cukinia - 17665 przepisów (strona:2/1178)

Brownie z cukinii 84

Tekst przeczytasz w 4 min Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno czekoladowym w wersji z cukinią jest zaskakująco dobre. Sceptycznie nastawionych do tego typu wypieków zapewniam, że nie pożałujecie tego eksperymentu. Dobrze znane ciasto marchewkowe lub leśny mech to przykłady udanych ciast warzywnych. Wszystkie tego(...)typu wypieki są wilgotne i puszyste właśnie dzięki warzywom użytych do ich przygotowania. Koniecznie spróbujcie poniższego przepisu na brownie z cukinii. Brownie z cukinii [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 400 g cukinii 320 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 179

Cukinia z makaronem w obłędnym sosie miętowo-cytrynowym w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To danie powstało w 15 minut i zaskoczyło mnie smakiem. Dwa składki bazowe: makaron i cukinia do tego sos miętowo-cytrynowy. Połączenie idealne. Ten przepis musisz spróbować!   Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz(...)witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości

Apetyt na Zielone
Placki z cukinii 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii to smażone placki z startej na tarce cukinii. Są szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne, sycące i zdrowe. Przepis na placuszki z cukinią jest banalnie prosty, Możecie mi nie wierzyć, ale robiłam cukiniowe placuszki pierwszy raz w życiu, a dokładnie jadłam je również pierwszy raz w życiu ;). Skuszona komentarzami na innych blogach kulinarnych postanowiłam(...)koniecznie muszę je mieć u siebie. Okazuje się, że placki z cukinii są przepyszne, smakowały całej mojej rodzinie. Podałam je z sosem czosnkowym, ale dobrze smakują również z innymi sosami bądź z dowolną surówką warzywną, np. z młodej kapusty. Placki z cukinii można przyrządzić również piekąc je w piekarniku. Przepis na placki z cukinii smażone oraz pieczone znajdziesz na stronie

To Musisz Wiedzieć
Cukinia duszona-leczo-bigosik z cukinii 156

stole. Można je przygotować także w wersji light -rezygnując z dodania kiełbasek do przepisu,  co znacznie obniży  ilość zawartych kalorii.  Dodatek  w postaci jadalnych kwiatów cukinii lub dyni czyni je niepowtarzalnym i egzotycznym przysmakiem.  Świetnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.    SKŁADNIKI 4 duże cukinie lub kabaczki(...)cebule 50 dkg kiełbasy kwiaty cukinii ( niekoniecznie ) sól pieprz oliwa z oliwek  SPOS Ó B PRZYGOTOWANIA Pokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości,  cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić.  Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie wrzucić razem cebulę, cukinię, kiełbasę sól, pieprz i podsmażyć lekko  okolo

zielonacukinka
34 przepisy z cukinią w roli głównej! 20

jest! Warzywo, o którym teraz jest bardzo głośno, bo jest na nie sezon. A jak wiadomo, sezonowość to jeden z filarów zdrowego odżywiania, przynajmniej według mnie. Cukinia jest bardzo sycąca, choć niskokaloryczna (zaledwie 15kcal w 100g), a to z pewnością ucieszy osoby odchudzające się. W jej miąższu znajdziemy m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy(...)Istotny jest także fakt, że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Ja uwielbiam ją przede wszystkim za to, że można z niej wyczarować naprawdę całą gamę różnorodnych przysmaków. Zarówno na słodko jak i na słono. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie aż 34 cukiniowych propozycji z mojego bloga. Każdy z nich został podany z makro i ładunkiem glikemicznym w przeliczeniu

Natka Pietruszki
30 pomysłów na cukinie 151

Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie robiłam i nie planuję. Warzywo to coraz popularniejsze w Polsce i chętnie używane do przygotowywania różnych dań, często do faszerowania podobnie jak papryka. Najsmaczniejsze są małe cukinie, znacznie bardziej chrupiące i idealne do jedzenia(...)nawet na surowo. Jeśli nie jesteście przekonani to tego warzywa, dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was, a jeśli już znacie i lubicie cukinie, wypróbujcie połączeń jakie proponuję w dzisiejszym poście. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo!  Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 228

można włączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek(...)sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość

Z Kuchni Do Kuchni
22 dania z cukinią! 402

Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami(...)dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską

Moja smaczna kuchnia
Cukinia smażona w złocistej panierce 30

Smażone talarki panierowanej cukinii, podobnie jak patison są pyszną alternatywą dla mięsnych dań. Cukinia to wdzięczne warzywo w każdej formie, wystarczy niewielka ilość przypraw by smakowicie manipulować i dostosować jej smak do naszej zachcianki kulinarnej. Cukinię można grillować, podsmażyć na patelni, przygotować z niej nitki makaronu warzywnego przypominającego tagliatelle. Można też przygotować ją według poniższej instrukcji i w efekcie otrzymać(...)wegetariańskie panierowane kotleciki z plasterków cukinii. Szybko, smacznie i przyjemnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Warzywne kotleciki cukiniowe w panierce 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 120 kcal Talarki cukinii panierowane jak kotlety, usmażone w panierce na złocisto. Cukinia smażona w panierce

ProstePesto.pl
Keto placki z cukinii (Paleo, LowCarb) 116

Keto placki z cukinii z zielonym pesto Cukinia na wytrawnie i na słodko Ciągle trwa jeszcze sezon na cukinię vel kabaczka. Szczerze mówiąc nigdy nie widziałam szczególnej różnicy miedzy jednym a drugim, ale ona ponoć istnieje… Staram się więc korzystać z tego dobrodziejstwa póki jest ono na wyciągnięcie ręki. Zdarza mi się otrzymywać cukinię z działki – taką bio eko niepryskaną(...)najlepszą. A jak nie, to zaopatruję się w nią w warzywniakach lub supermarketach i wtedy staram się, żeby była certyfikowana ekologiczna, choć nie zawsze jest taka możliwość. Najbardziej uwielbiam cukinię za jej uniwersalność – da się z niej zrobić tyle różnych dań. Można ją jeść zarówno na słodko (patrz: babeczki z cukinii ), jak i na wytrawnie. Co tu więcej potrzeba

Modern Cave Girl
Placuszki z cukinii i ziemniaków 187

placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie! Składniki (na ok. 10 sztuk) : 1 cukinia (u mnie 300 g) 4 ziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię(...)nadmiaru wody. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii. 3. Cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest za wolne, to należy dodać mąki. 4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym

Kuchnia domowa Ani
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 541

Zawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące placki z cukinii, które nie rozpadają się na patelni i posiadają mięsną wkładkę w postaci kurczaka, aby nie było smutno mięsnym amatorom. Lekka wersja obiadu, z której szkoda nie skorzystać w okresie lata(...)wczesnej jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. STARCIE CUKINII (3 min): cukinię dobrze myjemy, jeśli ma jakieś skazy na skórce – ścinamy je a resztę skóry zostawiamy (chyba, że mamy późną jesień i skóra jest już mega twarda, wtedy niestety musi cukinię obrać). Następnie odcinamy końcówki z obu stron i ścieramy na tarce

Nerds Kitchen
Placki z cukinii smażone 25

Sprawdzony przepis na tradycyjne, chrupiące placki z cukinii smażone na patelni. To idealny sposób na przygotowanie bardzo prostego pysznego dania z kilku składników. Wystarczy wymieszać startą cukinię z ziołami, mąką, czosnkiem oraz jajkami, a następnie usmażyć pyszne placki, tak aby były chrupiące z zewnątrz oraz delikatne i miękkie w środku. Możesz je podać na śniadanie, obiad, ciepłą kolację lub lekką(...)przekąskę. Chociaż to najprostsze i najsmaczniejsze placki z cukinii łyżką kładzione, to jednak przed smażeniem warto poczynić pewne kroki, które ułatwią przygotowanie pysznych placuszków. Jeśli więc tak jak my jesteś fanką cukinii i prostych w wykonaniu placków, zobacz nasz przepis. Mamy nadzieję, że również Tobie pomoże zrobić pyszne i aromatyczne placki z cukinii. Zapraszamy! Placki z cukinii Składniki: młoda cukinia

Kuchnia Na Wypasie
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 180

końcu udało mi się znaleźć i czas, i światło. Wyszłam rankiem na spacer po ogródku. Chmury przesuwają się po niebie. Będzie padać, nie będzie?   Dojrzałam długą, smukłą młodą cukinię. Popatrzyłam na nią. Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię(...)obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam złoty kolor.  Pyszne na ciepło i zimno. Podałam z ketchupem.  Pasuje każdy inny sos. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich zabieganych. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Oto 6 niezawodnych przepisów 80

Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, z którego możemy przygotować tarty, zupy, zapiekanki, placki. Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, koniecznie sprawdź moje top 6 przepisów na dania z cukinią w roli głównej. Cukinia – królowa wszechstronności Gdy tylko zaczyna się na nią sezon, cukinia jest regularnym gościem w mojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś(...)albo ścieram na tarce i robię pyszne placki z dodatkiem moich ulubionych serów, dla podkręcenia smaku. Możliwości jest mnóstwo. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Smaczna, tania, niskokaloryczna Dlaczego tak lubię cukinię ? Odpowiedzi na to pytanie jest kilka. Najważniejsze – jest smaczna 😉 Bez problemu można dostać ją w każdym sklepie spożywczym. Cukinię można z powodzeniem wykorzystać w przepisie pochodzącym z praktycznie każdej

Na-talerzu.pl