Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą
RAROSSAPojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą
RAROSSAPojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą kremówką
RAROSSASkładniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml) 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek
Luźna Kuchniaszkl mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła 250 g śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki (lub 1/2 szkl śliwowicy+1/2 szkl.wody) dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: śliwki: Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy
Bon appetit mon amiekakao 150 g cukru 200 g masła 150 ml mleka 3,2 % 250 g mąki pszennej, przesianej 2 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki wiśniówki ( w wersji dla dorosłych) Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mleko podgrzać aby było ciepłe. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, stopniowo dolewać(...)podgrzane mleko, intensywnie mieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Sypkie składniki ze sobą połączyć, tabliczkę czekolady pokruszyć. Do sypkich składników wlać masę jajeczną, wiśniówkę( przy wersji dla dorosłych)dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek, do 3/4 wysokości i piec około 10 minut. Wysunąć blaszkę, wierzchy muffinek posypać pokruszoną czekoladą i zapiekać jeszcze 5 minut
gotuj ze mnąTort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu(...)Nutella 150 g masła roślinnego Poncz 100ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
RAROSSApokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać(...)mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. mus porzeczkowy Mrożone porzeczki zalej wiśniówką lub innym aromatycznym alkoholem i pozostaw do rozmrożenia. Nastepnie odsącz płyn i zostaw go do naponczowania blatów biszkoptowych. Owoce wymieszaj z konfiturą porzeczkową. przełożenie tortu Dolny blat ułóż
Raj dla Podniebienialetnia. Z pewnością pokochacie ten deser. Tiramisu z malinami 6 żółtek 6 łyżek cukru 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 6 łyżek słodzonego, gęstego soku malinowego 4 łyżki wiśniówki lub innej wódki szklanka wody opakowanie biszkoptów 2 szklanki malin Przygotowanie: Utrzeć żółtka z cukrem aż staną się jasne ( ok. 7-8 minut). Ubić śmietanę. Do masy jajecznej dodać mascarpone(...)zmiksować do całkowitego połączenia, następnie dodać śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Sok malinowy wymieszać z wodą i wiśniówką. Wszystko można ułożyć w jednym dużym naczyniu lub tak jak na zdjęciu w szklankach ( wtedy z podanych proporcji wyjdzie 8 porcji). Zanurzać biszkopty w mieszance wody wódki i soku i układać na spodzie naczynia – na to maliny i warstwę
Smaczny zeszytsusza i ciepłe dni sprawiły, że mają bardzo esencjonalny i słodki smak. Aż żal nie wykorzystać tego i nie nastawić nalewki z wiśni. Kilka tygodni temu pisałam o klasycznej wiśniówce . Tym razem publikuję przepis na wiśniówkę o bogatszym smaku i aromacie, a to za sprawą aromatycznych dodatków. Przydaje się bardzo zimą na chłodniejsze dni, bo cudownie rozgrzewa. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na pierwszą w moim życiu wiśniówkę dostałam lata temu od kolegi. Od tamtego czasu przepis uległ kilku modyfikacjom, by w rezultacie powstała niezbyt słodka nalewka o niezbyt dużej mocy. Jak w przypadku każdej nalewki lub likieru na owocach kluczem do sukcesu są: owoce dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne(...)odsączyć. Wodę wlać do nalewów. Zamieszać. Nalewy odstawić na przynajmniej pół roku w chłodne i ciemne miejsce. Butelkować. Ja zazwyczaj butelkuję w kolejnym roku przy nastawianiu kolejnej wiśniówki. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu
Weekendy w domu i ogrodzieThermomix przepisy. Składniki na 25 szt: 450 g ugotowanej ciecierzycy (2 puszki gotowej lub 1 szklanka ciecierzycy przed namoczeniem 50 g masła orzechowego 1 łyżka kakao 100 g rodzynek wiśniówka w wersji dla dorosłych lub woda do namoczenia rodzynek kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek Słodkie pralinki z ciecierzycy. Thermomix przepisy. Wykonanie: Ciecierzyce jeżeli mamy surową namaczamy w wodzie(...)przesypujemy do naczynia Thermomix . Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki czyli masło orzechowe, kakao i namoczone rodzynki. (rodzynki również odcedzamy i do naczynia Thermomix wsypujemy bez wody lub wiśniówki) Całość miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.5 . Masę zbieramy ze ścianek naczynia. Czynność z miksowaniem powtarzamy 5 razy . Przy ostatniej minucie miksujemy na obrotach 7-8 . Z masy formujemy kulki
Themo przepisyłyżki kaszy manny aromat migdałowy mus kawowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo: wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę(...)Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Wykonanie: Ostudzone ciasto makowe przecinamy na dwa blaty. Blaty będą dość wilgotne i nie wymagają dodatkowego nasączenia , ale można je lekko skropić wiśniówką (opcjonalnie). Pierwszy blat smarujemy musem kawowym,na którym układamy odsączone wiśnie. Wiśnie przykrywamy cienką warstwą musu i przykrywamy kolejnym blatem ciasta makowego. Wierzch oraz boki smarujemy musem i obsypujemy
Bon appetit mon amieSkładniki: 100 g marcepana 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 350 g gorzkiej czekolady 50 g mleka w proszku 1/3 szkl mleka 2% 25-30 szt. suszonych śliwek 1/2 szkl wiśniówki 1/2 szkl wody wierzch: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym
Bon appetit mon amiełyżki cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody 2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 200 g wiśni z syropu 3/4 szkl amaretto lub wiśniówki do namoczenia wiśni Przygotowanie: spód: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia) Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy
Bon appetit mon amiesię ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką lub rumem, lub kompotem wymieszanym ze spirytusem, nakryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka) 650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) około 400g wiśni z kompotu (dobrze osączone
Mała Cukierenkapierś z kurczaka ze skórą 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wiśniówki 100 ml wody 2-3 liście laurowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Z kurczaka wycinamy ostrożnie pierś ze skórą. Pierś myjemy, osuszamy posypujemy solą, pieprzem majerankiem oraz czerwoną papryką(...)Suszone owoce moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc) w wiśniówce, następnie gotujemy z wodą i liściem laurowym kilka minut. Studzimy i odsączamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kładziemy na desce skórą do dołu, nakładamy owoce, posypujemy żelatyną i zawijamy w roladę. Zawijamy sznurkiem. Całość owijamy 3 warstwami folii spożywczej. Roladę gotujemy ok. godziny na małym ogniu (jeśli będzie
Bon appetit mon amieprzełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym :), 150 ml kremówki na dekorację, wiśnie na dekorację, wiśniówka lub herbata owocowa (w wariancie dla dzieci) na poncz Wuzetka – jak to zrobić? Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną(...)bindowania dokumentów lub z teczek na dokumenty – można je kupić w sklepach papierniczych). Na spód wkładamy pierwszy blat biszkoptu. Blat nasączamy owocową herbatą (moje ciasto jadły dzieci) lub wiśniówką 1:1 wymieszaną z wodą. Po nasączeniu ciasto smarujemy warstwą dżemu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i rozpuszczamy
Ciastkozercypierwszych tortów, jakie kiedykolwiek z dumą upiekłem. Aż dziwne, że jeszcze nie pojawił się dotąd na blogu! Co czyni tort szwarcwaldzki tak wyjątkowym? Blaty ciasta czekoladowego nasączone mocną wiśniówką lub Kirchem i przełożone bitą śmietaną oraz wiśniami. Charakterystyczna jest również dekoracja z tartej czekolady; u mnie w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Tradycyjnie Tort Szwarcwaldzki dekoruje się na wierzchu kandyzowanymi wiśniami(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru z wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 100 ml Kirschu lub wiśniówki 100 ml syropu z wiśni Dekoracja: 200 g czekolady deserowej garść wiśni lub czereśni * PRZYGOTOWANIE Ciasto czekoladowe Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (kładąc miskę nad garnek z gotującą
Food Squarezmniejszona porcja na tortownicę o średnicy 23 cm 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej) 2 płaskie łyżki ciemnego kakao ok. 120 ml amaretto (lub wiśniówki) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez 1- minuty. Następnie dodajemy po kolei żółtka, ciągle ubijając(...)upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę). Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. Każdą część nasączamy alkoholem. Polecam amaretto, ale może być też wiśniówka. Spód biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą
bistro mamazaskakujące. Połączyłam mięso drobiowe z czekoladą i groszkiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 2 piersi z kurczaka 300 g zielonego groszku 1 pomidor 200 g czekolady gorzkiej 80 ml wiśniówki 80 ml mleka skondensowanego pół łyżeczki chilli w proszku kiełki groszku sól, pieprz Groszek blanszować przez 5 minut. odcedzić i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka rozbić na cienko. Nałożyć(...)puree z groszku i na to pokrojony w paski pomidor. Zwijamy. Roladki obwijamy dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy pół godzin w 180 st. Przygotowujemy sos: czekoladę rozpuszczamy. dodajemy wiśniówkę, skondensowane mleko, chili oraz szczyptę soli i wymieszać aż wszystko się połączy. Roladki odwijamy z folii aluminiowej. Kroimy na mniejsze części i podajemy z sosem czekoladowym
Kuchnia w oparachprzygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron gotujemy z czerwoną kapustą. Połowę makaronu(...)odkładamy na bok, a drugą część skrapiamy sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy wiśniówki oraz cukru pudru. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Makaron mieszamy z sosem oraz owocami i Rictotta. Wykłądamy na talerz dodając na sam wierzch lody. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Kuchnia w oparachgorzkiej 70 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej dodatkowo: 100 g śliwek suszonych 100 g daktyli 3/4 szkl wiśniówki lub cherry polewa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietany 30% Przygotowanie: spód: Pokruszone herbatniki miksujemy z miękkim masłem, mieszankę wysypujemy na dno tortownicy,dociskamy ręką i wyrównujemy. masa serowa(...)Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, mieszamy, ale nie nad ogniem, studzimy. Resztę składników masy serowej krótko miksujemy tylko do połączenia składników, pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i nasączone w wiśniówce (najlepiej moczyć przez całą noc), pokrojone w paski śliwki i daktyle. Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek, tortownicę wstawiamy do większej formy wypełnionej do 1/3 wodą. Pieczemy
Bon appetit mon amieŚNIEGU Składniki: (na 2 porcje) 200 g mascarpone 2 łyki cukier puder 100 ml śmietana 30% 100 g ciastek czekoladowych lub pierników 15 śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek czekolada do posypania (ok.1/3 tabliczki) Przygotowanie: Śliwki zalewamy wiśniówką i odstawiamy najlepiej na całą noc, potem odciskamy i kroimy w paski. Śmietanę ubijamy z cukrem a potem dodajemy
Bon appetit mon amiezapraszam :). Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek wody dodatkowo: odrobina wiśniówki do skropienia biszkoptu Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wodę i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać(...)łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła Wykonanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Zmiksować z masłem na gładką
Trufelkowojednym z kobiecych pism. Za wątróbką nie wszyscy przepadają, ale gwarantuje Wam, że tej pasty nie odmówicie. Składniki; 20 dag wątróbek kurzych 15 dag masła klarowanego Skworcu 100 ml wiśniówki 2-3 łyżki mąki pszennej g arść rodzynek Skworcu sól himalajska Skworcu (do smaku) pieprz czarny Skworcu (do smaku) 2 łyżki oleju Dodatkowo; masło klarowane Skworcu(...)wylania na wierzchu Przygotowanie; Rodzynki należy namoczyć na całą noc w wiśniówce. Wątróbki oczyszczamy, panierujemy w mące i obsmażamy na oleju na złoto. W innej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wątróbki także rodzynki. Gotujemy całość około 5 minut. Następnie całą zawartość patelni przekładamy do naczynia i blendujemy na mus. Doprawiamy do smaku solą a także pieprzem. Przekładamy
Radość kipiąca uśmiechem.wersji lux. Składniki Pudding z tapioki: 2 szklanki napoju/mleka roślinnego ( u mnie kokosowy ) 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru trzcinowego 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć ) Ganasz z białej czekolady: 100g białej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny(...)tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić. Gotować tapiokę na małym ogniu około 15 minut, aż wchłodnie płyn. Ugotowaną tapiokę dosłodzić cukrem, dobrze wymieszać. Ostygnięty pudding z tapioki wymieszać z wiśniówką i przełożyć do pucharków/słoiczków. Pudding nakładać do wysokości 3/4 pojemnika. Białą czekoladę drobno posiekać nożem. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać kawałki białej czekolady. Mieszać
kolorowotorcikowoSkładniki: malibu wiśniówka sok bananowy lód listki mięty i plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Do szklanek do drinków wrzucić kostki lodu, wlać po kieliszku malibu i wiśniówki i dopełnić sokiem … Czytaj dalej Pozdrowienia z wakacji
czarrna od kuchniSkładniki: wiśniówka jasne piwo sok jabłkowy lód mięta i cytryna do dekoracji Przygotowanie: Do wysokich szklanek wrzuci kilka kostek lodu i wlać po kieliszku wiśniówki. Uzupełnić pól na pół piwem … Czytaj dalej Sen córki fabrykanta
czarrna od kuchnimąki tortowej 150 g cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 150 ml wody gazowanej 100 ml oleju 50 ml wiśniówki lub nalewki/wódki wiśniowej ( można pominąć ) Wykonanie: Przygotować dwa naczynia. Do jednego z nich wsypać składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodą. Składniki dobrze wymieszać(...)drugiego naczynia wbić jajka, dolać olej, wodę gazowaną i opcjonalnie wiśniówkę - wymieszać składniki za pomocą rózgi lub szybko zmiksować. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając do składników mokrych, składniki suche. Szybko wymieszać, do połączenia się składników. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub papierowe kubeczki do muffinek. Papilotki wypełniać ciastem, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni
kolorowotorcikowoserka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa(...)jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam
wesoła kuchniaserka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa(...)jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam
wesoła kuchniaobiad, gotowana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Tutaj mamy niezwykle aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :). Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki ale w moim osiedlowym markecie nie było, a robić samej się nie chciało, więc zastąpiłam(...)połowie gotowania wyjmujemy włoszczyznę i kroimy w kostkę. Do zupy dodajemy posiekaną i podsmażoną cebulę. Po koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem (jeśli ktoś chce może dolać też odrobinę wiśniówki). Na talerzu układamy makaron i pokrojoną włoszczyznę, a całość zalewamy gorącą zupą. Smacznego
Cynamonowe szczęścieNiewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 2 ziarna kardamonu 1 garstka mała listków melisy Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę(...)wyjęciu z piekarnika zostawiam polędwicę zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem. Sos: Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę
wesoła kuchniaszczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna Lubella – 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * wiśniówka – 2 łyżki DODATKOWO: * masło orzechowe do przełożenia * orzechy do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrana marchew ścieramy na drobnych oczkach. Obrane orzechy drobno siekamy. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy(...)gładki puch, , dodajemy marchew, orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cynamonem – wszystko razem dokładnie miksujemy, Wlewamy wiśniówkę, dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka i wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok.60 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy
Ostra na SłodkoDoskonały do mięs. Składniki 200g świeżej żurawiny 75g cukru 100ml wody 50ml wiśniówki Przygotowanie Umytą żurawinę włożyłem do rondelka, wymieszałem z cukrem, zalałem wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotowałem na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowałem do momentu, aż owoce zaczęły pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia
R'n'G KitchenMusze powiedzieć, ze i tak ograniczam się do minimum aktywności a i tak praca i dojazdy do niej zabierają lwia część czasu. No ale do rzeczy... w końcu o wiśniówce miała być mowa. W tym roku drzewko nasze obrodziło. Pewnie się dowiedziało o naszych planach wycinki w związku z jego wiekiem i na przekór temu wydało piękne owoce. Robię(...)mogę, żeby się ich pozbyć, a żeby się nie zmarnowały - tu oddam, tam oddam. Jedno co obiecałam Mamie to, że wiśniówkę nastawię. Będzie jak znalazł na jesienną chandrę. Mama zostawiła mi przepis i ku mojej uldze okazało się, że nie jest wymagający. Sprawdźcie sami: Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1/2 litra wody Przygotowanie: Opłukane wiśnie
Kuchnia po mojemuCzas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający
Apetyczna babeczkamyślą o zimie, gdyż świeża konfitura dodana do placków czy naleśników znika wprost w mgnieniu oka. składniki na każdy kilogram czereśni 8 łyżek cukru 2-3 łyżki wiśniówki lub rumu sposób przygotowania Myjemy i drylujemy czereśnie, następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem (w składnikach podana została minimalna ilość, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać go nieco więcej(...)Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie). Owoce smażymy przez około 50-60 minut, aż odparuje część płynu. Przekładamy do słoiczka i gotowe. Konfiturę możemy oczywiście pasteryzować, ale z moich doświadczeń wynika, że po kilku dniach i tak nie będzie po niej śladu
Miód i pieprzłyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół tabliczki gorzkiej czekolady, 1 kieliszek wiśniówki WYKONANIE 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz(...)piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem. 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji), posypujemy połową czekolady. Układamy wiśnie osączone z zalewy, zwijamy w roladę, owijamy folią, odstawiamy do lodówki
słodki bratekserka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam gotowej polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można(...)papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Wiśnie odsączamy z zalewy. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z soku wiśniowego i wiśniówki w proporcjach 1:1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy, na koniec można dodać bitą śmietanę w proszku jako utrwalacz
Ciastkozercydozą ciekawości robiłam to ciasto. Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego(...)wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin. Normal 0 21 false false false
Bon appetit mon amieprzyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak. SKŁADNIKI: 0,75l wina czerwonego (półwytrawne lub półsłodkie wg gustu) 100ml wiśniówki (opcjonalnie żubrówki) laska cynamonu ½ laski wanilii kilka goździków kawałek kory cynamonu 1-2 anyże gwieździste 2 plasterki pomarańczy + do serwowania PRZYGOTOWANIE: Wino, wiśniówkę i przyprawy włożyć do garnka, podgrzewać
Pyry na GazCoke :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 4 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka Coca-Coli 1 kieliszek wiśniówki (można zastąpić syropem z wiśni) +wiśnie do dekoracji, wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy colę, olej, jajko, wiśniówkę i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Do każdej babeczki wkładamy kilka wiśni ze słoika i przykrywamy niewielką ilością masy. Pieczemy około 25 – 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone
CiastkozercyKonfitura z czereśni Składniki 1 kg czereśni 8 łyżek cukru 2 łyżki wiśniówki lub rumu Sposób przyrządzenia Gotowa konfitura z czereśni Myjemy i drylujemy czereśnie. Następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. (Podana została ilość minimalna, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać więcej cukru.) Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie). Gotujemy przez około 30 minut
Miód i pieprzTemu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony
Ciastkozercyczarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały(...)sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut
AZgotuj!realne niebezpieczeństwo, że jednak nie doczeka. Zrobię kolejny, a tym będę się raczyć w grudniowe wieczory. Polecam!!! Składniki na likier kakaowo-wiśniowy 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wiśniówki 4 łyżki kakao rozpuszczalnego (takiego dla dzieci np. Puchatek) 50-100 ml przegotowanego mleka W przegotowanym, ciepłym mleku rozpuszczamy kakao. Mleko zagęszczone podgrzewamy, gdy się zagotuje(...)wlewamy kakao, mieszamy do czasu połączenia składników i wyłączamy. Gdy przestygnie dolewamy wiśniówkę, dobrze mieszamy i rozlewamy do butelek. Przechowujemy w lodówce. Gdyby likier był za gęsty, dodajemy kilka łyżek przegotowanego mleka
Rozpustne gotowaniepozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy(...)miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy na gładki krem. Z 300 ml mleka przygotowujemy krem do tortów z proszku. Wiśniówkę mieszamy z wodą. Pora na przełożenie naszego misia kremem. Moja rada: jeśli macie taką możliwość, róbcie tort w miarę chlodnym miejscu lub przy otwartym oknie. Zaczynamy od korpusu. Każdy blat
My simple kitchencukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówkaczka, 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej), 30 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki, kawałek cynamonu, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce(...)wody. Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Około 1.5 godziny. Miękką kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi . zastawa
królestwo garówczekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki(...)suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy formę na podłogę, ciasto studzimy w tortownicy. Biszkopt nasączamy kompotem z wiśni wymieszanym z wiśniówką. 750 ml wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki, studzimy. Kiedy galaretka nieco ostygnie dodajemy owoce. Schładzamy, uważające aby galaretka całkowicie nie stężała, nie powinna być jednak płynna aby nie wsiąkła
Mania Gotowaniaoleju Krem 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą(...)rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować
Ala piecze i gotujeśmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana lub tarta czekolada*** Margarynę pozostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. W tym czasie możemy wszystko przygotować, więc potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały(...)zabije naszą śmietankę). Gotowy roztwór żelatyny wlewamy cienkim strumieniem do śmietanki, miksując na wolnych obrotach. Wracamy do ciasta… Dolną warstwę ciasta nasączamy: kompotem, kompotem zmieszanym z wódką lub wiśniówką (w zależności od tego jakie posiadamy składniki i na jaką okazję tort ma być przeznaczony). Następnie pokrywany śmietaną, na którą rzucamy wydrenowane wiśnie i przykrywamy górną warstwa ciasta (jeśli wyrosła zbyt
Smakowy Raj