmażyć przez 15 minut na patelni. 3. Do farszu dodać woreczek ryżu. 4. Gotowym farszem wypełnić wydrążone cukinie i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo

Pasja Smaku
Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy - recenzja 112

Książkę otrzymałam do recenzji od wydawnictwa Świat Książki. Temat na czasie:jesień obfituje w cukinie, bakłażany i dynie, z których można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw. Z cukinii potrawy robię od dawna, ale raczej takie standardowe jak cukinia faszerowana, placki czy smażone plasterki cukinii. Bakłażana spróbowałam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona. Natomiast z dyni jadłam tylko(...)sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan, raz dynia, raz cukinia. Zdjęcia są ciekawe i apetyczne. Niestety nie do każdego przepisu dołączone jest zdjęcie i to - moim zdaniem - jest sporym minusem, zwłaszcza, że książeczka liczy tylko 96 stron. Z tego

Pasja Smaku
Leczo z cukinią 91

Sezon na cukinię trwa, w ogródku co parę dni mam kilka młodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 500 g pomidorów 400 g papryka czerwona 300 g cebula 350 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników. Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe

Ala piecze i gotuje
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 190

Delikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia(...)przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem. Wyłożyć na pierś. Obrać cienką i małą cukinię. Kawałek   pasujący długością -położyć na mięsie. Zwinąć roladkę . Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i mieloną papryką. Skropić łyżka oleju tak by wetrzeć przyprawy w mięso. Obwiązać nicią do mięs

Buniabaje w kuchni