Dżem z cukinii i jabłek. Cukinia to urocze, letnie warzywo , które ma wiele zastosowań. Możemy z niej wykonać: ciasteczka , zapiekankę , roladki , chlebek, omlet , placuszk i i tak dalej. Więc jeśli nie chcemy zmuszać naszych bliskich do jedzenia cukinii w okresie letnim to wykonajmy ten pyszny dżem z cukinii i jabłek . Dżem nie jest zbyt słodki, a jaki smaczny. Jeśli(...)naszym ogrodzie czeka na nas gigantyczna cukinia , to wykonajmy z niej pyszny dżemik . Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby
Zdrowy Styl JoannyPrzepis na cukinię z grilla i biały ser wędzony. Jak przyrządzić i z czym podawać cukinię? To jedne z najczęściej zadawanych pytań. Cukinia z grilla to najszybszy sposób na to pyszne fit warzywo. Grillowana cukinia nadaje się do wszystkiego kurczak, wieprzowina, ryby. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Grillowane mięsa, warzywa a także jako(...)dodatek do sałatki, tam cukinia z grilla też się sprawdzi. Cukinia z twarogiem wędzonym, czemu nie? Jeżeli masz wędzony ser biały i szukasz z czym go podać lub z czym jeść? Wypróbuj przepis na grillowaną cukinię z wędzonym twarogiem. Cukinia przepis Cukinia z grilla, cukinia z piekarnika, cukinia z patelni to trzy najczęstsze przepisy na cukinię. Cukinia faszerowana to już
Dieta moja pasjaCukinia, zwana też kabaczkiem to bardzo popularne w Polsce warzywo. Można ją jeść na surowo, grillować, dusić, gotować oraz zapiekać. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż można przyrządzić z niej liczne dania wytrawne, jak np.: leczo, frytki, spaghetti, zupy, czy faszerowane cukinie, ale także można upiec z nią słodkie ciasto. Jadalne są również kwiaty cukinii. Cukinia(...)indeks glikemiczny jest polecana również osobom chorującym na cukrzycę. Jest to warzywo cenione także w różnych dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Jednak warto wiedzieć, że cukinia zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu... Cukinia to źródło: potasu magnezu żelaza fosforu wapnia witaminy C witaminy A witaminy K witamin z grupy
Kuchnia MagdaLenyCukinia, zwana też kabaczkiem to bardzo popularne w Polsce warzywo. Można ją jeść na surowo, grillować, dusić, gotować oraz zapiekać. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż można przyrządzić z niej liczne dania wytrawne, jak np.: leczo, frytki, spaghetti, zupy, czy faszerowane cukinie, ale także można upiec z nią słodkie ciasto. Jadalne są również kwiaty cukinii. Cukinia(...)indeks glikemiczny jest polecana również osobom chorującym na cukrzycę. Jest to warzywo cenione także w różnych dietach odchudzających, ze względu na niskokaloryczność oraz lekkostrawność. Jednak warto wiedzieć, że cukinia zawiera cenne witaminy i składniki odżywcze, ważne dla prawidłowej pracy całego organizmu... Cukinia to źródło: potasu magnezu żelaza fosforu wapnia witaminy C witaminy A witaminy K witamin z grupy
Kuchnia MagdaLenyKwiaty cukinii to mój letni rarytas ! Szczególnie lubię żeńskie kwiaty, czyli takie, które w pakiecie mają jeszcze malutką cukinię. Możemy je smażyć, zapiekać lub grillować. Możemy je faszerować serkiem, ryżem lub krewetkami. Możemy także obtoczyć je w ubitym białku lub w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Tak czy siak - zawsze będzie pysznie 😋. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie(...)sąsiedzku mam Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta ! Od lat właśnie tam zaopatruję się w świeże kwiaty cukinii i nie tylko w kwiaty cukinii, ale także w szparagi i inne świeże warzywa i zioła. Cukinię znamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii
Kulinarne przygody GatityBardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious składniki(...)cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1 duże jajko,lekko ubite duża garść koperku garść pietruszki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek + tarta bułka opcjonalnie przygotowanie Cukinię umyć, połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połowę na drobnych
Stare GaryBłyskawiczna do zrobienia, a bardzo smaczna zupa z cukinii. Świetnym dodatkiem są cieniutkie słupki ( julienne) z cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do cytrusów. składniki: 3 średnie cukinie duża garść bazylii 1,5 l bulionu duża cebula 5 ząbków czosnku 5-6 listków bazylii, pociętych w cienkie paseczki przygotowanie Z jednej cukinii(...)skórkę, otrzymane paseczki (julienne) zalać wrzątkiem i trzymać w nim minutę. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i bazylię, smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić
Stare Garypatelni i jako mala przegryzka jedzone na zimno.Z salatka z pomidorow stanowia swietne letnie danie obiadowe.Idealnie smakuja z ketchupem lub sosem pomidorowym. Skladniki: 1 duza lub 3 male cukinie 2 jajka 4 lyzki maki orkiszowej 2 marchewki 1 cebula 1 lyzeczka proszku do pieczenia sol,pieprz 5-6 galazek oregano,majeranku lub zielonej pietruszki olej do smazenia Wykonanie: obciac pietki(...)cukinii.Duza cukinie przekroic na pol i lyzka wydrazyc gabczasty miazsz z pestkami.Nigdy cukinii nie obieraj ze skorki,bo wlasnie w tej czesci cukinia kryje cale mnostwo skarbow dla naszego zdrowia .Zetrzec cukinie na grubych oczkach tarki,wymieszac z plaska lyzka soli i odstawic ,by puscila sok.Odcisnac nadmiar wody obrac,zetrzec na grubych oczkach tarki marchew i obrana cebule.Posiekacziola polaczyc odcisnieta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukalam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazlam takiego,ktory by mnie przekonal w 100%,a przeczytalam ich kilkanascie.Pierwsza probe zrobienia cukiniowego pasztetu podjelam rok temu i efekt byl nijaki.Pasztet bardzo przecietny,w kazdym razie nie wart powtorzenia. Dalam spokoj poszukiwaniom,a przywolalam swoje smaki,ktore najlepiej komponuja mi sie z cukinia. I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny(...)smaczny,ze mozna go jesc i jesc....Swietny na zimno do kanapek,jak rowniez pokrojony w grube plastry i przysmazony na patelni.Bardzo polecam! Skladniki na 1 foremke: 3 cukinie + 1 dodatkowo 2 cebule 3 spore zabki czosnku 2 lyzki masla ghee 2 jajka 5-8 lyzek bulki tartej 5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych 6-8 suszonych pomidorkow ze sloika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym roku przedwczesnie,pozostaja juz tylko te ze sklepowej polki.Na pozegnanie lata przedstawiam najprostsza ,najsmaczniejsza wersje,ktora smakuje nam najbardziej, bo najbardziej cukiniowo.Kazdy dodatek co prawda urozmaica jej smak,ale jednoczesnie zaglusza ulotny,delikatny smak(...)cukinii. Skladnik na 4 porcje: 2-3 cukinie 1 cebula 1 zabek czosnku 500-600 ml bulionu warzywnego 1-2 lyzki masla ghee sol,pieprz ,curry szczypiorek jogurt lub smietanke do przybrania Wykonanie: z cukinii odkroic pietki i pokroic ja w kostke.Z wiekszych egzemplarzy,przekrojonych na pol,wybrac lyzka caly gabczasty miazsz z pestkami obrana cebulke poroic w piorka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego(...)Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)! Makaron z boczkiem i cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania
UgotujmyTo.plposiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia cukinia 250g mięso mielonego(...)mnie duży!) 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 4 plastry mozarelli sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki. Smażymy ją na suchej patelni
Kitchens AlphabetPierogi, których skład niektórych może lekko odstraszać - tak było ze mną. Sceptycznie podchodząc do pierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne. Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki(...)szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek 400 g cukinii sól, pieprz, bazylia w proszku masło Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
Słodka StronaŁazanki z cukinią i pieczarkami to kolejny pomysł na wykorzystanie wartościowego i bogatego w składniki odżywcze kabaczka, który staje się coraz bardziej docenianym, a wręcz modnym warzywem na naszych stołach. Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia. Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu(...)łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie
Słodka StronaRatatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości(...)produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła
Smakowity Blog Kulinarny