wisniówka - 359 przepisów (strona:3/24)

Chałwowiec 203

wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie  pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt:  6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)budynie śmietankowe bez cukru 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek

Cynamonowe szczęście
Ciasto Natalia 198

Natalia” to słodka dziewczyna;) Kruche blaty ciasta skryły zupełnie wyjątkowy orzechowy serniczek. Bardzo smaczny serniczek;) Całość dobrze zespolił krem kawowy z dodatkiem słodkiej wiśniówki, a słodycz przełamały kwaskowe powidła. Nie wiem czy wiecie( no dobra wiecie na pewno, ciągle Wam to piszę;)) ale sernik to mój najulubieńszy rodzaj ciasta, więc gdy tylko na horyzoncie pojawia się na niego przepis(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Studzimy. Składniki na krem: 2 jaja ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy

Domowe ciasta
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 149

żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego cukru ( lub do smaku ) sok z jednej dużej pomarańczy 50 ml wiśniówki 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego(...)postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować

Cztery Fajery
Ciasto "Pijak" 236

Ciasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach.  Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie(...)cukru 60 g budyniu  waniliowego (1 opakowanie) 30 g mąki pszennej(3 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) nasączenie 120 g ciepłej wody 50 ml wiśniówki dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego 100 g czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać

Ciasta z tradycjami
Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami 200

powietrzu zanim zacznie się zima. Dostaję też sporo suszonych grzybów od rodziny, więc co najmniej raz do roku jem pyszną zupę grzybową. Dziś będzie wersja świąteczna z topinamburem, wiśniówką i suszonymi owocami. Taka może znaleźć się nawet na wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową . Ale może być też pysznym codziennym obiadem! Dlaczego mielibyśmy sobie(...)pieprzu kilka listków laurowych 5 suszonych plasterków jabłek 5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) olej tłoczony na zimno do dekoracji szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany Przepis na zupę grzybową z topinamburem

Ugotowane pozamiatane
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 254

żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 150-200 g brązowego cukru ( lub do smaku ) sok z jednej dużej pomarańczy 50 ml wiśniówki 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 lub 2 zmielone goździki Opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej Opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego(...)postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i wiśniówkę i gotować kolejne 10-15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę z żurawiny przełożyć do słoików i od razu odwrócić do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczna gorąca czekolada tylko dla dorosłych 172

Świetna, rozgrzewająca gorąca czekolada z dodatkiem wiśniówki. Idealna na mroźne, nastrojowe wieczory! Uwielbiam ten okres właśnie za te bajkowe popołudnia i noce, które spędzam zawinięta w koc, z kubkiem pysznego napoju i książką, wśród zapachowych świeczek. Polecam! Składniki (2 porcje jak na zdjęciu) 300 ml tłustego mleka 60 g gorzkiej czekolady łyżka cukru z wanilią szczypta przyprawy do piernika(...)wiśniówki lub więcej, do smaku bita śmietana i pokruszony pierniczek do dekoracji Mleko przelać do garnuszka i podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę, cukier i przyprawę do piernika. Całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia czekolady. Nie gotować. Zdjąć z ognia, wlać wiśniówkę, przelać do kubeczków. Udekorować bitą śmietaną i pokruszonym pierniczkiem i natychmiast podawać. Smacznego

Słodkie inspiracje
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 269

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie takich ludzi którzy mówią że śledzie jedzą na deser? Przy tych śledziach to całkiem możliwe. Naprawdę warto ich spróbować! Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach(...)wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie się tym, że mikstura się rozdziela. Do zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz

Karo in the Kitchen
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 199

ravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli(...)morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami 180 g gęstego jogurtu, 3 łyżki soku z kiszonych buraków, 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 1 łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia 50 g pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania

SzczyptaSmaQ
FONDUE SEROWE 160

garnka (caquelon) długimi widelczykami. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ser. Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się(...)ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler 100 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 250-300 ml białego wytrawnego wina 50 ml wiśniówki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej grzanki   Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina. Do szklanki wlałam wino i rozpuściłam

potrawyregionalne
Tort czekoladowy 266

łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały(...)biszkoptu, przekrawamy je wzdłuż, żeby otrzymać 4 blaty. Układamy je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu. Każdy blat nasączamy wiśniówką (lub wiśniówką z wodą jeśli nie chcemy, żeby tort miał zbyt dużo alkoholu). Oprócz ponczu na każdy blat można nałożyć cienką warstwę kwaśnego dżemu (zewnętrzny brzeg blatu zostawiamy nieposmarowany, żeby

Ciastkozercy
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 542

śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy  - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi

Ptasia Kuchnia
Brzoskwinie marynowane w wiśniówce 103

Pyszny, alkoholowy dodatek do deserów. Idealnie komponuje się z lodami i owocami. Składniki: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wiśniówki Sposób przygotowania: Brzoskwinie obrać ze skóry, wyjąc pestki i pokroić. Ułożyć w słoikach, posypywać warstwami  cukier i zalać wiśniówką. Ostatnią warstwą powinien być cukier i owoce całkowicie zalane wiśniówką. Zakręcić słoiki, odstawić, żeby „się przegryzły

Tradycyjna Kuchnia
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 420

śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy  - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi

Ptasia Kuchnia
Tort szwarcwaldzki 166

zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne(...)kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól,   500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%, 2 opakowania śmietan-fix, 3 łyżki cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka

królestwo garów
Wątróbka drobiowa z jabłkami i wiśniówką 264

uwielbiałem, i to już od najmłodszych lat.  Mój przepis na wątróbkę przygotowałem na bazie wspomnień z mojego dzieciństwa. Jednak dodatkowo pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa. Jabłka flambirowałem w wiśniówce. Pycha. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duże jabłko 1 cebula biała 60 ml wiśniówki 1 łyżeczka(...)stron, aby się przyrumieniła. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną wątróbkę wykładamy na talerz. Na oliwie przesmażamy cebulkę i doprawiamy ją majerankiem. Dodajemy jabłka. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy (flambirujemy), aż alkohol odparuje. Gdy jabłka lekko zmiękną dodajemy wcześniej usmażoną wątróbkę. Wszystko razem smażymy jeszcze ok. 2-3 min. Uważajmy, aby jabłka nam się nie rozpadły. Gotowe danie

kulinarnyJa
Tort czekoladowo-miętowy 174

gorzkiej 1 łyżeczka aromatu miętowego Mascarpone przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej(...)kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy

bistro mama
Pomarańczowy krem batatee 241

moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański.  Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy(...)wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku, łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czerwonej cebuli 137

kuchni. Składniki  : 1 kg czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 5 goździków 1 łyżka miodu  1 łyżka octu balsamicznego 35 ml wiśniówki garść wiśni z wiśniówki Sposób przygotowania: Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać łyżkę oliwy podgrzać i wrzucić na nią cebulę, dodać goździki, miód,ocet balsamiczny sól(...)pieprz.Wiśnie z likieru przekroić na pół i dorzucić do garnka.Na końcu dolać wiśniówkę i dusić na bardzo malutkim ogniu około 45 min.Płyn powinien wyparować, a konfitura staje się ciemna  ... Smacznego

Gosia gotuje
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 150

Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej 1 szalotka 30 ml wiśniówki  2 łyżki żurawiny 2 łyżki pokruszonych, suszonych prawdziwków olej rzepakowy mąka sól pieprz mielona papryka A jak to zrobić: Żurawinę zalać wiśniówką i odstawić, aby nasiąkła. Szalotkę pokroić(...)własnej pięści. Każdy kawałek mięsa posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, z dwóch stron na złoty kolor. Gdy już mięso będzie podsmażone dodać żurawinę z wiśniówką, szalotkę i prawdziwki. Podlać delikatnie wodą i dusić na małym ogniu bez przykrycia, aby alkohol odparował i sos się zredukował. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Można

Kuchnia w opałach
Magiczna Noc Restauracji. 209

okazałam menadżerce, która oznajmiała nam o niezbyt ciekawej sytuacji z miejscami. Nieważne. Zaczęło się wielkie gotowanie. Zapachy mieszały się, aromaty cudownie łączyły.Nóż siekał, tłuszcz skwierczał... Moment flambirowania w wiśniówce, kiedy nagle patelnia z całą zawartością poczęła płonąć, ach! Czułam kropelki pryskającego alkoholu, stałam tak blisko. Pokaz zdecydowanie udany. Wszyscy bili gromkie brawa, danie udało się znakomicie.Zaprzysięgłam sobie(...)zachwycił. A właściwie, co zamówiłam, pytacie."Kwiat Jednej Nocy", tak nazwał mistrz swą potrawę. Autorska. Specjalniena jedyną taką noc w roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów.Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona

W kuchni Karmel-itki
TORT SZWARCWALDZKI 140

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni   przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą

RAROSSA
TORT SZWARCWALDZKI 141

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i  rozsmarować  1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni   przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą

RAROSSA
TORT SZWARCWALDZKI 114

Pojawiły się już wiśnie więc nie może zabraknąć tortu Szwarcwaldzkiego. Mocno nasączone czekoladowe blaty biszkoptowe wiśniówką z bitą śmietaną oraz wiśniami z alkoholu, po prostu pycha. ☺☺☺ SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Bita śmietana 800 ml śmietany 36 % schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wówczas można przekroić. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni   przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą  kremówką

RAROSSA
ŁAciaTA PiANkA 285

Składniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml)     3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania