ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten makaron z boczkiem i cukinią w sosie śmietanowym. Można z takim sosem pokombinować… możliwości jest wiele. Ja dodałam akurat rozmrożony groszek i posiekane zioła, bo miałam pod ręką… ale przecież można dodać coś innego(...)Makaron z takim sosem wyjątkowo smakował wszystkim członkom Rodzinki więc na pewno jeszcze go nie raz przygotuję :)! Zapraszam na pyszny makaron :)! Makaron z boczkiem i cukinią Składniki (porcja na 4-6 osób): 400-500g makaronu rurki 300g wędzonego boczku 500g cukinii 300ml śmietany 36% 3 ząbki czosnku 1-2 filiżanki rozmrożonego groszku skórka z 1 cytryny parmezan do posypania
UgotujmyTo.plposiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia cukinia 250g mięso mielonego(...)mnie duży!) 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 4 plastry mozarelli sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszona pietruszka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Przekrawamy cukinię na pół i łyżką wydrążamy jej środek. (Ostrożnie, bo ja podeszłam do niej zbyt brutalnie i trochę się złamała ;p). Środek siekamy i przekładamy do miseczki. Smażymy ją na suchej patelni
Kitchens AlphabetPierogi, których skład niektórych może lekko odstraszać - tak było ze mną. Sceptycznie podchodząc do pierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne. Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki(...)szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek 400 g cukinii sól, pieprz, bazylia w proszku masło Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
Słodka StronaŁazanki z cukinią i pieczarkami to kolejny pomysł na wykorzystanie wartościowego i bogatego w składniki odżywcze kabaczka, który staje się coraz bardziej docenianym, a wręcz modnym warzywem na naszych stołach. Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia. Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: 400 g makaronu(...)łazanki" farsz: duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pieczarek 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) sól, pieprz, bazylia w proszku masło Łazanki z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie
Słodka StronaRatatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości(...)produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła
Smakowity Blog KulinarnyCukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella ) SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki 1 cebula 50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100 g mielonego mięsa kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatałowej sól 1 ostra papryczka chili SPOSOB PRZYGOTOWANIA Przekroić cukinie na pół wzdłuż według długości Wydrażyć środek łyżką , zachowując grubość(...)Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIE Wydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać. Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać
zielonacukinkaZupa z cukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego! Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki(...)ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, jeżeli ma grubą skórę to obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto
Gospodyni MiejskaPlacki z cukinii... Proste w wykonaniu. Z wyczuwalnym smakiem cukinii. Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko. Zawsze smakują doskonale! Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe; 1 jajo; 4 - 5 czubatych łyżek mąki; Olej do smażenia; Sól i pieprz lub cukier. Sposób przygotowania: Cukinie umyć, osuszyć, obrać, w zależności od wielkości wydrążyć z nasion (małych nie trzeba wydrążać), zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Lekko osolić i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Cukienie dobrze odcisnąć z soku, sok wylać. Do odciśniętej cukinii dodać jajo, mąkę i mieszamy. W zależności od wybranego wariantu dodać cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać. Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Placki można podawać
Gospodyni MiejskaKolejne świetne danie z udziałem makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę(...)gdybym użyła parmezanu to byłoby jeszcze lepsze. SKŁADNIKI 200 g dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć
Złote przepisyIdealne na przekąskę między posiłkami. Orzechy sycą, twaróg dostarcza białka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw. Składniki: 1 żółta cukinia 2 duże garści orzechów ziemnych FELIX 100 g sera białego chudego Oleju roślinny Pieprz, bazylia Przygotowanie: Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy(...)orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy z chudym mięsem lub jako przekąskę między posiłkami. Roladki z cukinii nadziane białym serem i orzechami
Czarnawisienkanaszym domu uwielbiamy makarony ! Młodsze dziecię jada go nawet bez niczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy(...)postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Malma 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki bazyliowego pesto 6 -7 połówek suszonych pomidorów w oliwie z ziołami 100 g sera brie
Kulinarne przygody Gatitywpatruję się w błękit Morza Egejskiego... Ale walizki same się nie zapakują, stąd dziś mam dla was tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie. P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu(...)powrocie przygotuję dla was kulinarną fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy!:) Po penne z kiełbaską i cukinią oraz tureckiej saksuce , zapraszam Was na greckie placuszki z cukinii, czyli kolokithokeftedes . Niech Was nie odstraszy ich trudna do wymówienia nazwa, ponieważ placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - pyszne:) Keftedes to greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie(...)przekąsek ( meze ). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem tzatziki). Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetą Kolokithokeftedes przepis własny na 20 szt. czas przygotowania: 30 min. Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek
Chilli Czosnek i OliwaWegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe(...)zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Poezja smakuDostałam od koleżanki piękne, dorodne cukinie;)) Z nadmiaru obowiązków po prostu zapomniałam w tym roku posiać swoje, bardzo się więc ucieszyłam:) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego, dlatego od razu w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące(...)Składniki: duża cukinia, 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 50g ryżu pełnoziarnistego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić
Z miłości do słodkości