cukinia - 16093 przepisów (strona:15/1073)

CUKINIA NA SŁODKO 67

ogrodach pełno jeszcze pewnie przerośniętych cukinii,co z nią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów. Składniki: 1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta 1/2 kg cukru 1 op cukru waniliowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy(...)cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy, pasteryzujemy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 249

Kolejna odsłona mojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów(...)opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się

Mania Gotowania
Faszerowane cukinie z grilla 95

Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :) Składniki : 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera(...)mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu, gdy pomidory już się rozgotują. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż do odparowania większej ilości wody. Cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, odcinamy końcówki. Miąższ z cukinii wydrążamy łyżką do melona. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Przyprawiamy słodką papryką oraz ognistą mieszanką przypraw. Wydrążone cukinie

Aga w kuchni
Cukinia, bakłażan, dynia 88

książce " Cukinia, bakłażan, dynia " znajdziemy przepisy podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią. Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)    Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym je podawać, jak uprawiać, jak przechowywać itp...    Książka zawiera

Aga w kuchni
Leczo z cukinii w słoikach 97

wiem jak wy, ale ja uwielbiam lecho z cukinii :) Postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę, póki papryka i cukinia są tanie. Nie ma to jak rozgrzewające lecho w zimowy, mroźny dzień ... Wystarczy tylko przed podaniem podsmażyć na patelni kiełbasę i wymieszać z podgrzanym lechem. Składniki: 4 duże cukinie, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 300 ml przecieru(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę  i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie nam się dusiło. W tym czasie kroimy cukinie (ze skórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.  Na koniec wlewamy przecier pomidorowy

Aga w kuchni
Frittata z cukinią i tymiankiem 83

Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę   ze szparagami i papryką  i  frittatę ze szpinakiem . Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła(...)soczysta i bardziej kremowa. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Frittata z cukinią i tymiankiem  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g cukinii szczypta soli do posypana cukinii 5 jajek 3 łyżki śmietankowego serka

Kulinarne przygody Gatity
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 449

Moja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana , dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane) . Może i nie są bardzo zdrowe ale za to baaardzo smaczne. Nadmiar tłuszczu odsączyłam na papierowym ręczniku, więc nie jest aż tak źle. Polecam bardzo gorąco, może komuś przyda się(...)przepis już na najbliższe dni. Z przepisu wyszło mi ok.20 placuszków. Składniki masy na placuszki: - 2 mniejsze cukinie (ok.-300-350g każda) - 5 większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu) - 2 jajka - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego

Smaczne Zdrowe
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 65

Składniki: 2 porcje ¾ szklanki kuskusu, 150 g  wątróbki z indyka, 1 mała cukinia, 2 małe cebule, 250 ml bulionu drobiowego, 300 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarownego, zielona pietruszka, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy(...)każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy

Moniki Smakołyki
Roladki z grillowanej cukinii 58

Nigdy nie przepadałam za cukinią, bo kojarzyła mi się głównie jako plastry cukinii smażone w cieście:(  Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki: mała cukinia, 50g koziego sera, 1/2 pęczka(...)bazylii, 2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie

Z miłości do słodkości
Zupa krem z cukinii 91

znowu się zaczyna - początek jesieni i już wszyscy w domu pociągamy nosami.  Na jesienną pluchę polecam więc zupę krem z cukinii - z czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!! Przepis na zupę krem z cukinii : SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok. 700g) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3/4 litra bulionu  oliwa  suszona bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy(...)kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut.  Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Miksujemy zupę blenderem.  Możemy podawać  z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z cukinią i wędzonym łososiem 239

Niedawno robiłam makaron z cukinią  i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:) składniki: 250 g makaronu, użyłam kolorowego fettuccine Czaniecki 150 g wędzonego łososia Limito 2 nieduże cukinie (aby było bardziej kolorowo żółta i zielona) 2 łyżki posiekanego koperku 100 ml śmietanki 30% sól ziołowa Kamis do smaku(...)olej do smażenia Cukinie umyć odkroić końce, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu

Monia miesza i gotuje
Lekka zupa krem z cukinii z czerwoną soczewicą 95

lodówce zostało mi jeszcze pół cukinii z lata, postanowiłam coś z niej zrobić żeby oczyścić lodówkę. Jak już wcześniej pisałam, niestety cukinie ,które tak długo leżakowały całkowicie straciły kolor i zamiast zielone były pomarańczowe, ale to nic! Zupa ta jest lekka i bardzo smaczna. Zapewnia uczucie sytości na długo dzięki soczewicy! W zależności od osobistych upodobań możecie ją przyprawić - sprawdzą(...)się smaku zarówno ostre z chilli jak i te łagodne. Ugotowałam ją na ciepłe II śniadanie - przepis dla jednej osoby. Polecam! Potrzebujemy : 1/2 cukinii 1/2 czerwonej cebuli i 1/4 zwykłej 3 płaskie łyżki czerwonej soczewicy ząbek czosnku ziele angielskie ( 2 ziarenka) , liść laurowy, sól, pieprz. łyżka jogurtu naturalnego bulion - 1-1,5 szklanki oliwa ( opcjonalnie)  Cukinię i cebulę kroimy

Feel Eat
Zupa z białych warzyw z cukinią 66

sprzyja kulinarnym eksperymentom. Za oknem ponad 30 stopni. W domu niewiele mniej. Rozgrzana kuchenka, nie pomaga się ochłodzić.... ale jeść trzeba. Zupa z pietruszką, porem, selerem, ziemniakami i cukinią jest lekka, bo nie jest zabielana śmietaną. Przy tym, bardzo szybka w przygotowaniu, bo warzywa, wcześniej obsmażone, nie wymagają długiego gotowania. Są bardzo aromatyczne, słodkie, intensywne w smaku. Warto spróbować... Składniki(...)tylko biała część 2 pietruszki 1/4 korzenia selera 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 pełna łyżka masła sól Pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w plasterki. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w kostkę (nie obierać). Małą cukinię można pozostawić z pestkami, jeżeli macie dużą cukinię, to pestki trzeba wykroić

U mnie w kuchni
Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym 112

Bardzo lubię cukinię jednak kwiatów cukinii jeszcze nie jadłam . W tym roku cukinii u mnie sporo więc postanowiłam nadrobić te zaległości.  składniki: 14 kwiatów cukinii 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 małe jajko 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól ziołowa Kamis do smaku ciasto 150 ml mleka 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej szczypta soli olej do głębokiego(...)smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju

Monia miesza i gotuje
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 198

Pyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka. składniki: 250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej 2 nieduże cukinie, użyłam żółtej i zielonej 150 ml śmietanki 30% sól z pieprzem Kamis 20 g sera cheddar kolorowy pieprz Kamis olej do smażenia Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć(...)odkroić końce, usunąć miąższ z nasionami i pokroić razem ze skórką w kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i dodać cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić aby smaki sie wymieszały. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu oprószyć kolorowym pieprzem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania