Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą kremówką
RAROSSASkładniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml) 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek
Luźna Kuchniaszkl mleka 2 budynie śmietankowe 200 g masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła 250 g śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki (lub 1/2 szkl śliwowicy+1/2 szkl.wody) dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: śliwki: Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy
Bon appetit mon amiekakao 150 g cukru 200 g masła 150 ml mleka 3,2 % 250 g mąki pszennej, przesianej 2 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki wiśniówki ( w wersji dla dorosłych) Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mleko podgrzać aby było ciepłe. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, stopniowo dolewać(...)podgrzane mleko, intensywnie mieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Sypkie składniki ze sobą połączyć, tabliczkę czekolady pokruszyć. Do sypkich składników wlać masę jajeczną, wiśniówkę( przy wersji dla dorosłych)dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek, do 3/4 wysokości i piec około 10 minut. Wysunąć blaszkę, wierzchy muffinek posypać pokruszoną czekoladą i zapiekać jeszcze 5 minut
gotuj ze mnąTort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu(...)Nutella 150 g masła roślinnego Poncz 100ml wiśniówki 100 ml przegotowanej wody Łyżeczka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
RAROSSApokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać(...)mascarpone. Ja do tego celu użyłam dużej łyżki. W mikserze ubij dobrze śmietankę z cukrem pudrem, a następnie połącz delikatnie z masą czekoladową. mus porzeczkowy Mrożone porzeczki zalej wiśniówką lub innym aromatycznym alkoholem i pozostaw do rozmrożenia. Nastepnie odsącz płyn i zostaw go do naponczowania blatów biszkoptowych. Owoce wymieszaj z konfiturą porzeczkową. przełożenie tortu Dolny blat ułóż
Raj dla Podniebienialetnia. Z pewnością pokochacie ten deser. Tiramisu z malinami 6 żółtek 6 łyżek cukru 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 6 łyżek słodzonego, gęstego soku malinowego 4 łyżki wiśniówki lub innej wódki szklanka wody opakowanie biszkoptów 2 szklanki malin Przygotowanie: Utrzeć żółtka z cukrem aż staną się jasne ( ok. 7-8 minut). Ubić śmietanę. Do masy jajecznej dodać mascarpone(...)zmiksować do całkowitego połączenia, następnie dodać śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Sok malinowy wymieszać z wodą i wiśniówką. Wszystko można ułożyć w jednym dużym naczyniu lub tak jak na zdjęciu w szklankach ( wtedy z podanych proporcji wyjdzie 8 porcji). Zanurzać biszkopty w mieszance wody wódki i soku i układać na spodzie naczynia – na to maliny i warstwę
Smaczny zeszytsusza i ciepłe dni sprawiły, że mają bardzo esencjonalny i słodki smak. Aż żal nie wykorzystać tego i nie nastawić nalewki z wiśni. Kilka tygodni temu pisałam o klasycznej wiśniówce . Tym razem publikuję przepis na wiśniówkę o bogatszym smaku i aromacie, a to za sprawą aromatycznych dodatków. Przydaje się bardzo zimą na chłodniejsze dni, bo cudownie rozgrzewa. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na pierwszą w moim życiu wiśniówkę dostałam lata temu od kolegi. Od tamtego czasu przepis uległ kilku modyfikacjom, by w rezultacie powstała niezbyt słodka nalewka o niezbyt dużej mocy. Jak w przypadku każdej nalewki lub likieru na owocach kluczem do sukcesu są: owoce dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne(...)odsączyć. Wodę wlać do nalewów. Zamieszać. Nalewy odstawić na przynajmniej pół roku w chłodne i ciemne miejsce. Butelkować. Ja zazwyczaj butelkuję w kolejnym roku przy nastawianiu kolejnej wiśniówki. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu
Weekendy w domu i ogrodzieThermomix przepisy. Składniki na 25 szt: 450 g ugotowanej ciecierzycy (2 puszki gotowej lub 1 szklanka ciecierzycy przed namoczeniem 50 g masła orzechowego 1 łyżka kakao 100 g rodzynek wiśniówka w wersji dla dorosłych lub woda do namoczenia rodzynek kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek Słodkie pralinki z ciecierzycy. Thermomix przepisy. Wykonanie: Ciecierzyce jeżeli mamy surową namaczamy w wodzie(...)przesypujemy do naczynia Thermomix . Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki czyli masło orzechowe, kakao i namoczone rodzynki. (rodzynki również odcedzamy i do naczynia Thermomix wsypujemy bez wody lub wiśniówki) Całość miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.5 . Masę zbieramy ze ścianek naczynia. Czynność z miksowaniem powtarzamy 5 razy . Przy ostatniej minucie miksujemy na obrotach 7-8 . Z masy formujemy kulki
Themo przepisyłyżki kaszy manny aromat migdałowy mus kawowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo: wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę(...)Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Wykonanie: Ostudzone ciasto makowe przecinamy na dwa blaty. Blaty będą dość wilgotne i nie wymagają dodatkowego nasączenia , ale można je lekko skropić wiśniówką (opcjonalnie). Pierwszy blat smarujemy musem kawowym,na którym układamy odsączone wiśnie. Wiśnie przykrywamy cienką warstwą musu i przykrywamy kolejnym blatem ciasta makowego. Wierzch oraz boki smarujemy musem i obsypujemy
Bon appetit mon amieSkładniki: 100 g marcepana 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 350 g gorzkiej czekolady 50 g mleka w proszku 1/3 szkl mleka 2% 25-30 szt. suszonych śliwek 1/2 szkl wiśniówki 1/2 szkl wody wierzch: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym
Bon appetit mon amiełyżki cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody 2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 200 g wiśni z syropu 3/4 szkl amaretto lub wiśniówki do namoczenia wiśni Przygotowanie: spód: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich miękkie masło i aromat. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)delikatnie łączymy z ubitymi białkami i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia) Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy
Bon appetit mon amiesię ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką lub rumem, lub kompotem wymieszanym ze spirytusem, nakryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka) 650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) około 400g wiśni z kompotu (dobrze osączone
Mała Cukierenkapierś z kurczaka ze skórą 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wiśniówki 100 ml wody 2-3 liście laurowe szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Z kurczaka wycinamy ostrożnie pierś ze skórą. Pierś myjemy, osuszamy posypujemy solą, pieprzem majerankiem oraz czerwoną papryką(...)Suszone owoce moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc) w wiśniówce, następnie gotujemy z wodą i liściem laurowym kilka minut. Studzimy i odsączamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka kładziemy na desce skórą do dołu, nakładamy owoce, posypujemy żelatyną i zawijamy w roladę. Zawijamy sznurkiem. Całość owijamy 3 warstwami folii spożywczej. Roladę gotujemy ok. godziny na małym ogniu (jeśli będzie
Bon appetit mon amie