ciasto na pizze - 9689 przepisów (strona:4/646)

Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 38

Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad 13 milionów pudełek pizzy. A dziś można ją jeść bez wyrzutów sumienia i w dowolnych ilościach. Na czym polega sekret popularności tej potrawy? Na chrupiącym cieście, zapachu unoszącym się w powietrzu po jej upieczeniu, smaku ulubionych(...)dodatków czy ciągnącemu się serowi? Postawa dobrej pizzy Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy – i właśnie ta różnorodność tłumaczy w dużym stopniu popularność tej potrawy, bo każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak podstawą dobrej pizzy jest ciasto – jeżeli potrzebujecie pomocy w jego przygotowaniu to zajrzyjcie na stronę: Co zrobić, aby ciasto było bardziej chrupiące?: Przygotować ja z dodatkiem mąki

KuchniaWeDwoje.pl
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 157

Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad 13 milionów pudełek pizzy. A dziś można ją jeść bez wyrzutów sumienia i w dowolnych ilościach. Na czym polega sekret popularności tej potrawy? Na chrupiącym cieście, zapachu(...)unoszącym się w powietrzu po jej upieczeniu, smaku ulubionych dodatków czy ciągnącemu się serowi? Postawa dobrej pizzy Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy – i właśnie ta różnorodność tłumaczy w dużym stopniu popularność tej potrawy, bo każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak podstawą dobrej pizzy jest ciasto – jeżeli potrzebujecie pomocy w jego przygotowaniu

KuchniaWeDwoje.pl
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 154

Pewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”. Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie(...)Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez

Jakugotujesz.pl
Pizza pieczona na kamieniu 215

Ostatnio, sporo z Was, moich czytelników, zdradziło, że nie lubi cebuli. Powiedzcie mi, jak to jest z pizzą? cebulkę na nią kładziecie, czy nie? A jak zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona(...)pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model   Kamień ma idealny rozmiar, jego średnica wynosi 33 cm. W zestawie jest metalowa podstawką, dzięki której można serwować pizzę

Co w głowie piszczy
Pizza na zakwasie 49

Sekrety dobrej włoskiej pizzy można zgłębiać całe życie, a ja po wielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy(...)minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Wiem, że wiele/wielu z Was już spróbowało tego przepisu, a jeśli jeszcze nie to zapraszam koniecznie tu: włoska pizza na cienkim cieście . Dziś mam dla Was natomiast inny przepis, idealny dla fanów pieczywa na zakwasie. Ten przepis szczególnie sprawdza się przy przygotowaniu pizzy w typie neapolitańskim, z nieco większymi brzegami

nietylkopasta.pl
Pizza neapolitańska 57

Gdybym miała wybrać moje ulubione danie, takie które mogłabym jeść codziennie i takie które gości u mnie co tydzień w niedzielę – to jest to pizza. Uwielbiam i autentycznie pizza to dla mnie najdoskonalsza potrawa. W końcu tego typu danie (mniej lub bardziej podobne do pizzy jaką teraz znamy) możemy spotkać w każdej kulturze. Pizza ma wszystko to co lubię(...)zakwasie, ważne by było w środku cienkie i miało napuszone ranty), wyrazisty w smaku sos i parę dodatków, które można zmieniać zależnie od nastroju czy pory roku. O pizzy mogłabym opowiadać dniami i nocami (i myślę, że nie jeden film o niej możecie znaleźć). Kiedyś myślałam, że nie da się przygotować w domu pizzy dorównującej tej z dobrej restauracji, wypalanej

rabarbarowo
Różne oblicza włoskiej pizzy 67

Być we Włoszech i nie zjeść prawdziwej pizzy to grzech. Warto jednak pamiętać, że ten niezwykle popularny placek z dodatkami może mieć naprawdę różne formy w zależności od regiony, w którym aktualnie przebywamy. Nie istnieje jeden, najlepszy rodzaj włoskiej pizzy i każdemu tak naprawdę do gustu może przypaść inna wariacja. Czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje pizzy i jaki(...)gatunek jest w Polsce najpopularniejszy? Sprawdź! Klasyczna pizza neapolitańska Uznaje się, że miastem, w którym narodziła się okrągła pizza z dodatkami, jest Neapol. Prawdziwa pizza neapolitańska musi być wykonana zgodnie z tradycyjną recepturą. Ze względu na to iż jej nazwa jest znakiem chronionym, to wykorzystywanie jej przy niezgodnych z tradycją plackach z dodatkami, jest niezgodne z prawem. Pizza w stylu

CookMag
7 ciekawostek o pizzy, których nie znacie 62

także kochacie pizzę? Jeśli tak, zapraszamy do lektury artykułu, w którym poznacie kilka ciekawostek dotyczących przysmaku, którym zachwycił się cały świat, a także ciekawe fakty o pizzy, których prawdopodobnie nie znaliście. Pizzę jedzono już w starożytnej Grecji Danie przypominające pizzę nie powstało wcale we Włoszech, tego typu placki jedzono już w starożytnej Grecji. Nie przypominała ona jednak naszego obecnego przysmaku(...)miała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki maczano w oliwie i posypywano dodatkami, na przykład oliwkami. Formę bliższą naszemu pojmowaniu pizzy rozpowszechniono w Neapolu, gdzie zaczęto na plackach rozsmarowywać sos pomidorowy. Pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Wbrew powszechnej opinii, pizza może być zdrowa. Naukowcy odkryli, że częste jej jedzenie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku. Dzieje się

jakszef.pl
9 Luty Międzynarodowy Dzień Pizzy - Pizza serduszko 112

Mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji za tydzień wraz z innymi blogerkami i blogerami biorę udział w kolejnym Wyzwaniu gdzie tematem będzie właśnie pizza. A dzisiaj moja mała propozycja związana z pizzą i na konkurs Emako.pl Będzie to hawajska pizza z szynką i ananasem w kształcie serduszek. Myślę, że też idealnie nadaje się na kolację Walentynkową. Składniki : Ciasto(...)oliwek  * szczypta soli * szczypta cukru * pół kostki drożdży  Dodatki : * plastry ananasa  * plasterki dobrej szynki * sos pomidorowy  * ser żółty  * czerwona cebula * suszona bazylia * przyprawa do pizzy Przygotowanie : W misce rozmieszać wodę z drożdżami i cukrem. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać łyżką, a gdy zacznie się kleić - wyrabiać ręką aż będzie

Magiczne Życie Marty
Perfekcyjna pizza 53

Wreszcie weekend, początek nowego miesiąca, gość w domu, a co się dzieje w mojej kuchni? Pachnie pizza z boczkiem. Domowa pizza to u nas tradycyjna potrawa na weekend. Dodam, że pizza z boczkiem może być smacznym daniem dla osób, które lubią te składniki. Boczek, jako mięso dodaje do pizzy dodatkowego smaku i konsystencji, a jeśli jest to boczek wędzony(...)pizza jest na pewno pyszna i aromatyczna. Dzisiaj upiekłam pizzę na suszonych drożdżach, które sprawdzają się równie dobrze jak świeże drożdże. Czasami używam do ciasta zakwasu. Pizza na zakwasie jest nie mniej smaczna, ale ciasto wyrasta nieco dłużej, dlatego najczęściej przyrządzam ciasto na pizzę na drożdżach. Pizza z boczkiem obok wędzonego boczku zawiera również zieloną paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę

codojedzenia
Ile piec pizzę? Wskazówki + przepis na domową pizzę 95

Artykuł sponsorowany Każdy z nas kojarzy to włoskie danie, a większość je bardzo lubi. Włoska pizza neapolitańska jest gotowa w ciągu dwóch – trzech minut, gdy przygotowuje się ją w piecu. W domu mamy do dyspozycji najczęściej tylko piekarnik. Jednak przy pewnej modyfikacji czasu pieczenia on nam w zupełności wystarczy. Ile piec pizzę w piekarniku? Przeczytaj! Włoskie kulinaria  są lubiane(...)całym świecie, a pizza to chyba najsłynniejsze danie rodem ze słonecznego kraju. Elementem, który decyduje o jakości pizzy, jest  dobre ciasto . Najczęściej to placek z mąki, wody i drożdży. Niektóre rodzaje pizzy bazują na cieście francuskim, tortilli albo papce z kalafiora (wersja stworzona przez dietetyków). Na placku są układane  dodatki . W pierwotnej wersji pizza była jedzeniem dla ubogich

Na-talerzu.pl
Pizza bianco z łososiem awokado i szpinakiem 152

Pizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że mogłam pochłonąć jedno pizzę na poczekaniu. Ale domowa pizza jest najlepsza, więc chociaż trzymam rygor to skuszę się na kawałek zwłaszcza, kiedy na kamieniu leży pyszna, kolorowa pizza bianco z łososiem. Nigdy do końca(...)wiem jakie nadzienie przygotuję do pizzy. Po prostu przyrządzam taką pizzę, na którą mam ochotę. Dzisiaj zamarzyła mi się pizza bianco z łososiem. Często zamiast pomidorowego sosu używam sos bianco czyli biały sos, pesto lub sos romesco . Jest naprawdę wiele smakowych kombinacji, trzeba tylko się odważyć i chociaż raz zrezygnować ze stereotypów jakim niewątpliwie jest pomidorowy sos do pizzy. Wiecie

codojedzenia
Pizza a`la Caprese 154

Suszone pomidory, mozarella i świeże zioła - to co lubię! Ciasto na pizzę jest to samo co w innych postach dotyczącymi pizzy. Nie zmieniam ciasta, bo to jest idealne. Przepis znalazłam Kiedyś na stronie Moje Wypieki , dziś dodatkowo wgniotłam w nie ziarenka czarnuszki. A jak coś jest idealne, to po co zmieniać? Dlaczego boki mojej pizzy są tak wysokie? Już(...)rękach i to cały sekret. Warto nauczyć się tej techniki, bo różnica jest ogromna zarówno w smaku jak i wyglądzie. Druga sprawa, to postanowiłam przetestować formę perforowaną do pizzy SILVER-TOP firmy Patisse , która jest dostępna w sklepie Garneczki.pl . Nie sądziłam, że to na czym pieczemy pizzę ma aż tak wielki wpływ. Formy nie oddam nikomu! Po pierwsze nie trzeba

Blondynka Gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 229

właśnie taką. Żadnej fantazji, tylko pieczarki, ser i szynka. Broń Boże cebuli, czy innych warzyw. Klasyka :) W tym poście na temat przepisu będzie krótko. Każda nazwa (sos pomidorowy do pizzy, sos czosnkowy do pizzy, ciasto na pizzę) będzie zaopatrzona linkiem, czyli klikasz w nazwę i wskakujesz na odpowiedni post z przepisem. Wszystkie podlinkowane nazwy są koloru czerwonego. Dlatego(...)piszę? Czasami piszecie i pytacie jak znaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :)  Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese

Blondynka Gotuje
Kamień do pieczenia pizzy Emako 152

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako  dostałam   kamień do pieczenia pizzy . Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć(...)ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

Moje domowe kucharzenie
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 44

mojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z tego przepisu nie jest zakalcowata, jest chrupiąca i zawsze się udaje, ciasto jest cienkie, jak z włoskiej pizzerii. Przepis na ciasto jest wegański, nie zawiera masła, ani jajek, nadaje się dla alergików. Przepis przetestowany(...)mące liczy się zawartość białka, im wyższa, lepiej Woda lub mleko najlepiej lekko ciepłe (około 40 st.), ale nie za gorące. Mleko sprawi, że pizza będzie dłużej świeża. Drożdże – mogą być świeże lub instant, generalnie stosujemy następujący przelicznik na 1 kg mąki dajemy 25 g drożdży świeżych i 12-14 g drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 29

mojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z tego przepisu nie jest zakalcowata, jest chrupiąca i zawsze się udaje, ciasto jest cienkie, jak z włoskiej pizzerii. Przepis na ciasto jest wegański, nie zawiera masła, ani jajek, nadaje się dla alergików. Przepis przetestowany(...)mące liczy się zawartość białka, im wyższa, lepiej Woda lub mleko najlepiej lekko ciepłe (około 40 st.), ale nie za gorące. Mleko sprawi, że pizza będzie dłużej świeża. Drożdże – mogą być świeże lub instant, generalnie stosujemy następujący przelicznik na 1 kg mąki dajemy 25 g drożdży świeżych i 12-14 g drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant

moj przepis na
Domowa pizza z kukurydzą i szynką 57

Domowa pizza jest najlepsza, zwłaszcza ta upieczona na kamieniu. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia zawsze piekę pizzę na kamieniu. Pizza jest pięknie przypieczona, ma chrupiące brzegi, nadzienie nie ześlizguje się ze spodu…Tak, kiedyś jadłam pizzę w jakieś restauracji. Za nim uniosłam kawałek pizzy do ust całe nadzienie zjechało na talerz… Dobra pizza to pizza(...)obłożona nadzieniem, takim, które nakarmi największego głodomora. Dlatego moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania

codojedzenia
Ciasto na pizzę w 3 minuty (pizza bez drożdży) / 3 Minutes No Yeast Pizza Dough 96

Ciasto na pizzę w 3 minuty (pizza bez drożdży) Ciasto na pizzę w 3 minuty - czy to możliwe? Jeśli chcecie błyskawicznie upiec domową pizzę bez wyrastania i bez drożdży , to zdecydowanie przepis dla Was. Zobaczcie jakie to proste na poniższym filmie : Pizza w 3 minuty jest możliwa tylko wtedy, gdy ciasto na pizzę przygotujecie bez drożdży - nasza pizza jest troszkę(...)oszukana. Formowanie ciasta na tę ekspresową pizzę nie zajmie dłużej niż kilka chwil, bo przygotowujemy ją z użyciem proszku do pieczenia - poradzimy sobie bez zagniatania i wyrastania!  Przepis na ciasto na pizzę w 3 minuty jest łatwy i szybki - mąkę, wodę, odrobinę oleju i proszek do pieczenia należy krótko połączyć i uformować w kulę (mnie to zajęło nawet mniej

Lekcje w kuchni
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 71

mojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z tego przepisu nie jest zakalcowata, jest chrupiąca i zawsze się udaje, ciasto jest cienkie, jak z włoskiej pizzerii. Przepis na ciasto jest wegański, nie zawiera masła, ani jajek, nadaje się dla alergików. Przepis przetestowany(...)mące liczy się zawartość białka, im wyższa, lepiej Woda lub mleko najlepiej lekko ciepłe (około 40 st.), ale nie za gorące. Mleko sprawi, że pizza będzie dłużej świeża. Drożdże – mogą być świeże lub instant, generalnie stosujemy następujący przelicznik na 1 kg mąki dajemy 25 g drożdży świeżych i 12-14 g drożdży instant. W przypadku drożdży suszonych czyli instant

moj przepis na
Pizza ziemniaczana-alternatywa dla pizzy i placków ziemniaczanych 154

poprzednim poście udostępniłam przepis na mini pizze na ziemniaczanych plackach. wtedy też pomyślałam, żeby zrobić takie danie na całej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :) Składniki na ciasto ziemniaczane: 4 - 5 ziemniaków 1 cebula sól, pieprz, 3 łyżki oleju suszone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca 1 jajko odrobina mąki przecier pomidorowy Składniki(...)pizze wg uznania, u mnie: 4 - 5 pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 - 4 pomidory opakowanie oliwek 1 papryczka chili żółty ser ser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oregano sól, pieprz Surowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące. 197

Efekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam... Udałam się do delikatesów włoskich (mam akurat pod nosem, miejsce gdzie sprowadza się produkty prosto z Italii w rozsądnych cenach) po mąkę do pizzy. Ekspedientka pomogła w wyborze, i udało mi się kupić prawdziwą mąkę włoską robioną specjalnie do pizzy(...)ciągnąca się. Ciasto jest obłędne wreszcie takie w smaku jak we Włoszech.  Znalazłam swój ideał, polecam! Ciasto zrobiłam według przepisu na opakowaniu mąki włoskiej tj. SKŁADNIKI NA 2 PIZZE ŚREDNIE: - 500G mąki typ 00 - 5 g świeżych drożdży - 5 g soli - 1 łyżeczka cukru - 300ml wody letniej Na stolnicę wysyp mąkę, wymieszaj z solą i cukrem. Zrób mały dołek

SMYKWKUCHNI